Forside » Hundeadfærd » Hvorfor knurrer min hund, og hvordan stopper jeg det?

Hvorfor knurrer min hund, og hvordan stopper jeg det?

pudelhund kigger opVuffeli hundeblog

Som hundeejer har du måske oplevet, at din hund på et tidspunkt er begyndt at knurre. Men hvorfor gør din hund egentlig det? Hvordan bør du tage hånd om det som hundeejer? Og er der overhovedet grund til bekymring? Læs med her, hvor vi giver svar på alle de spørgsmål, du måtte have om knurren. 

Hvorfor knurrer hunden af ejeren?

En hund kan udvise beskyttende adfærd over sin familie, kurv, mad, legetøj eller andet, den føler, den skal beskytte fra udefrakommende. Det kaldes også ressourceforsvar. Knurren skal forstås som “giv mig plads”, og det er vigtigt ikke at overse. Der er dog undtagelser – eksempelvis under leg, for nogle hunde knurrer, når de leger med både mennesker og andre hunde.

Det er vigtigt, at man som ejer lærer at aflæse situationen, så man kan gribe ind, hvis det udvikler sig til mere end bare leg, og aggression og frustration tager over.  

Hvis du ikke respekterer betydningen af hundens knurren, kan den føle sig tvunget til at tage skridtet videre og eksempelvis nappe eller bide, for at prøve at få dig til at forstå, hvad den mener.

Læs også: Kender du din hunds kropssprog? Her er 5 vigtige signaler

Det er vigtigt at aflæse sin hunds signaler, og hvis der er problemer med beskyttende adfærd, skal det trænes under kontrollerede forhold, hvor hunden for eksempel bliver massivt belønnet for at give slip på noget værdifuldt. Et godt forebyggende råd er, at man altid giver noget i bytte, når man tager noget værdifuldt fra sin hund. Når du eksempelvis beder om at få pinden fra din hund, så giv den en lækker godbid i stedet.

HUSK:
Først og fremmest er det vigtigt at sørge for, at alle hundens basale behov er opfyldt – det gælder både de fysiske, sociale og mentale. Uønsket adfærd er ofte et resultat af rastløshed, utryghed, kedsomhed, understimulering, overstimulering eller ængstelighed. Oplever du, at din hund udviser adfærdsproblemer, anbefaler vi, at du tager kontakt til en adfærdsrådgiver i dit område.

Læs også: Er min hund ked af det?

Hvorfor udviser min hund territorial adfærd?

Når en hund udviser beskyttende adfærd, og det ikke bliver korrigeret, kan det med tiden udvikle sig og brede sig til andre områder. Din hund begynder måske at holde øje med, hvornår nogen nærmer sig dens madskål, dens legetøj eller dens ejer, og adfærden kan meget nemt udvikle sig til, at den også begynder at vogte større områder af huset, sengen, haven og så videre, hvilket ikke er ideelt.

Læs også: Hvordan stopper jeg gøen hos min hund?

Hunde er meget forskellige, når det kommer til ejerfornemmelse over ting, der har en særlig værdi for dem. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan din hund har det, og hvordan den reagerer. Grib træningen an i et tempo, der passer til din hund, så du ikke risikerer at gå forkert eller for hurtigt frem, eller at nogen ender med at komme til skade.

Hunde har fra naturens side et stærkt instinkt, der fortæller dem, at de skal holde fast på deres ting, og ikke mindst deres mad, så de ikke mister dem til andre i flokken. Derfor skal de lære, hvordan de skal begå sig i forskellige situationer, og hvordan de omgås mad, legetøj og områder, når andre dyr og mennesker er til stede.

Hvordan lærer jeg min hvalp at dele med mig?

Hvalpe er gerne ekstremt nysgerrige på verden, og derfor er det typisk hvalpeadfærd, når din hvalp putter alverdens ting i munden, holder fast i dem eller stikker af med dem.

En hvalp kender ikke forskellen på et tyggelegetøj og dine splinternye gummisko, og her er færdigheden ”giv slip” guld værd. Udover at redde dine sko og andre ting i hjemmet, kan færdigheden ”giv slip” også være livsvigtig i situationer, hvor din hvalp får fat på noget, som kan være potentielt skadeligt for den.

Lær din hvalp at give slip

En sjov og effektiv måde at træne ”giv slip” på er legen ”dead or alive”, som bliver beskrevet i de næste trin.

 1. Find to identiske stykker legetøj frem, og tag et stykke legetøj i hver hånd
 2. Byd din hvalp op til leg ved at bevæge det ene legetøj på jorden, sådan at din hvalp skal jage det. Det andet legetøj holdes helt stille
 3. Leg en god trækkeleg med din hvalp. Husk at afstemme dit træk, så det passer til den styrke, din hvalp trækker med, for at undgå for voldsom leg. Sæt dig gerne ned på hvalpens niveau, således at du undgår at trække hvalpens hoved opad
 4. Hold nu det legetøj, som har været aktivt helt stille, så det bliver kedeligt. Nu bevæger du det andet legetøj, således at din hvalp slipper det første stykke legetøj for at komme over til det aktive legetøj
 5. Dette gentages flere gange, indtil din hvalp hurtigt giver slip på det ”døde” legetøj. Du kan begynde at sætte signalet ”giv slip” på, så snart du ved, at din hvalp med garanti slipper det døde legetøj, når det andet legetøj kommer til live

Læs også: Træning af hundehvalp

 Vuffeli hundeblog

Hvordan lærer jeg min voksne hund at dele med mig?

Hvis du har en hund, der allerede har udviklet aggression i forbindelse med ejerskab over forskellige objekter i og udenfor huset, skal du gå en smule anderledes frem, for at du sikrer dig, at du ikke overtræder din hunds grænser i så høj en grad, at den tyer til at bide ud efter dig. 

Start langsomt ud

Start et sted, hvor der ikke er nogle problemer overhovedet. Det kan måske være, at dit barn eller du aer din hund, når den ligger i sofaen, eller på et tidspunkt, hvor den selv er kommet hen og har søgt opmærksomhed. Ros hunden for at tage imod berøring ved at give den en godbid. 

Begynd derefter langsomt selv at opsøge hunden og ros den, hver gang at du går tæt forbi den og giver den en form for berøring. På dette tidspunkt i træningen er det vigtigt, at din hund ikke har noget at vogte, så det bliver en positiv øvelse. 

Labrador der ligger og slapper af

Start “slip”-træning med bytte bytte købmand

Når du er mere komfortabel omkring at gå hen til din hund og træne lydighed med den i andre situationer, kan du begynde at træne med den i situationer, hvor den har taget noget, du nu gerne vil have igen. Start med et stykke legetøj, som er nyt, og derfor ikke har en kæmpe værdi for din hund. Lav præcis samme øvelse som beskrevet til hvalpe ovenfor. 

Læs altid alle din hunds signaler i de forskellige situationer. Se på kropssprog, situation, lyde og så videre. Lad være med at gå for hurtigt frem i situationer, hvor din hund føler sig presset, da det kan ende galt. Gå i stedet strategisk til værks med træningen, og lær din hund at dele med dig ud fra belønningsbaseret træning frem for straf. Straf og aggressiv adfærd fra din side vil kun lede til mere frustration hos din hund. 

3 Shares:
2 kommentarer
  1. Hej Thomas

   Tak for din kommentar. Det er meget spændende og relevant læsning 😊

   Mange logrende hilsner
   Nora – Vuffeli 🐾

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *