Golden retriever: Den gyldne familiehund

Vuffeli hundeblog

Golden retriever er den 3. mest populære hunderace i Danmark. Dette er der selvfølgelig en grund til. Læs med i denne artikel, og bliv klogere på den vellidte vuf – og find ud af om en golden retriever er hunden for dig.

10 ting du (måske) ikke vidste om golden retriever

  1. Golden retriever er en af de racer, der er blevet brugt allermest i Hollywood-film og tv-serier.
  2. Racen blev opdrættet som jagthund og er blevet brugt til at apportere fugle. Derfor er den typisk særdeles vandglad og en rigtig dygtig svømmer.
  3. Racen er opdrættet til at apportere, og derfor elsker den at bære ting i munden. Du kan stimulere dette instinkt ved leg eller ved at lade hunden bære ting for dig.
  4. Racen er avlet til at kunne bære det nedskudte vildt så nænsomt som muligt. Derfor har den en utrolig blød mund.
  5. Racen er typisk social og kontaktsøgende, mild af sind og ivrig efter at behage.
  6. Racen har et højt aktivitetsniveau og kræver meget motion og mental stimulering. Den egner sig godt til en aktiv livsstil og vil elske at komme med på vandreture og nye eventyr.
  7. Golden retrievers elsker mad og spiser gerne stort set hvad som helst. Derfor er det vigtigt at holde øje med vægten, og hvad der ryger indenbords. 
  8. Racen er en populær familiehund, der typisk er godmodig, legesyg og tolerant over for børn.
  9. Grundet sit samarbejde temperament og lærenemme sind bliver racen ofte brugt som service-, terapi- og arbejdshund.
  10. Vær klar på hundehår i hjemmet. Racen er kendt for at fælde en del.

Vil du vide mere om den gyldne og langhårede favorithund? Læs med under billedet.

golden retriever med blå baggrundVuffeli hundeblog

Hvorfor en golden retriever?

Golden retriever er en apporterende jagthund, der i årevis har været meget populær i de danske hjem, hvor den ofte bare kaldes en golden. Racen stammer fra Storbritannien, og har i mange år apporteret fugle for jægere, men den er også blevet anvendt som selskabshund i mange familier.

Der er mange grunde til at familier rundt i hele verden har valgt en golden retriever. Et af racens mest attraktive træk er dens samarbejdende evne, der gør, at hunden mange gange er en god hund til førstegangshundeejere eller børnefamilier.

Dog skal man huske, at der ikke er to golden retrievers, der er ens. Hver hund har sin egen personlighed og individuelle kvaliteter, og opdrættere avler hundene med fokus på meget forskellige træk. Dette gør, at både hundens personlighed og kropstilstand kan være meget forskellige, alt afhængigt af hvilke karakteristika avleren har lagt vægt på.

Golden retriever kigger opVuffeli hundeblog

Fælles for alle goldens er deres gyldne farve og apporterende baggrund. Goldens har typisk været anvendt til at hente vildt, som jægeren har skudt, både dødt og levende. Med den rette opdragelse og træning kan man arbejde på at lære hunden at kontrollere dens instinkter.

Golden retrievers er dog generelt kontaktsøgende, arbejdsvillige og opmærksomme , når deres ejere giver dem en opgave at beskæftige sig med. Det er blandt andet derfor, man mener, at en golden retriever er en rigtig god familiehund.

FCI – Racestandarden for golden retriever

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCIs racestandart, når vi beskriver og rådgiver omkring hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace. 

Goldens størrelse, alder og pels

Hanhunden bliver normalt mellem 56 – 61 cm høj, og tæverne ligger mellem 51 – 56 cm. En voksen golden retriever vejer normalt mellem 25 – 34 kg, hvilket gør den til en stor hunderace.

Dog afhænger disse tal af hver enkelt hund, så det er vigtigt, at du spørger din opdrætter og dyrlæge om, hvor stor de regner med lige præcis din golden kommer til at blive. Det er essentielt at vide, så du kan vurdere, hvad den voksne hunds idealvægt cirka kommer til at ligge på, og så du derved også kan kontrollere fodringen.

Som navnet indikerer, er racen karakteriseret ved sin blonde pels. Golden retriever kommer i mange forskellige gullige nuancer fra helt cremet til gylden. Pelsen er langhåret og nærmere glat. Hunden er også klar til det danske regnvejr takket være dens underuld, der er med til at isolere vand og skidt fra pelsbunden. 

Du skal ikke være overrasket, hvis din golden retriever fælder, da det er ganske normalt for racen. Mange hundeejere bliver overrasket over mængden af fældede hår, men det er ofte meget normalt, især ved sæsonskifte. 

Læs også: Min hund fælder meget – hvad gør jeg?

En sund golden retriever bliver normalt mellem 10 – 12 år gammel.

Hvem er en golden retrievers ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Som det typisk er med store hunde, er det vigtigt at give en golden retriever masser af plads. En golden retriever har brug for rum at boltre sig på og trives med plads til bevægelse. Det er også en god idé at give hunden muligheden for at være selvstændig indendørs, hvis den har brug for at trække sig væk fra eksempelvis støj, som man normalt finder i børnefamilierne, hvor en golden plejer at bo.

Grundet dette er en golden retriever også altid glad for at have adgang til en have eller en lille terrasse.

hund med tæppe påVuffeli hundeblog

Dog er det ikke ensbetydende med, at man kan droppe gåturen, hvis hunden har adgang til en have. Faktisk er det vigtigt at familien kan sikre hunden den aktivitet, den har brug for. Dette varierer selvfølgelig fra hund til hund, og det afhænger af hvilken livsfase, hunden er i – men du kan regne med, at hunden forventer, at der sker noget spændende i hverdagen.

Da en golden er en hunderace, der tit venter på at ejeren, giver den noget at lave, er det vigtigt, at man fokuserer på at give hunden forskellige aktiviteter at beskæftige sig med. Det betyder ikke nødvendigvis, at man skal fokusere på at gå meget lange ture for at få brændt kalorier af, men hellere at man tænker over, hvordan man kan stimulere hunden mentalt. Så hvis du betragter dig selv som et kreativt menneske, der kan komme på mange forskellige opgaver, du kan give din hund, er en golden retriever muligvis hunderacen for dig.

En golden retriever vil typisk også være glad for at kunne følge med dig til diverse aktiviteter og arrangementer. Det kan være en skovtur med vennerne eller et familiebesøg.

HUSK
For at have hunden med overalt, er det essentielt at kunne transportere den. Vil hunden kunne være i din bil? Har du gode transportmuligheder til dig og din hund? Det er vigtigt, at du tager hensyn til sådan nogle spørgsmål, inden du laver planer om hvilke arrangementer, du skal have din hund med til.

Økonomi og golden retriever

En af de største afgifter for hundeejere er selvfølgelig foder. Specielt hvis hunden er stor, som en golden retriever er. Inden man køber en golden retriever, skal man være opmærksom på, at den spiser omkring 9-12 kg foder om måneden – alt afhængigt af faktorer såsom aktivitetsniveau, køn, størrelse og foderblanding.

En golden retriever plejer også at være en meget madglad hund, ligesom det typisk også er tilfældet med andre apporterende jagthunde som eksempelvis den amerikanske cocker spaniel og labrador retrieveren. Derfor er det altid et godt idé, at man som hundeejer lægger en plan for hundens fodring og holder øje med, at hunden ikke bliver overfodret med madrester af alle familiens medlemmer. Det anbefales ikke at give hunden “menneskemad”, da vores mad kan variere meget i både salt- og fedtindhold, hvilket kan påvirke din hunds helbred negativt.

Husk også, at mange ting normalt er dyrere, når det er til store hunde. Her er der tale om hundekurve, halsbånd, snore, transportbure og så videre.

Er en golden retriever en god familiehund?

Som nævnt øverst i artiklen, er golden retriever hunde blevet brugt i adskillige Hollywood-film. Nogle eksempler er børnefilmen “Air Bud”, “Golden Winter” og “The Art of Racing in the Rain” – og det er der selvfølgelig en grund til.

Da goldens er apporterende jagthunde, venter de tit på at få en opgave fra deres ejer, som de kan beskæftige sig med. Især hvis der venter dem en godbid. 

golden retriever med snor til at gå turVuffeli hundeblog

Dette gør det nemt for en golden at lære nye tricks og tage hensyn til forskellige situationer. Derfor har mange hundeejere god erfaring med at opdrage golden retrievere omkring børn og i hjem, hvor der sker meget i hverdagen.

Dog betyder det ikke, at hunden ikke har brug for struktur. Som med alle andre hunderacer, er det vigtigt at opbygge et hierarki derhjemme, som hunden kan forholde sig til. Hvis der er børn i familien, er det også vigtigt, at de lærer at respektere hunden og give den ro, når den har brug for at slappe af.

Golden retrievers typiske helbredsproblemer

Et af de hyppigste helbredsproblemer blandt golden retrievere er overvægt, og dette kan have konsekvenser for hundens livsstil og livskvalitet, men det kan også være med til at udvikle andre sygdomme og problemer med knogler og led. Du kan læse meget mere om overvægt i nedenstående artikel.

Læs også: Overvægt hos hunde

Et godt råd er at lade være med at give huden madrester. Hvis dette bliver til en vane blandt alle familiemedlemmer, så kan din golden retriever hurtigt tage på.

Som andre store hunde, har golden retriever også større tendens til knogle- og ledproblemer såsom hofteledsdysplasi. 

Læs også: Hofteproblemer hos hunde

Hvad er forskellen på en golden retriever og en labrador retriever? 

Mange potentielle hundeejere er i tvivl om, hvorvidt de burde vælge en labrador retriever eller en golden retriever. Disse to store hunderacer minder meget om hinanden, og de er begge en del af retriever familien, hvilket vil sige, at de begge er apporterende jagthunde.

Faktisk er det ikke uden god grund, at mange overvejer, hvad forskellen egentlig er på disse to racer – udover deres udseende. Man mener, at en golden retriever faktisk er en krydsning mellem labrador retriever, irsk setter og tweed water spaniel. Så det er derfor ikke en tilfældighed, at racerne nu deler en masse karakteristika. 

Forskellene mellem racerne kan blandt andet også findes i deres oprindelse. Labradoren blev brugt til at apportere fisk til fiskerne, derimod var det oftest golden retrieverens opgave at hente fuglene til jægeren. 

Racerne adskiller sig også i forhold til pelspleje. En golden retriever er langhåret og har en fyldig pels, hvilket betyder, at en golden retriever kræver mere pelspleje – men begge racer skal selvfølgelig børstes jævnligt. I labradorens tilfælde er det normalt at kunne fjerne de allerede tabte hår fra pelsen, og for en golden er det vigtigt at sikre, at der ikke kommer skidt og knuder i pelsen.

Læs også: Labrador retriever

Hvordan ser dagligdagen ud med en golden retriever?

Pelspleje med golden retriever

Som langhåret hund kræver en golden retriever jævnlig pelspleje. Dog kræver den ikke så meget pelpleje som andre langhårede hunde, der er nødt til at besøge en hundefrisør flere gange om året for at kunne holde pelsen ren og sund.

Det er vigtigt, at du børster hunden jævnligt, så du sikrer dig, at pelsen er ren, og der ikke er knuder, der kan genere hunden eller skabe hudproblemer. 

Familier med golden retrievere kan også opleve problemer med fældning, som de nogen gange forbinder med allergi eller andre helbredsproblemer. Dog er det sjældent, at det er et helbredsproblem, der skaber fældningen. Normalt fælder en golden, ligesom så mange andre hunderacer, ved sæsonskifte.

Du kan læse meget mere om fældning, og hvad der er normalt for din hund i artiklen lige herunder.

Læs også: Min hund fælder, hvad gør jeg?

hund kigger til sidenVuffeli hundeblog

Gåture og motion med en golden retriever

Sørg for at stimulere din golden med gåture. Dog er det vigtigt, at du ikke glemmer også at stimulere din hund mentalt. Dette kan foregå både indendørs, men også på gåturen.

Sørg for at gåturen bliver til noget spændende. Sagt med andre ord, lad vær med at gå den helt samme tur hver dag. Tag også gerne en bold, frisbee eller andet legetøj med til hunden. Da en golden er en apporterende jagthund, sætter den mange gange pris på, at du har noget med, som den kan fange. 

Det kan også være en god ide, at din hund får kontakt med andre mennesker og hunde, da det også vil hjælpe med at stimulere din hund mentalt.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget motion, du burde give din golden retriever, så kan du læse med i artiklen herunder.

Læs også: Så meget motion skal hunden have

Træning med en golden retriever

For at opnå den bedste integration i familien, er det vigtigt, at du sætter tid af til at planlægge træningen med din golden, så den kan lære forskellige kommandoer og retningslinjer. Især hvis der er børn.

Hvis der er børn i familien, anbefales det, at du ikke kun træner hunden, men også taler med dine børn om, hvordan I omgås hunden, og hvad I som familie kan gøre, for at jeres golden får det bedst muligt. Det er blandt andet vigtigt, at både børn og voksne lærer at aflæse hundens signaler.

Læs også: 100 signaler din hund sender til dig, som du bør kende til

Et godt råd er at lære en golden at gå i snor allerede fra den er hvalp. Når hunden vokser sig stor, vil den have massere af kræfter, som kan være svære at håndtere, hvis ikke man har opbygget nogle gode rutiner med at gå i snor. Derfor kan det også være en god idé at gå til hvalpetræning med sin hund, så den kan starte træningen tidligt, møde andre hunde og familier og blive socialiseret.

En golden retriever er også glad for øvelser, hvor den kan få lov at hente noget til ejeren. Den plejer ikke at være særlig selvstændig, så derfor er det vigtigt, at det er dig, der gør en aktiv indsats for at tænke på øvelser og underholdning til din hund.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *