Forside » Hunderacer » Fransk bulldog: Den snorkende og sociale selskabshund

Fransk bulldog: Den snorkende og sociale selskabshund

Vuffeli hundeblog

Fransk bulldog er den 5. mest populære hunderace her i Danmark, og den lille hund med de oprejste ører har vundet mange hundeelskeres hjerter. Læs med, hvis du har en fransk bulldog, eller hvis du vil vide, om du burde være den næste heldige ejer af en.

10 ting du (måske) ikke vidste om den franske bulldog

  1. Dens pels er nem at pleje
  2. Racen har generelt et lavt aktivitetsniveau og har ikke brug for meget motion
  3. Den er typisk et trofast familiemedlem, der elsker at være i nærheden af mennesker
  4. Racen er kendt for sine karakteristiske opretstående ører, som mange kalder flagermusører Nogle franske bulldogs har mere afrundede ører, disse kaldes roseformede ører
  5. Racen kommer i flere forskellige farvekombinationer såsom fawn og brindle
  6. Det er en race, der typisk hellere vil lege end løbe og motionere
  7. Du skal være klar til at håndtere nogle af de helbredsproblemer, der kan opstå hos en fransk bulldog
  8. Fransk bulldog er en kortsnudet hunderace, der karakteriseres ved det såkaldte brachycephale syndrom. Dette kan medføre vejrtrækningsproblemer, snorken og grynten
  9. Racen kaldes også en frenchie
  10. Racen er typisk rigtig madglad og har tendens til let at blive overvægtig. Derfor er det vigtig tat være opmærksom på, hvordan man fodrer sin franske bulldog

Vil du vide mere om den populære franske bulldog? Læs med under billedet.

fransk bulldog kigger op

Hvorfor en fransk bulldog?

Hvad er det, der gør den franske bulldog til en af Danmarks favoritracer?

I sin tid blev racen avlet i England til at være den perfekte rejsekammerat, der kunne ledsage sine mennesker på rejser til Frankrig. Nu er racen blevet en familievenlig hyggehund i mange danske hjem, og den kan bo med både børn og voksne, uanset om det er i byen eller på landet. 

Den franske bulldog er også typisk en rigtig god førstegangshund, (på trods af dens helbredsproblemer), da den generelt er venlig og omgængelig. Den har en selvstændig opførsel og trives typisk i næsten ethvert miljø.

FCIs racestandard for en fransk bulldog

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCIs racestandart, når vi beskriver og rådgiver omkring hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace.

Den franske bulldogs størrelse, alder og pels

Den franske bulldog er en lille men robust og muskuløs hund, der som fuldvoksen vejer ca. 8-14 kg og er ca. 24-35 cm høj fra skulder til pote. Tæverne er typisk mindre end hannerne. Racen spiser ca. 3-4 kg tørfoder om måneden. 

En sund og rask fransk bulldog kan let blive 10-12 år gammel.

Et af den franske bulldogs mest iøjenfaldende kendetegn er dens ører, som mange også kalder flagermuseører. Racen har en korthåret og tætliggende pels uden underuld og kommer i flere forskellige farver.

De godkendte farver er fawn, der karakteriserer en brun nuance med en sort maske, og brindle, der også er kendt som tigerstribet. Brindle-varianten er ofte født næsten helt sort, og det flotte farvespil kommer altså først til syne, når hvalpen vokser sig stor – selv som voksen kan hunden faktisk synes sort ved første øjekast, men kigger man godt efter, vil man kunne se nuancerne i dens pels.

Både fawn og brindle kan have mindre eller større hvide aftegninger, og derfor kan nogle franske bulldogs kan karakteriseres som brogede. En brindle med større hvide aftegn kaldes også “pied”, hvorimod en fawn med større hvide aftegn kaldes “fawn og hvid”.

 Vuffeli hundeblog

Den franske bulldog findes også i mange andre farvevarianter – som eksempelvis blågrå, helt hvid eller creme – men vær opmærksom på, at disse ikke er godkendte farvevarianter, og at de kan være forbundet med genetiske fejl og dermed øget risiko for sygdomme eller andre helbredsmæssige problemer som eksempelvis døvhed og hudproblemer. 

Helbred og genetik er altafgørende for din hunds velbefindende, så undersøg potentielle kenneler grundigt og sørg for at kende til hvalpens forældre og ikke mindst deres sind, helbred og historik, inden du køber din hund, så du er bedst muligt forberedt.

Læs også: Hvilken hunderace skal du vælge?

Hvem er den franske bulldogs ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Som nævnt er den franske bulldog en nem hunde at tage sig af, da den er glad for en afslappet livsstil. Dog har den mange behov ligesom alle andre hunde, og den skal selvfølgelig også stimuleres. 

Selvom det ikke er hunderacen, du skal løbe marathon med, så tag den gerne med overalt, hvor du kan, og hvor den er tryg ved at være. Det er faktisk vigtigt for din franske bulldogs velvære, at den ikke er alene hjemme hele dagen. Så tag den gerne med til dine daglige aktiviteter – også på arbejde, hvis du har mulighed for dette. Det er en fantastisk kontorhund, der vil trives med mange forskellige mennesker og miljøer.

Franske bulldogs er også glade for at lege, så når det kommer til fysisk aktivitet, er det en god idé at være kreativ. Hvis du skal stimulere eller motionere din franske bulldog, så kommer du langt med en kreativ tilgang. Selvom de typisk ikke er så glade for en løbetur i skoven, så vil de elske at blive stimuleret med aktiviteter såsom gemmeleg eller agilityudfordringer – specielt hvis der venter en godbid på den anden side.

Økonomi og fransk bulldog

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Påregn derfor løbende udgifter til foder, udstyr såsom hundekurve, -halsbånd og -seler og ikke mindst hvalpetræning, forsikring og dyrlæge. Inden man anskaffer sig en fransk bulldog – eller en hvilken som helst anden type hund – er det en god idé at danne sig et overblik over udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

Vær forberedt på, at en fransk bulldog kræver oftere dyrelægebesøg, eftersom racen er disponeret for adskillige helbredsproblemer. For at sikre hundens sundhed, er det derfor vigtigt, at man følger dens tilstand i samråd med kyndige eksperter.

 Vuffeli hundeblog

Giv jer god tid, når I vælger jeres kommende hund, så I kan få den glade og loyale partner, I har drømt om, og som passer bedst ind i lige netop jeres familie.

Husk, at det også er en mulighed at anskaffe sig en blandingshund, og at de er mindst lige så herlige som en fuldblodsrace. Du vil med stor sandsynlighed også undgå nogle af de sygdomme og helbredsproblemer, som præger bestemte racehunde, hvis du vælger at gå efter en blanding, da hundens gener vil være stærkere. 

Er en fransk bulldog en god familiehund?

Det korte svar er et klart ja – de fleste franske bulldogs egner sig rigtig godt som familiehunde.

Racen er typisk rolig og loyal af sind, og hvis de er blevet godt socialiseret, kommer de generelt godt ud af det med de fleste andre hunde.  Den franske bulldog kan finde sig til rette i de fleste boliger, og har kun brug for korte luftture og minimal aktivering. Den hygger sig med at være, hvor I er, og er typisk god til at tage sig en lur på sofaen til familiens lyde i baggrunden. De er altså ideelle til den travle, sociale familie i byen, der bare mangler en bedste ven, der hviler i sig selv.

Den franske bulldog har desuden en stærk og kompakt fysik, der gør sig godt til yngre børn, der typisk kan være lidt voldsommere i deres bevægelser.

Læs også: Børnevenlige familiehunde: Hvilke hunderacer er bedst til børn?

Hvad er forskellen på en fransk bulldog og en mops?

Hvis du tænker på at anskaffe dig en fransk bulldog, så har du måske også overvejet at anskaffe dig en mops, da det er to racer, der minder meget om hinanden. Måske du derfor også har undret dig over, hvad de væsentligste forskelle på de to racer egentlig er.

Mopsen er ligesom den franske bulldog en charmerende selskabshund. En mops er mindre end en fransk bulldog, mopsen vejer nemlig typisk 6-8 kg, og den er af kinesisk og engelsk oprindelse. Derudover er det værd at nævne, at mopsen kræver ekstra kontrol i fodringen og aktivitet, da den nemt kan blive overvægtig. Ligesom den franske bulldog er den glad for at ligge i sofaen.

Mopsen har desuden nogle af de samme helbredsproblemer som den franske bulldog, specielt når det kommer til vejrtrækning. Som udgangspunkt har både mopsen og den franske bulldog et roligt temperament, en nem pelspleje og et lavt aktivitetsniveau.

Typiske helbredsproblemer for en fransk bulldog

Den franske bulldog bliver desværre ofte udfordret med visse helbredsproblemer.

Racen er blevet avlet til at opnå sit nuttede ansigt og sin kompakte og muskuløse krop, men dette har også resulteret i, at racen kan opleve vejrtrækningsproblemer. Den franske bulldog klassificeres som en brachycephal hunderace, det vil sige en fladnæset hunderace med forkortede næseknogler, forsnævrede næsebor og snævre luftveje.

Hunde med det brachycephale syndrom har større risiko for åndedrætsbesvær og overophedning, og det skal man derfor være ekstra opmærksom på. Dette gør også at franske bulldogs ofte grynter og snorker ganske højlydt. Hvis hundens livskvalitet er kraftigt forringet af vejrtrækningsproblemer, kan det være en mulighed at overveje operation i samråd med en dyrlæge.

Læs også: Hundesygdomme og symptomer – Hvad fejler min hund?

Racen har også tit problemer med øjnene, og der er desværre en del franske bulldogs, den oplever at få såkaldte “cherry eyes”, hvor en del af øjet ryger ud af øjenkrogen. Tilstanden kan behandles med massage, men mange dyrlæger anbefaler operation.

Du skal muligvis også være klar til at byde et familiemedlem med en sart mave velkommen. Franske bulldogs er nemlig kendt for at prutte mere end gennemsnittet.

 Vuffeli hundeblog

Der er også mange andre symptomer og helbredsproblemer, du bør være opmærksom på – disse tæller blandt andet problemer med hygiejne, hvor hunden for eksempel “glemmer” eller har svært ved at gøre sig ren, eller hvor der opstår problemer med hud og pels. Vi anbefaler derfor, at du får din franske bulldog tjekket jævnligt hos en dyrlæge.

Nogle helbredsproblemer kan også kontrolleres med fordringen. Hvis du har en fransk bulldog, vil Vuffeli hellere end gerne hjælpe dig med at skabe de bedste forudsætninger for et godt hundehelbred. Læs meget mere her på vuffeli.dk, eller kontakt vores kundeservice for at få rådgivning til din franske bulldog.

GRATIS PRØVEPAKKE

Hvordan ser hverdagen ud med en fransk bulldog?

Pelspleje med en fransk bulldog

Den franske bulldogs korte pels er nem at pleje. Da racen fælder en del, kan det dog være en god idé at børste den regelmæssigt, gerne ugentligt. Nogle franske bulldogs oplever hudproblemer, så det er vigtigt at være opmærksom på. Det er også en god idé at kontrollere og pleje hundens ører og ikke mindst at rengøre dens hudfolder i ansigtet for at undgå, at der opstår irritation eller betændelse.

Gåture og motion med en fransk bulldog

Racen har generelt et behersket motionsbehov. De har behov de daglige gåture, aktivering og mental stimulering, og de er typisk glade for leg. Men franske bulldogs elsker også at sove på sofaen eller at slappe af for dine fødder. Derfor er det heller ikke usandsynligt, at din franske bulldog ikke gider gå tur i regnvejr. 

Den franske bulldogs kompakte statur og korte ben gør den desuden ikke til en god svømmer – hold derfor ekstra øje med din franske bulldog, hvis den nu skulle finde på at ryge i bølgen blå.

 Vuffeli hundeblog

Den franske bulldog bliver nemt påvirket af varme. Hunde kan ikke regulere deres kropstemperatur, på samme måde som mennesker kan, og derfor er det vigtigt at tage hånd om sin firbenede ven i varme situationer – for eksempel under årets varmeste måneder, i en varm bil eller under motion på varme dage.

Den franske bulldogs korte snudeparti og snævre næsebor og luftveje gør den særligt udsat for at få vejrtrækningsproblemer og hedeslag, og racen har derfor brug for blive kølet ned, når den har det varmt. På særligt solrige dage er det derfor en god idé at undgå intens fysisk aktivitet og at flytte gåturene til tidspunkter med lavere temperaturer foruden at holde hunden i ro og skygge i de varmeste timer.

Sørg desuden altid for, at din firbenede ven har adgang til friskt koldt vand i rigelige mængder.

Træning med en fransk bulldog

Inden du bliver den heldige ejer af en fransk bulldog, er det en god idé at du eller familien lægger en plan for hvordan hundens hverdag skal se ud, og hvilke regler I ønsker at etablere. Hunden er et flokdyr og har brug for, at der er struktur, både når det gælder hyggestunder, gåture og fodring. Hunden skal være sikker på, hvad den kan forvente, og dette vil gøre, at den føler, at den lever et trygt liv. En fransk bulldog er en relativt nem hund at tage sig af, men at få en hvalp til at passe ind i familien kan være udfordrende uanset hvad. 

Læs også: Ny hundehvalp – Forberedelse og opdragelse

En fransk bulldog kan være både følsom og stædig, og det kræver opdragelse for at få lydig og harmonisk hund. Racen er dog generelt også både godmodig, social og samarbejdsvillig – især når man imødekommer dens behov og legesyge sind.

Hvis du har brug for hjælp eller vejledning, er du altid velkommen til at kontakte Vuffeli – vi vil så gerne give dig og din hund en hånd med at komme godt videre.

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også