Forside » Hunderacer » Golden retriever: Den gyldne familiehund

Golden retriever: Den gyldne familiehund

Vuffeli hundeblog

Vidste du, at golden retriever er den 3. mest populære hunderace i Danmark? Det er der selvfølgelig en grund til. Læs med her, og bliv klogere på den vellidte vuf.

10 ting du (måske) ikke vidste om golden retriever

  1. Golden retriever er en af de racer, der er blevet brugt allermest i Hollywood-film og tv-serier
  2. Racen blev opdrættet som jagthund og er blevet brugt til at apportere vandfugle. Derfor er den typisk særdeles vandglad og en rigtig dygtig svømmer
  3. Fordi den er opdrættet til at apportere, elsker den også at bære ting i munden. Du kan stimulere dette instinkt ved leg, eller ved at lade din golden retriever bære ting for dig
  4. Racen er avlet til at kunne bære det nedskudte vildt så nænsomt som muligt. Derfor har den en utrolig blød mund
  5. Racen er typisk social og kontaktsøgende, mild af sind og ivrig efter at behage
  6. Racen har et højt aktivitetsniveau og kræver meget motion og mental stimulering. Den egner sig godt til en aktiv livsstil og vil elske at komme med på vandreture og nye eventyr
  7. De fleste golden retrievers elsker mad og spiser gerne stort set hvad som helst. Derfor er det vigtigt at holde øje med vægten, og hvad der ryger indenbords
  8. Golden retriever er en populær familiehund, der typisk er godmodig, legesyg og tolerant over for børn
  9. Grundet sit samarbejdende temperament og lærenemme sind bliver racen ofte brugt som service-, terapi- og arbejdshund
  10. Vær klar på hundehår i hjemmet. Golden retrievers er kendt for at fælde en del

Vil du vide mere om den gyldne og langhårede favorithund? Læs med under billedet.

 Vuffeli hundeblog

Hvorfor en golden retriever?

Golden retriever er en apporterende jagthund, der i årevis har været meget populær i de danske hjem. Her har den også fået kælenavnet golden. Og det er der god grund til, for golden retrievers er kendt for deres blonde pels, der kan være alt lige fra cremefarvet til helt gylden.

Hunderacen stammer oprindeligt fra Storbritannien, men ligger i dag i toppen af flere landes lister over mest populære hunderacer. Der er mange grunde til at familier rundt i hele verden har valgt en golden retriever. Et af hunderacens mest attraktive træk er dens samarbejdende evne, og det gør den også til et populært valg blandt mange førstegangshundeejere og børnefamilier.

Dog skal man huske på, at der ikke er to golden retrievers, der er ens. Hver hund har sin egen personlighed og individuelle kvaliteter, og der findes mange forskellige slags golden retrievers med meget forskellige træk. Hundenes personlighed og kropsbygning varierer, blandt andet alt afhængig af hvilke karakteristika hvalpens forældre har haft.

Golden retrievers er generelt kendt for at være kontaktsøgende, arbejdsvillige og opmærksomme.

Golden retriever kigger op

FCI – Racestandarden for golden retriever

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCIs racestandard, når vi beskriver og rådgiver omkring hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace. 

Hvor stor bliver en golden retriever?

En voksen golden retriever vejer normalt mellem 25–34 kg, hvilket gør den til en stor hunderace. Hannerne bliver normalt 56–61 cm i skuldehøjde og tæverne ca. 51-56 cm.

Størrelsen varierer dog fra hund til hund, så det er vigtigt, at du spørger din opdrætter og dyrlæge om, hvor stor de regner med, at lige præcis din golden kommer til at blive. Det er vigtigt at vide, så du kan vurdere, hvad din voksne hunds idealvægt cirka kommer til at ligge på, og så du kan give den en optimal mængde foder.

Læs også: Min hund fælder meget – hvad gør jeg?

Hvor gammel bliver en golden retriever?

En sund golden retriever bliver normalt 10–12 år gammel.

Hvem er en golden retrievers ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Som det typisk er med store hunde, har de brug for masser af plads. En golden retriever har brug for rum at boltre sig på og trives med plads til bevægelse. Det er også en god idé at give hunden muligheden for at være selvstændig indendørs, hvis den har brug for at trække sig væk fra eksempelvis støj, som man normalt finder i børnefamilierne, hvor en golden plejer at bo.

Hvis du har en have eller terrasse, er det helt sikkert noget, din golden retriever vil nyde godt af.

Men det betyder ikke, at du kan droppe gåturen, hvis din hund har adgang til en have. Det er vigtigt, at hunden får den aktivitet, den har brug for. Dette varierer selvfølgelig fra hund til hund, og det afhænger blandt andet også af hvilken livsfase, hunden er i – men du kan godt regne med, at din golden retriever har brug for daglig både fysisk, social og mental aktivering.

 Vuffeli hundeblog

Golden retriever er en hunderace, der ofte venter på, at dens familie giver den noget at lave. Derfor er det vigtigt, at man fokuserer på at give hunden forskellige aktiviteter at beskæftige sig med. Det betyder ikke nødvendigvis, at man skal fokusere på at gå meget lange ture for at få brændt energi af, men hellere at man tænker over, hvordan man kan stimulere sin hund mentalt.

En golden retriever er typisk både social og imødekommende, og den vil derfor typisk også være lykkelig for at kunne følge med dig til diverse aktiviteter og arrangementer. Det kan være en skovtur med vennerne eller et familiebesøg.

HUSK
For at have hunden med overalt, er det essentielt at kunne transportere den sikkert og forsvarligt. Er der plads til en golden retriever i din bil? Det er vigtigt, at du tager hensyn til sådan nogle spørgsmål, inden du laver planer om hvilke arrangementer, du skal have din hund med til.

Økonomi og golden retriever

En af de største afgifter for hundeejere er selvfølgelig foder. Inden man anskaffer sig en golden retriever, skal man være opmærksom på, at den spiser omkring 9-12 kg foder om måneden – alt afhængigt af faktorer såsom aktivitetsniveau, køn, størrelse og foderblanding.

Husk også, at mange ting normalt er dyrere, når det er til store hunde. Her er der tale om hundekurve, halsbånd, snore, transportbure og så videre.

Er en golden retriever en god familiehund?

Som nævnt øverst i artiklen, er golden retriever hunde blevet brugt i adskillige Hollywood-film. Har du set “Air Bud”, “Golden Winter” og “The Art of Racing in the Rain”? Hvis ikke er der en rigtig god grund, og det er selvfølgelig den gyldne og pelsede retriever.

Da goldens er apporterende jagthunde, venter de tit på at få en opgave fra deres ejere, som de kan beskæftige sig med. Især hvis der venter dem en godbid. 

 Vuffeli hundeblog

Det gør det nemt for en golden retriever at lære nye tricks og tage hensyn til forskellige situationer.

Dog betyder det ikke, at hunden ikke har brug for struktur. Som med alle andre hunderacer, er det vigtigt at opbygge nogle trygge rammer, som hunden kan forholde sig til. Hvis der er børn i familien, er det også vigtigt, at de lærer at respektere hunden og aflæse dens signaler – og at give den ro, når den har brug for at slappe af.

Golden retrievers typiske helbredsproblemer

Et af de hyppigste helbredsproblemer blandt golden retrievere er overvægt, og dette kan have flere negative konsekvenser for hundens livsstil og livskvalitet, men det kan også være med til at udvikle andre sygdomme og problemer med blandt andet knogler og led. Du kan læse meget mere om overvægt i nedenstående artikel.

Læs også: Overvægt hos hunde

En golden retriever plejer også at være en meget madglad hund, ligesom det typisk også er tilfældet med andre apporterende jagthunde som eksempelvis labrador retrieveren. Derfor er det altid et godt idé, at man som hundeejer lægger en plan for hundens fodring og holder øje med, at hunden ikke bliver overfodret med madrester af alle familiens medlemmer. Det anbefales ikke at give hunden “menneskemad”, da vores mad kan variere meget i både salt- og fedtindhold, hvilket kan påvirke din hunds helbred negativt.

Som andre store hunde, har golden retriever også større tendens til knogle- og ledproblemer såsom hofteledsdysplasi. 

Læs også: Hofteproblemer hos hunde

Hvad er forskellen på en golden retriever og en labrador retriever? 

Mange potentielle hundeejere er i tvivl om, hvorvidt de burde vælge en labrador retriever eller en golden retriever. Disse to store hunderacer minder meget om hinanden, og de er begge en del af retriever-familien, hvilket vil sige, at de begge er apporterende jagthunde. Faktisk er det ikke uden god grund, at mange overvejer, hvad forskellen egentlig er på disse to racer – udover deres udseende.

Man mener, at en golden retriever faktisk er en krydsning mellem labrador retriever, irsk setter og tweed water spaniel. Så det er ikke en tilfældighed, at racerne nu deler en masse karakteristika. 

Forskellene mellem racerne kan blandt andet også findes i deres oprindelse. Labradoren blev brugt til at apportere fisk, derimod var det oftest golden retrieverens opgave at hente fugle.

Racerne adskiller sig også i forhold til pelspleje. En golden retriever er langhåret og har en fyldig pels, hvilket betyder, at den kræver mere pelspleje – men begge racer skal selvfølgelig børstes jævnligt. I labradorens tilfælde er det normalt at kunne fjerne de allerede tabte hår fra pelsen, og for en golden er det vigtigt at sikre, at der ikke kommer skidt og knuder i pelsen.

Læs også: Labrador retriever

Hvordan ser dagligdagen ud med en golden retriever?

Pelspleje med golden retriever

Du skal ikke være overrasket, hvis din golden retriever fælder, det er nemlig ganske normalt. Mange hundeejere bliver overrasket over mængden af fældede hår, men det er ofte helt naturligt, især ved sæsonskifte. 

Pelsen er langhåret og nærmere glat. En golden retriever er også klar til det danske regnvejr takket være dens underuld, der er med til at isolere vand og skidt fra pelsbunden. 

En golden retriever kræver jævnlig pelspleje. Dog kræver den ikke lige så meget pelpleje som andre langhårede hunde, der er nødt til at besøge en hundefrisør flere gange om året for at kunne holde pelsen ren og sund.

Det er vigtigt, at du børster din golden retriever jævnligt, så du sikrer dig, at pelsen er ren, og der ikke er knuder, der kan genere hunden eller skabe hudproblemer. 

Familier med golden retrievere kan også opleve problemer med fældning, som de nogen gange forbinder med allergi eller andre helbredsproblemer. Dog er det faktisk sjældent, at det er et helbredsproblem, der skaber fældningen. Normalt fælder en golden, ligesom så mange andre hunderacer, ekstra meget ved sæsonskifte.

Du kan læse meget mere om fældning, og hvad der er normalt for din hund i artiklen lige herunder.

Læs også: Min hund fælder, hvad gør jeg?

 Vuffeli hundeblog

Gåture og motion med en golden retriever

Sørg for at stimulere din golden med daglige gåture. Men husk også at stimulere din hund mentalt. Det kan både foregå indendørs, men også på gåturen.

Prøv jer frem med nye ruter, der byder på nye og forskelligartede indtryk. Tag også gerne en bold, frisbee eller andet legetøj med til hunden. Da en golden er en apporterende jagthund, sætter den mange gange pris på, at du har noget med, som den kan fange. 

Din golden retriever vil sandsynligvis også sætte stor pris på kontakt med andre mennesker og hunde.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget motion, du burde give din golden retriever, så læs med i artiklen herunder.

Læs også: Så meget motion skal hunden have

Træning med en golden retriever

For at opnå den bedste integration i familien, er det vigtigt, at du sætter tid af til at planlægge træningen med din golden, så den kan lære forskellige kommandoer og retningslinjer.

Hvis der er børn i familien, anbefales det, at du ikke kun træner hunden, men også taler med dine børn om, hvordan I omgås hunden, og hvad I som familie kan gøre, for at jeres golden får det bedst muligt, og for at I kan få det bedste ud af den. Det er blandt andet vigtigt, at både børn og voksne lærer at aflæse hundens signaler.

Læs også: 100 signaler din hund sender til dig, som du bør kende til

Et godt råd er at lære en golden at gå i snor, allerede fra den er hvalp. Når hunden vokser sig stor, vil den have masser af kræfter, som kan være svære at styre. Derfor er det også en rigtig god idé at gå til hvalpetræning med sin hund, så I kan lægge en godt fundament for træningen, og din hvalp kan blive socialiseret.

En golden retriever er typisk især glad for øvelser, hvor den kan få lov at hente noget til dig. Den plejer ikke at være særlig selvstændig, så derfor er det vigtigt, at det er dig, der gør en aktiv indsats for at tænke på øvelser og underholdning til din hund.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også