Labrador Retriever: Den vandglade familiehund

Labrador der ligger og slapper afVuffeli hundeblog

Labradoren er en af Danmarks yndlings familiehunde, og den ligger på en syvende plads af de top 10 mest populære hunderacer i landet. Det er derfor også en race, der falder godt ind i familielivet, da den er taknemmelig, glad, og ikke mindst en rigtig god legekammerat. 

Hvis du overvejer at anskaffe en labrador, vil det gi’ pote at læse med her, da Vuffeli gratis giver dig al den information, du skal have for at gøre hjemmet klar til en Labrador.

Labradoren stammer fra Storbritannien og var kendt for at være en apporterende jagthund. Sagt med andre ord, betyder det, at hunden har stået for at finde og hente vildtet. Men det er specielt dens nære kontakt med vand, der har været vigtig i labradorens historie, da den blev brugt til at bringe fisk i land i forskellige kystbyer. Dette gør labradoren til en race, der er specielt glad for at svømme, men også til opgaver, der skal få hunden til at finde noget – især, hvis der er godbidder involveret.

Hvorfor en labrador?

Mange gange har man beskrevet, som vi også gør her, labradoren, som en børnevenlig og madglad vandhund – og det er også helt korrekt.

Da racen, som tidligere nævnt, typisk er blevet brugt af fiskere, har den udviklet sig til en meget samarbejdsvillig hunderace. Den venter af den grund tit på, at det er ejeren, der giver hunden besked om, hvilken opgave den skal beskæftige sig med. 

labrador retriever brun i sengVuffeli hundeblog

Racens tendens til at lytte og være trofast gør, at den nemt kan blive til en god familiehund. Dog er det vigtigt, at man, som med alle andre hunderacer, opdager den med gensidig respekt, fra alle i familien. 

Opgaven bliver normalt nemmere, hvis det er en labrador, man har med at gøre, da racen altid har været glad for tæt kontakt med mennesker.

Sidst, men ikke mindst, skal man ikke glemme racens tendens til at ville spise alt, det den støder på. Labradoren er ikke kun madglad, men dens størrelse kræver også, at man har et lager af foder derhjemme. En labrador spiser mellem 9 – 12 kg tørfoder om måneden (den præcise mængde afhænger selvfølgelig af hundens vægt, køn og kropstilstand). 

En typisk udfordring blandt labradorejere er at håndtere godbidder og andre lækkerier hunden kan få fat i derhjemme. Der er ikke det, man kalder en stop-knap, når det kommer til labradorens sult, så det er vigtigt, at man som ejer har fuld kontrol over hundens adgang til mad.

FCI – Racestandarden for labrador retriever

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCI racestandarten, når vi beskriver og rådgiver omkring hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace. 

Labradorens størrelse, alder og pels

Hanhunden bliver normalt mellem 56 – 57 cm høj, og tæverne ligger mellem 54 – 56 cm. Labradoren vejer normalt mellem 25 – 34 kg, hvilket gør den til en stor hunderace. Dog afhænger disse tal af hver enkelt hund, så det er vigtigt, at du spørger din opdrætter og dyrlæge om, hvor stor lige præcis din labrador kommer til at blive. Det er essentielt at vide, så du kan vurdere hvad din voksne hunds idealvægt cirka kommer til at ligge på.

Labradoren fås i tre forskellige farver: Sort, gul eller brun. Den har en korthåret pels, og racen er kendt for at have tendens til at fælde meget, især når det er sæson for pelsskifte.

Mange hundeejere tror, at deres labrador nok har udviklet allergi, når de bruger en stor del af dagen på at støvsuge hår op. Dog er det normalt, og faktisk et godt tegn, at labradoren skifter pels. At allergien er årsag til voldsom fældning er normalt undtagelsen i labradorens tilfælde, men du er altid velkommen til at kontakte en foderekspert hos Vuffeli hvis du vil høre nærmere om netop din situation.

KONTAKT EN FODEREKSPERT

En sund labrador bliver normalt mellem 10 – 12 år gammel.

Hvem er labradorens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Som mange andre store hunderacer, er det vigtigt at labradoren får masser af plads. Det betyder, at man sikrer, at den trives i hjemmet, og at man giver hunden muligheden for at være selvstændig indendørs, hvis den har brug for at gå væk fra eksempelvis støj, som man normalt finder i en børnefamilie. Derfor er det også en god hunderace til dem, der har en have eller en terrasse, som hunden kan nyde.

Jo mindre plads man har derhjemme, jo vigtigere bliver det også for labradoren, at den er en del af en aktiv familie, der kan sikre den nok daglig aktivitet og stimulering.

Dog kan en labrador, som så mange andre hunde, aktiveres på mange måder. Dvs. både fysisk og mentalt. Da labradoren er en race, der har tendens til at være glad for kontakt med andre mennesker, er det ikke kun godt for den, at du går lange ture, men også, at du tager den med til sociale sammenkomster som familiemiddag eller en skovtur med vennerne. Især, hvis der er vand involveret.

Du skal dog være opmærksom på, at som så mange andre hunderacer, ændrer labradorens behov sig med alderen. Du bør som hundeejer derfor tilpasse dig hundens tempo og ikke omvendt.

HUSK
For at have hunden med overalt, er det essentielt at kunne transportere den. Vil hunden kunne være i din bil? Har du gode transportmuligheder til at kunne tage hunden med? Det er vigtigt, at du tager hensyn til sådan nogle spørgsmål, inden du laver planer om hvilke arrangementer, du skal have hunden med til.

Økonomi og labrador retriever

Økonomisk set, er det vigtigt, at man tænker på, at labradoren skal fodres med omkring 9 – 12 kg foder om måneden (alt afhængigt af faktorer såsom aktivitetsniveau, køn, størrelse, alder, og foderblanding). 

Da labradoren tager imod alt, der er spiseligt, kan det være fristende at fodre labradoren med menneskemad. Men der er mange gode grunde til at droppe leverpostejsmaden! Selvom man nemt kan tænke, at det er en måde at spare på hundepiller og give hunden en nærende kost, så anbefales det ikke at give “menneskemad”, da vores mad kan varierer enormt meget i både salt- og fedtindhold, som ikke altid er det mest optimale for din hund.

Du kan læse mere om hvilke fødevarer din hund ikke kan tåle i den følgende artikel.

Læs også: Fødevarer din hund ikke tåler

Husk også at mange ting normalt er dyrere, når det er til store hunde. Her er der tale om hundekurve, halsbånd, snore, transportbur, osv.

Er labradoren en god familiehund?

Som tidligere nævnt i artiklen, så er svaret: Ja, labradoren er kendt som en af de bedste familiehunde i Danmark – og det er der selvfølgelig en grund til. Det skyldes blandt andet dens meget glade sind og dens behov for nærkontakt og kærlighed.

Da det er meget vigtigt for labradoren at have en leder, der dagligt kan give den opgaver, er det essentielt at skabe et hierarki i familien fra starten af. Dette vil være med til at øge din hunds følelse af sikkerhed derhjemme og resultere i en positiv adfærd.

Man skal ikke glemme at labradoren, trods alt, er en apporterende jagthund. Derfor er labradoren ikke kun god til børnefamilier, men også til ejere, der eksempelvis ønsker en jagthund.

Labradoren er også blevet anvendt som førerhund, redningshund, eller narko- og bombesporehund grundet dens rolige sind og lyst til at arbejde og tilfredsstille dens leder.

Labradorens typiske helbredsproblemer

Labradoren er også en hund, der har tendens til at blive overvægtig. Det kan derfor også hurtigt blive et problem, at racen spiser så meget, og netop ikke har denne “stop-knap”.

Læs også: Overvægt hos hunde

En labrador slikker tit krummerne op efter os, og følger trofast efter det familiemedlem, der går rundt med mad i huset. Det kan derfor være fristende at give hunden et stykke pålæg fra ens rugbrødsmad, men når dette bliver en vane mellem mange forskellige familiemedlemmer, kan labradoren hurtigt tage på.

Man skal nemlig være specielt opmærksom på labradorens vægt, da overvægten også kan påvirke dens knogler og led. Racen har tendens til at have problemer med dens albuer og knæ, så det er en god idé at bede din dyrlæge om at tjekke hundens ben engang imellem. 

Læs også: Hofteproblemer hos hunde

Hvad er forskellen mellem en golden og en labrador?

Mange potentielle hundeejere er ikke sikre på, om de burde vælge en labrador retriever eller en golden retriever. Disse to store hunderacer minder meget om hinanden, og er begge en del af retriever familien, dvs. at begge er apporterende jagthunde.

Faktisk er det ikke tilfældigt, at mange kommer til at tænke på, hvad forskellen egentlig er på disse to racer – udover deres udseende. Man mener, at en golden faktisk er en krydsning mellem en labrador retriever, irsk setter, og en tweed water spaniel. Så det er derfor ikke en tilfældighed, at racerne nu deler en masse karakteristika. 

Selvom at både en golden og en labrador er to fantastiske hunderacer, er det ikke kun i udseendet, man finder forskelle.

En golden retriever har en meget lang og fyldig pels, da den er langhåret. Det betyder, at en golden kræver mere pelspleje, men begge racer skal selvfølgelig børstes jævnligt. I labradorens tilfælde er det normalt at kunne fjerne de allerede tabte hår, og for en golden er det vigtigt at sikre, at der ikke kommer skidt og knuder i pelsen.

Forskellen mellem racerne kan også findes i deres oprindelse. Labradoren blev brugt til at apportere fisk til fiskerne, og golden var den, der hentede fuglene til jægeren. 

Læs også: Golden retriever: Den gyldne familiehund

golden retriever blå baggrundVuffeli hundeblog

Hvordan ser dagligagen ud med en labrador?

Pelspleje med en labrador

Labradoren skal børstes jævnligt for at fjerne de afdøde hår af pelsen. 

Som nævnt tidligere i artiklen, skal du ikke være bange for labradorens fældning, da det er ganske normalt, især ved sæsonskifte.

Du kan læse mere om fældning i den følgende artikel.

Læs også: Hjælp, min hund fælder meget!

Du vil nok også tit opleve, at din labrador bliver tiltrukket til vand i mange forskellige former, såsom på stranden, åer og søer, men også vandpytter. Sørg for at tørre hunden efter den har været i vand (tip: hav altid en håndklæde med i bilen), især om vinteren, og fjern eventuelt mudder eller andet skidt, der kan sidde i hundens poter eller pels.

labrador retriever i græsVuffeli hundeblog

Gåture og motion med en labrador

Sørg for at stimulere din labrador med gåture. Dog er det vigtigt, at du ikke glemmer at stimulere din hund mentalt. Dette kan foregå både indendørs, men også på gåturen.

Sørg for at gåturen bliver til noget spændende. Sagt med andre ord, lad vær med at gå den samme tur hver dag. 

Tag gerne en bold, frisbee eller andet legetøj med til hunden. Selvom det kan være fristende at kaste pinde eller sten, så skal man lade hver med dette, da labradoren nemt kan komme til at sluge en splint eller selve stenen.

Det kan også være en god ide, at din hund får kontakt med andre mennesker og hunde, da det også vil hjælpe med at stimulere din hund mentalt.

Ture på stranden eller at lege i haven med vandslangen, lyder som den perfekte plan til en labrador retriever.

Træning med en labrador

Træning skal foregå fra når labradoren er hvalp, især hvis der er børn i familien.

Som fører, kan det gavne din hund at give den klare retningslinjer og kommandoer. Børn eller andre familiemedlemmer vil typisk gerne lege med hunden, prøve nye kommandoer, og dette kan resultere i forvirring for hunden. 

Da labradoren både er tung og kan være ivrig under gåturen, er det vigtigt at lære hunden at gå i snor fra starten af. Især hvis det er børn, der skal gå med den. Gå gerne til hvalpetræning med den, så den kan møde andre hunde og familier fra starten af.

Labradoren er glad for øvelser, hvor den kan få lov at hente noget til ejeren. Den plejer ikke at være særlig selvstændig, så derfor er det vigtigt, at det er dig, der gør en aktiv indsats for at tænke på øvelser og underholdning til din hund.

Hvis din labrador er atletisk, så skal du ikke være bange for agility træning, canicross, eller for at tage den med til andre sportsaktiviteter.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også