Forside » Hunderacer » Berner sennenhund – 10 ting om racen

Berner sennenhund – 10 ting om racen

Vuffeli hundeblog

Den mægtige og bedårende berner sennenhund vækker ofte opsigt, når den roligt og nysgerrigt trasker loyalt afsted ved siden af sin ejer. Her er 10 ting, du måske ikke vidste om en berner sennenhund, samt gode råd og sjove tips og tricks om hunderacen. Læs med.

10 ting du ikke vidste om en berner sennen

  1. Berner sennenhunden stammer fra Schweiz
  2. Den var oprindeligt en arbejdshund, der blandt andet vogtede kvæg og gård og varetog rollen som trækhund, når der skulle transporteres tunge ting som eksempelvis mælkekærrer
  3. Den har ry for at være en meget loyal hunderace, der elsker at tilfredsstille sine nærmeste
  4. Berner sennenhundens oprindelse gemmer sig i dens navn. Inden hunderacen blev populær i store del af verden, var den særligt udbredt i og omkring den schweiziske by Bern
  5. En berner sennenhund bliver gennemsnitligt ca. 7–8 år
  6. Den vejer typisk 34–50 kg, og derfor varierer foderbehovet meget fra hund til hund
  7. Berner sennenhundens pels er så smart indrettet, at den både kan hjælpe med beskytte mod den varme sol og isolere mod kulden, når temperaturen falder
  8. Racen er kendt for at være utrolig lærenem og trofast, og vil gerne lære nye ting og derigennem føle sig nyttig
  9. Mange berner sennenhunde elsker at være udendørs og nyder gåture selv i koldt, vådt og blæsende vejr

Vil du vide mere om den pelsede vuf? Læs med under billedet.

berner sennen i naturenVuffeli hundeblog

Hvorfor en berner sennenhund?

Det er ikke et tilfælde, at berner sennenhunden har ry for at være en utrolig loyal hunderace. Den stammer oprindeligt fra de schweiziske bjerge, hvor den varetog et væld af forskelligartede opgaver. Hundene holdt blandt andet styr på det græssende kvæg, de fungerede som vagthunde, og de brugte deres stærke kroppe til at trække tunge genstande fra A til B.

Racen har gennem sine mange arbejdsroller altid været i tæt kontakt med sin familie, og af den grund har den blandt andet udviklet sig til den trofaste hunderace, vi kender i dag. Den er kendt for at være selvsikker og venlig overfor andre, den møder på sin vej.

GØR SOM 10.000 ANDRE HUNDEEJERE

berner sennen klar til at legeVuffeli hundeblog

Læs også: Hvilken hunderace skal du vælge?

FCI: Racestandarden for en berner sennen

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Berner sennenhundens størrelse, alder og pels

Berner sennenhunden har en trefarvet tyk pels i farverne hvid, brun og sort. Mønstret kan variere en anelse fra hund til hund. 

Hanhunden bliver typisk op til ca. 64-70 cm i skulderhøjde. Tæverne er generelt en smule mindre; de bliver ca. 58-66 cm i skulderhøjde.

Idealvægten for en fuldvoksen hanhund er ca. 40-50 kg afhængig af kropsbygningen. Tæverne bliver typisk lidt mindre og ligger på ca. 36-48 kg.

Det er vigtigt at have en idé om, hvor stor ens berner sennenhund cirka bliver som fuldvoksen. Hundens ernæringsmæssige behov varierer nemlig, blandt andet afhængig af dens størrelse. Derfor er idealvægten afgørende, når man skal vurdere, hvad hundens måltider skal bestå af, og hvor store måltiderne skal være. Hvalpens forældre er som regel et rigtig godt pejlemærke for, hvor stor hvalpen vokser sig.

Den gennemsnitlige levetid for en berner sennenhund er 7–8 år.

berner sennen hvalp kiggerVuffeli hundeblog

Berner sennenhunden hører til FCI-gruppe 2, som indebærer schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde.

Økonomi og berner sennenhund

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Påregn derfor løbende udgifter til foder, udstyr såsom hundekurve, -halsbånd og -seler og ikke mindst hvalpetræning, forsikring og dyrlæge.

Inden man anskaffer sig en berner sennenhund – eller en hvilken som helst anden type hund – er det en god idé at danne sig et overblik over potentielle udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

En fuldvoksen berner sennen spiser ca. 450 g foder hver dag. Det løber op i over 13 kg hundemad om måneden, og årligt skal du derfor fylde ca. 156 kg hundefoder op i hundeskålen. Med en berner sennen i familien er det derfor en god idé at tænke foder ind i budgettet.

Kærlighed har naturligvis ikke en pris, men det er en fornuftig tanke at have med sig, inden man anskaffer sig en stor hunderace som en berner sennenhund.

berner sennen ligger på grusVuffeli hundeblog

Typiske helbredsproblemer

Led- og gigtproblemer

Ligesom mange andre store hunderacer har berner sennenhunden desværre tendens til knogle- og ledproblemer. Den er blandt andet disponeret for hofte- og albueledsdysplasi. Derfor er det en god idé at holde øje med dens bevægelighed og få dens led og mobilitet tjekket ved dyrlægen regelmæssigt.

Læs også: Hofteledsdysplasi hos hunde

Store hunderacer vokser hurtigt og har en lang vækstperiode. Her er det særligt vigtigt at tage højde for dens led og knogler. En berner sennenhunds krop er gennemsnitligt færdigudviklet, når den er 18–24 måneder gammel.

I vækstperioden er det særligt vigtigt, at hunden får den rette ernæring. Med et velbalanceret foder serveret i de rigtige mængder, kan man give sin hvalp et solidt fundament for en sund og korrekt vækst. Hvis hundefoderet og foderdoseringen ikke passer til hvalpens behov, kan den risikere at udvikle forskellige knoglelidelser som eksempelvis hofteledsdysplasi.

Læs også: Hvalpefoder: Sådan finder du et godt foder til din hvalp

Husk:
For at mindske risikoen for hofteledsdysplasi, og generelt hofteproblemer, kan du sørge for, at din hund ikke overbelaster sine led – specielt som hvalp. Man kan overbelaste sin hunds led ved at udsætte den for overdreven motion, som for eksempel at gå for lange ture eller dyrke for meget agility. Undgå eksempelvis, så vidt muligt, både som hvalp og voksen, at at din berner sennen går på trapper.

Her i Vuffeli kan vi hjælpe dig med at finde det helt rigtige foder, der passer til netop din hund. Du kan altid få en hyggelig og uformel samtale med en af vores dygtige og veluddannede ernæringseksperter.

OM VUFFELI

Kræft 

Man ser desværre en tendens til, at berner sennenhunde oftere rammes af kræft end andre hunderacer.

Der er desværre ikke en specifik måde at mindske risikoen for, at ens berner sennen dør af kræft. Dog menes det, at det kan gå i arv. Af den grund skal man sikre sig at købe en berner sennen med kræftfrit stamtræ. Et godt råd fra Vuffeli er derfor at opsøge en erfaren avler, der tester sine hunde for arvelige sygdomme.

Dog er et kræftfrit stamtræ desværre stadig ikke ensbetydende med, at ens berner sennen kan gå kræftfrit igennem sit hundeliv. 

Pelspleje

Med en berner sennenhund i familien kan man godt indstille sig på en del pelspleje. Den fælder en del, særligt i overgangsperioder, og har godt af at blive børstet en gang om ugen. Det er vigtigt at finde en børste, der kan nå ned til underulden, så underulden ikke filtrer sig sammen og danner knuder, som kan være smertefulde for hunden og skabe hudproblemer.

Bliver pelsen ikke plejet ordentligt, kan der opstå sammenfiltringer i pelsen. Manglende pelspleje kan blandt andet forårsage bakterieophobninger, svamp og hudproblemer.

Et velafbalanceret hundefoder kan medvirke til sund hud og pelspleje.

Gåture og motion

Berner sennenhunden har generelt et moderat aktivitetsniveau. Den har typisk masser energi, og den har behov for fysisk, mental og social stimulering på daglig basis. Særligt som ung hund er den fuld af aktivitet og kræver en del beskæftigelse.

Berner sennenhunden tilpasser sig typisk efter familiens aktivitetsniveau og er gerne lige i nærheden af sin familie. Mange berner sennenhunde elsker at traske rundt og holde styr på hele familien. Det er en hunderace, som er kendt for at foretrække spadserture og rask gåtempo fremfor lange løb, så et par friske gåture hver dag er som regel en god opskrift på motion for en berner sennenhund. Vind og vådt vejr er typisk ingen hindring. Mange berner sennehunde synes typisk kun udflugterne bliver sjovere, hvis vejrudsigten siger regn, sne eller blæst.

Læs også: 5 gode aktiviteter til dig og din hund på en regnvejrsdag

Træning

Træning kan være sjovt for både hunden og hele familien, og det er en rigtig god mulighed for kvalitetstid.

Alle hunde er forskellige, men berner sennenhunden er generelt kendt for at være utrolig lærenem, trofast og arbejdsom. De er typisk meget loyale hunde, der elsker at samarbejde og gerne vil løse opgaver med deres nærmeste. 

Det er vigtigt at tilpasse træningen til hundens temperament og livsstadie. Store hunde modnes generelt senere end små hunde både fysisk og psykisk. Indtil hvalpen har vokset sig stor og sund, lært verden og hverdagen at kende, og hormonerne har stabiliseret sig, er det en god idé at finde lidt ekstra tålmodighed frem.

Berner sennenhunden er en stor og stærk hund, og den kan hurtigt trække afsted med den, der er i den anden ende af hundesnoren i ren og skær begejstring og glæde, eller hvis den føler trang til at handle på impulser. Det er en rigtig god idé at sætte fokus på at lære hunden at gå pænt i snor. Start gerne, mens din berner sennenhund er hvalp, og sørg for at gåturene bliver en sikker, kontrolleret og behagelig oplevelse for jer begge – og dem omkring jer. Med positive træningsprincipper drevet af ros og belønning kommer man rigtig langt.

Det er vigtigt, at man lærer hunden, hvilken adfærd man ønsker af den. Selvom det bare er leg. 

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

10 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *