Labrador retriever: Den vandglade familiehund

Vuffeli hundeblog

Labradoren topper ofte listerne over yndlingshunde, og faktisk er det den absolut mest populære hunderace her i Danmark. Det er en race, der falder godt ind i familielivet, da den typisk er taknemmelig, glad og ikke mindst en rigtig god legekammerat. Læs med, og bliv klogere på hunderacen.

10 sjove facts om labrador retriever

  1. Det er den absolut mest udbredte hunderace i Danmark.
  2. I 2020 blev der i følge Dansk Kennel Klub født hele 2.921 nye labrador retriever hvalpe i Danmark. 
  3. Racen er avlet til hente nedskudte vandfugle og fisk. Labradoren er kendt for at være en rigtig dygtig svømmer, og de fleste labradors elsker vand.
  4. Racen er opkaldt efter Labrador i Canada, men den faktisk har sin oprindelse på øen Newfoundland, der ligger syd for Labrador.
  5. Det er en af de mest udbredte racer blandt servicehunde.
  6. Der findes tre godkendte pelsfarver indenfor racen: gul, brun og sort.
  7. Racen er kendt for at være særdeles madglad. Derfor er det vigtig at være opmærksom på, hvad ens labrador for at spise og ikke mindst hvor meget. 
  8. Racen har en skarp og veludviklet lugtesans, der blandt andet er blevet brugt til at opsnuse diabetes og kræft. 
  9. Labrador retriever er en af de mest foretrukne jagthunde her i Danmark.
  10. Racen har tendens til gerne at ville bære ting i munden og tygge på lidt af hvert. På baggrund af sin baggrund som apportør, evner labradoren at samle ting forsigtigt op og bære dem meget nænsomt i munden.

Har du flere sjove facts om racen? Del dem gerne med os i kommentarfeltet!

Vil du vide mere om den mest populære og elskværdige hunderace? Læs med under billedet.

Labrador der ligger og slapper afVuffeli hundeblog

Hvorfor en labrador?

Mange gange er labradoren blevet beskrevet som en børnevenlig og madglad vandhund – og det med god grund.

Racen har sin oprindelse i Canada, men den blev først til den hunderace, vi kender i dag, da den blev bragt til England, hvor den udviklede stor popularitet og siden spredte sig til resten af Europa.

Labradoren blev anvendt som en apporterende jagthund, der havde til opgave at finde og hente nedskudt vildt. Men det er specielt racens nære kontakt med vand, der har været vigtig i dens historie. Labradoren blev nemlig brugt til at bringe fisk i land i forskellige kystbyer. Dette gør labradoren til en race, der er specielt glad for at svømme, men også for at løse opgaver, der går ud på at finde og hente ting – især, hvis der er godbidder involveret.

Racens oprindelse har gjort den til en meget samarbejdsvillig hunderace. Den venter af den grund ofte på, at ejeren giver den besked om, hvilken opgave den skal beskæftige sig med. 

Racens tendens til at lytte og være trofast gør, at den nemt kan blive til en god familiehund. Dog er det vigtigt, at man som med alle andre hunderacer, opdrager den med gensidig respekt, og at alle i familien lærer at omgås hunden på en respektfuld måde. Racen har tilbøjelighed til at være glad for tæt kontakt med mennesker, og det kan netop skabe et godt udgangspunkt for en omsorgsfuld relation mellem hunden og familiens øvrige medlemmer.

Læs også: Andre gode familiehunde

labrador retriever brun i sengVuffeli hundeblog

Sidst, men ikke mindst, skal man ikke glemme racens tendens til at ville spise alt det, den støder på. En typisk udfordring blandt labradorejere er at håndtere godbidder og andre lækkerier, hunden kan få fat i derhjemme. Mange labradorejere kan nikke genkendende til, at deres hund ikke har en såkaldt stop-knap, når det kommer til sult, og derfor er det vigtigt, at man som ejer har fuld kontrol over hundens adgang til mad.

Labradoren er ikke kun madglad, men dens størrelse kræver også en betydelig mængde nærende foder. En labrador spiser mellem 9 – 12 kg tørfoder om måneden – den præcise mængde afhænger naturligvis af hundens vægt, køn, aktivitetsniveau og kropstilstand.

FCI – Racestandarden for labrador retriever

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCIs racestandart, når vi beskriver og rådgiver omkring hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace. 

Labradorens størrelse, alder og pels

Hanhunden bliver normalt mellem 56 – 57 cm høj, og tæverne ligger mellem 54 – 56 cm. Labradoren vejer normalt mellem 25 – 34 kg, hvilket gør den til en stor hunderace. Dog afhænger disse tal af hver enkelt hund, så det er vigtigt, at du spørger din opdrætter og dyrlæge om, hvor stor lige netop din labrador kommer til at blive. Det er essentielt at vide, så du kan vurdere, hvad din voksne hunds idealvægt cirka kommer til at ligge på.

En sund labrador bliver normalt mellem 10 – 12 år gammel.

Labradoren fås i tre forskellige farver: sort, gul eller brun. Den har en korthåret pels, og racen er kendt for at have tendens til at fælde meget, især når det er sæson for pelsskifte.

Vuffeli hundeblog

Mange hundeejere tror, at deres labrador nok har udviklet allergi, når de bruger en stor del af dagen på at støvsuge hår op. Allergi kan også ofte være årsag til voldsom fældning, men i den voksne labradors tilfælde er fældning ofte normalt, og det er faktisk typisk et godt tegn, at labradoren skifter pels.

Du er altid velkommen til at kontakte en af Vuffelis fodereksperter, hvis du vil høre nærmere om netop din situation.

KONTAKT VUFFELI

Hvem er labradorens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Som med mange andre store hunderacer, er det vigtigt, at labradoren får masser af plads. Bevægelighed er et vigtigt element for labradorens trivsel i hjemmet. Det er en god idé at give hunden muligheden for at være selvstændig indendørs, hvis den har brug for at gå væk fra eksempelvis støj, som man normalt finder i en børnefamilie. Derfor er det også en god hunderace til dem, der har en have eller en terrasse, som hunden kan nyde.

Jo mindre plads man har derhjemme, jo vigtigere bliver det også for labradoren, at den er en del af en aktiv familie, der kan sikre den nok daglig aktivitet og stimulering.

Dog kan en labrador, som så mange andre hunde, aktiveres på mange måder både fysisk og mentalt. Da labradoren er en race, der har tendens til at være glad for kontakt med andre mennesker, er det ikke kun godt for den, at du går lange ture, men også, at du tager den med til sociale sammenkomster som familiemiddag eller en skovtur med vennerne. Især, hvis der er vand involveret.

Du skal dog være opmærksom på, at som så mange andre hunderacer, ændrer labradorens behov sig med alderen. Du bør som hundeejer derfor tilpasse dig hundens tempo og ikke omvendt.

HUSK:
For at have hunden med overalt, er det essentielt at kunne transportere den. Vil hunden kunne være i din bil? Har du gode transportmuligheder til at kunne tage hunden med? Det er vigtigt, at du tager hensyn til sådan nogle spørgsmål, inden du laver planer om hvilke arrangementer, du skal have hunden med til.

Økonomi og labrador retriever

Økonomisk set, er det vigtigt, at man tænker på, at labradoren skal fodres med omkring 9 – 12 kg foder om måneden alt afhængigt af faktorer såsom aktivitetsniveau, køn, størrelse, alder og foderblanding. 

Da labradoren tager imod alt, der er spiseligt, kan det være fristende at fodre labradoren med menneskemad. Men der er mange gode grunde til at droppe leverpostejsmaden! Selvom man nemt kan tænke, at det er en måde at spare på hundepiller og give hunden en velsmagende kost, så anbefales det ikke at give hunden “menneskemad”, da vores mad kan variere enormt meget i både salt- og fedtindhold, hvilket ikke altid er det mest optimale for din hund.

Læs også: Fødevarer din hund ikke tåler

Husk også, at mange ting normalt er dyrere, når det er til store hunde. Dette gælder blandt andet hundekurve, halsbånd, snore, transportbur og så videre.

Vuffeli hundeblog

Er labradoren en god familiehund?

Som tidligere nævnt i artiklen, så er svaret: Ja, labradoren er kendt som en af de bedste familiehunde i Danmark – og det er der selvfølgelig en grund til. Det skyldes blandt andet dens glade sind og dens behov for nærkontakt og kærlighed.

Det er vigtigt for labradoren at have en leder, der dagligt kan give den opgaver, og derfor er det essentielt at skabe et hierarki i familien fra starten af. Dette vil være med til at øge din hunds følelse af sikkerhed derhjemme og resultere i en positiv adfærd.

Man skal ikke glemme, at labradoren trods alt er en apporterende jagthund. Derfor er labradoren ikke kun god til børnefamilier, men også til ejere, der eksempelvis ønsker en jagthund.

Labradoren er også blevet anvendt som førerhund, redningshund, narko- og bombesporehund grundet dens rolige sind og lyst til at arbejde og tilfredsstille sin leder.

Labradorens typiske helbredsproblemer

Labradoren er en hund, der har tendens til at blive overvægtig. Man skal derfor være opmærksom på, at man ikke kommer til at overfodre sin labrador.

Læs også: Overvægt hos hunde

En labrador slikker tit krummerne op efter os og følger trofast efter det familiemedlem, der går rundt med mad i huset. Det kan derfor være fristende at give hunden et stykke pålæg fra ens rugbrødsmad, men når dette bliver en vane blandt mange forskellige familiemedlemmer, kan labradoren hurtigt tage på.

Man skal være specielt opmærksom på labradorens vægt, da overvægt kan have mange negative følgevirkninger, der kan forringe hundens helbred og livskvalitet. Overvægt kan blandt andet påvirke hundens knogler og led. Racen har tendens til at have problemer med dens albuer og knæ, så det er en god idé at bede din dyrlæge om at tjekke hundens ben engang imellem. 

Vuffeli hundeblog

Læs også: Hofteproblemer hos hunde

Hvad er forskellen på en golden retriever og en labrador?

Mange potentielle hundeejere er i tvivl om, hvorvidt de burde vælge en labrador retriever eller en golden retriever. Disse to store hunderacer minder meget om hinanden, og de er begge en del af retriever familien, hvilket vil sige, at de begge er apporterende jagthunde.

Faktisk er det ikke uden god grund, at mange overvejer, hvad forskellen egentlig er på disse to racer – udover deres udseende. Man mener, at en golden retriever faktisk er en krydsning mellem labrador retriever, irsk setter og tweed water spaniel. Så det er derfor ikke en tilfældighed, at racerne nu deler en masse karakteristika. 

Forskellene mellem racerne kan blandt andet også findes i deres oprindelse. Labradoren blev brugt til at apportere fisk til fiskerne, derimod var det oftest golden retrieverens opgave at hente fuglene til jægeren. 

Racerne adskiller sig også i forhold til pelspleje. En golden retriever er langhåret og har en fyldig pels, hvilket betyder, at en golden retriever kræver mere pelspleje – men begge racer skal selvfølgelig børstes jævnligt. I labradorens tilfælde er det normalt at kunne fjerne de allerede tabte hår fra pelsen, og for en golden er det vigtigt at sikre, at der ikke kommer skidt og knuder i pelsen.

Læs også: Golden retriever: Den gyldne familiehund

Hvordan ser dagligagen ud med en labrador?

Pelspleje med en labrador

Labradoren skal børstes jævnligt for at fjerne de fældede hår af pelsen. 

Som nævnt tidligere i artiklen, skal du ikke være bange for labradorens fældning, da det er ganske normalt, især ved sæsonskifte.

Læs også: Hjælp, min hund fælder meget!

Du vil nok også tit opleve, at din labrador bliver tiltrukket af vand i mange forskellige former eksempelvis på stranden, åer og søer, men også vandpytter. Sørg for at tørre hunden, efter den har været i vand (tip: hav altid en håndklæde med i bilen), især om vinteren, og fjern eventuelt mudder eller andet skidt, der kan sidde i hundens poter eller pels.

labrador retriever i græsVuffeli hundeblog

Gåture og motion med en labrador

Sørg for at stimulere din labrador med gåture. Det er også vigtigt, at du ikke glemmer at stimulere din hund mentalt. Dette kan foregå både indendørs, men også på gåturen.

Lad gåturen være en spændende oplevelse for hunden. Sagt med andre ord, lad vær med at gå den samme tur hver dag. 

Tag gerne en bold, frisbee eller andet legetøj med til hunden. Selvom det kan være fristende at kaste pinde eller sten, så skal man lade hver med dette, da labradoren nemt kan komme til at sluge en splint eller selve stenen.

Det kan også være en god idé, at din hund får kontakt med andre mennesker og hunde, da det også vil hjælpe med at stimulere din hund mentalt.

Ture på stranden eller at lege i haven med vandslangen lyder som den perfekte plan til en labrador retriever.

Træning med en labrador

Træning skal foregå fra når labradoren er hvalp, især hvis der er børn i familien.

Det kan gavne din hund at give den klare retningslinjer og kommandoer. Børn eller andre familiemedlemmer vil typisk gerne lege med hunden og prøve nye kommandoer, men dette kan resultere i forvirring for hunden. 

Da labradoren både er tung og kan være ivrig under gåturen, er det vigtigt at lære hunden at gå i snor fra starten af. Især hvis det er børn, der skal gå med den. Gå gerne til hvalpetræning med den, så den kan møde andre hunde og familier fra starten af.

Labradoren er glad for øvelser, hvor den kan få lov til at hente noget til ejeren. Den plejer ikke at være særlig selvstændig, så derfor er det vigtigt, at det er dig, der gør en aktiv indsats for at tænke på øvelser og underholdning til din hund.

Hvis din labrador er atletisk, så skal du ikke være bange for agility træning, canicross, eller for at tage den med til andre sportsaktiviteter.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *