Min hund hoster, hvad er der galt?

hund ligger på brun baggrund

Det er helt normalt, hvis en hund engang imellem hoster en enkelt gang eller to. Men hoste kan også skyldes forskellige infektioner og sygdomme og sidst, men ikke mindst, kan de forskellige typer af host også pege i retning af, hvad hunden fejler. 

Med denne guide vil Vuffeli hjælpe dig med at identificere, om din hunds hoste er noget, som du bør være opmærksom på, samt hvad du kan gøre. 

Hvilken type hoste har din hund?

Det første du kan gøre er at finde ud af hvordan og hvor meget, din hund hoster. Derfor er det en god idé at tage stilling til de følgende spørgsmål, der er vigtige at kunne give svar på, hvis du vælger at gå videre til dyrlægen:

  • Er det en dyb hosten?
  • Er det en tør eller en fugtig hosten?
  • Er hosten på en måde hylende?
  • Hoster hunden mens den sover?
  • Hoster hunden når den anstrenger sig ?

Som du kan se, er der mange måder, en hund kan hoste på, og det kan skyldes mange forskellige ting. I de følgende afsnit gennemgår vi disse punkter, samt hvilke sygdomme, de diverse host kan relatere sig til.

Har din hund kennelhoste?

Har din hund en dyb, tør og harkende hoste, kan det være et tegn på, at den har fået kennelhoste. 

Det drejer sig om en meget smitsom øvre luftvejsinfektion, som din hund kan udvikle, efter at have været sammen med andre hunde. Infektionen skyldes en eller flere af følgende agens; bakterien Bordetella Bronchiseptica, adenovirus og parainfluenzavirus. 

Lidelsen kaldes for kennelhoste, da hunde plejer at udvikle sygdommen efter at have været på hundepensioner eller lignende situationer såsom hundetræning eller udstilling, hvor mange hunde er samlet. 

Du vil dog først kunne se, at hunden er blevet smittet efter cirka en uge, og sygdommen ses ligesom forkølelse og influenza hos mennesker – ofte i efterårs- og vintermånederne.

Læs også: Kan hunde få coronavirus?

hundehvalp gaber og ligger på gulvet

Kennelhoste plejer at tage mellem to til tre uger, inden det går i sig selv igen.

Det er vigtigt, at du holder din hund i ro, imens den har symptomer, da det ellers kan udvikle sig til mere kronisk hoste eller lungebetændelse. Det er endvidere en god idé, at du kontakter din dyrlæge for at få be- eller afkræftet, om din hund rent faktisk har kennelhoste. Her vil du muligvis få anbefalet en behandling.

Hunde kan også få en vaccine mod kennelhoste. Vaccinen anbefales, hvis hunden har et svagere immunforsvar, eksempelvis hvis den er gammel eller ung. Du kan snakke med din dyrlæge, hvis det er noget, som du bør overveje til din hund. 

Har din hund hjerteorm?

Fransk Hjerteorm, også kaldet Angiostrongylus Vasorum, er hyppigt forekommende hos hunde i Danmark og den kan udvikle sig til en livstruende sygdom. 

Sygdommen smitter via snegle, hvor hunden kan optage orme æggene fra omgivelser såsom vandpytter og græs, hvor der er, eller har været, inficerede snegle. Hunden behøver ikke altså at spise sneglen, for at blive smittet, men blot slikke et sted, hvor sneglen har været. 

Læs også: Hundesygdomme – symptomer og behandling

Symptomerne på hjerteorm er hoste, nedstemthed og påvirket vejrtrækning, og da hjerteormene også kan påvirke blodets størkningsevne, kan der også ses en øget blødningstendens eller små blodansamlinger i huden. Sagt med andre ord så vil selv et lille sår hos hunden, bløde mere og i længere tid end normalt. 

Oplever man dette, er det alvorligt, og du skal skynde dig at kontakte din dyrlæge. 

Smitten sker oftest i foråret, sommeren og efteråret. Hvis du bor i et område hvor smittepresset er stort, bør du få kontrolleret din hund jævnligt, eller hvis den viser symptomer. Dyrlægen kan enten undersøge om din hund er smittet, ved at tage en blodprøve, eller ved at undersøge tre afføringsprøver opsamlet på tre forskellige dage i steg. 

hundeejer og dalmatiner hund leger sammen

Har din hund slugt noget?

Hvis din hund hoster og eventuelt forsøger at kaste op, kan det være, at den har slugt noget, som nu har sat sig fast. Vuffelis råd her er, at du straks tager hunden til dyrlæge, så objektet kan blive fjernet, så hunden igen kan trække vejret frit.

Har din hund lungebetændelse?

Hunde kan også udvikle lungebetændelse, og i dette tilfælde vil du kunne høre

Hvis hunden hoster på denne måde, vil Vuffeli også anbefale at tage den til dyrlæge, især hvis din hund er meget ung eller meget gammel, da det er disse hunde, der plejer at have øget risiko for lungebetændelse samt et lavt immunforsvar. 

Hvis din hund har kastet op, og derefter indåndet noget af dens opkast, der derved er kommet ned i lungerne, kan det resulterer i lungebetændelse. Lungebetændelse kan også skyldes bakterier, virus eller svampeinfektioner.

Hoster din hund, mens den sover?

Hvis din hund hoster, mens den sover eller er i ro, kan det godt være tegn på, at den er ved at udvikle hjerteproblemer, specielt racen er en Cavalier King Charles Spaniel

I dette tilfælde, kan vi stærkt anbefale at kontakte din dyrlæge for at få hunden undersøgt.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også