Berner Sennen: Hele Danmarks ultimative bamsehund

berner sennen i naturenVuffeli hundeblog

Den mægtige og bedårende berner Sennen vækker altid opsigt, og den afføder utallige beundrende blikke, når den roligt og nysgerrigt trasker loyalt afsted ved siden af sin ejer.

Det er ikke et tilfælde, at berner sennen har et ry for at være en utrolig loyal hunderace. Racen stammer oprindeligt fra de schweiziske bjerge, hvor de varetog et væld af forskelligartede opgaver. De holdt blandt andet styr på det græssende kvæg, fungerede som vagthund samt brugte de deres store muskler til at trække tunge genstande fra A til B. 

En berner sennen har gennem sine mange arbejdsroller altid været i tæt kontakt med sin ejer, og har af den grund udviklet sig til denne trofaste og venligsindet hunderace.

Læs også: Hvilken hunderace skal du vælge?

Hvorfor en berner Sennen?

De tre mest iøjnefaldende egenskaber ved racen må klart være dens pels, størrelse og sind, som også er nogle af de hovedårsager til, at man vælger at anskaffe sig en berner sennen.

Den store hunderace har denne trefarvede tykke pels, med farverne hvid, brun og sort, vis mønstre kan variere fra hund og til hund. 

Man er altså ikke i tvivl, når man får øje på en berner sennen der roligt trasker afsted på den anden side af fortovet.

Rolig er et nøgleord til at beskrive racens sind, som er blidt, selvsikkert og venligt overfor andre hunde, som den møder på dens vej. Da racen generelt er meget rolig, giver det også et godt grundlag til at lære den forskellige tricks og kommandoer. 

Racen elsker at tilfredsstille sin ejer, og har det godt med at få tildelt bestemte retningslinjer og spilleregler, som den kan rette sig efter.

berner sennen klar til at legeVuffeli hundeblog

FCI: Racestandarden for en berner sennen

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCI racestandarten, når vi beskriver og rådgiver omkring hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace.

Berner sennens størrelse, alder og pels

Hanhunden bliver op til 70 cm i skulderhøjde, hvor tæverne bliver en smule mindre, og ender gennemsnitligt på 63 cm. 

Idealvægten for en fuldvoksen hanhund svinger mellem 40 til 50 kilo, hvor tæven typisk bliver en tand mindre, og ligger mellem 36 – 48 kilo.

Både nævnte højde og vægt er et cirkatal. Sagt med andre ord, så kan du sagtens få en berner sennen, der både kan blive bredere, smallere, højere eller lavere. 

Det er vigtigt som hundeejer at have en ide om, hvor stor ens berner sennen cirka skal blive, især hvis kropstilstanden er lille. Hvis ikke, kan risikerer man at overfodre hunden, hvilket fører til overvægt, der som konsekvens kan lede til en række følgesygdomme. Et godt råd er derfor at have kontakt med sin avler, som kan oplyse om din hundens forældres vægt, som i mange tilfælde er et udmærket pejlemærke. 

Den gennemsnitlige levetid for en sund og rask berner sennen er 7 – 8 år. 

En sund pels hos racen er lang, tæt og glansfuld og har endvidere dette karakteristiske spil i farverne: sort, hvid og brun. 

Denne flotte og store pels skal naturligvis passes på bedst mulig vis, for at hunden kan trives optimalt. Som ny berner sennen hundeejer, skal man derfor være opmærksom på, at racen har brug for en omhyggelig og daglig pelspleje. 

Pelsplejen vil blive berørt senere i artiklen.

berner sennen hvalp kiggerVuffeli hundeblog

Hvem er berner sennens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Selvom vi hos Vuffeli godt ved, at man som ny hundeejer hurtigt kan blive fristet til at tilkøbe en sød, lille berner sennen hvalp, skal det understreges, at man skal have pladsen til at husere sådan en race. 

Berner sennen er en arbejdshund og egner sig derfor ikke til at gå rundt i cirkler i en mindre lejlighed midt i den travle by. Derimod trives racen bedst i huse med store haver, gårde eller på andre større områder, hvor de frit kan gå rundt og passe på sin folk og familie.  

Og netop på grund af sin lange fortid som arbejdshund, er racen vant til at bruge sin krop og sit kloge hoved, og finder det derfor naturligt at være med, når der sker noget, og har det allerbedst i situationer, hvor den føler sig nyttig.

Man skal derfor være forberedt på, at man dagligt skal kunne aktivere og udfordre sin berner sennen. 

TIP
På grund af sin fortid som vagthund elsker berner sennen sine nærmeste, og er i høj grad knyttet sin folk. Af den grund er det meget sjældent at racen strejfer.

Økonomi og berner sennen

Det lyder logisk, men Vuffeli oplever, at mange hundeejere bliver overraskede over, hvor meget hundefoder en større hunderace egentlig skal have. 

Da berner sennen er en stor basse, har den helt naturligt også brug for en større mængde hundefoder. 

Som ny berner sennen hundeejer skal man derfor tænke sin hunds foder ind i det samlede budget, da en fuldvoksen berner sennen spiser omkring 450 gram foder – hver dag. 

På en måned vil det løbe op i over 13 kilo hundemad

Årligt du altså fylde 156 kilo hundefoder op i racens hundeskål.

Dertil kommer der hundekurve, transportbure, legetøj og hundesele, der ved dagligt brug hurtigt bliver slidt op, og skal udskiftes – heroveni kommer også regningerne fra dyrlægen.  

Kærlighed har naturligvis ikke en pris, men det er en fornuftig tanke at have med sig, inden man anskaffer sig en stor hunderace som berner sennen. 

Er en berner sennen en god familiehund?

Ja, berner sennen er en fantastisk familiehund, da dens sind, som tidligere nævnt, generelt er meget roligt og trofast. 

Dog er det med berner sennen, som med alle andre hunderacer. At få en god familie kræver at familien tilpasser sig sin hunden, og opfylder racens behov – og så vil den dejlige familiehund vise sig fuldt ud!

Som ny hundeejer skal man være opmærksom på, at en berner sennen hurtigt vokser sig stor og stærk, og kan på grund af sin naturlige nysgerrighed og glæde hurtig komme til at vælte børn eller ældre mennesker i familien omkuld.

Lydighedstræning er derfor et essentielt element i berner sennens opdragelse, hvis den skal passe ind i en familie, hvor den både skal omgås unge og gamle. 

Netop træning kan du læse om senere i artiklen. 

berner sennen ligger på grusVuffeli hundeblog

Berner sennens typiske helbredsproblemer

Led- og gigtproblemer

En berner sennen hvalp vokser hurtigt. Man skal derfor være specielt opmærksom i stadiet, hvor ens berner sennen er i vækst. En berner sennens krop er gennemsnitligt færdigudviklet, når den når 18 – 24 måneder.  

Særligt i denne periode er det ekstremt vigtigt, at der fodres med et velafbalanceret foder. Fodrer man med en korrekte velbalancerede tørkost, og sørger man for at give sin hund den rigtige mængde foder, får ens berner sennen hvalp et solidt fundament for en korrekt vækst.  

Såfremt, at der i hundefoderet, og i foderdoseringen, ikke bliver taget højde for berner sennens behov, kan der opstå forskellige vanskelige knoglelidelser hos berner sennen hvalpen, så som hofteledsdysplasi. 

Skrevet med andre ord, så skal du i denne periode sikre dig, at hvalpens skelet følger med resten af kroppen. 

Netop hofteledsdysplasi har Vuffeli skrevet en uddybende artikel om, som du kan læse ved at trykke på følgende link.

Læs også: Hofteledsdysplasi hos hunde

HUSK
For at mindske risikoen for hofteledsdysplasi, og generelt hofteproblemer, hos din store hunderace, kan du sørge for, at din hund ikke overbelaster sine led – specielt som hvalp. Man kan overbelaste sin hunds led ved at udsætte den for overdreven motion, som for eksempel at gå for lange ture eller dyrke for meget agility. Undgå derudover så vidt muligt, både som hvalp og voksen, at gå på trapper med din berner sennen.

Hos Vuffeli er vi endvidere helt bevidste om, at det tit kan være en jungle at vælge det rigtige hundefoder. Du kan derfor altid få tildelt en hyggelig og uformel samtale med en af vores dygtige og veluddannede fodereksperter, som har stor erfaring i at rådgive og hjælpe om alt mellem himmel og jord.

TAL MED EN FODEREKSPERT

Kræft 

Man ser desværre en tendens til, at berner sennen, hvis man sammenligner med andre hunderacer, oftere rammes af kræft. 

Forskning fra Københavns Universitet har anslået, at over 42% af danske berner sennens dødsårsag er kræft.  

Der er desværre ikke en specifik måde at mindske risikoen for, at ens berner sennen dør af kræft. Dog menes det, at det kan gå i arv. Af den grund skal man sikre sig at købe en berner sennen vis stamtræ er kræftfrit. Et godt råd fra Vuffeli er derfor at opsøge en erfaren avler, der tester sine hunde for arvelige sygdomme.

Dog er et kræftfrit stamtræ desværre stadig ikke ensbetydende med, at ens berner sennen kan gå kræftfrit igennem sit hundeliv. 

Læs også: Hvad fejler din hund? – årsager og symptomer 

Hvordan ser dagligdagen ud med en berner sennen?

Pelspleje

VIDSTE DU AT…
Berner sennens pels er så smart indrettet, at den både kan beskytte mod den varme sol og isolere mod kulden, når temperaturen falder.  Berner sennens kraftige og tætte pels skal naturligvis passes på bedst mulig vis, for at hunden kan trives optimalt. 

Som ny berner sennen hundeejer, skal man derfor være indstillet på, at racen har brug for en omhyggelig pelspleje. Dette gøres ved at vænne hunden til dagligt at blive børstet gennem. Det er i den forbindelse vigtigt at finde en børste, der kommer ned til underulden, så det ikke filtrer og danner knuder, som kan være ubehagelige for hunden.

Bliver pelsen ikke børstet ordenligt igennem kan det, udover kunder og filtre, forårsage bakterieophobninger, svamp, længere fældningsperiode og generelt en meget beskidt og ildelugtende pels.

Endvidere er det vigtigt at finde et foder, såsom Vuffeli, der har tilstrækkeligt med olie tilført, så pelsen kan forblive flot, sund og glansfuld.

Gåture og motion

Berner sennen er en udehund, og elsker at traske rundt og holde styr på hele familien, og hvad der sker rundt omkring. Dog har racen ikke behov for time lange gåture, og foretrækker oftest gå-tempo frem for løbe tempo.

Når en berner sennen har godt med plads omkring sig, er den generelt ganske tilfreds med en spadser tur rundt i kvarteret et par gange om dagen, og racen synes typisk kun det bliver sjovere, hvis vejrudsigten siger regn, sne eller blæst. 

Læs også: Aktiver og stimuler din hund på en regnvejrsdag

Træning

Berner sennen er samlet set én stor bamsehund proppet med nysgerrighed og livsglæde, og netop af den grund handler det helt fra start om at være opmærksom og konsekvent med sin daglige træning. 

Alle hunde er forskellige, men overordnet ligger det til racen at være utrolig lærenem, trofast og arbejdsom, som gerne vil lære nye ting og dertil føle sig nyttig. Det handler derfor blot om at opretholde motivationen og gejsten – både hos ejer og hos hunden. 

Som ny hundeejer vil man dog sandsynligvis hurtigt opdage, at berner sennen modnes en smule langsommere rent psykisk. 

Det vil sige, at selvom den fysisk vokser sig stor og stærk, er den ofte ikke klar over, hvilken størrelse den rent faktisk har. Det er derfor vigtigt, at man helt fra start af opbygger et forhold til sin hund, der bygger på gensidig respekt, så man bedst muligt kan beherske sin hund, når det er nødvendigt. 

En helt basal ting, såsom at gå en tur med en fuldvoksen berner sennen på 50 kilo, bliver den del mere behagelig, hvis den fra start lærer at gå pænt i snoren, og hilse behersket på andre hunde, som den møder på fortovet. 

Målet med træningen må derfor helt enkelt være at lære sin nysgerrige og glade berner sennen, hvordan man opfører sig sammen med andre mennesker og dyr. 

Tag eventuelt et kig på vores artikel om hundetræning, hvor vi forklare og giver gode tips og tricks til, hvordan du bedst muligt kommer succesfuldt igennem hundetræningen. 

Læs også: Sådan træner du din hund

5 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også