Min hund fælder meget – hvad gør jeg?

hund med tungen udeVuffeli hundeblog

De fleste hundeejere vil hurtigt skrive under på, at det er irriterende, når ens hund fælder. Ofte kan man blive helt nervøs på sin hunds vegne, når den konstant fælder og smider pels. 

Vuffeli forstår altså godt denne frustration, og har af den grund valgt at skrive denne artikel om, hvordan man som hundeejer skal forholde sig, hvis ens hund begynder at fælde voldsomt og ikke mindst, hvad man kan gøre for at bekæmpe dette.

Hvorfor og hvornår fælder min hund?

Mange hunderacer fælder, og det kan helt overordnet forklares med, at pelsen skal passe til vejret. 

Man kan sammenligne det med, at vi mennesker har en sommer- og vinterjakke, og ligeså har hunden en sommer- og vinterpels. I en periode på to til seks uger, hvert halve år, i henholdsvis foråret og efteråret, skifter hunden sin pels ud. Derfor vil du altså opleve, at hunden i disse perioder vil fælde ekstra meget

Læs også: Har min hund allergi?

hunds profilVuffeli hundeblog

Fældningen er altså derfor værst i foråret, når sommeren står på spring, og i efteråret når vinteren lurer. 

I nogle tilfælde vil hundeejeren opleve, at fældningsperioden rent tidsmæssigt kan svinge meget frem og tilbage, som vil resulterer i, at hunden vil fælde på atypiske tidspunkter, som eksempelvis kunne være midt i vintermånederne. 

En forskudt fældningsperiode er ganske normal, og opstår typisk, når landet har haft en varm vinter eller en lang og kold sommer.

Fældning kan, som Vuffeli kommer ind på senere i denne artikel, være tegn på sygdom eller fejlernæring. I de fleste tilfælde er det heldigvis ganske normalt, at hunden fælder, og rent faktisk ser man en tendens til, at nogle hunden aldrig rigtig stopper med at fælde. 

Sagt med andre ord, så kan din hund sagtens fælde en lille smule gennem hele året, uden at der er noget unormalt eller farligt i det.

HUSK
Hvis din hund kan gå tur, spiser sit hundefoder, og at den generelt logrer med halen, så skal du ikke være nervøs for, at den er syg, på trods af, at den fælder voldsomt. Er du stadig i tvivl, anbefaler Vuffeli, at du tager kontakt til din lokale dyrlæge.  

Hvad gør jeg, hvis min hund fælder meget?

Selvom det kunne være praktisk, kan man desværre ikke få sin hund til at stoppe med at fælde. Der findes dog råd og vejledning til at begrænse omfanget af, hvor meget ens hund fælder. 

Vuffelis råd til at få sin hund til at fælde mindre kredser om disse tre punkter:

 1. Vask din hund
 2. Børst din hund
 3. Giv din hund et godt hundefoder

Grunden til at det er en god ide at vaske sin hund med en god hundeshampoo er, at du kan få bugt med skæl og løse hundehår

Et godt råd fra Vuffeli er, at du køber en shampoo, der er beregnet til hunde, der også indeholder plejende midler til hud og pels. Massér gerne sæben ind, og lad det sidde i nogle minutter, inden du grundigt skyller det af. Vær gennem hele denne proces opmærksom på, at både sæbe og vand ikke må komme i hundens øjne eller ører.

2. Pleje og børstning kan hjælpe, hvis din hund fælder

Andet råd fra Vuffeli udmønter sig i, at du skal plejer og passe din hunds pels. Hvor ofte, og i hvilket omfang pelsen skal plejes, afhænger meget af, hvilken type hunderace, som du har, og hvilken type pels, der er tale om.

Typisk kræver en hunderace med en stor og fyldig pels mere pasning, end hvis man sammenligner med korthåret hunderace. Man skal børste en langhåret hund oftere, for at undgå, at der opstår ubehagelige knuder og filtre i pelsen. 

Omvendt er det de korthårede hunde, der i gennemsnit fælder mest.

hundens pels bliver børstetVuffeli hundeblog

Lige meget hvilken type hunderace eller pels netop din hund har, kan du forkorte fældningsperioden, og mængden af tabte hundehår, ved blot at børste og pleje din hunds pels. Det gør du ganske enkelt, ved at fange hundehårene i børsten, inden de af sig selv falder af, og lander på dit gulvtæppe, eller sætter sig fast i dine bukser. Derudover vil en god gennembørstning også skabe bedre blodcirkulation, der både gavner pelsen og huden.

Læs også: Allergi hos hunde

Generelt er det en rigtig god ide at børste din hunds pels igennem regelmæssigt, og specielt i dens fældningsperiode, er det både for din og din hunds skyld godt at give pelsen en ekstra tur.  

3. Det rigtige hundefoder kan hjælpe, hvis din hund fælder

Et rigtigt hundefoder med sunde og nærende ingredienser, samt et velbalanceret indhold af omega-3 og -6 fedtsyrer, vil i mange tilfælde være løsningen på generelle udfordringer med hud og pels – som eksempelvis voldsom fældning.

hund kommer ud fra vuffeli kasseVuffeli hundeblog

Hundens krop skal dertil have tilstrækkelig med vitaminer, aminosyrer og diverse vigtige byggesten, som den får ind med hundefoderet, der kan opbygge væv, hår og vedligeholde hudens og pelsens naturlige balance. Af den grund er et foder af en god kvalitet klart at foretrække. 

Et godt hundefoder indeholder derudover olier med et højt omega 3 indhold.

Mange hundeejere, giver også olier med et højt omega 3 indhold, såsom lakseolie, ved siden af. I langt det meste hundefoder, der er af høj kvalitet, er der dog allerede tilstrækkelig med olier tilsat. 

Læs også: Allergivenligt hundefoder

HUSK
Skifter du foder på grund af, at din hund fælder meget, vil du først kunne se en forskel omkring en måned senere. Man kan derfor ikke vurdere om fordret har gjort en positiv eller negativ indvirkning på hundens pels efter blot en uge eller to.

Få professionel hjælp, hvis din hund fælder

Vuffeli har hertil flere dygtige og venlige foder- og ernæringseksperter ansat, som har fuldstændig styr på, hvordan og hvorledes man får sin hunds pels til at blive optimal, og hvordan du gennem et korrekt foder mindsker fældning. 

Du kan altid skrive eller ringe ind til Vuffeli og forklare din udfordring – så vil vi finde en løsning sammen.

hund tager imod kundehenvendelser med høretelefoner og mikrofon påVuffeli hundeblog

Kan fældning være et tegn på sygdom for min hund?

Fælder din hund så meget, at du er nervøs for, at den er syg?

Ja, i visse tilfælde kan årsagen til, at din hund fælder meget godt være en underliggende sygdom. Det kan af den grund heller ikke understreges nok, at hvis din hund generelt viser tegn på sygdom, skal du altid få hunden tilset af en dyrlæge.

Læs også: Hundesygdomme – Symptomer og behandling

Fældning og diverse sygdomme

Vuffeli har her oplistet nogle årsager til, at en hund begynder at fælde mere end normalt. 

Sagt med andre ord, så kan din hund fejle disse ting, hvor voldsom fældning er ét ud af flere symptomer. 

 • Stress
 • Parasitter, svampe og/eller bakterielle infektioner
 • Dermatitis
 • Immunsygdomme
 • Kræft
hund med tæppe påVuffeli hundeblog

Hold øje med din hund

Hvis din hund fejler en af ovenstående ting, er fældning i langt de fleste tilfælde ikke det eneste symptom

Vær derfor opmærksom på, om hunden eksempelvis har ændret adfærd, om den kaster op, har dårlig mave eller har mistet appetitten – samtidig med den fælder mere end normalt.  

Jo flere informationer du kan give din dyrlæge, så hurtigere kan I også finde frem til en mulig diagnose samt behandling.

Små og store hunderacer der ikke fælder

Det er som tidligere nævnt meget forskelligt, hvor meget hver enkelt hunderace fælder. Ønsker man en hunderace, der nærmest ikke fælder, skal man gå efter de allergivenlige hunderacer.

Læs også: Find den perfekte hunderace til dig

TIP
Fælles for de hunderacer, der ikke fælder, eller blot fælder minimalt er, at de ikke har nogen underuld. En af fordelene ved at have en hund uden underuld er, at de i langt mindre grad spreder allergifremkaldende proteiner, som personer med hundeallergi vil reagere på.  

Populære små hunderacer, som ikke fælder

 • Bichon Frisé
 • Coton de Tulear (bomuldshunden)
 • Dværgpuddel
 • Lhasa Apso
 • Papillon
 • Shih Tzu
 • Toy Puddel

Populære store hunderacer, som ikke fælder

 • Curly Coated Retriever
 • Kerry Blue Terrier
 • Stor Puddel
 • Soft Coated Wheaten Terrier

Hunderacer der fælder meget

Omvendt er de hunderacer, der fælder mest også nogle af de mest populære i Danmark, såsom labradoren, gravhunden og den franske bulldog

Læs også: Forskellen mellem en golden og en labrador retriever

I og med at de mest populære hunde samtidig også er dem, som har tendens til at fælde mest, må det også være et klart tegn på, at man kan komme langt med et bad, en børste og det rigtige hundefoder. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også