Forside » Hundehelbred » Øjenbetændelse hos hunde: Årsager og behandling

Øjenbetændelse hos hunde: Årsager og behandling

hund kigger til sidenVuffeli hundeblog

Symptomer og tegn på øjenbetændelse hos hunden

Øjenbetændelse hos hunde kommer til udtryk ved, at hundens øje bliver varmt, rødt, hævet, i visse tilfælde kan øjet også klø, samt at der bliver udskilt væske eller pus fra øjenkrogen.

Mistænker du, at din hund har øjenbetændelse, anbefales det, at du ikke selv prøver at klare situationen, men i stedet kontakter en dyrlæge, der kan få din hunds øje ordentligt undersøgt. 

Der kan, som du kan læse dig frem til i denne artikel, nemlig være en del forskellige både harmløse samt mere alvorlige årsager til, at din hund er blevet ramt af en øjenbetændelse. 

Håndkøb, der kan hjælpe på øjenbetændelse 

Som tidligere skrevet anbefales det til enhver tid at bestille en tid hos dyrlægen. Dog kan du holde hundens øje rent ved forsigtigt at dyppe og skylle hundens øje i lunkent vand fra hanen eller øjenvand, som kan anskaffes på apoteket, og derved holde øjet fri fra pus og væske.  

Der findes endvidere også forskellige produkter, der er til rådighed i håndkøb, som er beregnet til at rense hundens øje, samt virke forebyggende, hvis din hund ofte bliver ramt af øjenbetændelse. 

Det anbefales, at man først køber sådanne produkter, når man har fået rådgivning fra ens dyrlæge, da øjendråber ikke hjælper, hvis øjenbetændelsen skyldes en underliggende sygdom, og dermed blot forværre hele situationen.

HUSK
En tommelfingerregel er, at hvis din hund har været irriteret i øjet i en til to dage, så skal du tage kontakt til en dyrlæge. Stort set alle dyrlæger, kan blive enige om, at når det handler om øjenbetændelse, så skal man hellere få sin hund tjekket én gang for meget, end én gang for lidt.

Hvordan får en hund øjenbetændelse?

Skidt og snavs kan give ridser og skader på hundens hornhinde, og er som tidligere skrevet, en af de typiske årsager til øjenbetændelse hos hunden.

Andre årsager til at hunden får øjenbetændelse kan blandt andet være på grund af allergi, dårlig tårekvalitet, problemer med øjenlågene, hundesyge, grøn stær eller generel sygdom i øjets hornhinde. 

Øjenbetændelse kan derfor både opstå ved akutte og pludselige hændelser, for eksempel ved at få en ridse på hornhinden, men det kan desværre også være et symptom på at hunden fejler noget andet. 

Svaret på om øjenbetændelse hos en hund er farligt, er af ovenstående grunde derfor også ganske vag, og kommer meget an på selve årsagen til, at øjenbetændelsen er opstået. 

hund med tæppe påVuffeli hundeblog

Behandling af øjenbetændelse hos hunden 

Der findes forskellige behandlinger, hvis din hund har fået øjenbetændelse. En måde dyrlægen oftest vil undersøge din hund på, er ved at farve dens hornhinde. 

Pointen i at farve hornhinden er, at man dermed tydeligere kan finde frem til eventuelle små ridser, der forårsager irritationen og øjenbetændelsen. Grunden til at dette er nødvendigt, er fordi sådanne læsioner i øjet typisk er meget små, og derfor ikke er tydelige for det blotte øje. 

Størstedelen af gangene, hvor en hund er ramt af øjenbetændelse, er årsagen ofte skidt og snavs, der uheldigvis er kommet ind i øjet på hunden. I sådanne situationer er det normalt, at behandlingen består af, at hundeejeren drypper hundens øjne i en uges tid. 

HUSK
At farve hundens hornhinde lyder voldsommere, end det er. Det er ikke noget, som vil gøre ondt på hunden, og det består blot af, at dyrlægen drypper et farvestof ned i det pågældende øje. 

Som der senere i denne artikel vil blive beskrevet, kan der være forskellige underliggende sygdomme og årsager til, at en øjenbetændelse bryder ud hos din hund. Det er af den grund også vigtigt, at du fortæller din dyrlæge, om din hund lider af andre sygdomme, allergier eller om du i den seneste tid, har observeret en anderledes adfærd hos din hund. 

Behandlingen, og din hunds videre forløb, vil derfor også variere ud fra, hvad dyrlægen konstaterer årsagen til øjenbetændelsen er. 

Læs også: Hvordan ved jeg, om min hund har det godt?

Smitter øjenbetændelse hos hunden? 

Svaret på om en øjenbetændelse kan smitte til andre hunde er både ja og nej. 

Nej, øjenbetændelse smitter normalt ikke mellem hunde, hvis øjenbetændelsen skyldes at din hund har fået noget skidt og svans i øjet. I dette tilfælde kan den sagtens løbe rundt mellem andre hunde.

Ja, øjenbetændelse kan godt smitte, hvis det skyldes bakterier eller en virus. 

Det endelige budskab er altså tydeligt: Få altså bestilt en tid til dyrlægen, og få derigennem din hunds øjenbetændelse under kontrol.

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *