Forside » Hundehelbred » Hvorfor hoster min hund?

Hvorfor hoster min hund?

hund ligger på brun baggrundVuffeli hundeblog

Det er helt normalt, hvis en hund engang imellem hoster en enkelt gang eller to. Men hoste kan også skyldes forskellige infektioner og sygdomme, og sidst men ikke mindst kan de forskellige typer af hoste pege i retning af, hvad hunden fejler. 

Med denne guide vil Vuffeli hjælpe dig med at identificere, om din hunds hoste er noget, som du bør være opmærksom på, samt hvad du kan gøre. 

Hvilken type hoste har din hund?

Det første, du kan gøre, er at finde ud af hvordan og hvor meget, din hund hoster. Det er vigtigt at kunne give svar på, hvis du vælger at gå videre til dyrlægen. Derfor er det en god idé at tage stilling til de følgende spørgsmål:

  • Er det en dyb hosten?
  • Er det en tør eller en fugtig hosten?
  • Er hosten på en måde hylende?
  • Hoster hunden, mens den sover?
  • Hoster hunden, når den anstrenger sig?

Som du kan se, er der mange måder, en hund kan hoste på, og det kan skyldes mange forskellige ting. I de følgende afsnit gennemgår vi disse punkter, samt hvilke sygdomme, de diverse host kan relatere sig til.

Har din hund kennelhoste?

Har din hund en dyb, tør og harkende hoste, kan det være et tegn på, at den har fået kennelhoste. 

Det drejer sig om en meget smitsom øvre luftvejsinfektion, som din hund kan udvikle, efter at have været sammen med andre hunde. Infektionen skyldes en eller flere af følgende agens; bakterien Bordetella Bronchiseptica, adenovirus og parainfluenzavirus. 

Lidelsen kaldes for kennelhoste, da hunde plejer at udvikle sygdommen efter at have været på hundepensioner eller lignende situationer såsom hundetræning eller udstilling, hvor mange hunde er samlet. 

Du vil dog først kunne se, at hunden er blevet smittet efter cirka en uge, og sygdommen ses ligesom forkølelse og influenza hos mennesker ofte i efterårs- og vintermånederne.

Læs også: Kan hunde få coronavirus?

hundehvalp gaber og ligger på gulvetVuffeli hundeblog

Kennelhoste plejer at tage mellem to til tre uger, inden det går i sig selv igen.

Det er vigtigt, at du holder din hund i ro, imens den har symptomer, da det ellers kan udvikle sig til mere kronisk hoste eller lungebetændelse. Det er endvidere en god idé, at du kontakter din dyrlæge for at få be- eller afkræftet, om din hund rent faktisk har kennelhoste. Her vil du muligvis få anbefalet en behandling.

Hunde kan også få en vaccine mod kennelhoste. Vaccinen anbefales, hvis hunden har et svagere immunforsvar, eksempelvis hvis den er gammel eller ung. Du kan snakke med din dyrlæge, hvis det er noget, du overvejer til din hund. 

Har din hund hjerteorm?

Fransk hjerteorm, også kaldet Angiostrongylus Vasorum, er hyppigt forekommende hos hunde i Danmark og den kan udvikle sig til en livstruende sygdom. 

Sygdommen smitter via snegle, hvor hunden kan optage ormeæggene fra omgivelser såsom vandpytter og græs, hvor der er eller har været inficerede snegle. Hunden behøver altså ikke at spise sneglen for at blive smittet. Den kan risikere at blive smittet ved blot at slikke et sted, hvor sneglen har været. 

Symptomerne på hjerteorm er hoste, nedstemthed og påvirket vejrtrækning, og da hjerteormene tilmed kan påvirke blodets størkningsevne, kan der også ses en øget blødningstendens eller små blodansamlinger i huden. Sagt med andre ord, så vil selv et lille sår hos hunden bløde mere og i længere tid end normalt. 

Oplever du dette, er det alvorligt, og du skal skynde dig at kontakte din dyrlæge. 

Smitten sker oftest i foråret, sommeren og efteråret. Hvis din hund udviser symptomer, eller hvis du bor i et område hvor smittepresset er stort, bør du få kontrolleret din hund jævnligt. Dyrlægen kan enten undersøge, om din hund er smittet ved at tage en blodprøve eller ved at undersøge tre afføringsprøver opsamlet på tre forskellige dage i streg. 

hundeejer og dalmatiner hund leger sammenVuffeli hundeblog

Har din hund slugt noget?

Hvis din hund hoster og eventuelt forsøger at kaste op, kan det være, at den har slugt noget, som nu har sat sig fast. Her er Vuffelis råd, at du straks tager hunden til dyrlæge, for at objektet kan blive fjernet, så hunden igen kan trække vejret frit.

Har din hund lungebetændelse?

Hunde kan også udvikle lungebetændelse. I sådanne tilfælde vil du nogle gange høre en mere gurglende hoste, hvis der produceres slim. Hosten kan lyde mere fugtig, fordi der opbygges væske og slim i lungerne, som generer hunden. Hvis din hund hoster på denne måde, kan vi anbefale, at du taget den til din dyrlæge – især hvis din hund er meget ung eller meget gammel, da det er disse hunde, der plejer at have øget risiko for lungebetændelse samt et lavere immunforsvar.

Hvis din hund har kastet op og derefter indåndet noget af sin opkast, der derved er kommet ned i lungerne, kan det resultere i lungebetændelse. Lungebetændelse kan også skyldes bakterier, virus eller svampeinfektioner.

Hoster din hund, mens den sover?

Hvis din hund hoster, mens den sover eller er i ro, kan det være tegn på, at den er ved at udvikle hjerteproblemer. Dette er blandt andet mere hyppigt blandt racen Cavalier King Charles Spaniel.

I dette tilfælde kan vi stærkt anbefale at kontakte din dyrlæge for at få hunden undersøgt.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *