Hvilke fødevarer er skadelige for hunde?

fødevarer hunden ikke må spiseVuffeli hundeblog

Det er oplagt at tænke, at hvis vi mennesker kan spise det, så kan vores hunde også. Desværre er det ikke altid tilfældet. Her finder du en oversigt over, hvad hunde ikke må spise, og hvad hunde godt kan tåle. Læs med.

Mad, som vi mennesker elsker, er ikke altid godt for din hund, og det kan faktisk i nogle tilfælde være decideret giftigt for vores firbenede venner.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvad man godt må give til sin hund, og hvad man helst skal undgå, så man ikke ved et uheld giver sin hund noget, der kan skade dens helbred.

HUSK 
Hvis du giver din hund godbidder, snacks, eller andet mad ved siden af dens tørfoder, så er det en rigtig god idé at fratrække foder fra den daglige ration. Således sørger du for, at din hund ikke får for mange kalorier, og dermed tager på i vægt. Overvægt kan nemlig skabe mange helbredsproblemer.

Læs også: Overvægt hos hunde

Kan min hund tåle disse 14 fødevarer eller ej?

Vi modtager dagligt spørgsmål om, hvad hunde må spise, og hvad de ikke må spise. Derfor har vi samlet en liste med med madvarer, som der ofte er tvivl om, hvorvidt hunde kan tåle eller ej. Nogle af dem er nemlig giftige!

1. Jordbær

jordbær tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Jordbær er den danske sommerfavorit, når det kommer til bær. De er fulde af næringsstoffer og sunde antioxidanter. 

Svaret er: Ja, hunde kan godt kan tåle jordbær.

Dog har jordbær et højere indhold af sukker end andre bær, og det er derfor vigtigt, at man kun serverer dem til sin hund i mindre mængder. Jordbær har det samme næringsindhold, om de er friske eller frosne, så hvordan de spises er op til dig og din hund.

2. Banan

banan tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Det korte svar er ja, hunde må gerne spise bananer, men kun i kontrollerede mængder

Bananer er fyldt med sunde vitaminer og mineraler, som både er gode for os og for vores firbenede venner. Inden du giver banan til din hund, er der dog et par ting, som er gode at vide.

Bananer er en god og naturlig kilde til både kalium, C-vitamin samt B6, og fordi de yderligere har et højt fiberindhold, kan de også være gode at give, hvis din hund har problemer med fordøjelsen.

Bananer indeholder derudover høje mængder magnesium, som både understøtter knoglestruktur, men samtidigt hjælper med at optage vitaminer mere effektivt.

Men som så mange andre frugter indeholder bananer også et højt sukkerindhold. Derfor er det bedst, at banen kun gives lejlighedsvis og i mindre mængder. For meget sukker på én gang kan give din hund dårlig mave og på længere sigt føre til overvægt.

Giv ikke din hund bananskrællen, da den er sej og svær at fordøje. Der kan også være risiko for, at skrællen kan blokere fordøjelseskanalen, hvilket i slemme tilfælde kan kræve kirurgiske indgreb. Skrællen indeholder dog i sig selv ikke noget, som hunden ikke kan tåle.

3. Vandmelon

Ja, hunde kan godt tåle vandmelon. 

De fleste hunde elsker den sprøde konsistens og søde smag. Da over 90% af vandmelonen består af vand, kan vandmelonen være en god og sikker hjælp til at få tilstrækkelig med væske i sin hund på varme sommerdage. 

Udover vand indeholder vandmelon vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre, som er godt for hundens immunforsvar. Ligesom med banan, indeholder vandmelon sukker, og derfor bør vandmelon gives til hunden i begrænsede mængder. For meget vandmelon på én gang kan også resultere i maveproblemer hos hunden.

4. Vindruer, rosiner og ribs

vindruer tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Det står ikke klart, hvad vindruer, rosiner eller ribs indeholder, som gør dem giftige for hunde, men faktum er, at de er blevet sat i forbindelse med ubehag hos hunde og i de værste tilfælde nyresvigt.

Derfor bør du undgå at give vindruer, rosiner og ribs til din firbenede ven.

5. Æg

æg tegning hund ikke spsieVuffeli hundeblog

Ja, hunde kan godt tåle at spise æg. 

Æg består af nemt fordøjelige proteiner, vitaminer og mineraler, og derfor kan de være en sund og lækker godbid til din hund. 

Undgå rå æg, og benyt i stedet hårdkogte æg. Bemærk, at ligesom os mennesker, så kan hunde også have ægallergi. Derfor er der nogle hunde, som reagerer negativt eller ikke tåler æg. Dette er dog sjældent.

6. Leverpostej

Her i Danmark er det enormt populært at give sin hund en skefuld leverpostej oveni dens foder – enten for at forkæle sin firbenede ven eller for at gøre foderet mere attraktiv. 

Dog skal man være opmærksom på, at leverpostej har et højt indhold af både fedt og salt, som kan skabe helbredsmæssige problemer for din hund, hvis man doserer det forkert. Yderligere skal det også bemærkes, at der typisk er tilsat smag og krydderier i form af enten løg eller hvidløg til leverpostej, hvilket hunde ikke tåler.

Læs også: Derfor burde du fodre din hund med tørfoder

7. Chokolade

chokolade tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Det er alment kendt, at chokolade er giftigt for hunde, og derfor bør man ikke give det til sin hund.

Chokolade indeholder nemlig et stof, der hedder theobromin. Desto mørkere chokoladen bliver, desto større koncentrationer theobromin er der også i chokoladen. Derfor er mængden af det giftige stof mindre i lys chokolade. Man skal derfor være ekstra opmærksom på, at hundene IKKE må få mørk chokolade, da de simpelthen ikke tåler det og kan blive alvorligt syge af det.

Læs også: Derfor kan hunde ikke tåle chokolade

8. Æbler

æble tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Ja, hunde kan sagtens spise æbler, og de tåler dem i små mængder. 

Dog er det enormt vigtigt ikke at give hele æblet, da kernerne indeholder cyanid, som hunde ikke tåler. 

Derfor anbefales det at skære æblet ud og give hunden æbleskiver i mindre stykker.

9. Nødder

nødder tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Nødder er sunde og lækre for os mennesker, men de kan skabe ubehag for din hund. 

Bestemte slags nødder tåler hunde slet ikke, og de kan give din hund kvalme, feber og muskelsvigt. Undgå derfor at give nødder til din hund.

HUSK
At vide hvad din hund IKKE tåler er ligeså vigtigt som at vide, hvad din hund har godt af. Læs mere om, hvordan Vuffelis skræddersyede foder og teknologi kan bidrage til din hunds glæde og sundhed HER.

10. Kartofler

kartoffel tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Hunde kan godt tåle og dermed også spise kartofler. Dog skal de aldrig gives rå, da de ligesom tomater rå indeholder et stof, som kan være skadeligt for nogle hunde.

Derfor skal kartofler altid gives tilberedt til hunde og aldrig i rå form.

11. Kanel

Kanel er ikke giftigt for hunde. Undgå dog store mængder! Ligesom at vi mennesker kan tåle kanel, så kan hunde også. Det er dog vigtigt, at være opmærksom på, at det bør ikke indtages i store mængder, da det kan give ubehag eller gå hen og blive farligt.

Læs også: 7 madvarer hunde ikke kan tåle, når det gælder julemad

12. Is

is tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Det kan være fristende at lade sin hund smage is på årets varmeste dage. Generelt er det heller ikke et stort problem for hunde at få en smagsprøve.

Dog skal det nævnes, at hvis man absolut vil give sin hund is, så skal det være sjældent og i små mængder, da det i større mængder kan give ubehag, luft i maven og kvalme. 

Hunde har desuden ofte svært ved at fordøje mælkeprodukter. Mange hunde mangler enzymet laktasan, som medvirker til at nedbryde laktose i mælkeprodukter, og de er derfor laktoseintolerante. Derudover har hundens tænder ikke godt af det høje sukkerindhold.

13. Råt kød

råt kød tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Hunde kan godt fordøje råt kød, dog er dette ikke ensbetydende med, at de skal have det. Alt råt kød har en risiko for at indeholde bakterier som eksempelvis salmonella og listeria

Grundet den risiko, der er forbundet med råt kød, tager eksempelvis FDA, CDC og en længere række dyrlæger afstand til fodring af hunde med råt kød. 

14. Menneskemad

menneskemad tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Du har sikkert allerede oplevet det, men der findes ikke noget mere spændende for din firbenede ven, end den mad, som ligger på din egen tallerken. 

Der findes en længere række fødevare, vi mennesker spiser, som hunde også tåler. Dog anbefales det ikke at give hunde “menneskemad”, da vores mad kan varierer enormt meget i både salt og fedtindhold, hvilket ikke altid er det mest optimale for din hund.

Fedtholdig mad kan nemlig give din hund problemer med maven, og det høje salt- og fedtindhold kan give bugspytkirtelbetændelse, som gør hunden alvorligt syg.

Læs også: Ingredienser et godt fuldfoder burde indeholde

2 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *