Fintfølende snuder: Om hundes lugtesans

corgi laver agility og dufter til godbidVuffeli hundeblog

Hundes sanseapparat er noget af det, som historisk set har bundet menneske og hund tæt, tæt sammen. Ét er, at hunde er et af de mest trofaste væsener, der overhovedet findes. Ét andet er, at hunde har nogle sanser, som i kombination med, at hunde gerne vil glæde deres ejer, har gjort hunden til et afholdt nyttedyr i århundreder – hvis ikke længere. Og selv om hunden fortrinsvis er at betragte som et familiemedlem nu om dage, er der stadig områder, hvor hundens skarpe sanser bruges til at løse krævende opgaver. Det er blandt andet til opsporingsarbejde inden for politiet eller hos de øvrige myndigheder og til jagt, hvor jægere bruger hundens skærpede sanser til at spore sig ind på byttet. 

Men hvor god er hundenes snuder helt præcis? – Det er det vi forsøger at give dig et lille indblik i med denne artikel. 

Læs også: Hundens høresans: Hvor godt kan en hund høre?

Hvor god er hundes lugtesans?

Hundens lugtesans overstiger menneskets med mange længder. Undersøgelser peger på, at hundes lugtesans er mellem 10.000 og helt op til 100.000 så skarp. Og det er næsten helt ubegribelige tal. For hvis vi prøver en gang at omsætte det til evnen at kunne se, vil det betyde, at mens vi som mennesker er i stand til at se en eller anden genstand på 30 meters afstand, vil en hund være i stand til at se den samme genstand lige så tydeligt på 30 kilometers afstand. Og det er imidlertid, hvis vi tager det laveste tal, som de føromtalte undersøgelser peger på. 

Hundens lugtesans i tal. 10000 til 100000 gange skarpere end menneskets.Vuffeli hundeblog

Men én ting er videnskabelige undersøgelser. En anden ting er konkrete og praktiske eksempler fra de arbejdsområder, hvor man bruger hundens lugtesans som et effektiv instrument til at snuse sig frem til lidt af hvert. Vi ved alle, at hunden er et dyr, der er forholdsvist let at træne til ting, som giver os glæde, og som også giver hunden glæde. Det er en af de helt essentielle grunde til, at der er så mange hundeelskere, som der er. Og det er på den måde muligt at træne hunde til at reagere, når den opfanger bestemte dufte.

Der findes historier fra troværdige kilder, om hvordan en hund eksempelvis har snuset sig frem til 15 kg narkotika i en plastikbeholder, som var nedsænket i benzin inde i en tank. Og det er på ingen måde et enkeltstående eksempel. I nyere tid har man sågar haft ubetinget succes med at træne hunde i at opsnuse kræft i helt tidlige stadier i mennesker, og lignende tilfælde er gældende omkring blandt andet diabetes og parkinsons. 

Hvordan fungerer hundens lugtesans?

Man kan næsten også se det i sammenligning med menneskets næse; hundens snude er i langt højere grad genetisk designet til at være et noget mere fintfølende organ. Når en hund får færten af noget, vil luften med duftmolekyler passere ind igennem hundens snude og videre ind i næsehulen. Hundens næsehule er opdelt af bruskplader, som er oprullet i en labyrint lignende struktur, som øger overfladearealet. Bruskpladerne er beklædt med følsomme lugtceller, der sender information om duften videre til hjernen. Overfladearealet i hundens næsehule er estimeret til at være omkring 150m2 og indeholder helt op til 300 millioner lugtceller. Hvis man laver en sammenligning til mennesker, så har menneskets næsehule kun et overfladeareal på 5m2 med et indhold på cirka seks millioner lugtceller.

pige giver foder til hundVuffeli hundeblog

Som mennesker mister vi “færten” af noget, så snart vi ånder den luft ud, der indeholder duftmolekylerne. Sådan forholder det sig ikke hos hunde, da deres nasale indretning er adskilt fra de luftveje, vi bruger, når vi trækker vejret.

Og det stopper ikke bare dér. For den del af hjernen, der er i stand til at analysere de dufte, der opfanges via de mange lugtceller, er hele 40 gange større end menneskets. Man kan derfor konkludere, at hunden gennem årtusinders evolution er designet til at orientere sig via sin lugtesans i langt, langt højere grad end mennesket.

Faktisk er der væsentligt mange andre faktorer, der også spiller ind i forhold til at gøre hundens lugtesans så imponerende god. Og videnskaben er kun lige begyndt at kradse i overfladen til at udvikle et apparat, der kan tilnærmelsesvis det samme som hundens naturlige sanseapparat, selvom der bliver arbejdet indgående på sagen. 

Hvad bruger hunden sin fine lugtesans til?

Det kan være helt overvældende at betragte hundens lugtesans helt objektivt. Men det er for os hundeelskere mindst lige så værdifuldt at se, hvad hunden er i stand til at foretage sig med sin lugtesans.

Som sporhund har hunden vist sig at være en effektiv partner i opsporingen af jagtbytte og mennesker. Mennesker og dyr efterlader sig hele tiden et spor af duftmolekyler, hår og hudceller, som hunde med sin fintfølende snude er i stand til at registrere.

hund snuser til luftenVuffeli hundeblog

Gennem instinkter er hunden desuden vant til at arbejde med sporing, da hunden selvstændigt vender tilbage til et punkt, hvor den sidst opfangede noget, hvis den har tabt færten. Og det er imponerende, hvordan hunden arbejder forholdsvist analytisk med de indtryk, den får.  

Læs også: Kræsenhed hos hunde: Forebyg den ved at stimulere hundens lugtesans

Da så meget af hundens væsen afhænger af lugtesansen, bruger hunden også sin lugtesans til at kommunikere med. Det gør den fortrinsvis ved at markere sig med sin urin. Således har hunde deres helt eget meddelelsessystem, der gør, at hunde kan kommunikere med hinanden, uden at de er i direkte kontakt.

I den meddelelse, som urinen repræsenterer, findes blandt andet informationer om den pågældende hunds alder, rangen i det sociale hierarki, hundens helbred samt cyklus og brunst, såfremt, det er en tæve, der er tale om. Urinen bruges også til at markere hundens territorium. Derfor er markeringen markant i randområder af de steder, hvor især vilde hunde lever. Dette ser man for eksempel også stadig hos vilde ulve i naturen.

Hundes lugtesans er en hel videnskab for sig selv. Det er blot én ud af mange grunde til at elske vores firbenede venner og deres karakteristiske våde snuder.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også