Forside » Hundehelbred » Hvilke fødevarer er skadelige for hunde?

Hvilke fødevarer er skadelige for hunde?

fødevarer hunden ikke må spiseVuffeli hundeblog

Det er oplagt at tænke, at hvis vi mennesker kan spise det, så kan vores hunde også. Desværre er det ikke altid tilfældet. Noget af det mad, vi mennesker elsker, kan faktisk være være decideret farligt for vores firbenede venner. Læs med, og find ud af hvad hunde ikke kan tåle at spise.

Hvad kan hunde ikke tåle at spise?

Disse 5 fødevarer kan hunde ikke tåle:

  • Nødder: Nødder er ikke en godbid for hunde. Mange nødder er nemlig farlige for hunde at spise. Det gælder blandt andet macadamianødder. Nødder kan give hunde både kvalme, feber og muskelsvigt, og i værste tilfælde kan forgiftningen være livstruende.
  • Løg: Et lækkert måltid til os mennesker indeholder ofte løg og hvidløg, men begge dele kan faktisk være farligt for hunde. Både rå og tilberedte løg indeholder nemlig alicin, som er giftigt for hunde. Din hund har derfor ikke godt af at sætte tænderne i mad med løg i.
  • Vindruer og rosiner: De små søde bær er sat i forbindelse med ubehag og alvorlige helbredsproblemer hos hunde. Mange hunde kan nemlig ikke tåle at spise hverken vindruer eller rosiner. Symptomerne på forgiftning omfatter opkast, diarré og kramper. I værste tilfælde kan det føre til nyresvigt.
  • Avocado: Den grønne favorit forbindes ofte med sundhed. Men avocado kan faktisk være giftigt for hunde. Avocado indeholder stoffet persin, som nogle hunde ikke kan tåle. Spiser din hund avocado, kan det lede til diarré og opkast og være skadeligt for dens hjertemuskulatur.
  • Chokolade: Hverken kakao eller chokolade hører til på en hunds menu. Hunde kan nemlig få chokoladeforgiftning. Chokolade indeholder stoffet theobromin, der er skadeligt for hunde at spise. Jo mørkere chokolade, jo større er koncentrationen af theobromin.

Læs også: Derfor kan hunde ikke tåle chokolade

GØR SOM 10.000 ANDRE HUNDEEJERE

Hvilke ingredienser er der i hundefoder? | VuffeliVuffeli hundeblog

Kan min hund tåle disse 11 fødevarer eller ej?

Vi modtager dagligt spørgsmål om, hvad hunde må spise, og hvad de ikke må spise. Derfor har vi samlet en liste med med madvarer, som er grund til tvivl eller bekymring. Nogle af dem er helt forsvarlige, andre kan faktisk være farlige! Læs med.

1. Jordbær

jordbær tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Jordbær er den danske sommerfavorit, når det kommer til bær. De er fulde af næringsstoffer og sunde antioxidanter. Og den kan hunde godt være med på.

Svaret er derfor: Ja, hunde kan godt tåle jordbær.

Jordbær har dog et højere indhold af sukker end andre bær, og derfor er det vigtigt, at man kun serverer dem til sin hund i mindre mængder. Jordbær har det samme nærringsindhold, uanset om de er friske eller frosne, så hvordan de spises er op til dig og din hund.

2. Banan

banan tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Det korte svar er ja, hunde må gerne spise bananer, men kun i kontrollerede mængder

Bananer er fyldt med sunde vitaminer og mineraler, som både er gode for os og vores firbenede venner.

Derudover er bananer en god og naturlig kilde til både kalium, C-vitamin og B6. Bananer har også et højt fiberindhold, og derfor kan det være gavnligt for din hund at spise banen, hvis den har problemer med fordøjelsen.

Bananer indeholder desuden store mængder magnesium, som både understøtter knoglestrukturen og hjælper med at optage vitaminer mere effektivt.

Men som så mange andre frugter indeholder bananer også et højt sukkerindhold. Derfor er det bedst, at banen kun gives lejlighedsvis og i mindre mængder. For meget sukker på én gang kan give din hund dårlig mave og på længere sigt føre til overvægt.

Giv ikke din hund bananskrællen, da den er sej og svær at fordøje. Der kan også være risiko for, at skrællen kan blokere fordøjelseskanalen, hvilket i slemme tilfælde kan kræve kirurgiske indgreb. Skrællen indeholder dog i sig selv ikke noget, som hunden ikke kan tåle.

3. Vandmelon

Hunde kan godt tåle vandmelon. 

De fleste hunde elsker den sprøde konsistens og søde smag. Da over 90% af vandmelonen består af vand, kan vandmelonen være en god og sikker hjælp til at få tilstrækkelig med væske i sin hund på varme sommerdage. 

Udover vand indeholder vandmelon vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre, som er godt for hundens immunforsvar. Ligesom banan, indeholder vandmelon sukker, og derfor bør vandmelon kun gives til hunden i begrænsede mængder. For meget vandmelon på én gang kan også resultere i maveproblemer.

4. Æg

æg tegning hund ikke spsieVuffeli hundeblog

Hunde kan godt tåle at spise æg. 

Æg består af nemt fordøjelige proteiner, vitaminer og mineraler, og derfor kan de være en sund og lækker godbid til din hund. 

Undgå rå æg, og hold dig i stedet til hårdkogte æg.

Bemærk dog, at ligesom os mennesker, så kan hunde også have ægallergi. Derfor er der nogle hunde, som reagerer negativt på æg eller ikke tåler æg. Dette er dog sjældent.

5. Leverpostej

Her i Danmark er det enormt populært at give sin hund en skefuld leverpostej oveni dens foder – enten for at forkæle sin firbenede ven eller for at gøre foderet mere attraktiv. 

Dog skal man være opmærksom på, at leverpostej har et højt indhold af både fedt og salt, som kan skabe helbredsmæssige problemer for din hund, hvis man doserer det forkert. Yderligere skal det også bemærkes, at der typisk er tilsat smag og krydderier i form af enten løg eller hvidløg til leverpostej, hvilket hunde ikke kan tåle.

Læs også: Derfor burde du fodre din hund med tørfoder

6. Æbler

æble tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Hunde kan godt tåle æbler, men kun i små mængder. 

Det er enormt vigtigt ikke at give hele æblet. Kernerne indeholder nemlig cyanid, som hunde ikke kan tåle. Husk derfor at sortere kernerne fra, inden du giver din hund en bid æble.

Det anbefales at skære æblet ud og give hunden æbleskiver i mindre stykker.

HUSK
At vide, hvad din hund IKKE tåler, er ligeså vigtigt som at vide, hvad din hund har godt af. Læs mere om, hvordan Vuffelis skræddersyede foder og teknologi kan bidrage til din hunds livskvalitet og sundhed, lige HER.

7. Kartofler

kartoffel tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Hunde kan godt tåle kartofler. Dog skal de aldrig gives rå, da de ligesom rå tomater indeholder et stof, som kan være skadeligt for nogle hunde.

Derfor skal kartofler altid gives tilberedt til hunde og aldrig i rå form.

8. Kanel

Kanel er ikke giftigt for hunde. Men den kan blive farligt i store mængder.

Ligesom at vi mennesker kan tåle kanel, så kan hunde også. Det er dog vigtigt, at være opmærksom på, at det ikke bør indtages i store mængder, da det kan give ubehag eller gå hen og blive farligt.

Læs også: 7 madvarer hunde ikke kan tåle, når det gælder julemad

9. Is

is tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Det kan være fristende at lade sin hund smage is på årets varmeste dage. Generelt er det heller ikke et stort problem for hunde at få en smagsprøve.

Dog skal det nævnes, at hvis man absolut vil give sin hund is, så skal det være sjældent og i små mængder, da det i større mængder kan give ubehag, luft i maven og kvalme. 

Hunde har desuden ofte svært ved at fordøje mælkeprodukter. Mange hunde mangler nemlig enzymet laktase, som medvirker til at nedbryde laktose i mælkeprodukter, og disse hunde er derfor laktoseintolerante. Derudover har hundens tænder ikke godt af det høje sukkerindhold.

10. Råt kød

råt kød tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Hunde kan godt fordøje råt kød, men det er ikke ensbetydende med, at de skal spise det. Alt råt kød har nemlig en risiko for at indeholde bakterier som eksempelvis salmonella og listeria

Grundet den risiko, der er forbundet med råt kød, tager eksempelvis FDA, CDC og en længere række dyrlæger afstand til fodring af hunde med råt kød. 

11. Menneskemad

menneskemad tegning hund ikke spiseVuffeli hundeblog

Du har sikkert allerede oplevet det, men der findes ikke noget mere spændende for din firbenede ven, end den mad, som ligger på din tallerken. 

Der findes en længere række fødevarer, vi mennesker spiser, som hunde også godt kan tåle. Dog anbefales det ikke at give hunde “menneskemad”, da vores mad kan variere enormt meget i både salt og fedtindhold, hvilket ikke altid er det mest optimale for din hund.

Fedtholdig mad kan give din hund problemer med maven, og det høje salt- og fedtindhold kan give bugspytkirtelbetændelse, som gør hunden alvorligt syg.

HUSK 
Hvis du giver din hund godbidder, snacks, eller andet mad ved siden af dens tørfoder, så er det en rigtig god idé at fratrække foder fra den daglige ration. På den måde kan du sørge for, at din hund ikke får for mange kalorier og dermed tager på i vægt. Overvægt kan nemlig skabe mange helbredsproblemer.

GØR SOM 10.000 ANDRE HUNDEEJERE

Læs også: Overvægt hos hunde

31 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *