Hvilke hunde er bedst til børn?

pige giver foder til hund

Rigtige mange børnefamilier har stor succes med at have hund og med god grund. Børn har ofte glæde af at vokse op i en familie med hund, hvor de kan få en ven, der giver dem ubetinget kærlighed, frisk luft, en masse sjov leg.

Derudover lærer børnene også, hvordan man tager ansvar og drager omsorg for et levende væsen. 

Der er sjældent grund til at bekymre sig om forholdet mellem hund og barn, hvis man ellers er ansvarlig og sørger for at gøre et forebyggende arbejde i introduktionen mellem de to familiemedlemmer. 

Hvordan skal relationen være mellem hvalp og barn?

Når man som familie vælger at anskaffe sig en hund, bliver den ofte et ligeværdig medlem af familien og en naturlig del af de faste rutiner i dagligdagen. Det betyder, at både barn og hund skal lære at dele tid, opmærksomhed og kærlighed med den anden part.

Vuffeli anbefaler, at man har et stort fokus på dette, når man introducerer et nyt medlem i familien. 

Hunden og barnets forhold skal være baseret på gensidig respekt, og som forældre, er du leder af flokken, og får det hele til at ske, på en sikker og ordentlig facon.

Læs også: Opdragelse af hundehvalp

Hvordan introducerer jeg mit barn til min hund?

Hunde der er vokset op i et hjem uden børn, har ofte et utrolig tæt forhold til deres ejer. Og netop når hunden er til stede før barnet, har man den fordel, at man er klar over barnet ankomst ni måneder, før det egentlig sker. 

Her anbefales det, at man går i gang med at træne sin hund til det, der er i vente i rigtig god tid. Det er ikke hensigtsmæssigt, at det pludseligt fra den ene dag til den anden går op for hunden, at der er kommet noget vigtigere ind i familien, der stjæler alt dens opmærksomhed

Dette kan føre til jalousi og værste tilfælde beskyttelses aggression mod barnet. 

baby og hundehvalpe trives sammen

Hvad kan du gøre med din hund, inden barnet kommer?

Vuffeli har her oplistet nogle af de ting, som du kan træne med din hund før barnets ankomst:

 • Adskillelse fra ejer
 • Ændring af soveplads – længere væk fra ejeren
 • Ændring af fodringsrutiner, så det passer ind i barnets kommende hverdag
 • Selvkontrol (afstand) omkring mad der bliver tabt fra bordet 
 • Træn hunden til at gå pænt ved siden af barnevognen
 • Lær hunden, at der er forskel på dens legetøj og babyens legetøj
 • Lydtræning med skrig og gråd især, som hunden skal lære at ignorere 
 • Rolig omgang med andre børn

Hvordan introducerer jeg mit barn for min nye hundehvalp?

Når en børnefamilie vælger at anskaffe sig en hund, er det vigtigt at gøre sig følgende overvejelser. 

 • Hvor gammel skal barnet være, før man anskaffer sig en hund? 
 • Er der tid til, at vi som forældre kan opfylde begge parters behov? 
 • Er der tid til at støtte samspillet og relationen mellem hund og barn? 

Børn har ofte ukoordinerede bevægelser og lyde, samt en skiftende energi, som kan være svært for hunden at læse. 

Derfor er det vigtigt, at der er tid til at være til stede i de første mange måneder, mens hvalpen gennemgår sin udvikling, når både barn og hvalp skal lære at respektere og forstå hinandens signaler. 

Det endelige mål må altså være, at de begge lærer at udvise gensidig respekt for hinanden og kan aflæse hinandens singler og kropssprog.

Læs også: Sådan træner du din hvalp

baby, ejer og hund på sofaen

Hvad er vigtigt, at skal mit barn vide, når familien får en hund? 

Disse 4 ting er vigtige, at lære dit barn, inden I får en hund:

 1. Ikke at forstyrre hunden, når den spiser
 2. Ikke at forstyrre hunden, når den sover
 3. Ikke at forstyrre hunden, når den leger alene
 4. Ikke at drille hunden ved at forskrække den eller irritere den

Husk, at hunde ikke opfatter kærlighed på samme måde som mennesker. 

Vær altid til stede, når din hund og barn interagerer eller leger. Det er dig, der er lederen, og det er dig, der fortæller begge parter, hvordan det er acceptabelt og sikkert at de interagerer

Styrk forholdet og kommunikationen mellem hund og barn ved at lade dem træne sammen. Du kan med fordel lære dit barn at hjælpe til med pligter omkring hunden og positiv træning. Dette vil give dem en stærkere relation, ligesom det gør for dig som voksen. 

Kærlighed mellem børn og hunde

Det er vigtigt at huske, at hunde ikke opfatter kærlighed på samme måde som mennesker. 

Vær derfor altid til stede, når din hund og barn interagerer eller leger. Det er dig, der er lederen, og det er dig, der fortæller begge parter, hvordan det er acceptabelt, og sikkert at de leger sammen.

Styrk forholdet og kommunikationen mellem hund og barn ved at indrage dit barn i den generelle hundetræning. Du kan med fordel lære dit barn at hjælpe til med pligter omkring hunden og positiv træning. Dette vil give dem en stærkere relation, ligesom det gør for dig som voksen.

Hvilken hunderace er bedst til børn?

Som udgangspunktkan alle hunde lære basal lydighed, og dermed omgang med mennesker og børn, hvis deres behov for aktivitet og stimulering ellers imødekommes. 

Nogle hunde har dog en lavere tålmodighed eller nogle dybtliggende instinkter, der kan være uhensigtsmæssige omkring små børn. Derfor kan man argumentere for, at nogle hunde er lettere at have omkring børn end andre. 

Læs også: Vælg hunderacen der er bedst til dig

Tre ting du skal overveje, inden du køber en hund / hvalp

Der er som udgangspunkt tre faktorer du skal overveje, når du vil vælge den perfekte hund til din familie.

1. Hundens temperament

Din hunds temperament dækker over dens tålmodighed og godmodighed overfor mennesker og andre hunde. Det er dens personlighed. En tålmodig hund, med et roligt temperament, har større chance for at blive en god ven til dine børn, fra de er helt små. 

Har hunden et mere ængsteligt temperament eller er den mere uafhængig frem for selskabelig, kan man risikere, at der er flere udfordringer i at forme bånd mellem hund og barn.

2. Stor eller lille hund?

Størrelsen har typisk indflydelse på både hundens energiniveau og hundens temperament, samt hvad de fysisk er i stand til – både med henblik på klap, og anden berøring. 

En større hunderace vil typisk bevæge sig langsommere, have et mere roligt sind, og vil derfor bedre kunne håndtere, at et barn hiver det i øret, klapper lidt for hårdt, eller lægger sig op ad den. Her kan en mindre hund nemmere føle sig truet. 

dreng med hund

3. Hvor aktiv skal hunden være?

Din kommende hunds energiniveau har rigtig meget at skulle sige, hvis du har en travl og hektisk hverdag med små børn, der kræver meget opmærksomhed og tid. 

Jo mere energisk din hund er, jo mere vil den kræve af dig for at få tilfredsstillet sine behov. Her skal du tænke på din livsstil. 

Vær hellere pessimistisk end optimistisk. Med dette menes, at det er bedre at have en træt og glad hund end en rastløs hund der ikke får nok aktivering i hverdagen. Dette gælder specielt, når der er børn i huset, som ofte kan teste både forældre og hundens tålmodighed. 

Læs også: Sådan fodrer du en aktiv hund

For megen ophobet energi kan føre til uheld forårsaget af aggressivitet, angst eller bare for store og kraftige armbevægelser. 

Undersøg derfor altid både racer og den enkelte avlers historik, før du træffer et valg om hvilken hund, der passer bedst ind i din og dine børns hverdag. 

Hvilke hunderacer kan anbefales til familier med børn? 

Som allerede understreget kommer hundes egenskaber som familiehund meget an på dens generelle niveau af træning, og det er altså ikke nødvendigvis sådan, at man bare kan anskaffe sig en golden retriever, og så regne med, at alt er, som det skal være. 

Det kræver en indsats fra familiens side at lære hund og barn at omgås hinanden på en gensidig respektfuld måde. 

Her kommer dog alligevel en liste over fem hunderacer, som kan siges at have egenskaber der passer godt ind i en børnefamilie. 

Hunderacer der hurtigt kan blive en gode familiehunde 

Bulldog 

fransk bulldog kigger op

Bulldoggen har en meget stærk og kompakt fysik, der ville være god til yngre børn, der godt kan være lidt voldsomme i deres bevægelser. 

Den er typisk rolig, og loyal af sind og kommer godt ud af det med de fleste andre hunde. Bulldoggen kan finde sig til rette i de fleste boliger, og har kun brug for korte luftture og minimal aktivering. Den hygger sig med at være, hvor I er, og tage sig en lur på sofaen til familiens lyde i baggrunden. De er altså ideelle til den travle, sociale familie i byen, der bare mangler en bedste ven, der hviler i sig selv. 

Newfoundlænder 

newfoundland kigger

Newfoundlænder har fået kælenavnet “babysitter hunden”, fordi den har en så venlig, tålmodig, forsigtig og beskyttende natur. Denne race er super velegnet til familier med børn, og både små og store børn kan trygt rende rundt omkring den søde kæmpe. 

Newfoundlænderen er super nem at træne og super nem at bo med, hvis man kan overleve den store mængde pels og savl, der følger med. Selvom det er en stor race, kræver den ikke ekstreme mængde af plads, hvis den ellers bliver aktiveret ordentligt. 

Den egner sig dog ikke til helt små lejligheder, da det ikke er hensigtsmæssigt at lade en hund af den størrelse gå på trapper på daglig basis. Denne hund er til alle børnefamilier, der ønsker en varm og dejlig bamse ved deres side, som er loyal, yderst nem at træne og super god til mennesker og dyr i alle størrelser. 

Puddel

puddelhund portræt

Puddelhunde er en af de mest lærerige og loyale racer man kan anskaffe sig. De kommer i tre forskellige størrelser, stor, mellem og dværg, hvilket vil sige, at man kan få lige den størrelse der passer til ens præference. Yderligere fælder pudlen minimalt, og har ingen underuld, eller skæl, hvilket gør, at de typisk heller ikke har den karakteristiske “hunde-duft”. 

Hver størrelse af puddel har forskellige karakteristika. Hvor den store/standard puddel har stor eventyrlyst og knytter stærke bånd til samtlige familiemedlemmer, kan dværgpudlen være mere reserveret overfor fremmede og nye situationer, samt binde sig meget til en enkelt person i familien. 

Stort set alle pudler har dog et energisk, klogt, sjovt og næsten klovnet sind, der gør dem sjove at træne og observere i interaktion med andre hunde. Pudlen kræver en del pelspleje og aktivering både fysisk og mentalt, men opfylder man dette, får man en helt fantastisk partner og familiemedlem. 

Labrador retriever

labrador ligger i græs

Labrador er en af de mest populære hunderacer i verden, og med god grund. Hunde af denne race er legesyge, tålmodige, kærlige, loyale, beskyttende og nemme at træne til et væld af aktiviteter grundet deres meget alsidige størrelse og kropsbygning. 

Læs også: Labrador retriever

Labrador er en retriever, og har derfor en tendens til at bære ting rundt i munden og tygge dem i stykker. Dette skal man være opmærksom på i en børnefamilie med små fingre og legetøj over det hele. 

En labrador er en aktiv race, og det er derfor vigtigt, hvis man anskaffer sig denne race, at man har tid til at give den det, som den har behov for på daglig basis. De er arbejdshunde, og de har brug for at blive beskæftiget dagligt og bruge deres imponerende evner til at spore og apportere for ikke at blive stressede og frustrerende. 

Labradoren er yderst social og er derfor ikke en særlig god vagthund, da den kan med de fleste børn og mennesker. Grundet de indavlede egenskaber til at tilfredsgøre mennesker og samarbejde, egner denne race sig til de fleste familier, såfremt de formår at aktivere den tilstrækkeligt og ikke lade den være alene i alt for mange timer om dagen. 

Golden retriever

golden blå baggrund

Golden retrieveren har mange af de samme egenskaber som labradoren, men er ikke nær så arbejdsom som labben. Golden retrieveren siges at være mere tålmodig og generelt mindre aktiv end en labrador, hvilket kan gøre den mere egnet til den travle familie. Begge hunde er glade, kærlige, lærenemme og dejlige familiehunde. 

Læs også: Golden retriever

Dertil kommer selvfølgelig pelsen. Golden retrieveren er langhåret, og fælder året rundt, særligt forår og efterår, hvor pelsen ændre sig fra vinter til sommer og omvendt. Dette kan være afskrækkende faktor for nogle, der måske ikke mener, at det er så lækkert at have hår i smørret, tæpperne og i tøjet. 

Alt i alt er golden retrieveren et godt valg, hvis man ønsker en kærlig hund, der er glad for alt og alle, elsker mad, gerne vil gå, men kan klare sig med meget moderate mængder og er god som dagen er lang

Husk dette, før du får hund

Vær opmærksom på at alle hunde kræver tid og energi uanset race. De skal aktiveres på daglig basis for at være glade og tilfredse, og det gælder uanset, om du er træt, har travlt eller det regner og blæser udenfor. 

Hvis du skal have en god hund, der kan være god og blid med dit barn, skal du sørge for at alle krav om motion, mental stimulering (træning og disciplin), kost og kærlighed er opfyldt først. Dernæst skal der være fokus på hvordan dit barn kan lære at respektere din hund og vise den kærlighed. Hvis du følger disse råd er der meget få hunde der ikke ville elske at have et barn i huset. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *