Forside » Hundeadfærd » Forstå din hund: Min hund knurrer

Forstå din hund: Min hund knurrer

pudelhund kigger opVuffeli hundeblog

Som hundeejer har du måske oplevet, at din hund på et tidspunkt er begyndt at knurre. Men hvorfor gør din hund egentlig det? Hvordan bør du tage hånd om det som hundeejer? Og hvornår er der grund til bekymring? Læs med her, hvor vi giver svar på spørgsmål om knurren.

Hvad betyder en hunds knurren?

Knurren er en helt naturlig del af hundens sprog, som den bruger til at kommunikere med både to- og firbenede.

Hundens knurren kan have forskellige betydninger, som afhænger af konteksten, og hvilke andre signaler hunden sender. Knurren kan blandt andet være en normal legeadfærd, men det kan også være et signal til mennesker eller andre hunde om, “jeg har brug for plads – hold afstand”.

Ressourceforsvar: Når en hund beskytter noget værdifuldt

En hunds knurren kan være et signal om at holde afstand, hvis hunden har udviklet ressourceforsvar. Ressourceforsvar er et udtryk for, at en hund udviser beskyttende adfærd overfor noget værdifuldt – det kunne eksempelvis være mad, legetøj, liggeplads, en specifik person eller et område.

Du har måske hørt myten om, at “det er vigtigt, at man lærer sin hund, hvem der bestemmer”. Før i tiden så man typisk ressourceforsvar som hundens måde at dominere sin ejer på ud fra forestillingen om, at hunden ønsker at være leder af flokken. Dengang var det ikke unormalt at blive rådgivet i at knurre tilbage eller tage fysisk fat i sin hund for at vise sig som “alfa”, hvis den knurrede af dig. Ikke nok med at denne tilgang er videnskabeligt modbevist, så kan den også skabe utryghed og mistillid hos din hund, og det vil på ingen måde gavne situationen – tværtimod.

Labrador der ligger og slapper afVuffeli hundeblog

I dag er hundeverdenen heldigvis blevet meget klogere. Det er alfa omega at læse og forstå sin hunds signaler. Derfor er det også meget vigtigt, at du altid respekterer din hunds knurren, hvis den udviser beskyttende adfærd over for noget. Rent praktisk vil det sige, at du øger afstanden til din hund og det, som den beskytter, og ikke prøver at tage det fra den.

Hvis du ignorerer din hunds knurren, kan det lede til, at din hund føler sig tvunget til at tage skridtet videre ved eksempelvis at nappe ud efter dig eller endda bide. Hvis din hund gang på gang ikke føler sig hørt, vil det kunne forringe dens medfødte hundesprog, og det kan resultere i, at din hund på sigt vil reagere langt voldsommere og langt hurtigere end normalt.

Tilpas træningen til hundens niveau

Ressourceforsvar kan afhjælpes ved træning, og her er det altafgørende, at du går stille frem og altid træner under hundens reaktionstærskel. For at sikre dig dette skal du træne med tilpas afstand til din hund og det, som den beskytter, således at din hund ikke reagerer. Hvis din hund begynder at stivne, knurre, stirre intenst på dig eller har “whale eyes” (som er et udtryk for at hundens øjne bliver store, og det hvide i øjnene viser sig), så er du gået for hurtigt frem i træningen.

Et klassisk eksempel på ressourceforsvar er, når en hund vogter sin madskål. Her kan det være en god tilgang gradvist at lære din hund, at din tilstedeværelse resulterer i velbehag frem for ubehag. Gå forbi din hund et par gange under fodringen med tilpas afstand og kast en lækker godbid hen til din hund, så den lærer at associere din tilstedeværelse med noget positivt.

Husk
Det er vigtigt at tilpasse træningen til hundens niveau af ressourceforsvar. Formålet er, at hunden IKKE skal reagere undervejs i træningen. Hvis hunden reagerer, er man gået for hurtigt frem. Ressourceforsvar kan være et spørgsmål om sikkerhed for alle omkring hunden, så man skal gå stille frem.

Forebyg den uønskede adfærd

Som med alt andet adfærd, så er det altid langt mere effektivt at forebygge den uønskede adfærd fremfor at skulle håndtere den, når den allerede er opstået. Derfor en det en god idé at have fokus på at give din hund et bedre alternativ, hver gang du tager noget fra den. Start gerne, allerede mens din hund er hvalp.

Tager du et stykke legetøj fra din hund, så kvittér eksempelvis med en lækker godbid. Hvis din hund oplever, at hver gang den har fat i sine favoritting, så kommer du og tager dem fra den, så vil det hurtigt kunne lede til, at din hund føler et behov for at beskytte sine ting.

Det er også en rigtig god investering at lære sin hund en “giv slip kommando”. Her lærer den nemlig, at den bliver belønnet for at give slip på noget værdifuldt. Du kan evt. benytte dig af øvelsen “dead or alive”, som beskrevet i vores artikel om hvalpebideri.

lysebrun labradoodle i græsVuffeli hundeblog

Læs også: Hvad gør jeg, hvis min hund piver?

Undgå situationer, hvor din hund føler sig presset

Hvis du har en hund som har udfordringer med beskyttende adfærd, så prøv også så vidt muligt at undgå de situationer, hvor din hund føler sig presset til at reagere. Det kan gøres ved at:

  • Afskærme din hund ved fodringstid, så den har ro og plads
  • Give din hund et helle – for eksempel en kurv, hvor den kan være i fred og ingen henvender sig til den
  • Undgå at have mad tilgængeligt på borde i hundehøjde
  • Fjern legetøj eller andre værdifulde ting, når der kommer to- eller firbenede gæster på besøg
  • Hold altid opsyn med børn og hunde

Læs også: Min hund trækker i snoren, hvad gør jeg?

Min hund knurrer i mødet med andre hunde

Hvis din hund knurrer i mødet med andre hunde, kan det være et signal om, at din hund er usikker i mødet og har brug for plads – medmindre det er i leg, og din hund har et afslappet kropssprog. En hund, der er stærk i sit hundesprog, vil opfange knurren som et klart signal og give din hund plads. Hvis din hund derimod ikke bliver hørt, og du som ejer ikke får skabt afstand til den anden hund, kan konflikten optrappe.

Hvis din hund gang på gang har haft dårlige oplevelser, hvor andre hunde har overtrådt dens grænser, så kan det udvikle sig til et decideret adfærdsproblem. Det kan resultere i, at din hund reagerer ved at knurre, hoppe ud i snoren eller udvise anden reaktiv adfærd, når I møder andre hunde. Denne adfærd fejlfortolkes oftest som domination, men skyldes i langt de fleste tilfælde, at din hund er usikker og finder situationen ubehagelig.

schæferhund ligger og slapper afVuffeli hundeblog

1. Hold afstand

Det første skridt i træningen er så vidt muligt at undgå, at din hund får flere dårlige oplevelser i mødet med andre hunde. Det kan du blandt andet gøre med disse tiltag:

  • Hold god afstand til andre hunde på tur 
  • Hav din hund i snor
  • Gå på skæve tidspunkter, hvor der ikke er mange hunde ude på tur
  • Undgå hundegårde og skove, hvor hunde løber løs
  • Øv indkald og passeringer af andre hunde på god afstand

Tip
Hvis din hund har brug for plads på gåturen, kan du sætte en gul sløjfe på dens sele. Når en hund bærer en gule sløjfe, er det et signal om, at den har brug for at holde afstand til andre mennesker og dyr. Initiativet blev startet af nonprofit-organisationen “The Yellow Dog Project”.

2. Lær din hunds triggere at kende

Det næste skridt er at kende til de ting, som udløser en reaktion. Overvej, om der er nogle særlige typer hunde eller situationer, som får din hund til at reagere. Det kunne være, at din hund reagerer særligt på hvalpe, overivrige hunde, hunde med oprejst hale, hunde af samme køn, eller at din hund kun reagerer, når den er i snor.

Når du kender din hunds “triggere”, kan du træne målrettet med gradvist at gøre din hund mere tryg og øge dens selvtillid omkring disse triggere. Nøgleordet her er afstand. Træn på tilpas afstand, så din hund er i stand til at forholde sig roligt og tage imod godbidder.

Vuffeli hundeblog

En træningssession kunne se ud som følgende:

  1. Lad din hund kigge på triggeren, og beløn den for roligt at observere den. Du kan med fordel bruge en klikker eller et markørsignal for eksempel ja, sådan eller tjek, således at din hund retter sin opmærksomhed mod dig, når signalet gives i forventning om en belønning
  2. Efter 5-10 gentagelser kan du begynde at trække tiden et par sekunder og afvente, at din hund kigger på dig frem for triggeren. Når dette sker, så beløn din hund for al opmærksomhed rettet mod dig. Hvis ikke det sker, så gentag trin 1, og overvej om du skal øge afstanden til triggeren
  3. Gradvist kan du gå tættere på triggeren, men husk altid at sætte din hund op til succes. Hvis du går for hurtigt frem, kan det resultere i endnu en dårlig oplevelse, som vil være en tilbagegang i træningen. Hvis din hund begynder at spænde op i kroppen eller virke urolig, så øg afstanden igen

Du kan også med fordel finde en firbenet kammerat, som er stærk i sit hundesprog og matcher godt med din hund i forhold til temperament, fysik og legestil. Det vil kunne give din hund nogle positive oplevelser i mødet med en anden hund og være med til at forbedre og vedligeholde dens hundesprog.

Læs også: Min hund gør – Hvorfor gør hunde?

Ræk ud efter hjælp

Hvis udfordringen med ressourceforsvar eller reaktiv adfærd er af alvorlig karakter, så vil vi på det kraftigste anbefale dig at tage kontakt til en uddannet adfærdsrådgiver, som kan lave en individuel træningsplan til dig og din hund.

1 Shares:
2 kommentarer
    1. Hej Thomas

      Tak for din kommentar. Det er meget spændende og relevant læsning 😊

      Mange logrende hilsner
      Nora – Vuffeli 🐾

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *