Forside » Hunderacer » Cavalier king charles spaniel – 10 ting om racen

Cavalier king charles spaniel – 10 ting om racen

Vuffeli hundeblog

Den lille hund med de store, udtryksfulde øjne er et særdeles populært familiemedlem. Cavalieren er kendt for at være både venlig og loyal. Men vidste du, at racen også har royale forbindelser? Læs med, og bliv klogere på den kærlige selskabshund.

10 ting du (måske) ikke vidste om cavalier king charles spaniel

 1. Det var den 8. mest populære hunderace i Danmark i 2020 ifølge Dansk Kennel Klub (DKK).
 2. Racen findes i fire forskellige farvekombinationer.
 3. Cavalier king charles spaniel er en populær familiehund.
 4. Racen er en selskabshund, der elsker at være tæt på mennesker, men som spaniel har den bevaret lidt interesse for vildt – særligt fugle – og den er generelt glad for at bruge sin næse.
 5. Cavalier king charles spanielen stammer fra England.
 6. Racen historie er tæt knyttet til det engelske kongehus, og derfor har den flere royale forbindelser.
 7. Cavalier king charles spanielen er disponeret for flere helbredsproblemer.
 8. Racen er socialt anlagt og elsker at være tæt på sin familie.
 9. Den trives ikke med at være alene hjemme i længere tid.
 10. Racen er samarbejdende og elsker positiv opmærksomhed, men den er også kendt for at have et følsomt sind.

Vil du vide mere om den populære cavalier king charles spaniel? Læs med under billedet.

 Vuffeli hundeblog

Hvorfor en cavalier king charles spaniel?

Cavalier king charles spanielen – der af mange blot kaldes en cavalier – er en populær familiehund, der er kendt for at være venlig, stilfærdig og imødekommende af natur. Samtidig er det en hunderace, som er både hurtig og adræt og sandsynligvis vil elske friske gåture såvel som afslappende hyggestunder derhjemme. Den kommer generelt godt ud af det med både børn og voksne og er god til at tilpasse sig familiens livsstil.

Cavalieren er en selskabshund, der er glad for menneskelig kontakt, og den elsker at være tæt på sin nærmeste familie. Den er typisk både kontaktsøgende og opmærksom, og derfor kan du godt forvente, at den vil følge med dig rundt i huset. Det er derfor også en hunderace, som ikke trives med at være alene hjemme i længere tid.

FCI: Racestandarden for en cavalier king charles spaniel

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCIs racestandard, når vi beskriver og rådgiver omkring hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace.

Cavalier king charles spanielens størrelse, alder og pels

Cavalieren er en lille hunderace. Skulderhøjden for racen er ca. 31-33 cm, og idealvægten er 5,4-8 kg afhængig af køn og størrelse.

Racen har en gennemsnitlig høj levealder, og derfor kan en sund og rask cavalier forventes at blive op til 10-15 år gammel.

Cavalieren har en lang og silkeblød pels, der kommer i forskellige farvevarianter.

Der findes fire godkendte farvevarianter af cavalier king charles spaniel:

 • Sort med tanfarvede aftegninger – også kaldet Black and Tan.
 • Ensfarvet rød – også kaldet Ruby.
 • Hvid med kastanjebrune partier – også kaldet Blenheim.
 • Trefarvet: sort og hvid med tan-aftegninger – også kaldet Tricolour.
 Vuffeli hundeblog

Læs også: Kærlighed på fire ben: Sådan ved du, om din hund elsker dig

Hvem er cavalier king charles spanielens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Cavalier king charles spanielen er en lille hunderace, der kan egne sig til at bo i hus såvel som lejlighed. Den er god til at tilpasse sig sine omgivelser og elsker at være tæt på sin familie.

Det er en hunderace, som ikke trives med at være alene hjemme i længere tid. Derfor er det en god idé langsomt at træne sin cavalier til at være alene hjemme og generelt at minimere alenetiden.

Racen kan have tendens til at gø, men det en adfærd, som sagtens kan kontrolleres med den rette træning.

Husk:
Hvis du er i tvivl om, hvilken hunderace, der passer bedst til dig, så er det en rigtig god idé at besøge diverse opdrættere og lære de forskellige hunde bedre at kende. Selvom racestandarden kan indikere, hvilken type hund, man kan forvente, og hvilke behov den har, så er hver hund unik med eget temperament og personlighed – og heldigvis for det.

Økonomi og cavalier king charles spaniel

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Påregn derfor løbende udgifter til foder, udstyr såsom hundekurve, -halsbånd og -seler og ikke mindst hvalpetræning, forsikring og dyrlæge.

Inden man anskaffer sig en cavalier king charles spaniel – eller en hvilken som helst anden type hund – er det en god idé at danne sig et overblik over potentielle udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

Er en cavalier king charles spaniel en god familiehund?

Cavalieren er kendt for at kunne blive en rigtig god familiehund. Den er typisk blid, venlig og omgængelig, og du kan hurtigt træne den til at være let at have med på gåture.

For at hunden kan blive et sundt og velfungerende familiemedlem, er det essentielt, at hundens behov bliver opfyldt, og at du som ejer skaber nogle klare retningslinjer for alle i hjemmet. Cavalier king charles spanielen er generelt let at opdrage og træne, men det kræver gode træningsprincipper og tålmodighed for at få en lydig hund, der passer ind i familien. 
En cavalier king charles spaniel kan blive en fantastisk legekammerat, der sandsynligvis er frisk på masser af sjov kvalitetstid med både børn og voksne.

Læs også: Skal du have hund? – 11 tips til førstegangshundeejeren

Cavalier king charles spanielens typiske helbredsproblemer

Cavalier king charles spanielen er en af de hunderacer, der klassificeres som en brachycephal hunderace – det vil sige en fladnæset hunderace med forkortede næseknogler, forsnævrede næsebor og snævre luftveje.

Hunde med brachycephalt syndrom har større risiko for åndedrætsbesvær og overophedning, og det skal man derfor være ekstra opmærksom på – særligt på varme sommerdage, eller hvis hunden lige har leget eller motioneret.

En af de mest udbredte helbredsproblemer indenfor racen er hjerteproblemer. Racen er desværre disponeret for hjertesygdomme, som eksempelvis hjertesvigt og hjerteklapsygdomme.

 Vuffeli hundeblog

Derudover er racen også særligt udsat for syringomyeli, som er en tilstand, der har at gøre med rygmarven og kraniet. Tilstanden kan undersøges ved en MR-scanning.

Racen har også tendens til at få øjenproblemer og hudproblemer såsom kløe, rød og irriteret hud samt infektion. Derudover døjer mange cavalier king charles spaniels med en sart mave, og derfor er det afgørende, at man finder et godt foder.

Der findes desuden flere arvelige lidelser indenfor racen. De tæller blandt andet sygdommene Dry Eye Syndrome (CCS) og Episodic Falling Syndrome (EFS), som kan påvises ved hjælp af en DNA-test. Det er vigtigt, at avlshunde testes for disse sygdomme.

Tip:
For at sikre racens sundhed er det vigtigt at henvende sig til en ansvarlig opdrætter, der kan fremvise gyldige certifikater og sundhedstest for hvalpen og dens forældre. Sørg også for at møde hundene – det vil nemlig sige en hel del om jeres kommende familiemedlem.

Hvordan ser dagligdagen ud med en cavalier king charles spaniel?

Pelspleje

Cavalier king charles spanielen er en hunderace, som kræver moderat pelspleje. Dens pels har godt af at blive børstet igennem regelmæssigt for at fjerne løse hår og undgå sammenfiltringer. Der kan let danne sig knuder og filtreringer på cavalierens ører, bryst og ben, og derfor er det vigtigt, at man ofte reder de fine hår godt og nænsomt igennem.

Samtidig er pelsplejen godt for både dens hud og hår, og det er også en vigtig mulighed for at tjekke hunden for eventuelle helbredsproblemer, der kræver opmærksomhed. 
Det er en rigtig god idé at vænne sin cavalier til pelspleje, allerede fra den er hvalp, så børstningen bliver en nem og hyggelig stund for jer begge.

 Vuffeli hundeblog

Gåture og motion

Cavalier king charles spanielen er en hunderace med et moderat aktivitetsniveau. Selvom cavalieren generelt er en rolig og afslappet hunderace, så er det også en aktiv hund, der sandsynligvis vil elske friske gåture, leg og aktiviteter, og som har brug for, at motion er en fast del af hverdagen.

Den har brug for både fysisk og mental stimulering såvel som social kontakt for at trives. Derfor er det vigtigt med flere daglige gåture, hvor den har mulighed for at bevæge sig og blive stimuleret.

Samtidig er det også en hunderace, der generelt er rigtig god til at tilpasse sig familiens aktivitetsniveau. Den vil garanteret elske at være sammen med dig og nyde dit selskab derhjemme.

Læs også: Hvor meget motion skal hvalpen og den voksne hund have?

Cavalieren vil sandsynligvis også have interesse for aktiviteter såsom apportering og opgaver, hvor den kan bruge sin næse. Det er en god idé at holde sig til korte træningsintervaller og positive træningsprincipper, for at holde hundens motivation og gejst.

HUSK:
Vær ekstra opmærksom på hundens helbred under varme temperaturer. Sørg for, at din cavalier ikke bliver overanstrengt på varme dage, og at den har adgang til vand og skygge.

Træning

Cavalier king charles spanielen er en samarbejdende og blid hund, som er relativt nem at træne. Men det er vigtigt at gribe træningen an i et tempo, der passer hunden, og som fastholder lysten og motivationen. Det er en god idé at starte træningen tidligt og at etablere nogle klare retningslinjer, der gør det lettere for din hund at forstå, hvad du ønsker fra den, og hvilke regler, der gælder for alle i familien.

Alt i alt er en cavalier et godt bud på en hund, der kan indfri dine drømme om en rolig men aktiv træningspartner. Racen bliver ofte brugt til lydighedstræning, agility eller andre discipliner som for eksempel dog dancing.

Cavalieren elsker positiv opmærksomhed, så med en positiv indstilling og belønninger, kan I komme rigtig langt. Racen er kendt for at have et følsomt sind, og derfor er det vigtigt at gribe kommunikationen an med ros og belønninger.

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

 Vuffeli hundeblog

Men tænk over, hvor ofte du gør brug af godbidder, og hvad du bruger som godbidder. Racen er kendt for at være særdeles madglad og kan nemt tage på i vægt.

Din cavalier vil garanteret kigge på dig med store, bedende hundeøjne, hvis der er noget velduftende i luften. Lad derfor ikke godbidderne tage overhånd og nyd jeres gåture og aktiviteter sammen. Overvægt har mange negative følgevirkninger og kan forringe hundens bevægelighed og livskvalitet markant.

Derfor er det også vigtigt at finde et foder med sunde og afbalancerede næringsværdier, som serveres i passende portionsstørrelser. Vuffeli vil hellere end gerne hjælpe dig med at finde et kvalitetsfoder og en foderplan, der passer til lige netop din cavalier, og som kan hjælpe dig med at skabe de bedste forudsætninger for din hunds sundhed og trivsel.

GRATIS PRØVEPAKKE

2 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også