Er hunde farveblinde eller ej? Så meget ser din hund

hund med solbriller påVuffeli hundeblog

Der er mange hundeejere, der undrer sig over, hvordan verden ser ud i deres hunds øjne, og det kan vi godt forstå. Hundens sanser er nemlig ikke ligesom menneskets. Eksempelvis ved vi, at hundens lugtesans er op til 100.000 gange bedre end vores. Det er også alment kendt, at hundens høresans er langt bedre end vores. – Men hvordan står det egentlig til med deres syn? Er hunde virkelig farveblinde, som mange går og tror?

I denne artikel gennemgår Vuffeli alt det, som du skal vide, for at se verden fra en hunds perspektiv.

Hvor gode er hunde egentlig til at se?

Selv om hunde er i stand til at se farver, ser de – objektivt set – ikke lige så klart som mennesker gør. Og deres syn er ikke så detaljeret som vores, har man fundet ud af. Særligt i skarpt lys er hunde udfordret på deres synssans. Men når mørket falder på, vender billedet en smule. Her er hunde nemlig meget bedre til at se i mørke samt at registrere bevægelser i miljøer med meget svag belysning.

hund kigger til siden med tungen udeVuffeli hundeblog

Hundens øjne er direkte optimeret til at orientere sig om natten, da de blandt andet har et reflekterende lag bag nethinden, der hjælper dem med at bearbejde synsindtryk i svagt lys – for eksempel om natten. Det har du måske selv lagt mærke til, hvis du har taget et billede af din hund med blitz eller lyst på den med en lommelygte; så giver hundens øjne genskin på en karakteristisk måde, der ikke forekommer med vores egne øjne.  

En anden fordel findes hos de mange hunderacer, hvor hundens øjne er placeret længere mod siden af selve hovedet. Nogle af disse hundes syn gør dem bogstaveligt taget i stand til at se verden i et bredere perspektiv; helt op til en vinkel i størrelsesordenen 240 grader, hvor menneskets blot er omtrent 180 grader.  Det er en egenskab, der ofte kommer jagthunde og sporhunde til gode, da de tit skal overskue og afsøge et stort territorium.

Hvorfor ser hunde værre end os?

Hundens synssans er naturligvis tilstrækkelig i forhold til racens generelle behov. Hos mennesket er vi temmelig afhængige af vores evne til at se og samle information om vores omverden. Hundens hjernefunktion domineres imidlertid af nogle helt andre sanser. 

hund i naturen sammen med ejer som kælerVuffeli hundeblog

I denne sammenligning er det måske også relevant at nævne det lidt lavpraktiske forhold, at hunde ikke er nær så høje som det gennemsnitlige menneske. Det gennemsnitlige menneske beskuer velsagtens verden fra en højde på halvanden meter eller højere – og det er naturligvis noget højere end alle hunde, der findes. Så verden ser også meget anderledes ud for en lille hund som for eksempel en chihuahua.

Er hunde virkelig farveblinde?

Det er en udbredt misforståelse, at hunde kun er i stand til at se verden i sort og hvid. Faktisk blev det betragtet som en kendsgerning ganske længe, indtil det blev bevist, at hunde godt kan se farver – dog ikke i lige så vid udstrækning som mennesker. I denne artikel zoomer vi ind på de unikke egenskaber i hundens synssans, og hvordan den fungerer i sammenligning med vores egen.

Kan hunde se farver?

Ja, hunde kan godt se farver. Den største forskel mellem hunden og mennesket – hvad synet angår – er antallet af farver, de er i stand til at se. En hund har to typer af sanseceller i deres nethinde, som kaldes for tapceller og stavceller. Tapcellerne er dem, der gør hunden i stand til at registrere farver og skelne dem fra hinanden. I modsætning til mennesker som har tre typer af tapceller, har hunde kun to typer, hvilket gør mennesker i stand til at se e flere farver og nuancer.

Hunde menes ikke at kunne skelne mellem røde og orange nuancer eller orange og gule. Derfor er deres farvemæssige verdenssyn ikke sort og hvidt, som tidligere antaget, men snarere bestående af toner af gul, blå såvel som grå. Farvespektret, som i vores verden beskrives som det, der strækker sig mellem de grønne og røde farvenuancer, vil for hundens vedkommende blive opfattet som værende toner af grå. 

fransk bulldog kigger opVuffeli hundeblog

Alt dette er noget, man kan have med sig, når man eksempelvis køber legetøj til sin hund. For de vil ikke være i stand til at skelne mellem to stykker legetøj i grøn og rød. Ikke ud fra farven alene, i hvert fald. Det kan også give en forklaring på, hvorfor nogle hunde har svært ved at finde et nyt stykke legetøj, de har fået, som endnu ikke har sin egen duft – som befinder sig tæt på en baggrund med næsten samme farve. 

Men der er som sagt ingen grund til at have ondt af din hund, fordi den ikke er specielt god til at se. Alt hvad den måske mangler i sin synssans, opvejes tifold af dens evne til at bruge sin høresans og i allerhøjeste grad sin fintfølende snude og lugtesans. Her kommer vi som mennesker for alvor til kort, og din hunds synssans er mere end tilstrækkelig til de aktiviteter, som din hund foretager sig.   

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *