Alt du skal vide om hvalpefoder

hund spiser af skål vuffeli foderVuffeli hundeblog

At byde velkommen til et nyt familiemedlem er noget af det bedste i hele verden. Det er vigtigt at give sin nye firbenede bedste ven den bedst mulige start på livet. Her er foder et rigtig vigtigt element. Det er nemlig altafgørende for din hvalps vækst og velbefindende. Læs med!

Hvalpe er kære, sjove og ofte også madglade væsner.

Når man skal skabe en god foderrutine handler det om, at give hunden en positiv oplevelse under måltiderne. Men det er ikke kun vigtigt at sætte fokus på, hvordan hunden spiser, det er især også vigtigt, hvad den spiser.

Det lyder jo fornuftigt nok, når man siger, at en hvalp skal have foder til hvalpe. Men hvad er forskellene på hvalpe- og voksenfoder egentlig?

I denne artikel giver vi svar på alle de vigtige spørgsmål om hvalpemad, og vi giver gode råd, til alt det du bør vide om fodring af hvalpe – så du kan beslutte, hvilken kost du vil servere for din hvalp.

Læs også: Sådan opdrager du en hvalp

hundehvalpe ligger i en skålVuffeli hundeblog

Skal en hvalp have specielt foder?

Uanset om du har haft hvalp før eller ej, har du sikkert lagt mærke til, at det er mange hvalpefoder-produkter på markedet. Der er såmænd ingen tvivl om, at det er det, en yngre hund skal have. Eller er det?

Som udgangspunkt, kan vi hos Vuffeli bekræfte, at en ung hund helst skal have hundemad til hvalpe, for at sikre at den udvikler sig korrekt. 

Og ja, der er selvfølgelig forskel på voksen- og hvalpefoder. Foder til unge hunde har højere energidensitet, end den kost der er egnet til voksne og specielt gamle hunde. 

Et familiemedlem i voksealderen

En hvalp vokser, og nogle hvalpe, især indenfor de store hunderacer, vokser meget hurtigt. Det er derfor vigtigt, at den får den rigtige balance af næringsstoffer, der sørger for at dens knogler, muskler og organer udvikler sig på den rigtige måde og med den rigtige hastighed.

Det betyder ikke, at der nødvendigvis er nogle helt specielle ingredienser i en hvalps foder. Forskellen er, at man sætter specielt fokus på, at der blandt andet er et højere indhold af energi, protein, fedt og calcium.

hund spiser af skålVuffeli hundeblog

Hvalpefoder indeholder mere protein end voksenfoder, da aminosyrer fra protein er essentielle byggesten for de voksende muskler, knogler og organer i hvalpens krop, og det er derfor med til at sikre den rigtige vækst. Hvis du sammenligner ingredienserne fra voksenfoder med ingredienserne i hvalpefoder, vil du se, at proteinindholdet generelt er højere.

Læs også: Sådan træner du din hvalp

Fedt er også vigtigt, både fordi det er en koncentreret energikilde, men også fordi hvalpen skal have essentielle fede syrer (omega-3 og omega-6 fedtsyrer), som er nødvendige for en normal cellefunktion og nerveudvikling. Calcium medvirker til en korrekt udvikling og vækst af hvalpens knogler, og det er derfor, at man også kan forvente højre calciumindhold i hvalpefoder. Dog må det ikke være for højt, da overskud også kan resultere i vækstproblemer.

hund slikker sig om mundenVuffeli hundeblog

Hvad sker der, hvis jeg ikke giver min hund hvalpefoder?

Er du den heldige ejer af en hundehvalp og har du en voksen hund i forvejen, tænker du måske, om det ikke bare er en løsning at bruge den ældre hunds voksenfoder til begge dyr.

Voksenfoder er selvfølgelig sundt, i og med at også indeholder nærende ingredienser og er balanceret til at understøtte behovet for en udvokset hund. Problemet er, at ingredienserne i voksenfoder ikke er balanceret i forhold til en voksende hvalps behov. Sagt med andre ord: din hvalp spiser ikke noget, der er usundt, hvis den får voksenfoder, men det understøtter ikke optimal vækst, og det kan få alvorlige konsekvenser i det lange løb.

En hvalp vokser og udvikler sig i højt tempo, og det bruger den meget energi og mange kalorier på.

Hvis hunden ikke får de kalorier i form af protein og fedt, betyder det også, at kroppen mangler ressourcer til at kunne udvikle muskler og organer, hvilket kan gøre, at kroppen former visse svagheder, som hunden vil kunne mærke i fremtiden.

Læs også: Hvalpe og motion

store hunde venter på madVuffeli hundeblog

Kan min hund få hvalpefoder, selvom den er voksen?

Har du en voksen hund, og har du overvejet at give den hundefoder til hvalpe? Det kan godt være en god idé at give en voksen hund foder med højt energidensitet ligesom hvalpefoder, hvis den har nogle særlige behov. 

Hvis din hund er gravid, kan det faktisk være en god idé at give hende hvalpemad. Hvalpefoder er ikke kun designet til unge hunde, men også til at kunne sørge for at hvalpene udvikler sig korrekte under graviditeten. Har du en gravid hund derhjemme, vil vi hos Vuffeli gerne hjælpe dig med at finde en ny foderblanding, der kan skabe gode forudsætninger for et godt helbred til din hundemor og hendes små hvalpe, også inden de bliver født.

Der er mange andre hundeejere, der også fornemmer, at deres hund skal have foder med en højere energidensitet, måske fordi de har en ekstrem aktiv livsstil. Der kan være tale om jagthunde, eller hunde, der træner ekstremt meget, eller er ude at gå mange kilometer hver dag.

Inden du kaster dig ud i en ny foderblanding, kan det være en god idé at vurdere din situation med en af vores fodereksperter. Det er ikke alle hunde, der har samme behov, og nogle gange kan det være en god ide at blande hvalpefoder med voksenfoder, for at opnå den rigtige energidensitet uden eksempelvis at få for meget fedt og protein. 

Hvis en voksen hund får hundefoder til hvalpe, og man ikke har sørget for at give den helt korrekte mængde, kan hunden nemt tage på, da den kommer til at få for mange kalorier eller fordi kalorierne er fordelt uhensigtsmæssigt.

Hvor meget foder, skal min hvalp have?

En hund, der vokser ændrer hyppigt næringsbehov, og dette gør, at fodringen kan blive svær at holde styr på. Hvis du sidder og undrer dig over, hvor meget du skal give din hvalp, kan vi fortælle, at du ikke er den første hundeejer, der tumler med netop det spørgsmål.

Men det er faktisk ikke så svært at holde styr på, hvor meget din hvalp skal have at spise. For at kunne servere den helt passende mængde af det fordelagtigt sammensatte foder, er det vigtigt, at du har en idé om, hvad hundens slutvægt bliver, og hvad den vejer, når du begynder fodringen. Med disse oplysninger beregnes der et dagligt behov, som man kan starte med.

Mængden opdateres, i takt med at hunden vokser. Derfor skal du være opmærksom på hundens vækst – jo større den bliver, jo mere skal den have. 

hund kigger op og slikker sig om mundenVuffeli hundeblog

Når du ved, hvor meget din hvalp skal have, er det en god idé at starte med 4 daglige måltider ved 8 ugers alderen, og derefter gradvist reducere antallet måltider. Hvis du stadig har problemer med at finde de rigtige balance og dosering, er du meget velkommen til at kontakte Vuffeli, hvor vi vil hjælpe dig med at designe en foderplan ,der passer til lige præcis din hund – så den spiser det, den har brug for.

Hvornår skal min hvalp skifte til voksenfoder?

hund har et spørgsmålVuffeli hundeblog

Den nemme løsning er at sige, at man skal servere foder til voksne hunde, når ens hund er fuld udvokset. Men det kan være svært at vurdere, hvornår det er, især hvis din hund ikke er en ren race. 

Læs også: Hvornår er din hvalp voksen?

Hos Vuffeli skifter vi generelt din hund til voksenfoder, så snart den vejer 85% af dens slutvægt. Men skiftet kan udskydes eller fremskydes afhængigt af hver hund og dens behov.

Hvis du har fået en foderplan til din hvalp fra os, har du nok lagt mærke til, at man skruer lidt ned for fodermængden, når hunden nærmer sig sin slutvægt. Hunden vokser mest de første måneder af dens levetid, derefter har den ikke en lige så intens en vækstrate, hvilket vil sige den har brug for færre og færre kalorier pr. kilo kropsvægt.

Hvis du ikke er helt sikker på, om du skal skifte til voksenfoder, er du meget velkommen til at kontakte vores kundeservice, der kan give dig gode råd og kigge nærmere på, hvad din hund skal have for at sikre den helt perfekte vækst.

Har du spørgsmål? Du er altid mere en velkommen til at skrive til os på kontakt@vuffeli.dk 

Vil du prøve en tilpasset foderplan, der består af højkvalitetsfoder til din hvalp?

Hvis du, som mange andre hundeejere, vil give din hvalp foder af høj kvalitet, så er du meget velkommen til at bestille en gratis prøvepakke hvalpefoder hos Vuffeli, det koster kun fragten. Når din hund har smovser prøvepakken i sig, vil vi oprette det bedste tilbud til din hund, samt en rigtig sund foderplan, der kan medvirke til din hunds sundhed. Vi tilbyder nem og hurtig bestilling på nettet, med levering lige til døren.

GRATIS PRØVEPAKKE

Hvis du lige har bestilt en prøvepakke til din hvalp og kun mangler at komme rigtig godt i gang med foderet, så se med i den følgende video, hvor Mads fortæller, hvordan vi her i Vuffeli kan hjælpe dig.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *