Puddel: Den intelligente og krølhårede hunderace

Vuffeli hundeblog

Den elegante hund med den krøllede pels er kendt for at være både sjov, aktiv, vagtsom og kærlig. Derudover stryger den til tops i flere statistikker. Læs med, og bliv klogere på hunderacen med de mange frisurer.

10 ting, du (måske) ikke vidste om pudlen:

 1. Pudlen kræver regelmæssig klipning – gerne hver tredje måned.
 2. Undersøgelser har vist, at pudlen er den 2. mest intelligente hunderace i verden.
 3. Pudlen findes i både mini (toy), lille (dværg), mellem og stor (standard-/kongepuddel).
 4. Pudlen er typisk en hunderace, der er velegnet til dig med pelsdyrsallergi.
 5. Pudler ser elegante ud, men faktisk er de kendt for at være både sjove og fjollede hunde.
 6. Pudlen har typisk et følsomt sind.
 7. Pudler har en høj gennemsnitlig levealder på 14-16 år.
 8. Pudler har masser af energi og kan let blive rastløse, hvis de ikke stimuleres både fysisk og mentalt.
 9. Pudlen er blevet en populær race at krydse andre hunderacer med. Det har blandt andet skabt blandingerne labradoodle, golden doodle, aussiedoodle og cockapoo.
 10. På grund af deres intelligens og agilitet blev pudler i en lang årrække ofte brugt som cirkushunde.

Vil du vide mere om den vellidte hunderace? Læs med under billedet.

puddelhund portræt

Hvorfor en puddel?

Pudlen er kendt for sin tårnhøje intelligens og loyale natur, der gør den nem at træne til en stor variation af arbejde og aktiviteter. Så længe der er ros og kærlighed i den anden ende, vil pudlen gå hele vejen for sin ejer, næsten uanset hvad der bliver bedt om. 

Trods det meget karakteristiske puddelklip, der ofte deler vandene og den elegante og selvsikre fremtoning, som racen ofte kan genkendes på, er hunden bag det fancy ydre både intelligent, livlig, komisk, aktiv, kærlig og super loyal overfor sin familie. 

Selvom det ved første øjekast måske kan se ud som om, at den sofistikerede hund med de fantastiske, krøllede lokker er for fin til at hoppe i vandet, er pudlen faktisk oprindeligt avlet til at apportere mindre vildt i vandløb og søer. Puddelklippet opstod faktisk som en måde at holde led, bryst og lænd varm, mens hunden opholdt sig i det kølige vand.

FCI: Racestandarden for en puddel

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCIs racestandard, når vi beskriver og rådgiver omkring hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace.

Pudlens størrelse, alder og pels

Pudlen inddeles i fire forskellige varianter baseret på størrelse:

 • Toy eller miniature puddel: 24-28 cm høj og vægt på 2-3 kilo.
 • Dværg puddel: 28-35 cm høj og vægt på 3-7 kilo.
 • Mellem puddel: 35-45 cm høj og vægt på 7-15 kilo.
 • Standard, stor eller kongepuddel: 45-60 cm høj og vægt på 15-26 kilo.

Der er derfor stor variation i højde og drøjde inden for racen. Der er faste krav til pudlens gang, dens proportioner (der må ikke være dværgvækst) og haleføring.

Racen kommer i mange forskellige farver, der blandt andet tæller abrikos, grå, brun, hvid og sort.

De fleste pudler har en tæt, bølget eller krøllet pels, som fælder meget lidt, da den kun består af et lag. Dette gør dem velegnede til folk med allergi. Pudlens pels vokser til gengæld året rundt og grundet den fine hårstruktur, filtrer den meget og ofte. Racen kræver en del pelspleje, både i forhold til at holde pelsen ren og filterfri og i forhold til klip/trim, som skal ske med ca. 3 måneders mellemrum året rundt. 

Læs også: Har du allergi overfor hunde? De her hunderacer burde du vælge

 Vuffeli hundeblog

Pudler har en høj gennemsnitlig levealder på 14-16 år. En puddel er derfor en langvarig forpligtelse, og den vil være din loyale ven gennem rigtig mange år.

Hvem er pudlens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Pudlen er en aktiv race, der næsten ligegyldigt størrelse, har et udpræget behov for at blive aktiveret både fysisk og mentalt. Da pudlen har en høj intelligens, vil den ikke kunne tilfredsstilles med de samme genkendelige ture rundt i kvarteret hver dag og otte timer alene i huset, mens familien er i skole og på arbejde. 

Pudlen skal udfordres, trænes, beskæftiges og tages med på eventyr, ligegyldig hvor meget det regner, eller hvor lang dagen har været.

Holder man puddel uden at dedikere den nødvendige tid til den, vil man kunne risikere at se tiltagende problemer med eksempelvis nervøsitet, rastløshed, gøen og utålmodighed over for børn og andre hunde, og dette er ikke opskriften på en glad hund. 

Læs også: Kærlighed på fire ben: Sådan ved du, om din hund elsker dig

Økonomi og puddel

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Påregn derfor løbende udgifter til foder, udstyr såsom hundekurve, -halsbånd og -seler og ikke mindst hvalpetræning, forsikring og dyrlæge.

Inden man anskaffer sig en puddel – eller en hvilken som helst anden type hund – er det en god idé at danne sig et overblik over potentielle udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

Er pudlen en god familiehund?

Pudler har ofte potentiale til at blive fortræffelige familiehunde. Pudlen er en meget social hunderace med et blidt sind. Den er typisk opmærksom på at behage og elsker at arbejde for sin ejer. Derfor er det også vigtigt, at man træner selvstændighed og starter alene hjemme-træning meget tidligt. 

Racen knytter ofte et stærkt bånd til sin familie og kan sagtens agere med både voksne, børn og andre hunde. Grundet dens store loyalitet overfor sin familie og dens forsigtige sind, kan den dog være tilbageholdende eller nervøs overfor fremmede. Den kan også have tendens til at gø, hvis den ikke bliver socialiseret i en tidlig alder.

 Vuffeli hundeblog

Læs også: Børnevenlige familiehunde: Hvilke hunderacer er bedst til børn?

Pudlens typiske helbredsproblemer

Pudlen er generelt en sund race, der lever rigtig længe. Trods dette er der dog enkelte sygdomme, som desværre ses hyppigere end andre indenfor racen. Øjensygdomme og epilepsi er to af de mest fremtrædende.

Øjensygdomme hos pudlen

Den mest udbredte øjensygdom hos pudler kaldes PRA. PRA står for progredierende retina atrofi og er udtryk for fremskridende nethindesvind. Sygdommen, hvor nethinden langsomt forsvinder fra øjet, er arvelig og kan ikke altid ses hos hvalpe. Køber man en puddel af en kennel, der ikke har øjenlyst og testet forældre og/eller bedsteforældre, kan man derfor risikere, at ens puddel udvikler PRA og bliver blind.

Epilepsi hos pudlen

Epilepsi hos hunde kan vise sig på mange forskellige måder. Nogle af de mest normale symptomer er muskelkramper, ufrivillig vandladning, opkast, ukontrollerbar gøen uden grund, manglende genkendelighed af ejeren eller anden pludselig og voldsom forvirring.

Det er endnu ikke fastlagt, om epilepsi hos hunde kan siges at være direkte arveligt. Men det er en god idé at sikre sig, at der ikke er tilfælde at epilepsi i hundens nærmeste familie. Epilepsi kan være ekstremt smertefuldt for hunden, og der findes desværre ikke en direkte behandling af sygdommen.

Tip:
Som hvalpekøber kan du bidrage til, at pudlen forbliver en sund race. Køb din puddel fra en legitim avler, og undersøg opdrættere og hunde grundigt, inden valget falder på dit fremtidige firbenede familiemedlem. Hvalpene skal være rolige, glade og trygge ved både mennesker, andre dyr og hverdagssituationer.

Det er vigtigt at fodre sin puddel med en sund og nærende kost, der dækker hundens næringsbehov. Et godt foder kan nemlig være med til at øge din hunds sundhed og livskvalitet. Her hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at finde det bedste foder til din hund. Du er altid mere end velkommen til at kontakte en af vores fodereksperter.

GRATIS PRØVEPAKKE

 Vuffeli hundeblog

Hvordan ser dagligdagen ud med en puddel?

Pelspleje

Det næste man skal huske er, at pudler kræver næsten daglig pelspleje, med mindre man holder deres pels meget kort. Hvis ikke man dedikerer tid til at børste pelsen ud dagligt, kan pudlen risikere at få dreadlocks eller såkaldte ugleredder i pelsen, der kan stramme og i værste tilfælde give smerter, ømhed eller rødmen i huden.

Gåture og motion

En puddel har masser af energi og kan derfor også let blive rastløs, hvis den ikke bliver aktiveret nok i hverdagen og får afløb for den ophobede energi. Det kan ikke anbefales at have en puddel, der keder sig for meget, da de er opfindsomme og intelligente og kan finde på forskellig slags uhensigtsmæssig adfærd, hvis de er alene for længe. Puddelhundens evner gjorde den i sin tid derfor oplagt som cirkushund og apportør.

 Vuffeli hundeblog

Læs også: Hvor meget motion skal hvalpen og den voksne hund have?

Træning med en puddel

Træning med pudlen er nem og sjov, men grundet den forsigtige og pleasende natur hos pudlen, er det vigtigt at anvende positive træningsprincipper og så vidt muligt gøre træningen sjov og legende, så pudlen bevarer sit energiske gåpåmod. Straffer du pudlen, kan den blive sky for berøring og miste lysten til at tilbyde dig sjove tricks, når i træner sammen, af frygt for at du bliver sur, hvis den gør noget forkert. 

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

Når du anskaffer dig en puddel, er det yderst vigtigt, at du finder en ansvarlig avler. Social prægning af pudlen er afgørende for dens mentale helbred og skal gerne starte allerede i 3-ugersalderen. Mangel på social prægning overfor både andre dyr og mennesker kan blive en udfordring for din hunds fremtidige udvikling. Dertil har tidligere avlslinjer og sindet hos hvalpens forældre også indflydelse på din puddel. Giv dig derfor god tid til at vælge en avler, der prioriterer hvalpenes sundhed og lægger vægt på at præge hvalpene allerede fra en tidlig alder.

Pudlens intelligens, arbejdsomhed og kærlige sind har også gjort den til en populær servicehund.

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også