Udklip: Anette Bøtner fra Statens Serum Institut skriver i Dansk Veterinærtidsskrift den 23. april 2020, »Der er foreløbig ingen dokumentation for, at hverken kæledyr eller produktionsdyr spiller nogen rolle i forbindelse med spredningen af COVID-19 i mennesker.«
Siden corona-udbruddet i Danmark, er der mange, der lever i frygt for at blive smittet med virussen. Da statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned den 12. marts 2020, blev mange menneskers livsstil pludselig ændret fra det ene sekund til det andet. Siden nedlukningen er smitteudviklingen fortsat og nye nedlukninger, restriktioner og tiltag har fundet sted. Men hvad med vores hunde? Er corona farligt for dem? Kan de også risikere at blive syge af coronavirus?
Læs også: Gode råd til hundeejere under coronakrisen
Vi ved, at det som hundeejer kan være forvirrende at tage hensyn til sygdommen, da det er svært at vide, hvordan man passer bedst på sin hund i disse tider. I denne artikel vil vi derfor give dig svar på de mest stillede spørgsmål, så du er sikker på, at din hund har det godt.
Hvad er coronavirus (eller covid-19)?
Det nye corona-udbrud har spredt sig på verdensplan. Virusen spreder sig hurtigt fra person til person via luftbårne partikler, og den kan derfor smitte mennesker, når de nyser, hoster, eller er i fysisk kontakt med andre mennesker – eksempelvis blot ved et håndtryk. Men coronavirussen er ikke ny, faktisk har coronavirus altid eksisteret i naturen og kunne også tidligere findes i mange forskellige dyrearter. Man ved at udbruddet startede på et fiskemarked i den kinesiske by Wuhan, men forskere har endnu ikke fundet ud af, hvor virusset helt præcis stammer fra.
Coronavirus påvirker mennesker meget forskelligt. Nogle smittede udviser milde til moderate symptomer eller slet ingen symptomer, mens andre smittede gennemgår et alvorligt sygdomsforløb. De mest almindelige symptomer inkluderer hoste, feber og træthed, som vi kender fra andre luftvejssygdomme såsom influenza. Alvorlige symptomer er vejrtrækningsbesvær og åndenød, og disse kræver akut lægehjælp.
Kan hunde blive smittet med coronavirus, og kan hunde sprede coronavirus?
Det korte svar er, at man ikke endnu har kunne bevise, at hunde kan blive smittet med virussen COVID-19. Det er den virus, som vi i dag refererer til, når vi snakker om corona. Dog skal det siges, at hunde kan få nogle andre bestemte typer af coronavirus, som eksempelvis den man kender som “Canine-Respiratory-Coronavirus”.
Læs også: Min hund hoster, hvad kan der være galt?
Fødevarestyrelsen rapporterer, at der fortsat ikke bevis for, at kæledyr spiller en rolle i spredningen af coronavirus til mennesker. Eksperimentelle studier viser dog, at hunde og andre kæledyr kan inficeres, og der er registreret et positivt tilfælde af coronavirus hos en hund i Hong Kong.
Læs mere direkte på WHOs hjemmeside (på engelsk).
Kan min hund blive syg af corona?
På trods af ovenstående, så er det stadig den officielle udmelding, at man som hundeejer skal være opmærksom. Hvis din hund er i kontakt med smittede, så er der en uvist chance for, at din hund også kan blive smittet.
Yderligere tilføjes det også, at de generelle tendenser viser, at coronavirus spredes fra menneske til menneske, men at det stadig anbefales at mindske kontakt til både dyr og mennesker. Der er endnu ingen data, rapporter eller grundlag til at tro, at kæledyr skulle være forbundet som en direkte smittekilde.
Hvordan kan man som hundeejer beskytte sit kæledyr mod corona?
På nuværende tidspunkt skal man som hundeejer ikke tage særlige tiltag ud over at følge de generelle retningslinjer i forhold til hygiejne og sundhed. Dette indebærer hyppig håndvask, afspritning og begrænset kontakt med andre mennesker.
For at reducere spredning af sygdom, så kan du overveje at vaske din hunds poter en ekstra gang efter jeres gåtur udenfor.
Hvad skal jeg gøre for at undgå, at min hund eller jeg bliver smittet?
Sundhedsstyrelsen vurderer, at risikoen for et øget smittetryk i Danmark inden for de kommende uger er høj. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom, hvis du har en hund, da virussen muligvis også kan lande på din hunds pels, hvis der er mange mennesker, der er i kontakt med den.
Dansk Serum Institut kommer med en række anbefalinger, som vi burde følge som mennesker, men det er også vigtigt, at vi tænker på vores hunde samtidigt. Dette er, hvad du skal være opmærksom på:
- Begræns fysisk kontakt. Undgå håndtryk, kindkys og kram. Dette gælder din hund: undgå fysisk kontakt med fremmede mennesker.
- Vask hænder hyppigt og grundigt, især efter du har været ude blandt andre mennesker, før du skal spise, eller specielt hvis du har rørt din hund efter en gåtur. Det kan være en god idé at køre en vaskeklud over din hund, efter I har været ude at gå, for at være ekstra sikker på at virussen ikke spreder sig hjemme hos dig.
- Bliv hjemme, hvis du er syg. Mistænker du, at du muligvis har coronavirus eller udviser du symptomer, er det en god idé at finde en hundelufter eller nogen, der kan hjælpe dig, i stedet for at risikere at gå ud.
- Du bør ikke besøge personer i risikogrupper (for eksempel ældre og kronisk syge), herunder ikke besøge personer, der er indlagt på hospitaler med videre. Lad også din hund blive hjemme.
- Vis hensyn til andre (også din hund) ved at nyse eller hoste i et engangslommetørklæde eller albuebøjningen.
- Vær ekstra opmærksom på din opførsel på steder med mange mennesker, herunder i offentlige transportmidler, og hold så vidt muligt afstand til andre personer. Hvis du har din hund med, er det vigtigt at du undgår så meget fysisk kontakt, som muligt.
Kan jeg stadig gå tur med min hund, som jeg altid har gjort?
Som udgangspunkt kan du sagtens gå tur med din hund, som du altid har gjort. Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, hvilke ture du vælger at gå med din hund. Undgå steder hvor der er mange mennesker, og hvor din hund kan risikere at blive rørt af ukendte, som for eksempel i offentlig transport. Det er ikke nødvendigt at ændre på jeres sædvanlige gåture, hvis der ikke er nogen grund til det, men husk at passe på dig, din hund og andre mennesker når I er ude i det offentlige rum.