Forside » Hunderacer » Labrador retriever: Den vandglade familiehund

Labrador retriever: Den vandglade familiehund

Vuffeli hundeblog

Labradoren topper ofte listerne over familiehunde, og faktisk er det den absolut mest populære hunderace her i Danmark. Læs med, og bliv klogere på hunderacen.

10 sjove facts om labrador retriever

  1. Labrador er den absolut mest udbredte hunderace i Danmark
  2. I 2020 blev der ifølge Dansk Kennel Klub født hele 2.921 nye labrador retriever hvalpe i Danmark
  3. Racen er avlet til hente nedskudte vandfugle og fisk. Derfor er den kendt for at være en rigtig dygtig svømmer, og de fleste labradors elsker vand
  4. Racen er opkaldt efter Labrador i Canada, men den har faktisk sin oprindelse på øen Newfoundland, der ligger syd for Labrador
  5. Det er en af de mest udbredte racer blandt servicehunde
  6. Der findes tre godkendte pelsfarver indenfor racen: gul, brun og sort
  7. Racen er kendt for at være særdeles madglad. Derfor er det vigtig at være opmærksom på, hvad ens labrador får at spise og ikke mindst hvor meget
  8. Racen har en skarp og veludviklet lugtesans, der blandt andet bliver brugt til at opsnuse diabetes og kræft
  9. Labrador retriever er en af de foretrukne jagthunde her i Danmark
  10. En labrador har tendens til gerne at ville bære ting i munden og tygge på lidt af hvert. Dens baggrund som apportør har gjort den i stand til at samle ting forsigtigt op og bære dem meget nænsomt i munden

Har du flere sjove facts om racen? Del dem gerne med os i kommentarfeltet!

Vil du vide mere om den mest populære og elskværdige hunderace? Læs med under billedet.

Labrador der ligger og slapper af

Hvorfor en labrador?

Labradoren bliver ofte beskrevet som en børnevenlig og madglad vandhund – og det er med god grund.

Racen har sin oprindelse i Canada, men den blev først til den hunderace, vi kender i dag, da den blev bragt til England, hvor den udviklede stor popularitet og siden blev bragt til resten af Europa.

Labradoren blev anvendt som en apporterende jagthund, der havde til opgave at finde og hente nedskudt vildt. Men det er specielt racens nære kontakt med vand, der har været vigtig i dens historie. Labradoren blev nemlig brugt til at bringe fisk i land i forskellige kystbyer. Dette gør labradoren til en hunderace, der er specielt glad for at svømme, men også for at løse opgaver, der går ud på at finde og hente ting – især hvis der er godbidder involveret.

Racens oprindelse har gjort den til en meget samarbejdsvillig hunderace. Den venter af den grund ofte på, at ejeren giver den besked om, hvilken opgave den skal beskæftige sig med. 

Racens tendens til at lytte og være trofast gør, at den nemt kan blive til en god familiehund. Dog er det vigtigt, at man som med alle andre hunderacer, opdrager den med gensidig respekt, og at alle i familien lærer at omgås hunden på en respektfuld måde. Labradoren har tilbøjelighed til at være glad for tæt kontakt med mennesker, og det kan netop skabe et godt udgangspunkt for en omsorgsfuld relation mellem hunden og familiens øvrige medlemmer.

Læs også: Andre gode familiehunde

 Vuffeli hundeblog

FCI – Racestandarden for labrador retriever

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCIs racestandard, når vi beskriver og rådgiver omkring hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace. 

Labradorens størrelse, alder og pels

Hanhunden bliver normalt mellem 56-57 cm høj, og tæverne ligger mellem 54-56 cm. Labradoren vejer normalt mellem 25-34 kg, hvilket gør den til en stor hunderace. Dog afhænger disse tal af hver enkelt hund, så det er vigtigt, at du spørger din opdrætter og dyrlæge om, hvor stor lige netop din labrador kommer til at blive. Det er essentielt at vide, så du kan vurdere, hvad din voksne hunds idealvægt cirka kommer til at ligge på.

En sund labrador bliver typisk 10-12 år gammel.

Labradoren fås i tre forskellige farver: sort, gul eller brun. Den har en korthåret pels, og racen er kendt for at have tendens til at fælde meget, især når det er sæson for pelsskifte.

 Vuffeli hundeblog

Hvem er labradorens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Som med mange andre store hunderacer, er det vigtigt, at labradoren får masser af plads. Bevægelighed er et vigtigt element for labradorens trivsel i hjemmet. Det er en god idé at give hunden muligheden for at være selvstændig indendørs, hvis den har brug for at gå væk fra eksempelvis støj, som man normalt finder i en børnefamilie. Derfor er det også en god hunderace til dem, der har en have eller en terrasse, som hunden kan nyde.

Jo mindre plads man har derhjemme, jo vigtigere bliver det også for labradoren, at den er en del af en aktiv familie, der kan sikre den nok daglig aktivitet og stimulering.

Dog kan en labrador, som så mange andre hunde, aktiveres på mange måder både fysisk og mentalt. Da labradoren er en race, der har tendens til at være glad for kontakt med andre mennesker, er det ikke kun godt for den, at du går lange ture, men også, at du tager den med til sociale sammenkomster som familiemiddag eller en skovtur med vennerne. Især, hvis der er vand involveret.

Du skal dog være opmærksom på, at som så mange andre hunderacer, ændrer labradorens behov sig med alderen. Du bør som hundeejer derfor tilpasse dig hundens tempo og ikke omvendt.

HUSK:
For at have hunden med overalt, er det essentielt at kunne transportere den. Vil hunden kunne være i din bil? Har du gode transportmuligheder til at kunne tage hunden med? Det er vigtigt, at du tager hensyn til sådan nogle spørgsmål, inden du laver planer om hvilke arrangementer, du skal have hunden med til.

Økonomi og labrador retriever

Økonomisk set, er det vigtigt, at man tænker på, at labradoren skal fodres med omkring 9-12 kg foder om måneden alt afhængigt af faktorer såsom størrelse, køn, alder, aktivitetsniveau og foderblanding. 

Da labradoren tager imod alt, der er spiseligt, kan det være fristende at fodre labradoren med menneskemad. Men der er mange gode grunde til at droppe leverpostejsmaden! Selvom man nemt kan tænke, at det er en måde at spare på hundepiller og give hunden en velsmagende kost, så anbefales det ikke at give hunden “menneskemad”, da vores mad kan variere enormt meget i både salt- og fedtindhold, hvilket ikke altid er det mest optimale for din hund.

Læs også: Fødevarer din hund ikke tåler

Husk også, at mange ting normalt er dyrere, når det er til store hunde. Dette gælder blandt andet hundekurve, halsbånd, snore, transportbur og så videre.

 Vuffeli hundeblog

Er labradoren en god familiehund?

Svaret er ja, labradoren er en af de mest populære familiehunde i Danmark – og det er der selvfølgelig en grund til. Det skyldes blandt andet dens glade sind og dens behov for nærkontakt og kærlighed.

Men man skal ikke glemme, at labradoren trods alt er en apporterende jagthund. Derfor er labradoren ikke kun god til børnefamilier, men også til ejere, der eksempelvis ønsker en jagthund.

Labradoren er også ofte blevet anvendt som førerhund, redningshund, narko- og bombehund grundet dens rolige sind og lyst til at arbejde og tilfredsstille sin samarbejdspartner.

Labradorens typiske helbredsproblemer

Labradoren er en hund, der har tendens til at blive overvægtig. Man skal derfor være opmærksom på, at man ikke kommer til at overfodre sin labrador.

Læs også: Overvægt hos hunde

En labrador slikker tit krummerne op efter os og følger trofast efter det familiemedlem, der går rundt med mad i huset. Derfor kan det være fristende at give den lidt ekstra lækkerier, men når dette bliver en vane blandt mange familiemedlemmer, kan labradoren hurtigt tage på i vægt. De fleste labradorejere kan nikke genkendende til, at deres hund ikke har en såkaldt stop-knap, når det kommer til mad, og derfor er det vigtigt, at man som ejer tager kontrol over hundens måltider og adgang til mad.

Overvægt kan have mange negative følgevirkninger, der kan forringe hundens helbred og livskvalitet. Det kan blandt andet belaste hundens knogler og led, nedsætte dens mobilitet og øge risikoen for andre helbredsproblematikker og sygdomme. Labradoren har derudover tendens til at udvikle problemer med dens albuer og knæ, så det er en god idé at få tjekket begge dele regelmæssigt ved din dyrlæge.

Labradoren er ikke kun madglad, men dens størrelse kræver også en betydelig mængde nærende foder. En labrador spiser 9-12 kg tørfoder om måneden – den præcise mængde afhænger naturligvis af hundens vægt, køn, aktivitetsniveau og kropstilstand.

Læs også: Hofteproblemer hos hunde

 Vuffeli hundeblog

Her I Vuffeli kan vi hjælpe dig med at finde et kvalitetsfoder, der passer til lige netop din hund. Vi giver en gratis prøvepakke, så din labrador kan smage sig frem – det koster kun fragten.

KONTAKT VUFFELI

Hvad er forskellen på en golden retriever og en labrador retriever?

Mange potentielle hundeejere er i tvivl om, hvorvidt de burde vælge en labrador retriever eller en golden retriever. Disse to store hunderacer minder meget om hinanden, og de er begge en del af retriever-familien, hvilket vil sige, at de er apporterende jagthunde.

Faktisk er det ikke uden god grund, at mange overvejer, hvad forskellen egentlig er på disse to racer – udover deres udseende. Man mener, at en golden retriever faktisk er en krydsning mellem labrador retriever, irsk setter og tweed water spaniel. Så det er derfor ikke en tilfældighed, at racerne nu deler en masse karakteristika. 

Forskellene mellem racerne kan blandt andet også findes i deres oprindelse. Labradoren blev brugt til at apportere fisk, hvorimod det oftest var golden retrieverens opgave at hente nedskudte fuglene til jægeren. 

Racerne adskiller sig også i forhold til pelspleje. En golden retriever er langhåret og har en fyldig pels, hvilket betyder, at en golden retriever kræver mere pelspleje – men begge racer skal selvfølgelig børstes jævnligt. I labradorens tilfælde er det normalt at kunne fjerne de allerede tabte hår fra pelsen, og for en golden er det vigtigt at sikre, at der ikke kommer skidt og knuder i pelsen.

Læs også: Golden retriever: Den gyldne familiehund

Hvordan ser dagligagen ud med en labrador?

Pelspleje med en labrador

Labradoren skal børstes jævnligt for at fjerne de fældede hår af pelsen. En labrador fælder meget, og det er ganske normalt, især ved sæsonskifte.

Læs også: Hjælp, min hund fælder meget!

Du vil nok også tit opleve, at din labrador bliver tiltrukket af vand – uanset om I er på stranden, går tur ved en sø, å eller vandløb eller bare forbi en vandpyt. Sørg for at tørre din hund, efter den har været i vand, især om vinteren, og fjern eventuelt mudder eller andet skidt, der kan sidde i hundens poter eller pels. Et godt tip er altid at have et håndklæde med i bilen, når I er på tur længere væk hjemmefra.

 Vuffeli hundeblog

Gåture og motion med en labrador

Sørg for at stimulere din labrador med gåture. Det er også vigtigt, at du ikke glemmer at stimulere din hund mentalt. Dette kan foregå både indendørs, men også på gåturen.

Lad gåturen være en spændende oplevelse for hunden. Sagt med andre ord, lad vær med at gå den samme tur hver dag. 

Tag gerne en bold, frisbee eller andet legetøj med til hunden. Selvom det kan være fristende at kaste pinde eller sten, så er det en god idé at undgå, da labradoren nemt kan komme til at sluge en splint eller selve stenen.

Det kan også være en god idé, at din hund får kontakt med andre mennesker og hunde, da det også vil hjælpe med at stimulere din hund mentalt.

Ture på stranden eller at lege i haven med vandslangen lyder som en drømmeaktivitet for en labrador.

Træning med en labrador

Labradoren er kendt for at være både samarbejdsvillig og tålmodig. Griber du træningen an med klare retningslinjer og positive træningsprincipper, kan du nå rigtig langt med din labrador.

Det er en rigtig god idé at starte træningen, mens din labrador er hvalp. På den måde kan du skabe et godt fundament for at opbygge et fælles sprog og et stærkt samarbejde.

Det er en stor fordel også at tage sin hvalp med til hvalpetræning, så den kan blive socialiseret og vænne sig til at omgås andre hunde og mennesker. Samtidig er det et rigtig godt sted at øve sig på samarbejde og kommandoer i sjove rammer og dele erfaringer med andre hundeejere.

Labradoren er typisk glad for øvelser, hvor den kan få lov til at hente noget til sin ejer. Den plejer ikke at være særlig selvstændig, så derfor er det vigtigt, at det er dig, der gør en aktiv indsats for at tænke på øvelser og underholdning til din hund.

Labradoren er en tung og stærk hund, og den kan være ivrig under gåturen. Derfor er det vigtigt at lære hunden at gå i snor fra starten af. Især hvis det er børn, der skal gå med den.

Hvis din labrador er atletisk, så skal du ikke være bange for agilitytræning, canicross eller andre former for hundesport. En labrador kan blive en formidabel træningsmakker.

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også