Forside » Hundeadfærd » Ny hundehvalp? – Forberedelse og opdragelse

Ny hundehvalp? – Forberedelse og opdragelse

hund og babyVuffeli hundeblog

Du går sikkert og fantaserer, om alle de nye ting I skal lave sammen, alle de mennesker din lille hvalp skal møde, alle de hunde den skal lege med, og alle de steder den skal se. Læs med her, og få gode råd til hvordan du får den bedste start på livet med dit nye firbenede familiemedlem.

1. Før du får din hvalp hjem

Hvad du kan forvente

Hvis du har planer om at bringe en hvalp ind i dit hjem, er det en rigtig god idé at forberede dig selv, din familie, andre kæledyr og huset på, hvad der er i vente.

Det kan næsten garanteres, at du vil havne i en eller flere af de følgende situationer: piven, uheld indendørs, biden i alt fra legetøj til ledninger og rastløshed om natten.

Det er meget almindelig hvalpeadfærd de første dage til uger, efter at hvalpen er blevet sat i helt nye omgivelser med nye dufte, nye mennesker og nye forventninger. 

Det er derfor essentielt, at du er forberedt, allerede inden din hvalp flytter ind, hvis du ønsker at få skabt en rytme og en ro på disse områder så hurtigt som muligt.

Brug tid på din nye hundehvalp

Når du får en ny hvalp hjem, anbefaler jeg, at du tager fri fra arbejde i to til fire dage i forlængelse af en weekend, så du har mellem fem til syv dage sammen med din hvalp. Derved kan den vænne sig til sine nye omgivelser, og I kan finde en rytme og knytte et bånd, som I kan vedligeholde sammen. 

Gør huset hvalpeklar

Forbered et sted i huset, hvor din hvalp kan være uden opsyn, når du går på toilettet, er i bad, laver mad, når den sover og på sigt også, når den skal lære at være alene hjemme. I den slags situationer er det en god idé at dedikere et afgrænset område til din hvalp. 

 Vuffeli hundeblog

Om det er et separat rum eller en hvalpegård i stuen, køkkenet eller soveværelset er helt op til dig, men det skal være et sted, hvor der er plads nok til, at din hvalp kan bevæge sig, sove trygt og samtidig have uheld, uden det er så stort, at den bliver utryg. 

Et område på to til fire m2 er typisk en rigtig god start. Herfra kan man altid bygge ud, som hvalpen bliver mere og mere tryg.

Sørg for, at der er varmt, at der er adgang til vand og eventuelt mad, at der er noget at lege eller beskæftige sig med, som gerne må bides i stykker, og at der er et dedikeret område, hvor hvalpen gerne må have uheld, for eksempel på aviser, hvalpe-bleer eller lignende.

Sørg derudover for, at du har foder, legetøj, tæpper, halsbånd, snor, kurv og lignende klar til din hvalp, inden den kommer, dette skaber mere ro på hvalpens første dag i huset.

Få en renlig hundehvalp

Endvidere skal du tænke over, at din hvalp skal kunne komme ud meget hurtigt og meget ofte i starten. Bor du i lejlighed, kan man godt forvente, at det måske kommer til at tage lidt længere tid, at få hvalpen renlig, da der typisk, vil være længere til det udendørsområde, hvor den skal lære at gå på toilettet.

Sådan holder du din hunds tænder sunde og raske | Vuffeli

2. Den første dag i hjemmet

Den første dag derhjemme, skal du huske på, hvor stressende situationen er for din hvalp, selvom du er helt ude af dig selv af begejstring.

Vis hvalpen dens tolietfaciliteter

Start med at vise hvalpen de udendørs omgivelser, hvor den skal gå på toilettet til daglig. Gør et stort nummer ud af dette sted, gerne med godbidder og ros og MANGE besøg i løbet af den første dag. 

Hvalpe skal ud på toilettet, efter de har spist, drukket, leget eller sovet, og eftersom dette er nærmest alt, hvad de foretager sig de første 3-4 måneder af deres liv, kan du regne ud, hvor hyppigt du skal ud med din nye hvalp, for at den lærer, at den skal holde sig, til den kommer ud til det sted, hvor den må gå på toilettet.

Gå tæt sammen med hvalpen

Når hvalpen kommer ind i huset, anbefaler jeg, at du har en sele eller en snor på den de første par dage. 

Dette vil hjælpe dig til at holde øje med din hvalp, så du begynder at lære dens signaler, og samtidig vil det hjælpe din hvalp med ikke at komme i problemer, som jo ofte kan ske, når en hvalp begynder at finde egen beskæftigelse rundt omkring i hjemmet.

Gå sammen med din hund rundt i huset, så den kan vænne sig til alle de nye indtryk og vis den herefter hvalpegården, når den er ved at være træt. 

Din hvalp skal vænne sig til alle de nye indtryk i dens nye hjem.

For at give din hvalp en positiv oplevelse af hvalpegården skal den have været ude på toilettet og have leget lidt, have været rundt i huset og dufte og være fodret og vandet af. 

Efter dette, vil din hvalp være naturligt træt og dermed være klar til at falde til ro, det sted du har valgt, at den skal gøre netop dette. Det handler hele tiden om at være på forkant og at læse hvalpens signaler

Det kan ikke nytte noget, at du kommer hjem efter en lang køretur og sætter hvalpen ned i sin kurv og forventer, at den lægger sig trygt ned og sover.

 Vuffeli hundeblog

Lær din hund nye ting

Hvis du vil lære din hund ny opførsel, er det yderst vigtig, at du sætter den op til succes, ved at placere den i de situationer, hvor den kan blive rost for at udvise den opførsel, den naturligt udviser uden at blive irettesat af dig.

Dette princip kan anvendes i næsten alle de situationer, du kommer ud for med hvalpen, de første par dage. Sørg for, at hvalpen er tryg, træt og mæt, før du kan forvente, at den vil sove.

Sørg for at hvalpen kommer ud efter den har spist, leget, sovet mv. så du undgår uheld indendørs. Og sørg for at du holder øje med din hvalp, eventuelt ved at have den i en løs line, sat fast til dig, når den ikke færdes udendørs eller i sit dedikerede område, så du begrænser uheld og skader i huset.

Hundehvalpe spiser og bider i alt

Ligesom babyer undersøger de verden ved at putte alting i munden. Dette er også en ting man skal være super opmærksom på, da dette både kan være med til at give dem dårlig mave og være direkte farligt for dem.

Hvis ting sætter sig fast i spiserøret, eller hvis de bliver forgiftet, ved at spise ting de ikke kan tåle, kan det resultere i en tur til dyrlægen, hvis ikke man er opmærksom.

Læs også: Min hvalp bider i alt

Ny hundehvalp og alene-hjemme-træning

Alene hjemme træningen af din hvalp starter med det samme. Dette kan måske lyde skræmmende, men det behøver det ikke at være. Det betyder bare, at når din hvalp er træt og klar til at sove, så læg den i sin kurv i hvalpegården, og vent til at den falder til ro.

Når den er faldet til ro og ikke kan holde sine små trætte øjne åbne længere, så forlad den og lad den sove. Dette vil være de første spæde skridt til at lære din hund at være alene hjemme.

De første par dage anbefaler jeg, at du venter med at forlade hvalpen, til den allerede sover.  

Husk at rose hvalpen, når den har været alene, når I går i gang med alene-hjemme-træningen.

Hvis dette går godt, og hvalpen er tryg, så kan du hurtigt begynde at øge til at gå fra den, når den er ved at falde til ro, men ikke helt sover endnu. 

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

Til sidst kan du begynde at gå fra din hvalp, når den er blevet luftet ,og det er forventet at hvalpen inden for fem minutter vil falde til ro. Pludselig vil din hund finde ud af at sætte de to ting sammen, så den kan slappe af, når du går fra den. 

Prøv også, mens hvalpen har dig i syne, at gå ud af syne i korte stunder, og gå tilbage og ros den for at den blev hos sit legetøj, madskål eller i sin kurv. 

TIP
Lad være med at lave gemmeleg, hvor din hvalp skal finde dig, når du er indendørs. Dette vil forstærke hvalpens trang til at søge efter dig, når du er væk, hvilket er en opførsel, som er yderst ønsket udendørs, men aldeles uønsket under alene-hjemme træning.

Aflæs hvalpens signaler

Husk hele tiden, at det er dit ansvar at aflæse, hvornår din hvalp er klar til de forskellige aktiviteter i løbet af en dag. Har den for eksempel lige sovet, skal den ud og lege og på toilettet. Har den omvendt lige været ude og lege med naboens hund, vil du med stor sandsynlighed have succes med at lade den slappe af i hvalpegården.

Hundehvalpe om natten

Den første nat med din hund anbefaler jeg dig at sætte alarmer, hver trejde til fjerde time, hvor du står op, og tager hvalpen uden for på toilettet for at vedligeholde renlighedstræningen om natten. 

Jo mere hvalpen går på toilettet indendørs, jo mere vane vil det blive og omvendt med udendørs. Derfor er det i din største interesse, at få hvalpen ud så meget som muligt.

Når du står op med din hvalp, skal du ikke tænde for meget lys eller lave for meget larm. Igen, skal du vise vejen med den opførsel, du ønsker, at hvalpen skal udvise. Om natten vil du ikke have, at den står op og leger, spiser eller larmer. Derfor skal der være helt ro i dig, når du er ude med din hvalp om natten. Den skal bare på toilettet og så ind og sove igen.

Sid gerne ved din hvalps sovested med en rolig hånd nede hos den, til den naturligt falder i søvn igen. Dette kan, de første nætter, tage alt fra to minutter til en time, men giv ikke op.

Konsekvente regler og rytme giver god nattesøvn

Husk, jo mere du holder rytmen og reglerne konsekvente, jo nemmere vil det være for din hund at aflæse, hvad det er, du vil have den til. Hvalpen falder i søvn på et tidspunkt, bliv hos den til den gør, og forlad den da, som du har øvet med den i løbet af dagen og fortsat skal øve med den de næste mange måneder.

Det kan være en udmattende proces for os, der sætter stor pris på vores nattesøvn, men det er en langt bedre investering at lægge energi i nattræningen den første uge, end at give op og lade det trække ud over flere måneder eller år. 

Dette gælder for alle aspekter af din nye hvalps opdragelse. 

 Vuffeli hundeblog

3. Efter en uges tid

Når der er gået en uge, vil din hvalp være tryg nok til, at du så småt kan tage tilbage på arbejde. 

Dette betyder dog ikke, at du kan være væk fra den i 8 timer – langt fra. Alene hjemme-træning er en gradvis proces, og det er vigtigt, at du og dine venner og familie lægger en plan for, hvornår der er nogen, der kan se til hvalpen i løbet af dagen og sørge for at den rytme og rutine, der er blevet etableret, bliver opretholdt.

Læs også: Er min hund ked af det?

I denne del af forløbet er det også vigtigt at sige, at der ikke er noget med en hvalp, der er en lineær kurve.

Det er vigtigt for både din og din hvalp at etablere regler i huset.

Det, der virkede rigtig godt, kan virke mindre godt den næste dag, men jo mere du holder fast i rytmen og reglerne for, hvad der er tilladt opførsel i de forskellige rum i huset og udendørs, jo hurtigere vil din hvalp fange, hvad det er, du vil have den til.

Hundehvalpe, motion og gåture

Hvalpe går ikke rigtig tur de første måneder af deres liv. Det kan tage lang tid, før de begynder at sætte pris på ”bare at gå”. 

Der skal hellere ske noget sjovt eller være et område med nye dufte, de kan udforske i deres eget tempo. De har dog stadig masser energi i deres vågne timer, og det kræver derfor en mere kreativ tilgang, for at få denne energi brugt.

Læs også: Hvor meget motion skal hvalpen have?

 Vuffeli hundeblog

Hvalpe og leg

I forbindelse med leg og aktivering er det rigtig vigtigt at huske, hvordan hunde leger, frem for hvordan mennesker leger.

Det sker meget ofte, at vi mennesker synes, det er super sjovt at løbe rundt og lade hvalpen jagte os eller et stykke legetøj, men så snart vi stopper med at løbe og den bider os i anklerne, er det pludselig mindre sjovt for os. 

Ligesom alle andre råd i denne artikel, opfordrer jeg jer som ejere, til at tænke et skridt længere end hvalpen og eventuelle børn i huset hele tiden, for at undgå at skælde hvalpen ud for noget, den ikke kan gøre for.

Dine børn skal forstå, at det ikke er en god idé at lege fangeleg med hvalpen

Hjælp børnene til at forstå, at det ikke er smart, at de lader hvalpen jagte dem. For når den ”fanger” dem, vil den rent instinktivt få lyst til at bide/nappe dem. Det gør hvalpe med næsten alt, der bevæger sig, og specielt når de skifter tænder.

Læs også: Gode aktiviteter til regnvejrsdage med din hund

Hvalpe og hvalpetænder

Hvalpe skifter deres mælketænder ud med permanente/voksen tænder, når de er mellem fire til seks måneder og ligesom hos børn, er dette en længere proces, der klør, dunker og irriterer. Dette giver kun hvalpen endnu mere lyst til at bide og gnave i ting for at få det til at holde op.

Bed i stedet dine børn, om at indgå i lege, der er trygge og sikre for alle parter. Her snakker jeg om at kaste et stykke legetøj væk fra dem selv eller at lave mental aktivitet med hunden, hvor de gemmer godbidder under ting eller lærer dem “sit”, “dæk”, “kom” og så videre.

Læs også: Hvalpens og den voksne hunds tænder og tandpleje

Som hundeejer er det vigtigt at læse de forskellige situationer og sørge for, at din hunds oplevelse de første måneder bliver gjort overvejende positiv. Du skal sørge for, at den befinder sig i situationer, hvor det er tilladt at udvise den opførsel, der falder den naturligt omkring mennesker og dyr, som kan være en del af denne opførsel uden at blive overvældet eller komme til skade.

Dette er de vigtigste første skridt til din hunds videre opdragelse.

 Vuffeli hundeblog

4. Efter ca. 14 dage

Efter 14 dage burde din hund være klar til at komme mere ud i omverdenen. De første to uger foregår det meste af dens aktiviteter i eller lige rundt om huset, og med mennesker som er en del af dens nye flok. 

Denne ro er meget vigtig for at give hunden den selvtillid, der skal til, for at bevæge sig ud i mindre trygge situationer fremover.

Husk hvalpens vacciner 

Husk at være opmærksom på, at din hund skal have de passende vacciner, flåt/tæge behandlinger og så videre, inden du lader den omgås fremmede hunde.

Alt afhængig af den individuelle hunds fremgang kan du nu begynde at prøve at gå en rigtig tur med din hund, at tage den i hundepark og at tage den med hjem til venner og familie på besøg.

Du er nu klar til at gå videre til den næste fase i din hunds opdragelse som din og din families ledsager.

Læs også: Vaccinerne, din hund skal have og hvornår

Sådan opdrager og træner du din hvalp

At opdrage en hvalp til at indrette sig efter vores hverdag er ikke altid en dans på roser. Meget sjældent faktisk. Ordet opdragelse indebærer faktisk alt, hvad du lærer din hund. Om det er at sove et bestemt sted, at gå på en bestemt måde i snor eller at lave tricks på kommandoer.

Når man starter opdragelse af sin hund, er der nogle metoder, der virker en del hurtigere end andre. 

Et eksempel: Hvalpen bider i sko

Vil man for eksempel gerne opdrage sin hund til ikke at bide i sko, kan man komme hurtigere frem til dette, ved at fjerne skoene fra hundens daglige omgang og i stedet præsentere den for en masse legetøj. 

Derefter kan man bruge skoene i to til fem minutters træningspas, hvor man lærer den, at den bliver rost med godbidder eller legetøj for ikke at røre skoene, ligegyldigt hvor meget de danser foran næsen på den. Efter et træningspas, fjernes skoene igen helt, indtil man er sikker på, at hunden under træning har forstået, at den ikke må røre ved sko. 

Derefter kan man sætte den nye opdragelse på prøve, ved at lade et par sko stå og sige “ikke røre” eller “nej” eller en anden kommando, der signalerer, at hvalpen skal træde væk fra skoen, og så se hvordan det går. Derefter kan man begynde at smide sine sko i entréen igen, og regne med, at hunden ikke tager dem. 

Den bedste hundetræning og opdragelse

Positiv opdragelse som i ovenstående eksempel, hvor man roser hunden for at lade skoen være, er langt mere effektivt, end at skælde hunden ud for at tage fat i skoen. 

Desuden kan negativ opdragelse, eller straf baseret opdragelse afholde hunden fra at ville tage ting i munden foran dig i fremtiden, som den gerne må tage, for eksempel legetøj, bolde, sjove objekter, du prøver at lære den, at den skal hente og så videre. 

Prøv derfor altid at gøre det så nemt for din hund som muligt, ved at tage dig tid til at kommunikere til den, hvad det er, du gerne vil have, at den skal gøre, allerede længe før at den kan komme til at gøre det forkert. 

Få styr på det praktiske

Hos Vuffeli anbefaler vi også, at I hjemme får styr på alt det praktiske. Du kan læse flere gode råd om, hvordan du forbereder dig til hvalpens ankomst, og hvordan du får den registreret og forsikret inde på Dansk Kennel Klubs hjemmeside.

5 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *