Hundens høresans: Hvor meget kan hunde høre?

Hunde kan høre meget høje tonerVuffeli hundeblog

Det er temmelig tydeligt, at hunde har en meget skarpere lugtesans end os mennesker. Man kan næsten se det bare ved at betragte hundens snude, der også syner af at være et enormt effektivt organ til indfangelse af duftmolekyler.

Men hvordan står det til med høresansen – er hundes høresans lige så veludviklet som deres lugtesans? Det er det vi forsøger at kaste lys over i denne artikel, hvor vi tager et kig ind bag de finurlige hundeører.

Læs også: Derfor er hundes lugtesans 100.000 gange bedre end vores

Kan hunde høre bedre end mennesker?

Det ligger lige for hos mennesker, der har haft hunde tæt på sig i længere tid at sige, at de hører meget bedre end mennesker.

Lyd er svingninger i luft, som man måler og beskriver ved hjælp af hertz (Hz). Hz er en betegnelse for svingninger pr. sekund – og jo højere hertz, desto højere frekvens er lyden. Der er altså ikke tale om lydens kraft, men hvor høj selve tonen er, når man taler om hertz.

Labrador der ligger og slapper afVuffeli hundeblog

Der, hvor hundens hørelse adskiller sig i væsentlig grad fra menneskets, er de høje toner. Lyde med høj frekvens.

Måske har du engang ved ørelægen fået testet din hørelse og oplevet, at jo højere tonen bliver, desto sværere er det at høre den. Det forekommer simpelthen sådan, at de højere toner bliver lavere og lavere i volumen. For det gennemsnitlige menneske er ikke i stand til at høre lyde på over 20.000 Hz. (Faktisk er små børn i stand til at høre højere toner.) Hunde kan derimod høre lyde, der er helt op til 60.000 Hz.       

Hvorfor hører hunden høje toner?

Det er hundens fortid som vildt rovdyr, der har givet hundens høresans dens egenskaber. Evnen til at kunne høre de højfrekvente lyde er sandsynligvis et resultat af at hundenes forfædre, ulvene, har levet af små gnavere som for eksempel mus. Her har det været nødvendigt at kunne opfange de små pibelyde for at sikre artens overlevelse. Til sammenligning har mennesket – hvis overlevelse har været afhængig af at arbejde sammen med andre mennesker – ører, der er indstillet til det frekvensområde, som den menneskelige stemme i sig selv har. 

Hundes gode høresans er årsagen til, at hunde ofte er i stand til at høre, når der kommer gæster, før du selv hører det.

hund kigger koncentreret på nogetVuffeli hundeblog

Det er dog ikke en egenskab, der er helt uden ulemper for hunden. For som nogle hundeejere ganske sikkert kan nikke genkendende til, kan hunde være lidt sensitive over for almindelig hverdagsstøj af forskellig art. Det kan for eksempel være støjen fra en støvsuger eller en boremaskine, da det lyder meget højere i hundenes ører end i menneskers. Men grunden hertil er oftest, at hunden hører nogle lyde fra disse apparater, der har en meget højere frekvens end dem, vi selv registrerer. 

Bliver en hunds hørelse dårligere med alderen?

Ligesom det er tilfældet med mennesker, kan hunde miste en del af deres hørelse over tid. Det kan ske ren og skær på grund af alderdom, men også andre faktorer – som for eksempel en øreinfektion kan spille ind.

De fleste hunde er dog i stand til at tilpasse sig, når deres hørelse efterhånden svigter. Som hundeejer kan man i langt de fleste tilfælde fortsætte kommunikationen med sin hund gennem synlige signaler som håndtegn og kropssprog.

Faktisk er det typisk evnen til at høre de høje frekvenser, der forsvinder sidst. Så derfor er det ofte muligt at kommunikere med fløjtelyde, selvom hunden ikke synes at reagere på din stemme. 

2 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *