Forside » Hundeadfærd » Forstå din hund: Hvorfor piver min hund?

Forstå din hund: Hvorfor piver min hund?

Vuffeli hundeblog

Har du som så mange hundeejere oplevet, at din hund begynder at pive? Det kan der være flere årsager til. Læs med i denne artikel og blive klogere på, hvad din hunds piven kan betyde, og hvad du skal være særlig opmærksom på i den forbindelse. 

Din hund har ondt

Hvis din hund piver, kan det være tegn på, at din hund har ondt. Det kan være, at den har fået et glasskår i poten, har ondt i maven, er blevet stukket af en bi eller noget helt fjerde. Hvis piven skyldes smerter vil det ofte være i forlængelse med en ændret adfærd – for eksempel at din hund ikke vil med ud på tur, bevæger sig anderledes eller bliver mere følsom overfor berøring.

Hold også øje med om der sker nogle udsving i din hunds appetit, fordøjelse og energiniveau. Hvis du mistænker, at din hund har ondt, så tag altid fat i en dyrlæge.

hund kigger med store øjneVuffeli hundeblog

Din hund er glad

Piven kan være et udtryk for overdreven glæde. Det kan for eksempel være, når du kommer hjem fra arbejde, eller når I møder din hunds bedste ven over i hundeparken. Faktisk kan piven allerede starte ved selve forventningen om, at der skal ske noget godt. Måske du har oplevet, at din hund begynder at pive, når du giver den snor på, inden I skal på tur? Eller måske i bilen på den velkendte rute ud til hundeskoven? 

Hvis piveriet tager overhånd, kan man arbejde på at gøre det mere uforudsigeligt for sin hund. Hvis hunden for eksempel piver hver gang, at den er med i bilen, fordi den har erfaret, at en biltur betyder en tur i skoven, så kan det være en fordel, at I en gang imellem tager en køretur uden formål. Det vil sige, at I blot kører en lille tur uden stop og så kører hjem igen. På den måde vil din hund over tid lære, at en biltur ikke nødvendigvis er lig med dens yndlingsaktivitet.

Læs også: Sådan opdrager du din hvalp til et sundt hundeliv

Din hund ønsker opmærksomhed 

Hunde er lynende intelligente, og de kan hurtigt lære “dårlige vaner”, hvis vi hundeejere ikke er opmærksomme på, hvornår vi belønner dem. Hvis din hund før har haft succes med at få din opmærksomhed, hvis den piver, så er det en adfærd, som den vil gentage. Et eksempel kunne være, at du sidder i sofaen, hvor din hund sidder og stirrer på dig, piver og måske lægger en pote på dig for at fange din opmærksomhed. 

Hvis du føler, at den opmærksomhedskrævende adfærd tager overhånd, så hav fokus på kun at give din hund opmærksomhed, når den er stille og forholder sig roligt. Det er dog vigtigt, at huske på, at man kun kan forvente, at ens hund kan finde ro, hvis den har fået dækket sit behov for social, mental og fysisk aktivering.

hund ligger og sover på gulvetVuffeli hundeblog

Din hund er usikker og bange 

Piven kan også være et tegn på, at din hund er usikker eller ængstelig. Det ses blandt andet ofte hos hunde, der er utrygge ved at være alene hjemme, hvor hundens piven hurtigt kan blive meget højlydt og nærmest manisk. En hund, der er angst, vil udover piven også kunne ryste, gabe, gø, savle, have hale mellem ben eller ørerne lagt ned. Angst er vigtigt at tage hånd om, da det kan gå hen og blive en permanent tilstand, som har en stor påvirkning på din hunds livskvalitet.

Derudover kan angst også blive generaliseret til andre ting. En hund, der for eksempel er bange for fyrværkeri, kan pludselig også begynde at blive bange for mørke, da mørket er blevet associeret med, at folk fyrer krudt af. Hvis din hund viser tegn på angst, så tag fat i en uddannet adfærdsrådgiver, som kan lægge en individuel træningsplan til dig og din hund. 

Læs også: Min hund gør

Din hund skal ud og besørge

Hvis din hund ikke har fri adgang til et udeareal, så kan piven være et tegn på, at din hund skal besørge. Hvis dette er tilfældet, vil din hund ofte søge mod døren. Dette forekommer ofte hos hvalpe, som er i gang med at blive renlighedstrænet, men det kan også ske for voksne renlige hunde, som er blevet ramt af maveonde og derfor skal ud hyppigere og mere pludseligt end normalt.

GØR SOM 10.000 ANDRE HUNDEEJERE

Har du spørgsmål?

Vores adfærdseksperter er klar med gode råd og vejledning. Skriv eller ring endelig til os. Alle spørgsmål er velkomne, når det gælder menneskets bedste ven. 

1 Shares:
2 kommentarer
  1. Hej

    Min hund er begyndt at piver efter han har spist og hans energi niveau virker som om at være i bund når han har spist. Når han ligger ved siden af mig kommer han med dybe vejrtrækninger der er på nippet til at pive. Det er en snart 3 årig formel 1 labrador

    1. Hej Jannik,

      Beklager meget dette sene svar på din kommentar. Jeg er dog glad for, at du tager kontakt til os. Jeg vil umiddelbart anbefale, at du forsøger at tage kontakt til os på +45 52 22 95 96 alle hverdage mellem 09-15 eller kontakt@vuffeli.dk. Her er det muligt, at du kan blive skrevet op til vejledning igennem et opkald eller mailkorrespondance hos en af os ernærings- og adfærdseksperter, hvor vores normale ventetid er 1-3 hverdage. Det er vores erfaring, at vores vejledning omkring adfærd er mest givende igennem et opkald.

      Jeg håber på, at vi hører fra dig.

      Med venlig hilsen
      Sofia – Ernærings- og adfærdsekspert hos Vuffeli 🐾

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *