Forside » Hundehelbred » Min hund fælder meget – hvad gør jeg?

Min hund fælder meget – hvad gør jeg?

hund med tungen udeVuffeli hundeblog

Mange hundeejere vil hurtigt skrive under på, at det kan være frustrerende, når der er hundehår over det hele. Ofte kan man blive helt nervøs på sin hunds vegne, når den konstant fælder og smider pels. Læs med her, og bliv klogere på hvad du kan gøre for at bekæmpe det.

Sådan begrænser du fældning af hundehår

Selvom det kunne være praktisk, kan man desværre ikke få sin hund til at stoppe med at fælde. Der findes dog flere gode råd og vejledning, der kan begrænse omfanget af hundehår i hjemmet.

Vuffelis 3 gode råd til at få sin hund til at fælde mindre er:

 1. Vask din hund
 2. Børst din hund
 3. Giv din hund et godt hundefoder

1. Sørg for at vaske din hund regelmæssigt med den rigtige shampoo

Hvis man regelmæssigt vasker sin hund, kan man bedre få bugt med skæl og løse hundehår. Den anbefalede pelspleje varierer meget fra hunderace til hunderace, og derfor kan det være meget forskelligt, hvor hyppigt ens hund har brug for at få vasket pelsen, og hvilke produkter det er mest hensigtsmæssige at vaske hunden med.

Det er en god ide at købe en shampoo, der er beregnet til hunde og som indeholder plejende midler til hud og pels. Massér gerne sæben ind, og lad det sidde i nogle minutter, inden du grundigt skyller det ud. Vær gennem hele denne proces opmærksom på, at både sæbe og vand ikke må komme i hundens øjne eller ører.

2. Pleje og børstning kan hjælpe, hvis din hund fælder

Andet råd fra Vuffeli handler om at pleje og passe sin hunds pels. Hvor ofte, og i hvilket omfang pelsen skal plejes, afhænger meget af, hvilken type hunderace, du har, og hvilken type pels, der er tale om.

Typisk kræver hunderacer med en stor og fyldig pels mere pasning, sammenlignet med korthårede hunderacer. Man skal børste en langhåret hund oftere, for at undgå, at der opstår ubehagelige knuder og filtre i pelsen. 

Omvendt er det de korthårede hunde, der i gennemsnit fælder mest.

hundens pels bliver børstetVuffeli hundeblog

Lige meget hvilken type hunderace eller pels netop din hund har, kan du forkorte fældningsperioden, og mængden af tabte hundehår, ved blot at børste og pleje din hunds pels. Det gør du ganske enkelt ved at fange hundehårene i børsten, inden de af sig selv falder af og lander på dit gulvtæppe eller sætter sig fast i dine bukser. Derudover vil en god gennembørstning også skabe bedre blodcirkulation, der både gavner pelsen og huden.

Læs også: Allergi hos hunde

Generelt er det en rigtig god ide at børste din hunds pels igennem regelmæssigt. Særligt i dens fældningsperiode er det både for din og din hunds skyld godt at give pelsen en ekstra tur.  

3. Det rigtige hundefoder kan hjælpe, hvis din hund fælder

Et godt hundefoder med sunde og nærende ingredienser, samt et velbalanceret indhold af omega-3 og -6 fedtsyrer, vil i mange tilfælde være løsningen på generelle udfordringer med hud og pels – som eksempelvis voldsom fældning.

hund kommer ud fra vuffeli kasseVuffeli hundeblog

Hundens krop skal dertil have tilstrækkeligt med vitaminer, aminosyrer og diverse vigtige byggesten, som den får ind med hundefoderet, der kan opbygge væv, hår og vedligeholde hudens og pelsens naturlige balance. Af den grund er et foder af en god kvalitet klart at foretrække. 

Et godt hundefoder indeholder derudover olier med et højt omega 3 indhold.

Nogle hundeejere tilsætter olier med et højt indhold af omega 3 til deres hundes foder. I langt det meste hundefoder, der er af høj kvalitet, er der dog allerede tilstrækkelig med olier tilsat. I Vuffelis foder er der eksempelvis allerede tilsat lakseolie, som biddrager til en sund og skinnende pels.

OM VUFFELI

Læs også: Allergivenligt hundefoder

HUSK
Skifter du foder, fordi at din hund fælder meget, vil du typisk først kunne se en forskel omkring en måned senere. Man kan derfor ikke vurdere om fordret har gjort en positiv eller negativ indvirkning på hundens pels efter blot en uge eller to.

Hvorfor og hvornår fælder min hund?

Fældning er et typisk hundehår Mange hunderacer fælder, og det kan helt overordnet forklares med, at pelsen skal passe til vejret. 

Man kan sammenligne det med, at vi mennesker har en sommer- og vinterjakke, og ligeså har hunden en sommer- og vinterpels. I en periode på to til seks uger, hvert halve år, i henholdsvis foråret og efteråret, skifter hunden sin pels ud. Derfor vil du altså opleve, at hunden i disse perioder vil fælde ekstra meget

Læs også: Har min hund allergi?

hunds profilVuffeli hundeblog

Fældningen er altså derfor værst i foråret, når sommeren står på spring, og i efteråret når vinteren lurer. 

I nogle tilfælde vil hundeejeren opleve, at fældningsperioden rent tidsmæssigt kan svinge meget frem og tilbage. Det betyder, at hunden kan fælde på atypiske tidspunkter, som eksempelvis midt i vintermånederne. 

En forskudt fældningsperiode er ganske normal og opstår typisk, når landet har haft en varm vinter eller en lang og kold sommer.

Fældning kan dog også være tegn på sygdom eller fejlernæring. Men i de fleste tilfælde er det heldigvis ganske normalt, at hunden fælder, og rent faktisk ser man en tendens til, at nogle hunde aldrig rigtig stopper med at fælde. 

Sagt med andre ord, så kan din hund sagtens fælde en lille smule gennem hele året, uden at der er noget unormalt eller farligt i det.

HUSK
Hvis din hund går tur, spiser sit hundefoder, har energi og generelt logrer med halen, så skal du ikke være nervøs for, at den er syg, på trods af at den fælder voldsomt. Men er du stadig i tvivl, anbefaler Vuffeli, at du tager kontakt til din lokale dyrlæge.  

Få professionel hjælp, hvis din hund fælder

Vuffeli har flere erfarne foder- og ernæringseksperter, som har fuldstændig styr på, hvordan og hvorledes man kan få sin hunds pels til at blive optimal, og hvordan du, ved at servere det optimale foder for din hun, kan mindske fældning. 

Du kan altid skrive eller ringe ind til Vuffeli og forklare din udfordring – så vil vi finde en løsning sammen.

hund tager imod kundehenvendelser med høretelefoner og mikrofon påVuffeli hundeblog

Kan fældning være et tegn på sygdom for min hund?

Fælder din hund så meget, at du er nervøs for, at den er syg?

Ja, i visse tilfælde kan årsagen til, at din hund fælder meget godt være sygdom. Det kan af den grund heller ikke understreges nok, at hvis din hund generelt udviser tegn på sygdom, skal du altid få hunden tilset af en dyrlæge.

Fældning og diverse sygdomme

Vuffeli har her oplistet nogle mulige årsager til, at en hund begynder at fælde mere end normalt. Voldsom fældning kan være ét ud af flere symptomer på:

 • Stress
 • Parasitter, svampe og/eller bakterielle infektioner
 • Dermatitis
 • Immunsygdomme
 • Kræft
hund med tæppe påVuffeli hundeblog

Hold øje med din hund

Hvis din hund fejler en af ovenstående ting, er fældning i langt de fleste tilfælde ikke det eneste symptom

Vær derfor opmærksom på, om hunden eksempelvis har ændret adfærd, om den kaster op, har dårlig mave eller har mistet appetitten – samtidig med at den fælder mere end normalt.  

Jo flere informationer du kan give din dyrlæge, jo hurtigere kan I også finde frem til en mulig diagnose samt behandling.

Små og store hunderacer, der ikke fælder

Det er som tidligere nævnt meget forskelligt, hvor meget hver enkelt hunderace fælder. Ønsker man en hunderace, der nærmest ikke fælder, skal man gå efter de allergivenlige hunderacer.

TIP
Fælles for de fleste hunderacer, der ikke fælder, eller blot fælder minimalt er, at de ikke har nogen underuld. En af fordelene ved at have en hund uden underuld er, at de i langt mindre grad spreder allergifremkaldende proteiner, som personer med hundeallergi vil reagere på.  

Populære små hunderacer, som ikke fælder:

 • Bichon Frisé
 • Coton de Tulear (bomuldshunden)
 • Lhasa Apso
 • Papillon
 • Shih Tzu
 • Toy Puddel

Populære store hunderacer, som ikke fælder:

 • Curly Coated Retriever
 • Kerry Blue Terrier
 • Stor Puddel
 • Soft Coated Wheaten Terrier

Hunderacer, der fælder meget:

Omvendt er de hunderacer, der fælder mest også nogle af de mest populære i Danmark, såsom labradoren, gravhunden og den franske bulldog

Læs også: Forskellen mellem en golden og en labrador retriever

I og med at de mest populære hunde samtidig også er dem, som har tendens til at fælde mest, må det også være et klart tegn på, at man kan komme langt med et bad, en børste og det rigtige hundefoder. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *