Fordi hunde ikke kan tale vores sprog, er det vigtigt, at vi som mennesker tillærer os en forståelse af, hvad de prøver at kommunikere med deres kropssprog og deres lyde, når de befinder sig i forskellige situationer.
Selvom hunde ikke taler vores sprog, så kommunikerer de faktisk med os hele tiden. Hvis ikke vi som ejere får sat os ind i hundens kropssprog, så kan der let ske misforståelser, hvor vi enten ikke opfanger eller fejlfortolker de signaler, som vores hund sender til os.
Hunde kommunikerer med mere end 100 signaler, som du som ejer skal forsøge at forstå, hvis du vil prøve på kunne læse din hunds tanker. Dette komplekse sprog af kropssignaler fortæller os nemlig, hvordan hunden har det, hvad den tænker, føler og hvor dens fokus ligger i et givent øjeblik.
Ligesom vi som mennesker bruger vores kropssprog, både bevidst og ubevidst, gør vores hunde det samme. Og ligesom at vores kommunikation bliver påvirket af vores omgivelser, gør vores hundes det samme. Hvis det er koldt eller larmende, eller der dufter kraftigt af et eller andet, vil det udgøre støj, der påvirker den kommunikation, vores hund sender os og tillige den kommunikation, vi har mulighed for at sende til den.
Forståelse for selve kommunikationen og de faktorer, der påvirker den, er derfor helt essentielt for at forstå hvorfor din hund opfører sig som den gør.
Her kommer 5 hyppige signaler, som hunden blandt andet udtrykker ved følgende 28 reaktioner:
5 signaler du skal forstå ud fra din hunds kropssprog
1. Afslappet og rolig
- Din hund har let åben mund, med tungen hængende ud til den ene side
- Din hund har et blødt og afslappet kropssprog
- Din hund har et roligt ansigtsudtryk og næsten missende øjne
- Din hund sætter eller lægger sig tæt på dig og blotter sin mave eller hals for at invitere dig til at ae den
- Din hunds krop og hale kører frem og tilbage i rolige logrende bevægelser
2. Eftergivenhed
- Din hund prøver at slikke dig på din hals, hænder, ved munden eller ved ørene
- Din hunds hale logrer i brede rolige strøg
- Din hund sænker sit hovede og har et afslappet og svajende kropssprog
- Din hund bukker eller blotter mave eller ryg for dig
Læs også: Kærlighed på fire ben: Sådan ved du, om din hund elsker dig
3. Stress
- Din hund gaber og frigiver en pibende lyd
- Din hund virker forpustet eller gisper efter vejret og er tør i munden
- Din hund ryster sig
- Din hund går rastløs rundt og har svært ved at finde ro
4. Ubehag og usikkerhed
- Din hund har stift kropssprog
- Din hund har halen mellem benene og logrer måske i meget små, hurtige strøg
- Din hund slikker sig om munden
- Din hund undgår øjenkontakt
- Din hund har spændt mund og kæbeparti
- Din hund gør eller knurrer ad dig
- Din hund blotter sine tænder og tandkød
- Din hund napper ud i luften men efter dig
- Din hund har hårde og nedstirrende øjnene, ingen blinken
- Din hund har rejst eller høj haleføring, uden logren
Læs også: Hvorfor knurrer min hund?
5. Nysgerrighed og fokus
- Din hund har tiltet hoved
- Din hund holder øjenkontakt med dig
- Din hund løfter sit ene forben og er klar til det, der skal ske
- Din hund har lukket mund og et meget fokuseret, stift kropssprog
- Din hund nyser og drejer måske rundt om sig selv eller jagter sin egen hale i spænding
Dette var en kort og meget simplificeret introduktion til hundes kropssprog, som jeg håber kan hjælpe dig med at udvide forståelsen for nogle få signaler, man kan komme ud for når man kommunikerer med en hund.
Der er mange scenarier, hvor en logrende hale kan betyde at hunden er nervøs, glad, aggressiv eller afslappet, så det er ikke underligt at nogle mennesker bliver forvirrede og læser sproget forkert. Hvis du har en hund, så brug tiden til at studere hvordan, den ser ud når den er træt, glad, utryg, fokuseret, irriteret eller andet. Det er ikke nemt at lære et nyt sprog, men jeg lover, at du vil få en fornyet forståelse og respekt for din hund, og den for dig, hvis du lærer at læse, hvad den prøver at fortælle dig, ligesom den dagligt prøver at lure, hvad du fortæller den.
4 kommentarer
Hej
Jeg har en berner sennen på 14 måneder . Lige siden vi fik ham har han haft mange lyde . Pivende lyde ,snakkede lyde . Han er god til at fortælle når han skal ud og tisse og besørge. Men kan man lære ham ikke hele tiden at snakke så meget ,det er på alle tider af døgnet også selvom den få opmærksomhed eller den bare ligge og ikke skal noget . Jeg mistænker det er en rigtig dårlig vane , dyrlægen siger der ikke er noget galt med ham . Jer vil lige sige det er nr 3 berner vi har og dette har vi ikke oplevet før. Han sover i køkkenet og vi sover på 1sal og det har han gjort lige fra starten vi fik ham hjem , opdrætter havde samme problem med ham . Håber du har et godt råd
Venlig hilsen mona
Hej Mona
Tusind tak for dit spørgsmål.
Jeg har snakket med vores dygtige Foder- og adfærdsekspert, Rikke, som her kommer med nogle gode råd og forklaringer:
Hunde kan pive af mange forskellige årsager. Piven kan blandt andet skyldes begejstring, stress eller usikkerhed, men det kan også være noget, hunde gør for at få opmærksomhed, fordi de gerne vil noget (for eksempel ud at tisse), eller hvis de har ondt.
I jeres tilfælde lyder det som en tillært adfærd – eller en dårlig vane, som du beskriver. Det kan muligvis være opstået, hvis jeres berner sennen har lært at den får opmærksomhed, når den piver. Det bedste råd jeg kan give dig, det er at ignorere ham, når han udfører den adfærd, som I ikke ønsker. Når I ignorerer ham, handler det om, at I hverken kigger på ham, snakker til ham eller rører ved ham. Alternativt kan I også gå væk fra ham. Det vigtige er, at I roser ham, når han stopper med at pive og har været rolig i et lille stykke tid. Hav gerne lidt godbidder i en skål i jeres hjem, så I også nemt kan belønne ham i løbet af dagen, når han er rolig og stille – særligt i de situationer hvor han normalt ville pive. På den måde kan I tydeligt signalere til ham, at det meget bedre kan betale sig at være stille end at pive. Husk på, at hunde er lynintelligente, så hvis de først får succes med en adfærd såsom at pive, så vil de benytte sig af denne taktik igen, fordi de har lært, at den virker. Det er dette, I skal udnytte til jeres fordel ved at lære ham, at det at være stille og rolig rent faktisk betaler sig. Derudover er det vigtigt, at I sørger for at stimulere ham mentalt i løbet af dagen, da det vil hjælpe ham med lettere at falde til ro. 🐶❤️
Du er meget velkommen til at ringe til os på 52 22 95 96 mellem kl. 09-12 alle hverdage – så kan vi få en mere uddybende samtale, hvor vi har mulighed for at give dig mere konkrete råd.😊
Mange logrende hilsner
Nora – Vuffeli
Søren, min elskede Maltipoo på ca. 2,5 år, har for meget energi! Han vil lege konstant, også stadig efter 2-3 timer leg. Han skubber til mig med sit legetøj, kigger glad på mig med logrende hale og løftet forben, og siger “kom så”…
Elsker at lege med ham, men HELE TIDEN? Nej.. Han er et lille energibundt, som kører os alle trætte, og sådan har han altid været..
Ved du hvornår sådan en lille lækker hurtigløber begynder at slappe lidt af?
Hej Jane,
Tusind tak for din kommentar!
En del hunde er meget energiske – også efter at de i teorien har passeret unghunde-alderen der slutter ved omkring 22 måneder (for fysisk store racer omkring 3–3½ års alderen).
Her kan mental stimulering være rigtig godt at se nærmere på udover almindelig leg og motion.
Hvis du mangler tips til mental stimulering, må du hellere end gerne skrive mig en mail via kontakt@vuffeli.dk. Man kan også finde gode ideer hertil online og måske du kan finde inspiration fra vores blog ved at trykke her
Med venlig hilsen
Sine – Ernærings- og adfærdsekspert hos Vuffeli 🐾