Forside » Hundehelbred » Dårlig ånde: Hvorfor lugter min hund ud af munden?

Dårlig ånde: Hvorfor lugter min hund ud af munden?

hund kigger med tandbørste i baggrundenVuffeli hundeblog

Vuffeli giver dig i denne artikel svar på, hvorfor din hund har dårlig ånde, og ikke mindst, hvordan du bekæmper denne dårlige lugt. Det skal hertil også vise sig, hvor vigtigt det rent faktisk er at opretholde en god tandhygiejne for din hund. 

Oplever du, at din hund lugter ud af munden? Heldigvis kan du gøre noget ved det. Læs med og bliv klogere!

Hvorfor har min hund dårlig ånde?

Bakterier i hundens mund

Dårlige ånde kan skyldes flere årsager, dog er dårlig ånde hos din hund typisk forårsaget af bakterier i mundhulen. Bakterier frigiver svovlholdige luftarter, som giver en meget ubehagelig lugt.

Læs også: God tandhygiejne til din hund

Tandsten, plak og bylder hos hunde

Tandsten, bylder og fremmedlegemer i mundhulen kan medvirke til at øge bakterievæksten, og det er derfor en hyppig årsag til den dårlige ånde hos hunden. 

Dårlig lugt fra munden kan begynde tidligt i hundens liv, fordi der opbygges plak på overfladen af hundens tænder. Plak indeholder bakterier, og det er en belægning på tænderne, som dannes på tændernes overflade. En overdreven bakterievækst vil medføre en øget plakdannelse. Hvis denne plak ikke fjernes regelmæssigt fra tændernes overflade, vil den begynde at ophobe sig til et tykt lag, som kan medvirke til irritation og infektion i tandkødet, hvilket kan frembringe en ildelugtende lugt.

HUSK:
Bakterierne i munden kan ikke kun medføre dårlig ånde, det kan også resultere i andre problemer såsom betændelse i tandkødet. 

Infektion i hundens tandkød

Infektion i tandkødet, også kaldet tandkødsbetændelse, kan opleves som rødme i tandkødet lige over tænderne. Dette kan være meget smertefuldt for hunden, især når den skal tygge på sit tørfoder. Derfor kan den dårlige forårsage smerte i hundens munden. 

Hundens tandkød er derfor et utrolig vigtigt område at behandle, både for hundeejerens skyld, men mest af alt for at øge hundes livskvalitet. Tandkødsbetændelse kan i værste tilfælde føre til paradentose, som resulterer i, at de inficerede tænder må fjernes. 

Forebyggelse af dårlig ånde hos din hund

Børst hundens tænder 

Den bedste løsning til at forebygge dårlig ånde og tandproblemer hos hunde, er at lære sin hund at få børstet tænder. Jeg ved personligt, hvor svært det kan være at få ens hund med på ideen om at få børstet tænder. Denne oplæringsproces kræver tålmodighed og tid, og hunden vil langsomt vænne sig til at få børstet tænder.

hund kigger ned i tandbørstenVuffeli hundeblog

TIP:
Der findes forskellige hundevenlige tandpastaer med forskellige smagsvarianter, som kan være en hjælp til at få din hund til at elske at få børstet tænder. 

Hvis skaden er sket

Hvis din hund har utrolig dårlig ånde, og du tydeligt kan se, at din hunds tænder er fyldt med tandsten, så anbefaler vi, at du får din hund undersøgt hos din dyrlæge. Din dyrlæge vil lave en grundig undersøgelse og eventuelt tage blodprøver og røntgenfotografi for at vurdere skadens grad. 

Når dyrlægen har dannet et komplet billede af tilstanden hos din hund, vil dyrlægen anbefale nødvendige behandlingsmuligheder. Dette kan være dyrt, og mange ejere kan ikke lide tanken om, at deres elskede hund eventuelt skal i narkose. Derfor er forebyggelse af tandproblemer et meget vigtigt område at prioritere som hundeejer. 

Efter en tandrensning kan man starte forebyggelsen af bakterievækst, tandsten og bylder og fremadrettet sikre, at ens hund undgår tilsvarende problemer med dårlig ånde.

hund med boldVuffeli hundeblog
0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *