Alt det du skal vide om hvalpefoder

hund spiser af skål vuffeli foderVuffeli hundeblog

Noget af det bedste i hele verden er at byde velkommen til et nyt familiemedlem. Hvalpe har været med til at skabe lykke hele verden rundt, og alle hundeejere vil gøre alt for at give deres nye ven det bedste liv overhovedet.

Hvalpe er kære, sjove, og er mange gange også madglade væsner. Det er derfor, at man som hundeejer går meget højt op i, at give sin nye hund en positiv oplevelse under måltiderne. Men det er ikke kun vigtigt at sætte fokus på hvordan hunden spiser, men også, hvad den spiser.

Det lyder jo fornuftigt nok, når man siger, at en hvalp skal have foder til hvalpe. Men hvad er forskellen egentlig mellem hvalpe- og voksenfoder? Er det bare noget man har valgt at navngive foderet, for at kunne få det solgt? Eller er der virkelig særlige forskelle?

I denne artikel giver vi svar på alle de vigtige spørgsmål om hvalpemad, og alt det du burde vide om det, for at kunne sikre, at du giver din hvalp den bedste kost overhovedet.

Læs også: Sådan opdrager du en hvalp

hundehvalpe ligger i en skålVuffeli hundeblog

Skal en hvalp have specielt foder?

Uanset om du har haft hvalp før eller ej, har du sikkert lagt mærke til, at det er mange hvalpefoder produkter på markedet. Der er såmænd ingen tvivl om, at det er det, en yngre hund skal have. Eller er det?

Som udgangspunkt, kan vi hos Vuffeli bekræfte at en ung hund helst skal have hundemad til hvalpe, for at sikre at den udvikler sig korrekt. 

Og, ja: der er selvfølgelig forskel på voksen- og hvalpefoder. Foder til unge hunde har højere energidensitet end den kost der er egnet til voksne og, specielt, gamle hunde. 

Det skyldes at en hvalp vokser, og nogle hvalpe (især store hunderacer) vokser meget hurtigt. Det er derfor vigtigt, at den får den rigtige balance af næringsstoffer, der sørger for at dens knogler, muskler, og organer udvikler sig på den rigtige måde og med den rigtige hastighed. Det betyder ikke at der nødvendigvis er nogle helt specielle ingredienser i en hvalps foder. Forskellen er, at man sætter specielt fokus på, at der bl.a. er et højere energi, protein, fedt, og calcium indhold. 

hund spiser af skålVuffeli hundeblog

Hvalpefoder skal indeholde mere protein end voksenfoder da aminosyrer fra protein er essentielle byggesten for de voksende muskler, knogler og organer i hvalpens krop og det er derfor med til at sikre den rigtige vækst. Det er derfor at hvis du sammenligner ingredienserne fra voksenfoder med hvalpefoder, vil du se at proteinindholdet generelt er højere.

Læs også: Sådan træner du din hvalp

Fedt er også nødvendigt, både fordi det er en koncentreret energikilde, men også fordi hvalpen skal have essentielle fede syrer (omega-3 og omega-6 fedtsyrer) som er nødvendige for normal celle funktion og nerveudvikling. Calcium er nødvendigt for en korrekt udvikling og vækst af hvalpens knogler, og det er derfor at man også kan forvente højre calciumindhold i hvalpefoder. Dog må det ikke være for højt da overskud også kan resultere i vækstproblemer.

hund slikker sig om mundenVuffeli hundeblog

Hvad sker der, hvis jeg ikke giver min hund hvalpefoder?

Nogle hvalpeejere har måske en voksen hund i forvejen, og tænker nok, at man kan købe samme sæk til begge dyr. Det lyder som en fornuftig ide hvis man vil undgå at købe for meget foder ad gangen. Men som nævnt før, skal man være opmærksom på, at hvalpe- og voksenfoder ikke er ens.

Voksenfoder er selvfølgelig sundt, og indeholder også nærende ingredienser og er balanceret til at understøtte behovet for en udvokset hund. Problemet er, at de ingredienser ikke er balanceret i forhold til en voksende hvalps behov. Sagt med andre ord: din hvalp spiser ikke noget der er usundt hvis den får voksenfoder, men det understøtter ikke optimal vækst og kan få alvorlige konsekvenser i det lange løb.

En hvalp bruger skal bruge mere energi da den konstant vokser, og det bruger den samtidigt mange kalorier på. Det er derfor, at det virker naturligt for en hvalp at få mange kalorier ad gangen, og det er det, du burde give den, for at sikre at hunden kan holde sig aktiv.

Hvis hunden ikke får de kalorier i form af protein og fedt, betyder det også at kroppen mangler ressourcer til at kunne udvikle dens muskler og organer, hvilket kan gøre at kroppen former visse svagheder, som hunden vil kunne mærke i fremtiden.

Læs også: Hvalpe og motion

store hunde venter på madVuffeli hundeblog

Kan min hund få hvalpefoder, selvom den er voksen?

Har du en voksen hund, og har du overvejet at give den hundefoder til hvalpe? Det kan godt være en god idé at give en voksen hund foder med højt energidensitet ligesom hvalpefoder, hvis den har nogle særlige behov. 

Hvis din hund er gravid, burde du faktisk give hende hvalpemad. Hvalpefoder er ikke kun designet til unge hunde, men også til at kunne sørge for at hvalpene udvikler sig korrekte under graviditeten. Har du en gravid hund derhjemme, vil vi hos Vuffeli gerne hjælpe dig med at finde en ny foderblanding der kan sikre det bedste helbred til din hundemor og de små, også inden de bliver født.

Der er mange hundeejere der også fornemmer at deres hund skal have foder med en højere energidensitet, da de har en ekstrem aktiv livsstil. Der kan være tale om jagthunde, eller hunde der træner ekstremt meget, og er ude at gå flere kilometer om dagen.

Inden du kaster dig ud i en ny foderblanding, kan det være en god idé at vurdere situationen med en af vores fodereksperter. Det er ikke alle hunde der har samme behov, og nogle gange kan det være en god ide at blande hvalpefoder med voksenfoder, for at opnå at meget aktive hunde får den rigtige energidensitet, uden at få for meget fedt og protein. 

Hvis en voksen hund får hundefoder til hvalpe, og man ikke har sørget for at give den helt korrekte mængde, kan den nemt tage på, da den kommer til at få for mange kalorier. 

Hvor meget foder, skal min hvalp have?

En hund der vokser ændrer konstant dens næringsbehov, og dette gør, at fodringen kan blive svær at holde styr på. Hvis du sidder og undrer dig over, hvor meget du skal give din hvalp, kan vi fortælle, at du ikke er den første hundeejer der sidder og tumler med det spørgsmål.

Det er faktisk ikke så svært at holde styr på, hvor meget din hvalp skal have. For at kunne servere den helt korrekte mængde, er det vigtigt at du har en idé om hvad hundens slutvægt bliver, og hvad den vejer når du begynder fodringen. Med disse oplysninger, beregnes der et dagligt behov som man kan starte med.

hund kigger op og slikker sig om mundenVuffeli hundeblog

Mængden opdateres mens hunden vokser. Dvs. at du skal være opmærksom på hundens vækst, fordi jo større den bliver, jo mere skal den have. 

Når du ved, hvor meget din hvalp skal have, skal du starte med 4 måltider ved 8 ugers alderen, og gradvist reducere antallet måltider. Hvis du stadig har problemer med at finde et svar til dette spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte Vuffeli, hvor vi vil hjælpe dig med at designe en foderplan der passer til lige præcis din hund, så den spiser, det den har brug for.

Hvornår skal min hvalp skifte til voksenfoder?

hund har et spørgsmålVuffeli hundeblog

Den nemme løsning er at sige, at man skal have foder til voksne hunde når hunden er fuld udvokset. Men det er meget svært at vurdere, hvornår det er, især hvis din hund ikke er en ren race. 

Læs også: Hvornår er din hvalp voksen?

Hos Vuffeli skifter vi din hund til voksenfoder, så snart den vejer 85% af dens slutvægt. Men det kan være afhængigt af hver hund og dens behov.

Hvis du har fået en foderplan til din hvalp fra os, har du nok lagt mærke til, at man skruer lidt ned for mængden når hunden nærmer sig sin slutvægt. Hunden vokser mest de første måneder af dens levetid, derefter har den ikke en lige så intens en vækstrate, hvilket vil sige den har brug for færre og færre kalorier pr. kg kropsvægt.

Hvis du ikke er helt sikker på om du skal skifte til voksenfoder, er du meget velkommen til at kontakte vores kundeservice, der kan give dig de bedste råd og kigge nærmere på, hvad din hund skal have for at sikre den helt perfekte vækst.

Har du lige bestilt en ny prøvepakke til din hvalp?

Hvis du lige har bestilt en prøvepakke til din hvalp, og kun mangler at komme rigtig godt i gang med foderet, så se med i den følgende video, hvor Mads fortæller, alt det du skal vide, for at kunne fodre din hund optimalt.

Har du stadig spørgsmål?

Så er du mere en velkommen til at skrive til os på kontakt@vuffeli.dk 

Hvis du, som mange andre hundeejere, vil give din hvalp det bedste foder, så er du meget velkommen til at bestille en prøvepakke hvalpefoder hos Vuffeli. Vi vil være med til at oprette det bedste tilbud til din hund, samt en rigtig sund foderplan, der kan sikre, at den vokser det den skal. Vi tilbyder nem og hurtig bestilling på nettet, med levering lige til døren.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *