Forside » Hundeadfærd » Hvad gør jeg, hvis min hund piver og er ked af det?

Hvad gør jeg, hvis min hund piver og er ked af det?

hund ligger og er ked af detVuffeli hundeblog

Piven kan være enormt frustrerende og bekymrende for enhver hundeejer. Der kan være mange årsager til, at din hund er ulykkelig eller trist. Og der er mange adfærdsmønstre, der giver tegn til dig om, at din hund ikke er helt i balance. Læs med, og få gode råd til at forstå og stoppe piveriet.

 Som hundeejer kan det være svært at kende til de specifikke årsager til din hunds skiftende adfærd eller nedtrykthed. Du bør derfor altid rådføre dig med en dyrlæge eller en ekspert for at finde ud af om der er noget behandlingskrævende galt med din hund.

Læs også: Sådan opdrager du din hvalp til et sundt hundeliv

Hvordan kan jeg hjælpe, når min hund piver?

Hunde kan pive af mange forskellige årsager. De kan både pive, når de er ude af sig selv af lykke, når de er kede af, at du går, når de er klar over, at de har gjort noget galt, når de har brug for opmærksomhed, når de er bange, eller når de er i fysisk smerte.

Der er stor forskel på, hvordan hundes piven lyder, og dermed hvordan den bliver opfanget i den anden ende. Som menneske er der mange af lydene, man for det første slet ikke kan høre, og for det andet ikke ved hvad betyder. Derfor kan det være rigtig svært at bestemme, hvorfor din hund piver, og hvad du derfor kan gøre for at afhjælpe dette. Det kan det være hjælpsomt for os mennesker at lære at læse situationen, lydene og hundens kropssprog, så vi kan bedømme situationen bedre. 

Min hund piver, når den ser mig

Nogle hunde piver for at vise, at de er under deres alfa i hierarkiet. Det er en måde, hvorpå din hund kan fortælle dig, at den indfinder sig under dig eller et andet individ i flokken, og ikke er ude på at udfordre denne på nogen måde. 

Det kan opleves meget voldsomt, når hunden kaster sig ned på ryggen, smider halen ind mellem benene, kigger ned i jorden, og piver voldsomt, når du kommer hjem, men det er fra et flokperspektiv blot et tegn på, at den ikke vil udfordre sin alfa. Har man en meget underdanig hund, er det vigtigt, at man ikke yderligere konfronterer hunden og udviser for meget dominerende adfærd, da dette kan gøre hunden angst og stresset. 

 Vuffeli hundeblog

Min hund piver om natten

Der kan være flere grunde til, at din hund begynder at pive eller blive rastløs om natten. Den mest almindelige grund til, at hunde vågner om natten, er, at de ikke kan holde sig og altså skal ud på toilettet. Dernæst kommer ting såsom opmærksomhed, mangel på motion og mental stimulering, utryghed, rastløshed eller sygdom.

Min hund piver, når den møder nye mennesker og dyr

Mange vil også opleve, at deres hund kan begynde at pive af glæde eller forventningens glæde, når de ser en hund eller et menneske, de rigtig gerne vil snakke med for enden af vejen.

Denne form for piven er fordi, den er ivrig og glad, og gerne vil hilse. Her vil man typisk se, at der er en mere markant trækken hen imod situationen og at hundens hale logrer højt og hurtigt i brede strøg, frem for meget lavt og hurtigt, i korte ryk, som beskrevet ovenfor. 

Min hund piver for at få opmærksomhed fra mig

Hunde er flokdyr, og derfor har de veludviklede sociale egenskaber og behov. Dette betyder, at de har brug for opmærksomhed. De har brug for nærkontakt, kommunikation, tryghed og kærlighed, og det får de fra deres menneskeflok. 

Når hunden oplever, at den kan kigge på dig og pive og få opmærksomhed, vil den fortsætte denne opførsel for at søge kontakt. Får den opmærksomhed når den hopper op, vil den prøve dette igen, får den opmærksomhed når den gør, vil den benytte den taktik igen og så videre. 

Når det kommer til opmærksomhed, er det derfor vigtigt, at du sørger for at give din hund det, den har behov for, så du med god samvittighed kan sætte grænser for den igen, så den ikke ender med at sidde og gø og pive af dig og dine gæster hele aftenen.

Læs også: Min hund gør

Opmærksomhed for din hund betyder ikke, at du kommer hjem og lægger dig direkte i sofaen efter en lang arbejdsdag og så forventer, at din hund bare skal lægge sig og vente noget mere på at få din opmærksomhed. Det betyder, at du interagerer med den i form af leg, træning, gåture, kæl og så videre.

Sørg for at overveje, om du kan forpligte dig til, at give din hund den fornødne opmærksomhed hver eneste dag, eller kan sørge for at andre kan hjælpe dig med det, inden du anskaffer dig en. En hund kræver, at man ofrer nogle timer på sofaen, når man er allermest træt, og det regner og blæser udenfor, for nogle timer udenfor i dens selskab.

 Vuffeli hundeblog

Min hund er angst og piver hele tiden

Nogle hunde har tendens til at blive ængstelige, når de bliver sat i nye situationer, eller når de lever en livsstil med meget stress og jag i hverdagen. Hvis denne ængstelighed for lov at hobe sig op, kan det resultere i en rigtig ulykkelig og uforudsigelig hund. 

HUSK
Nervøse hunde er ofte dem, der tyer til aggression eller tvangslignende adfærd, fordi de ikke kan kontrollere deres reaktioner mod specifikke omgivelser. Derfor er de ofte de farligste hunde at have med at gøre. 

Angstrelateret piven, vil ofte være mere manisk og højtlydende end de tidligere nævnte situationer, nogle gange lyder det nærmest mere som et skrig. Du vil måske også opleve at din hund strinter, stønner, savler, rejser børster og har meget stive og hurtige bevægelser eller bliver destruktiv.

Det er meget vigtigt at være opmærksom på en ængstelig piven, så man kan identificere og løse problemet, når det opstår. Har man en hund, der er bange for trafikken, skal man ikke undgå trafik resten af dens liv, men i stedet genintroducere biler og trafikanter, som en positiv oplevelse og lære hunden på ny, hvad det betyder. 

Det samme gør sig gældende, hvis hunden er bange for andre hunde, lyde, mennesker eller at være alene. Gå ikke væk fra situationen, men gå i stedet langsomt mod den, og lad det gå op for hunden, at der ikke er noget at være bange for, så det ikke eskalerer yderligere. 

Min hund piver, fordi den har ondt

I andre tilfælde kan hundens piven skyldes, at den har fysisk ondtDet kan være, den har fået en splint eller et glasskår i foden, at den har noget, der gemmer sig, under pelsen, at den er blevet stukket af et dyr, at den har kolik eller ondt i maven. Hvis du oplever en markant ændring i din hunds opførsel, som følge af en pludselig begivenhed, eller noget du observerer konsekvent over nogle dage, så tag altid fat i en dyrlæge, hvis ikke årsagen er åbenlys og kan afhjælpes af ejer selv. 

Læs også: Er min hund syg?

 Vuffeli hundeblog

Hvad kan jeg gøre, når min hund angriber andre hunde?

Det første som er vigtigt at få fastslået under dette afsnit er, at ingen hunde er født aggressive. Nogle hunde er stærkere og mere dominante end andre, og de har derfor en lavere tolerance overfor specifikke situationer eller individer. Alle hunderacer, uden undtagelse, kan lære “korrekt” adfærd. Årsagen til aggressivitet ligger i det miljø, hunden er opvokset i, og der hviler derfor et stort ansvar på os hundeejeres skuldre, når vi siger ja til at stå for en lille ny hvalps opdragelse. De fleste hundeejere handler i god tro og med kærligheden siddende helt uden på tøjet, så hvordan kan de ende med en aggressiv hund i huset? 

Misforstået kærlighed mellem hund og menneske

Mange mennesker er under den opfattelse, at deres hund skal behandles, som de selv ønsker at blive behandlet, eller som de ville behandle deres lille barn. Men menneskeliggørelse af hunden er faktisk en af de hyppigste årsager til uhensigtsmæssig adfærd hos hunde. 

Vi ønsker, at den ved, at vi elsker den og ved, at den har det godt hos os, men hvad vi glemmer er, at hunden ikke har den helt samme opfattelse af, hvad et godt liv består af. 

Hunden stammer fra ulven, og er ligesom denne, meget socialt anlagt. Derfor trives den godt i familiestrukturen, vi har blandt os mennesker, fordi det ligger naturligt for den at færdes i en flok, hvor man skal samarbejde og kommunikere. 

Når vi tager en hund til os for at give den et liv i vores verden, er det vigtigt, at vi holder os for øje, hvad den kommer fra og dermed hvad dens instinkter dikterer.

 Vuffeli hundeblog

Hvordan gør jeg min hund glad? 

En hund har brug for en meget konsekvent og ligetil kommunikation. Her adskiller hunden sig i høj grad fra mennesket, som gerne vil diskutere tingene og pakke dem ind, så der ikke er nogen, der bliver såret. Det forstår hunden simpelthen ikke. Den bliver kun forvirret og usikker af, at tingene ændrer sig fra dag til dag. Man gør altså sin hund en bjørnetjeneste, hvis man lader den hoppe op i sofaen, når det kun er familien, der er hjemme, men skælder ud, så snart at der er folk på besøg. Det samme gør sig gældende, hvis man engang imellem giver sin hund mad ved bordet, men skælder den ud, når der bliver tigget efter mere dagen efter. 

Vil man forkæle sin hund, skal man lade den løbe rundt i skovbunden og snuse til alle de spændende dufte, eller aktivere den med sjove lege og aktiviteter, man kan lave hund og menneske sammen, så den kan få lov til at gøre noget for dig, som du bliver glad for. 

HUSK
En glad hund har et arbejde, en aktiv livsstil, spiser en strømlinet sund kost og får meget konsekvente retningslinjer, så den ved lige præcis, hvor og hvordan den skal forholde sig i så mange forskellige situationer som muligt.

Din hund har det rigtig fint med at være lavest i hierarkiet, hvis den har en leder, der udfylder sin rolle. Hvis ikke, tager den din plads, uden at have nogen idé om hvordan den skal begå sig i vores verden. 

 Vuffeli hundeblog

Hvorfor bliver hunde aggressive? 

Hunde bliver ikke pludselig aggressive fra den ene dag til den anden. Aggressivitet, usikkerhed og angst skabes gennem gentagne negative oplevelser, med mindre vi snakker om et reelt traume eller alvorlig sygdom. 

Agressivitet er ofte forårsaget af en af følgende situationer:

  • Selvforsvar: Din hund føler sig fastlås i en ubehaglig situation
  • Beskyttelse: Din hund tror at familiemedlemmer er truet og skal beskyttes.
  • Konkurrence: Din hund har en stærk tilknytning til et objekt, en person, eller mad, som den vil afgrænse og afholde fra andre individer omkring den.

Din hund knurrer af andre hunde, når I går tur

Knurren er fra din hunds side blot endnu en social adfærd, den bruger til at kommunikere sine tanker til dig eller til andre mennesker og dyr, den møder på sin vej. Der er mange faktorer, der påvirker din hunds adfærd og aggressivitet, og knurren kan derfor være affødt af genetik, hormoner, sociale udviklingsperioder, stress, frygt, dårlig selvtillid eller traumer. 

Knurren skal typisk ses som en advarsel til andre hunde eller mennesker, om at hvis ikke de bakker af, så kan de risikere, at det eskalere yderligere. Hunde imellem er knurren en meget almindelig social adfærd, der er med til at fastholde den fornødne respekt i flokken. Blandt mennesker opfattes det oftest som et kæmpe problem, da vi ikke kan leve med dyr, der kan risikere at påføre os eller andre fysisk skade. 

Hunde, som er godt socialiseret fra en tidlig alder med både mennesker og dyr, har lært at forstå hinandens sprog. Det vil sige, at de med tiden udvikler både respekt for andres kropssprog samt forstår, hvordan de skal signalere til andre, hvad det er, de tænker. 

Lærer de ikke dette i en tidlig alder, kan det være skræmmende for dem at møde nye individer, fordi de ikke kan afkode deres intentioner. 

 Vuffeli hundeblog

Usikkerhed er den primære grund til aggressivitet

Jo mere bange en hund er, jo oftere vil man se, at den begynder at blive udadreagerende. Dette kan ses ved gøen, truende kropssprog, som rejste hår, stiv og stillestående krop eller faren frem og tilbage i snoren. Hunde med stor usikkerhed vil ofte have trang til at løbe væk fra situationen, og snoren kan derfor være en direkte linje til aggression, fordi den usikre hund føler sig fanget i en ubehagelig situation.

Når du oplever, at din hund knurrer af andre hunde eller udviser anden truende adfærd, kan det måske gøre dig bangeDet mærker din hund med det samme og dette eskalerer kun situationen yderligere. 

Hvad skal du gøre når din hund udviser aggressivitet?

Det mest afgørende i situationen er, at du afspejler den følelse, du gerne vil have, at din hund skal føle. Du skal altså ikke blive opkørt, angst eller belønne den i den givne situation. Tværtimod skal du bruge dit kropssprog eller din styrke til roligt men bestemt at afskærme den fra situationen. Dernæst skal du bede den om at kigge op på dig, så den kan mærke din energi og lære af denne.

HUSK
Hvis du bliver bange tager fat i din hund og med et skingert toneleje siger, “rolig, rolig”, så kan hunden meget hurtigt komme til at opfatte det som ros eller en bekræftelse på, at der var noget farligt i situationen. 

En hurtig korrektion og afledning af hundens opmærksomhed er derfor det bedste, du kan gøre. Din hund skal kunne stole på din reaktion og din dømmekraft i intense situationer. Hunde opfatter en leder som en, der kan bevare overblikket og holde situationen under kontrol. Hvis din hund, udover at være utryg i situationen, føler at den skal forsvare og beskytte dig, kan det gå hen og blive til angreb og bid.

 Vuffeli hundeblog

Træning i lydighed og lederskab

Hvis du har oplevet en situation, hvor din hund har tyet til aggressiv adfærd, og du har svært ved at overskue, hvordan du skal få kontrollen tilbage over dens reaktionsmønster i specifikke situationer, kan det klart anbefales at hive fat i en professionel træner med erfaring på området.

Knurren og aggressivitet er ikke noget, man skal lade stå på for længe, og det er bestemt heller ikke et område, hvor man skal eksperimentere. Husk din egen og din families sikkerhed først.

Træning kan hjælpe dig til at styrke kommunikationen mellem dig og din hund, samt styrke din hunds selvtillid og generelle velvære. Klikkertræning eller anden positiv træning er noget af det bedste, du kan gøre, for en utryg, usikker eller aggressiv hund og dig selv. 

Læs eventuelt vores andre artikler om hunde og hvalpetræning for at få flere gode tips til, hvordan du kommer i gang eller opsøg en professionel træner i dit nærområde.

Hvordan undgår jeg, at min hund bliver bange for alt? 

Nogle vil opleve, at deres hund er meget påpasselig og nervøs i mødet med nye situationer, lyde, mennesker og dyr. Disse hundeejere skal være utroligt opmærksomme på, hvordan de begår sig med deres hund, når de tager den med ud på eventyr. Lyde, dufte, mennesker, dyr, postkasser, biler, døre og så videre kan være ting, der pludselig går hen og bliver opfattet som skræmmende og utrygt for din hund. Husk at du aldrig skal negligere, hvis din hund er bange, men i stedet acceptere det og bruge tid på at sætte dig i din hunds sted, så du kan hjælpe den til at forstå, at der ikke er noget at være bange for. 

Nye oplevelser kan være utroligt overvældende for hunde, og det er der flere grunde til: 

  • Din hund har aldrig stået i den pågældende situation før og er heller ikke blevet socialiseret i lignende situationer. 
  • Din hund har tidligere haft en dårlig oplevelse i en lignende situation.
  • Din hund føler sig usikker på tilstanden af sin flok. Den har måske mistet et familiemedlem eller fået skæld ud for noget, der har gjort den usikker. 

De ovennævnte punkter er noget, du som ejer skal tænke over, før du kan begynde at hjælpe din hund. Det er dit ansvar at socialisere din hund og introducere den for din verden i det tempo, der passer din hund. 

Gode råd til en bange hund

Har du en nervøs hund, skal du som ejer sørge for altid at se frem i tiden og tænke på, hvordan du kan håndtere kommende situationer sammen med din hund, så i begge to får en god oplevelse. Det vil sige, at hvis du ved, at din hund skal med dig på bilferie snart, så start med at introducere hunden til at være i bilen med dig og eventuelt dine børn i en længere periode af gangen, mens den holder i indkørslen. 

Husk at rose din hund og udstråle så meget rolig og tryg energi som muligt, hver gang du træner en ny ting med din hund. 

Skal den i bad efter en vandretur om søndagen, så brug fredag og lørdag på at stille den ud på badeværelset og tænde for vandet, uden at den kommer i et egentligt bad. Næste skridt kan være at sætte den op i badekarret uden at tænde for vandet.

HUSK
Langsom fremgang er det bedste råd. Bryd oplevelsen op i så mange bidder som overhovedet muligt, og vent til hunden bliver tryg ved det ene skridt før du tager det næste. Gør det sjovt for hunden at have kontakt til dig og lære nye ting. Ros, legetøj og godbidder kan få en hund til at rykke sig meget langt.

En hund skal have klar besked

Tænk altid på dit kropssprog, din tone og din egen energi. Hunde og dyr generelt er ekstremt hurtige til at opfange de energier, de er omringet af. Derfor er det utrolig vigtigt, at du taler i et neutralt toneleje overfor en nervøs hund. Når den gør noget rigtigt, skal du ikke fare op i et lyst toneleje. Alt for meget energi, kan blive til nervøsitet, så hold det roligt og trygt. 

Dit kropssprog skal være neutralt, roligt og i balance. Du skal sørge for ikke at bukke dig ind over din hund, da dette bliver aflæst som truende. Du skal ikke lave hurtige bevægelser eller bruge bevægelser, der kommer ovenfra, da dette kan virke som chokerende og skræmmende for hunden. Tilnærm dig hunden fra siden (hånd mod snude og mund) og kør under øret og på siden af halsen.

Vigtigst af alt: hav det sjovt med din hund!

Husk at gøre det sjovt for hunden at have kontakt til dig og lære nye ting. Ros, legetøj og godbidder kan få en hund til at rykke sig meget langt!

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *