Har du ligesom så mange andre hundeejere gået og tænkt over, hvor gammel din hund egentlig ville være, hvis den var et menneske? Du har sikkert hørt om tommelfingerreglen, der siger, at ét hundeår svarer til syv menneskeår. Denne regel passer faktisk slet ikke. Men hvor gammel er din hund så egentligt i ”menneskeår”? Læs med!
Sandt eller falsk? Hvad svarer hundeår til i menneskeår?
Hvis man ganger sin hunds alder med syv, skulle man kunne regne sig frem til, hvad dens alder svarer til i menneskeår.
I forsøget på at sammenligne vores logrende venner med os selv rent aldersmæssigt, er der opstået en udbredt misforståelse om, at ét hundeår svarer til syv menneskeår.
Hvordan denne regel helt præcist er opstået, er usikkert, men på en eller anden måde, er det blevet en udbredt, uofficiel målestok for vores firbenede venner.
Det viser sig dog, at reglen faktisk er en myte.
Svaret er derfor nej, ét menneskeår svarer ikke til syv hundeår.
Men hvordan beregner man så sin hunds alder?
Der er rent faktisk sammenhænge at finde mellem os mennesker og vores firbenede venner, når det kommer til alder.
Ny forskning: Din hund er måske ældre, end du tror
Det er som sagt ikke retvisende at sammenligne hunde og menneskers alder direkte ud fra en simpel tabel. Det er blandt andet ganske enkelt fordi, at der findes mange forskellige hunderacer, hvis fysik, udvikling og levetid varierer betydeligt.
Men nyere amerikansk forskning er netop kommet frem til en mere nuanceret forståelse af hundes aldringsproces.
Amerikanske forskere har nemlig gennem videnskabelige undersøgelser formået at give et indblik i hundens livscyklus. Forskningen er baseret på genetiske undersøgelser indenfor den såkaldte epigenetik, som er et forskningsområde, der beskæftiger sig med, hvordan bestemte gener kommer til udtryk.
Mere præcist har forskerne studeret de kemiske ændringer i både hunde og menneskers DNA. Dette kaldes også methylering, og det kan ses som et udtryk for, hvordan kroppen så at sige slukker og tænder for bestemte gener. I dette studie har forskerne studeret methyleringen hos 104 hunde af racen labrador retriever i forskellige aldre og sammenlignet den med methyleringen hos mennesker.
På baggrund af dette har forskerne kunne estimere, hvor hunden befinder sig i sin livscyklus.
Undersøgelsen viser en sammenhæng, mellem hvornår hunde og mennesker gennemgår forskellige fysiologiske milepæle, som eksempelvis det at få tænder. Forskerne fandt flest ligheder, når de sammenlignede meget unge hunde med meget unge mennesker, og ligeledes når de sammenlignede ældre hunde med ældre mennesker.
Sammenhæng mellem hund og ejer
Undersøgelsen viser, at livscyklusserne hos mennesker og hunde forløber med forskellige hastigheder på forskellige tidspunkter. Mennesker og hunde gennemgår, ligesom andre pattedyr, mange af de samme livsfaser, men det sker altså i vidt forskellige tempi. Og dermed er tommelfingerreglen om at ét hundeår svarer til syv menneskeår for alvor misvisende.
Undersøgelsen viser blandt andet, at hunde modnes tidligere i livet sammenlignet med mennesker set i forhold til gennemsnitlig levealder. Allerede i sit første leveår gennemgår hvalpen nemlig en stor udvikling.
I en hunds tidlige leveår er den derfor rent faktisk ældre, end den alder tommelfingerreglen om at gange med syv ellers fortæller.
Ny forskning: Sådan kan du udregne din hunds alder
På baggrund af dette studie, der er baseret på epigenetikken, har forskerne udviklet en ny formel, der kan konvertere hundens alder til en biologisk menneskealder.
Ifølge denne formel kan en labradors alder omregnes til menneskeår på følgende måde:
- 2 måneder svarer til 2 år og 3 måneder
- 3 måneder svarer til 8 år og 9 måneder.
- 6 måneder svarer til knap 20 år.
- 1 år svarer til 31 år.
- 2 år svarer til lige over 42 år.
- 3 år svarer til knap 49 år.
- 4 år svarer til lige over 53 år.
- 5 år svarer til knap 57 år.
- 6 år svarer til knap 60 år.
- 7 år svarer til lige over 62 år.
- 8 år svarer til lige over 64 år.
- 9 år svarer til lige over 66 år.
- 10 år svarer til knap 68 år.
- 11 år svarer til lidt over 69 år.
- 12 år svarer til lige over 70 år.
Tabellen giver et indblik i, hvor forskellige aldringsprocesserne er hos hunde og mennesker. Ifølge modellen er en labrador faktisk allerede som 1-årig, hvad der svarer til 31 år for mennesker, og altså ikke 7 år, som der ellers har været en udbredt forestilling om. Som 3-årig er den, hvad der svarer til 49 år og ikke 21 år. Og så videre.
Hvis du har lyst til selv at regne med, så er det med denne formel: menneskeår = 16 * ln(hundeår) + 31
Hver hund er unik
Det amerikanske studie er foretaget med udgangspunkt i en specifik hunderace, nemlig labrador retriever, og derfor vil andre hundes alderskurver sandsynligvis se anderledes ud. Ligningen kan derfor ikke uden forbehold overføres til andre hunderacer, ligesom den heller ikke kan give en definitiv vurdering af din hunds alder eller illustrere en komplet sammenhæng.
HUSK:
Aldersberegningen kan ikke erstatte en vurdering af den individuelle hund. Det er vigtigt regelmæssigt at foretage en fysisk undersøgelse af sin hund, ligesom det er vigtigt at vurdere dens mentale tilstand. Planlæg derfor sundhedstjek hos dyrlægen, og vær opmærksom på din hunds helbred, adfærd og signaler.
Helt så enkelt som at indtaste sin hunds alder i en enkelt ligning, er det derfor ikke – og det er der flere grunde til.
Aldring er mere end blot et tal
Hundens alder er også både relateret til hundens levevis, race, størrelse, genetik, motion og kost.
Tempoet, hvormed den fysiologiske aldring udvikler sig, er derfor både påvirket af arv, miljø og ikke mindst livsstil.
Der er stor forskel på, hvornår store og små hunderacer bliver seniorer
Din hunds alder afhænger blandt andet af dens race og størrelse.
Der er nemlig stor forskel på store og små hunderacers gennemsnitlige levetid. Større hunderacer har en kortere gennemsnitlig levealder end mindre hunderacer. Lever en lille hund et sundt liv uden de store helbredsproblemer, kan den blive helt op til 16-17 år. Derimod bliver de meget store hunde ofte ikke meget ældre end 10 år.
Der er også stor forskel på, hvornår store og små hunde generelt gennemgår forskellige fysiologiske milepæle. Det gælder for eksempel pubertet, som for små hunde typisk indtræder, når hvalpen er 5-7 måneder gammel, hvorimod større hunde typisk er omkring 9-12 måneder gamle.
Små hunde modnes generelt hurtigere end store hunde, men fordi store hunde har en kortere levealder, vil de typisk træde ind i seniorfasen før de små hunderacer.
Læs også: Hvilken hunderace skal du vælge?
Hvornår er min hund hvalp, teenager, voksen og senior?
Men hvorfor egentlig alt den snak om hundens alder?
For at kunne yde vores firbenede bedste venner den bedste omsorg og pleje, er det vigtigt at prøve at forstå, hvilket stadie i livet de befinder sig på, og hvor i deres udvikling de er henne. På den måde kan vi nemlig forebygge potentielle problemer, nedsætte risikoen for aldersrelaterede udfordringer og skabe de bedste forudsætninger for et godt hundeliv.
Alder kan indikere, hvor hunden befinder sig i sin livscyklus. En nærmere forståelse af hundens aldringsproces kan derfor hjælpe til at målrette behandling, træning og diæt og ikke mindst tilpasse hundens foder og livsstil i forhold til dens behov og tilstand.
Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvornår hunden kan klassificeres som hvalp, unghund, voksen og senior. Hundens alder, vækstkurve og aldringsproces har indflydelse på hundens adfærd og udvikling, og dette stiller ikke mindst forskellige krav til ernæring i forskellige perioder af hundens liv.
Du kan læse meget mere om hundes udvikling i artiklen lige her nedenunder:
Læs også: Hvornår er min hund voksen?
Ved at forholde os til hundens alder kan vi forsøge at finde svar på, hvorfor hunden opfører sig, som den gør, og hvilke udfordringer eller adfærdsmønstre vi kan forvente i forskellige perioder af hundens liv.
Læs også: Har du en ældre hund? Sådan vælger du det bedste seniorfoder
Når foderet er tilpasset netop din hund
Hos Vuffeli tilbyder vi kvalitetshundefoder af naturlige råvarer, og vi skræddersyer en foderplan, der tager højde for din hunds alder, race, helbred, vægt og aktivitetsniveau. Alt du skal gøre, det er at oplyse os om din hund. Du kan bestille en gratis prøvepakke her på vuffeli.dk – det koster kun fragten, og foderet bliver leveret lige til din dør.
Det amerikanske studie omtalt i denne artikel er refereret på baggrund af følgende kilde:
Kilde: Wang, T., Ma, J., Hogan, A. N., Fong, S., Licon, K., Tsui, B., … & Ideker, T. (2020). Quantitative translation of dog-to-human aging by conserved remodeling of the DNA methylome. Cell systems, 11(2), 176-185.
2 kommentarer
Artiklen passede meget godt på mine tidligere Dalmatinere, men slet ikke på min kongepudel som stadig kan løbe hurtgere end de andre hunde selvom hun er 15 år. Det går lidt langsomt med at rejse sig, for noget gigt har hun vist, men når hun først er kommet igang, så er der fart over hende. Folk tror slet ikke, at hun er 15 år. Ved desværre godt at tiden nærmer sig
Kære Lona,
Det lyder bare så skønt at der er god energi hos din kongepuddel!
Selvfølgelig er det også individuelt fra hund til hund, men det er da dejligt at hun med så flot en alder holder sig godt.
Med venlig hilsen
Sine – Ernærings- og adfærdsekspert hos Vuffeli 🐾