Som hundeejer undrer du dig sikkert over, hvordan verden ser ud med din hunds øjne, og det kan vi godt forstå. Hundens sanser er nemlig ikke ligesom menneskets.
Vi ved, at hundens lugtesans er op til 100.000 gange bedre end vores. Det er også alment kendt, at hundens høresans er langt bedre end vores. Men hvordan står det egentlig til med deres syn? Er hunde virkelig farveblinde, som mange går og tror?
I denne artikel gennemgår Vuffeli alt det, du skal vide, for at se verden fra en hunds perspektiv.
Hvor gode er hunde egentlig til at se?
Selvom hunde er i stand til at se farver, ser de – objektivt set – ikke lige så klart, som mennesker gør. Og deres syn er ikke så detaljeret som vores, har man fundet ud af. Særligt i skarpt lys er hunde udfordret på deres synssans. Men når mørket falder på, vender billedet en smule. Hunde er nemlig meget bedre til at se i mørke og registrere bevægelser i miljøer med meget svag belysning.
Hundens øjne er direkte optimeret til at orientere sig om natten. De har blandt andet et reflekterende lag bag nethinden, der hjælper dem med at bearbejde synsindtryk i svagt lys – for eksempel om natten. Hvis du har taget et billede af din hund med blitz eller lyst på din hund med en lommelygte, har du måske lagt mærke til, at dens øjne kan give et genskin på en karakteristisk måde, der ikke forekommer med vores egne øjne.
En anden fordel findes hos de mange hunderacer, hvor hundens øjne er placeret længere ude på siden af selve hovedet. Nogle af disse hundes syn gør dem bogstavelig talt i stand til at se verden i et bredere perspektiv; helt op til en vinkel i størrelsesordenen 240 grader, hvor menneskets blot er omtrent 180 grader. Det er en egenskab, der ofte kommer jagthunde og sporhunde til gode, da de tit skal overskue og afsøge et stort territorium.
Hvorfor ser hunde dårligere end mennesker?
Hundens synssans er naturligvis tilstrækkelig i forhold til racens generelle behov. Hos mennesket er vi temmelig afhængige af vores evne til at se og samle information om vores omverden. Hundens hjernefunktion domineres dog af nogle helt andre sanser.
I denne sammenligning er det måske også relevant at nævne det lidt lavpraktiske forhold, eksempelvis at hunde typisk ikke er nær så høje som mennesker. Det gennemsnitlige menneske beskuer velsagtens verden fra en højde på halvanden meter eller højere – og det er naturligvis noget højere end alle hunde, der findes. Verden ser med andre ord meget anderledes ud for en lille hund som for eksempel en chihuahua.
Læs også: Øjenbetændelse hos hunde: Årsager og behandling
Er hunde virkelig farveblinde?
Det er en udbredt misforståelse, at hunde kun er i stand til at se verden i sort og hvid. Faktisk blev det betragtet som en kendsgerning ganske længe, indtil det blev bevist, at hunde godt kan se farver – dog ikke i lige så vid udstrækning som os mennesker. I denne artikel zoomer vi ind på de unikke egenskaber ved hundens synssans, og hvordan den fungerer i sammenligning med vores egen. Læs med.
Kan hunde se farver?
Ja, hunde kan godt se farver. Den største forskel mellem hunden og mennesket – hvad synet angår – er antallet af farver, de er i stand til at se. Hunde har to typer af sanseceller i deres nethinder, som kaldes for tapceller og stavceller. Tapcellerne er dem, der gør hunden i stand til at registrere farver og skelne dem fra hinanden. Mennesker derimod har tre typer af tapceller, hvilket gør mennesker i stand til at se flere farver og nuancer.
Hunde menes ikke at kunne skelne mellem røde og orange nuancer eller orange og gule. Derfor er deres farvemæssige verdenssyn ikke sort og hvidt, som tidligere antaget, men det består snarere af toner af gul og blå såvel som grå. Farvespektret, som i vores verden beskrives som det, der strækker sig mellem de grønne og røde farvenuancer, vil for hundens vedkommende blive opfattet som toner af grå.
Det er eksempelvis noget, man kan have med sig, når man køber legetøj til sin hund. Hunde vil nemlig ikke være i stand til at skelne mellem to stykker legetøj i grøn og rød. Ikke ud fra farven alene, i hvert fald. Det kan også give en forklaring på, hvorfor nogle hunde har svært ved at finde et nyt stykke legetøj, de netop har fået, og som endnu ikke bærer hundens egen duft – særligt hvis det befinder sig tæt på en baggrund med næsten samme nuance som legetøjet.
Men der er som sagt ingen grund til at have ondt af din hund, fordi den ikke er specielt god til at se. Alt hvad den måske mangler i sin synssans, opvejes af dens evne til at bruge sin høresans og i allerhøjeste grad sin fintfølende snude og lugtesans. Her kommer vi mennesker for alvor til kort. Din hunds synssans er mere end tilstrækkelig til de aktiviteter, som din hund foretager sig.