Forside » Hundehelbred » Hundens høresans: Hvor meget kan hunde høre?

Hundens høresans: Hvor meget kan hunde høre?

Hunde kan høre meget høje tonerVuffeli hundeblog

Det er temmelig tydeligt, at hunde har en meget skarpere lugtesans end os mennesker. Men hvordan står det til med høresansen – er hundes høresans lige så veludviklet som dens lugtesans? Det kaster vi lys over i denne artikel, hvor vi tager et kig ind bag de finurlige hundeører. Læs med.

Kan hunde høre bedre end mennesker?

Du har helt sikkert nikke genkendende til, at langt de fleste hunde, du har mødt på din vej, har en fænomenal god hørelse, der kan opfange selv det mindste pusleri.

Hunde har nemlig en skarp hørelse. Men for at måle hundens høresans må vi stille skarpere på, hvordan vi måler lyd.

Lyd er svingninger i luft, som man måler og beskriver ved hjælp af hertz (Hz). Hz er en betegnelse for svingninger pr. sekund – og jo højere hertz, desto højere frekvens er lyden. Der er altså ikke tale om lydens kraft, men hvor høj selve tonen er, når man taler om hertz.

Der, hvor hundens hørelse adskiller sig i væsentlig grad fra menneskets, er de høje toner. Det vil sige lyde med høj frekvens.

Labrador der ligger og slapper afVuffeli hundeblog

Måske har du engang ved ørelægen fået testet din hørelse og oplevet, at jo højere tonen bliver, desto sværere er det at høre den. Det forekommer simpelthen sådan, at de højere toner bliver lavere og lavere i volumen. Det gennemsnitlige menneske er ikke i stand til at høre lyde på over 20.000 Hz. Men faktisk er små børn i stand til at høre højere toner. Hunde kan derimod høre lyde, der er helt op til 60.000 Hz.       

Hvorfor hører hunden høje toner?

Det er hundens fortid som vildt rovdyr, der har givet hundens høresans disse egenskaber. Evnen til at kunne høre de højfrekvente lyde er sandsynligvis et resultat af, at hundenes forfædre, ulvene, har levet af små gnavere som for eksempel mus. Her har det været nødvendigt at kunne opfange de små pibelyde for at sikre artens overlevelse.

Til sammenligning har mennesket – hvis overlevelse har været afhængig af at arbejde sammen med andre mennesker – ører, der er indstillet til det frekvensområde, som den menneskelige stemme i sig selv har. 

Hundes gode høresans er årsagen til, at hunde ofte er i stand til at høre, når der kommer gæster, før du selv hører det.

hund kigger koncentreret på nogetVuffeli hundeblog

Det er dog ikke en egenskab, der er helt uden ulemper for hunden. For som nogle hundeejere ganske sikkert kan nikke genkendende til, kan hunde være lidt sensitive over for almindelig hverdagsstøj af forskellig art. Det kan for eksempel være støjen fra en støvsuger eller en boremaskine, da det lyder meget højere i hundenes ører end i menneskers. Men grunden hertil er oftest, at hunden hører nogle lyde fra disse apparater, der har en meget højere frekvens end dem, vi selv registrerer. 

Læs også: Derfor er hundes lugtesans 100.000 gange bedre end vores

Bliver en hunds hørelse dårligere med alderen?

Ligesom det er tilfældet med mennesker, kan hunde miste en del af deres hørelse over tid. Det kan ske på grund af ren og skær alderdom, men også andre faktorer – som for eksempel en øreinfektion – kan spille ind.

De fleste hunde er dog i stand til at tilpasse sig, når deres hørelse efterhånden svigter. Som hundeejer kan man i langt de fleste tilfælde fortsætte kommunikationen med sin hund gennem synlige signaler som håndtegn og kropssprog.

Faktisk er det typisk evnen til at høre de høje frekvenser, der forsvinder sidst. Så derfor er det ofte muligt at kommunikere med fløjtelyde, selvom hunden ikke synes at reagere på din stemme. 

Læs også: Studie: Hundeejere lever sundere og længere

3 Shares:
2 kommentarer
  1. Kære Sus,

   Tusind tak for din kommentar!

   Hunde har som udgangspunkt en super god hørelse, hvilket gør dem i stand til at høre, når man parkere bilen.
   Nogle hunde kan endda kende forskel på motorlyde fra forskellige biler og dermed afgøre hvem der kommer hjem på baggrund af dette.
   Det afhænger selvfølgelig af mange faktorer såsom sundhed, alder og genetik 😊

   Med venlig hilsen
   Sine – Ernærings- og adfærdsekspert hos Vuffeli 🐾

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *