Forside » Hundehelbred » Hjertelungeorm: Fransk hjerteorm og rævens lungeorm hos hunde

Hjertelungeorm: Fransk hjerteorm og rævens lungeorm hos hunde

Vuffeli hundeblog

Hjertelungeorm er en fællesbetegnelse for både rævens lungeorm og fransk hjerteorm. I dag findes hjertelungeorm i det meste af Danmark, og det er derfor vigtigt, at du kender til sygdommen og dens symptomer, så din hund kan komme i behandling i god tid. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du opdager de forskellige tegn på infektion, og hvad du kan gøre for at beskytte din hund mod parasitten. 

Hvad er hjertelungeorm?

Selvom der findes en fællesbetegnelse for både fransk hjerteorm og rævens lungeorm, er det ikke den samme parasit. Fransk hjerteorm giver typisk et mere alvorligt sygdomsforløb hos de smittede hunde, end rævens lungeorm gør. Symptomerne ved infektion med de to parasitter er dog næsten ens. Hjertelungeorm er en infektion forårsaget af en rundorm, der spredes via snegle og padder. Hunde bliver derfor typisk inficeret, når de leger med eller indtager sneglene. De kan også komme i kontakt med dem ved at spise græs, drikke af vandpytter, udendørs vandskåle eller legetøj, der har ligget udenfor i græsset.

I modsætning til mange andre infektioner, kan hjertelungeorm ikke direkte overføres fra hund til hund. Rundormen behøver snegle eller padder til at fungere som vært, så den kan vokse og udvikle sig.

Vuffeli hundeblog

Hunde pådrager sig altså de små larver ved at spise eller slikke slim op fra inficerede snegle. Larverne vokser og vandrer rundt i kroppen på hunden og ender i og omkring lungerne. De lægger æg og udvikler sig til flere små larver i hundens krop, som kommer ud via hundens afføring eller hostes op. Kommer snegle i kontakt med dette, vil de igen blive inficeret, og livscyklussen begynder på ny. Fordi larverne vandrer igennem kroppen, kan de lave store skader i hundens krop. De store og voksne orme, der sidder i og omkring lungerne, kan vise sig som hjertesvigt hos hunden. 

Hvad er symptomerne på infektion med hjertelungeorm?

Hjertelungeorm påvirker hunde forskelligt, og det kan derfor være svært at opdage infektionen. Typisk viser hunde ikke nogen tegn på hjertelungeorm i de begyndende faser af sygdommen. Nogle vil udvise milde symptomer, mens andre kan reagere kraftigt. Jo tidligere du opdager og behandler hjertelungeorm, jo hurtigere og bedre vil din hund komme sig. Der er nogle typiske tegn, som du skal høje øje med:

Vejrtrækningsbesvær

En hårdnakket hoste er et af de mere almindelige symptomer på hjertelungeorm, udløst af tilstedeværelsen af larverne i hundens lunger. Dette kan også få hunden til at kaste blod op, og det er derfor en hoste, som du aldrig må ignorere. 

Lavt energiniveau

En hund med hjertelungeorm bliver typisk hurtigt træt, selv efter let motion. Træthed kan være en af første fysiske ændringer, du mærker – især hos unge, normalt livlige hunde. 

Blødningsforstyrrelser

Hvis din hund bløder vedvarende fra et mindre sår, kan det være et tegn på hjertelungeorm. Infektionen kan nemlig føre til, at hundens blodkoagulation (størkning af blodet) påvirkes. Det kan også gøre din hund mere tilbøjelig til at få næseblod og kan forårsage anæmi (blodmangel), hvilket kan få din hunds øjne og tandkød til at se lysere ud end normalt. 

Oplever du derfor disse symptomer eller andet ubehag hos din hund, skal du naturligvis tage den med til dyrlægen. Man stiller diagnosen gennem prøver af din hunds afføring eller en blodprøve. Er det en alvorlig infektion, vil man kunne se forandringer i blodet og lungerne. Opdager du infektionen hurtigt, er hjertelungeorm forholdsvis nem at behandle med en ormekur. Har infektionen derimod fået lov at rase længe, kan der være sket varige skader på hundens hjerte og lunger

Læs også: Hvordan ved du, om din hund har feber?

Hvordan behandler man hjertelungeorm?

Typisk kan hjertelungeorm hos hunde behandles med en ormekur. En ormekur gives normalt en gang om måneden eller en gang hver tredje måned, men ved behandling af hjertelungeorm skal en ormekur eksempelvis gives en gang om ugen i fire uger – naturligvis alt efter præparat. Det gøres for at dræbe ormene, og man vil derfor efter behandlingen tage en ny prøve af hundens afføring for at undersøge, om ormene er væk.

Vuffeli hundeblog

Det er vigtigt at holde hunden i ro i 4-6 uger efter diagnosticeringen, også selvom, at hunden opfører sig som, at den er rask. Efter endt behandling bør man også tage opfølgende røntgenbillede af hundens lunger og hjerte for at undersøge, at alt er, som det skal være. 

Du kan bedst selv holde smitterisikoen nede ved at bryde hjertelungeormens livscyklus. Det gør du for eksempel ved altid at samle din hunds afføring op, når I går tur. Det er også en god idé at holde øje med, at din hund ikke indtager ting fra omgivelserne, og så bør du aldrig lade hundens legetøj ligge længe i haven, uden at det vaskes.

Læs også: Populære planter, der er giftige og farlige for hunde


1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *