Rigtig mange børnefamilier har stor succes med at have hund, og det er med god grund. Børn har ofte glæde af at vokse op med en firbenet ven, der giver dem ubetinget kærlighed, frisk luft og en masse sjov leg. Derudover kan børnene lære, hvordan man tager ansvar og drager omsorg for andre levende væsener. Læs med.
Hvilken hunderace er bedst til børn?
Som udgangspunkt kan alle hunde lære basal lydighed og dermed omgang med mennesker og børn, hvis deres behov for aktivitet og stimulering ellers imødekommes.
Nogle hunde har dog en lavere tålmodighed eller dybtliggende instinkter, der kan være uhensigtsmæssige omkring børn. Derfor kan man argumentere for, at nogle hunde kan siges at være lettere at have omkring børn end andre.
10 racer som er kendt for at være gode til børn
- Labrador retriever
- Puddelhund
- Golden retriever
- Newfoundlænder
- Fransk bulldog
- Spansk vandhund
- Shih tzu
- Beagle
- Berner sennen
- Flat coated retriever
Læs også: Vælg hunderacen, der er bedst til dig
Sådan får I en god familiehund
Der er sjældent grund til at bekymre sig om forholdet mellem hund og barn, hvis man ellers er ansvarlig og sørger for at gøre et godt forebyggende arbejde i introduktionen mellem to- og firebenede familiemedlemmer.
Når man som familie vælger at anskaffe sig en hund, bliver den ofte et ligeværdigt medlem af familien og en naturlig del af de faste rutiner i dagligdagen. Det betyder, at både barn og hund skal lære at dele tid, opmærksomhed og kærlighed med den anden part. Vuffeli anbefaler, at man har et stort fokus på dette, når man introducerer et nyt medlem i familien. Hunden og barnets forhold skal være baseret på gensidig respekt, og det er dit ansvar som forældre at sørge for at begges grænser og behov bliver hørt.
Vær opmærksom på, at alle hunde kræver tid og motion uanset race. De skal aktiveres på daglig basis for at være glade og tilfredse, og det gælder, uanset om du er træt, har travlt, eller det regner og blæser udenfor.
Læs også: Tips og tricks til opdragelsen af din hundehvalp
Er du på udkig efter den sødeste hunderace?
Hver hund er unik og har sin egen personlighed. Man kan derfor ikke bare anskaffe sig en golden retriever og så regne med, at man har fået en sød og god familiehund. Det kræver en indsats fra familiens side at lære både hund og barn at omgås hinanden på en gensidig respektfuld måde.
Hvis du skal have en familievenlig hund, der kan være god og blid med dit barn, skal du sørge for at alle krav om motion, mental stimulering og social kontakt er opfyldt først. Dernæst skal der være fokus på, hvordan dit barn kan lære at omgås hunden. Det gælder både hvordan man viser hunden kærlighed, men også hvornår man skal give hunden plads.
3 ting du skal overveje, inden du køber en hund/hvalp
Der er tre vigtige faktorer, du skal overveje, når du vil vælge den perfekte hund til din familie.
1. Hundens temperament
Din hunds temperament dækker over dens tålmodighed og godmodighed overfor mennesker og andre hunde. Det er dens personlighed. En tålmodig hund, med et roligt temperament, har typisk en større chance for at trives blandt børn.
Har hunden et mere ængsteligt temperament og/eller har let ved at stresse op, kan man risikere, at det er en udfordring at have både hund og børn under samme tag.
2. Lille hunderace eller stor hunderace?
En stor hunderace vil typisk være mere robust, hvilket kan gøre den bedre til at håndtere, at et barn hiver den i øret, klapper lidt for hårdt eller lægger sig op ad den. Hvorimod en lille hund vil være mere sårbar, hvilket vil kræve, at børn lærer at være ekstra forsigtige, når de klapper og nusser med hunden.
Hvis din børn er store nok til at kunne gå tur med hunden, vil en lille hunderace derimod være nemmere for dem at styre. En stor hund kan være svær at holde, hvis der pludselig er noget der lokker på afstand. Dette kan hurtigt udvikle sig skidt både for barn og hund.
Læs også: Labrador retriever: Den vandglade familiehund
3. Hvor aktiv er hunden? Og hvor meget motion kræver den?
Din kommende hunds energiniveau har rigtig meget at skulle sige, hvis du har en travl og hektisk hverdag med små børn, der kræver meget opmærksomhed og tid. Jo mere energisk din hund er, jo mere vil den kræve af dig for at få tilfredsstillet sine behov. Her skal du tænke på din livsstil.
Vær hellere pessimistisk end optimistisk. Med dette menes, at det er bedre at have en træt og glad hund end en rastløs hund, der ikke får nok aktivering i hverdagen. Dette gælder specielt, når der er børn i huset, som ofte kan teste både forældre og hundes tålmodighed.
Undersøg derfor altid både racen og den enkelte avlers historik, før du træffer et valg om hvilken hund, der passer bedst ind i din og dine børns hverdag.
Læs også: Sådan fodrer du en aktiv hund
4 tips til en god relation mellem hund og børn
Disse 4 ting er vigtige at lære dit barn, inden I får en hund:
- Forstyr ikke hunden, når den spiser.
- Forstyr ikke hunden, når den sover.
- Forstyr ikke hunden, når den leger alene.
- Dril ikke hunden ved at forskrække eller irritere den.
Det er en rigtig god idé at opstille nogle klare rammer og retningslinjer, så der er plads til at have det sjovt og hyggeligt sammen.
Vær altid til stede, når din hund og dit barn interagerer eller leger. Det er dig, der har ansvaret for at legen bliver ved med at være god.
Styrk forholdet og kommunikationen mellem hund og barn ved at inddrage dit barn i den generelle hundetræning. Du kan med fordel lære dit barn at hjælpe til med pligter omkring hunden og positiv træning. Dette vil give dem en stærkere relation, ligesom det gør for dig som voksen.
Læs også: Kender du din hunds kropssprog? Her er 100 signaler, din hund kommunikerer med
Hvordan introducerer jeg mit barn for min nye hundehvalp?
Når en børnefamilie vælger at anskaffe sig en hund, er det vigtigt at gøre sig følgende overvejelser.
- Hvor gammel skal barnet være, før man anskaffer sig en hund?
- Er der tid til, at vi som forældre kan opfylde begge parters behov?
- Er der tid til at støtte samspillet og relationen mellem hund og barn?
HUSK:
Børn har ofte ukoordinerede bevægelser og lyde samt en skiftende energi, som kan være svært for hunden at læse.
Derfor er det vigtigt, at der er tid til at være til stede i de første mange måneder, mens hvalpen gennemgår sin udvikling, og når både barn og hvalp skal lære at respektere og forstå hinandens signaler.
Sørg for at din hund har et trygt helle, så den altid kan trække sig, hvis den ønsker fred og ro. Husk også at indlægge faste hvilepauser for din hvalp i løbet af dagen, så den får den ro som den har brug for.
Undgå at din børn løfter og bærer rundt på hvalpen, da det typisk kan virke meget voldsomt for hvalpen. Hav kvalitetstid hvor hvalpen kan være med til at styre tempoe og få lov til at beholde alle fire poter på jorden.
Læs også: Sådan træner du din hvalp
Sådan forbereder du din hund på børn
Hunde, der er vokset op i et hjem uden børn, har ofte et utrolig tæt forhold til deres ejer. Når hunden er til stede før barnet, har man dog den fordel, at man kan forberede hunden på familieforøgelsen.
Vi anbefaler, at man går i gang med at træne sin hund i god tid inden barnets ankomst. Det er ikke hensigtsmæssigt, at hundens liv bliver vendt fuldstændigt på hovedet uden at have forberedt den på det.
8 træningstiltag, der kan forbedre relationen mellem hund og barn
Her er 8 brugbare øvelser, som du kan træne med din hund, inden barnet melder sin ankomst i familien:
- Være tryg i at være adskilt fra ejer
- Ændring af fodringsrutiner, så det passer ind i barnets kommende hverdag
- Selvkontrol (afstand) omkring mad, der bliver tabt fra bordet
- Træn hunden til at gå pænt ved siden af barnevognen
- Lær hunden, at der er forskel på dens legetøj og babyens legetøj
- Lydtræning med skrig og især gråd, som hunden skal tilvænnes til
- Observere børn på legeplads, der løber og leger
- Ændring af soveplads