Leishmania hos hunde: Årsager og behandling

Vuffeli hundeblog

Leishmaniasis er en smitsom sygdom, der overføres af sandfluer, som bærer parasitten leishmania. Parasitten findes ikke i Danmark, men forekommer typisk hos hunde, der har været med på ferie i sydeuropæiske lande. I artiklen her kan du læse om, hvordan du kan beskytte din hund, og hvordan man genkender og behandler sygdommen

Hvad er leishmania?

Det kan lyde som en fantastisk og hyggelig idé at tage familiens hund med på ferie, men du bør altid sørge for at tage de nødvendige forholdsregler. Leishmania er nemlig en parasit, der trives i det varme, tropiske klima for eksempel i lande omkring Middelhavet. Derfor er chancen for smitte herhjemme i Danmark meget lille. 

Læs også: 8 gode råd: Sådan rejser du med din hund i udlandet

Både mennesker og hunde er modtagelige over for sygdommen, men forekomsten er mest almindelig hos hunde. Leishmania overføres gennem sandfluen, som inficerer hunde med leishmania-parasitten ved at suge deres blod. Det kan også forekomme, at sygdommen overføres fra en hund til en anden, hvis hunden har en åben hudlæsion, der kommer i direkte kontakt med sår eller rifter på smittede hunde.

hund bliver aetVuffeli hundeblog

Efter infektionen lægger leishmania sig i vævscellerne, hvor de formerer sig og lidt efter lidt angriber hundens lymfeknuder, milt, knoglemarv, lever og andre organer.

Leishmania hos hunde viser sig dog typisk først mindst to måneder, eller endda nogle gange flere år, efter at hunden er blevet smittet. 

Hvad er symptomerne på, at din hund har leishmaniasis?

Symptomerne på leishmaniasis hos hunde viser sig enten ved udslæt på huden eller ved påvirkning af et abdominalt organ som for eksempel mavesæk, tarme eller lever. Hvis din hund har et godt immunforsvar, kan hunden i mange tilfælde selv bekæmpe sygdommen, og symptomer vil derfor aldrig opstå.

Der er dog en bred vifte af symptomer på leishmaniasis, som typisk opstår efter lang tid med infektionen. Hunde kan udvikle hudlæsioner såsom skaldet hud med sår og kløende hud, der er langsom til at hele. Det sker typisk på fremtrædende knogler som albuer og knæ, men kan også forekomme omkring ansigtet. Påvirker leishmaniasis hundens organsystemer, som lever, nyrer og knoglemarv, kan symptomer være diarre, blod i afføring og næseblod. Yderligere tegn, der kan opstå efter lang tid, er vægttab, anæmi (blodmangel), feber og sløvhed

Læs også: Hvordan ved du, om din hund har feber?

Behandling og forebyggelse

Leishmaniasis hos hunde kan ikke kureres. Er din hund blevet inficeret, skal den leve med sygdommen resten af sit liv. Der findes dog mange måder, hvorpå man kan holde sygdommen nede – alt efter hvor syg hunden er. Behandling af leishmaniasis fokuserer derfor på at reducere symptomer og holde infektionen under kontrol

Vuffeli hundeblog

Vælger du at tage din hund med på ferie i Sydeuropa, bør du altid være opmærksom på at beskytte din hund mod at blive stukket af sandfluer. Sandfluer reagerer på gult og orange lys, og det er derfor en god idé at dække vinduer og døre med myggenet eller i hvert fald dække området, din hund sover i. Du kan også beskytte din hund mod fluerne ved at holde den inden døre i den periode, hvor sandmyggen er aktiv – typisk fra mørkets begyndelse til solopgang. Hvis hunden bliver nødt til at gå udenfor, bør du gå en tur i blæsende områder, for eksempel på stranden. 

Læs også: Hundesygdomme og symptomer – Hvad fejler min hund?

Har du været i områder, hvor sandfluen lever, er det altid en god idé at få tjekket din hund for leishmania-parasitten efterfølgende. Opdager du infektionen tidligt, er der nemlig større chance for, at du kan komme mange af symptomerne til livs. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *