Golden retriever: Den gyldne familiehund

Golden retriever kigger opVuffeli hundeblog

Vidste du at golden retrievers er en af de racer der er blevet brugt allermest i Hollywood-film og serier? Dette er der selvføgelig en grund til.

Golden retriever er en apporterende jagthund, der i årevis har været meget populær i danske familier. Racen stammer fra Storbritannien, og har i mange år både apporteret fugle for jægere men også blevet anvendt som selskabshund. Læs mere i denne her artikel for at finde ud af, om en golden retriever er en race for dig!

Hvorfor en golden retriever?

Der er mange grunde til at familier rundt i hele verden har valgt en golden retriever. Et af racens mest attraktive træk er dens samarbejdende evne, der gør, at hunden mange gange er perfekt til førstegangshundeejere eller børnefamilier.

Dog skal man huske, at der ikke er to golden retriever der er ens, da opdrættere avler hunden med fokus på meget forskellige træk. Dette gør, at både hundens personlighed og kropstilstand kan være meget forskellige afhængigt af hvilke karakteristika avleren har valgt.

Fælles for alle goldens er deres gyldne farve og apporterende baggrund. Goldens har typisk været anvendt til at hente vildt som jægeren har skudt, både dødt og levende. Derfor er racen vant til at kontrollere dens instinkter, og venter på at det er ejeren der giver den en opgave at beskæftige sig med. Det er derfor man mener, at en golden retriever er en rigtig god familiehund.

golden retriever med blå baggrundVuffeli hundeblog

FCI – Racestandarden for golden retriever

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCI racestandarten, når vi beskriver og rådgiver omkring hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace. 

Goldens størrelse, alder og pels

Hanhunden bliver normalt mellem 56 – 61 cm høj, og tæverne ligger mellem 51 – 56 cm. En voksen golden retriever vejer normalt mellem 25 – 34 kg, hvilket gør den til en stor hunderace.

Dog afhænger disse tal af hver enkelt hund, så det er vigtigt, at du spørger din opdrætter og dyrlæge om, hvor stor de regner med lige præcis din golden kommer til at blive. Det er essentielt at vide, så du kan vurdere hvad den voksne hunds idealvægt cirka kommer til at ligge på for at kunne kontrollere fodringen.

Som navnet tyder på, fås golden retriever i mange forskellige nuancer i gul, fra helt cremet til gylden. Pelsen er langhåret og nærmere glat. Hunden er også klar til det danske regnvejr takket være dens underuld, der er med til at isolere vand og skidt fra pelsbunden. 

Du skal ikke være overrasket hvis din hund fælder, da det er ganske normalt for en golden retriever. Mange hundeejere bliver overrasket over det, men det er meget normalt, især ved sæsonskifte. 

En sund golden retriever bliver normalt mellem 10 – 12 år gammel

Hvem er en golden retrievers ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Som det typisk er med store hunde, er det vigtigt at give en golden retriever masser af plads. Det betyder, at man sikrer, at den trives i hjemmet, og at man giver hunden muligheden for at være selvstændig indendørs, hvis den har brug for at gå væk fra eksempelvis støj, som man normalt finder i børnefamilierne hvor en golden plejer at bo.

Grundet dette, er en golden retriever også altid glad for at have adgang til en have eller en lille terrasse.

hund med tæppe påVuffeli hundeblog

Dog er det ikke ensbetydende med, at man kan droppe gåturen hvis hunden har adgang til en have. Faktisk er det vigtigt at familien kan sikre hunden den aktivitet, den har brug for. Dette er selvfølgelig afhængigt fra hund til hund og hvilken livsfase den er i, men du kan regne med, at hunden forventer at der sker noget spændende i hverdagen.

Da en golden er en hunderace der tit venter på at ejeren giver den noget at lave, er det vigtigt, at man fokuserer på at give hunden forskellige aktiviteter at beskæftige sig med. Det betyder ikke nødvendigvis at man skal fokusere på at gå meget lange ture for at få brændt kalorier af, men hellere at man tænker over hvordan man kan stimulere hunden mentalt. Så hvis du betragter dig selv som et kreativt menneske, der kan komme på mange forskellige opgaver du kan give din hund, er en golden retriever muligvis hunderacen for dig.

Hvis du er i tvivl om hvor meget motion du burde give din golden retriever, så kan du læse med i artiklen under.

Læs også: Så meget motion skal hunden have

Hunden vil også være glad for at kunne følge med dig til de aktiviteter du selv skal med til. Dette kan være en skovtur med vennerne eller et familiebesøg.

HUSK
For at have hunden med overalt, er det essentielt at kunne transportere den. Vil hunden kunne være i din bil? Har du gode transportmuligheder til at kunne tage hunden med? Det er vigtigt, at du tager hensyn til sådan nogle spørgsmål, inden du laver planer om hvilke arrangementer, du skal have hunden med til.

Økonomi og golden retriever

En af de største afgifter for hundeejere er selvfølgelig foder. Specielt hvis hunden er stor, som en golden retriever er. Inden man køber en golden retriever skal man være opmærksom på at den spiser omkring 9-12 kg foder om måneden (alt afhængigt af faktorer såsom aktivitetsniveau, køn, størrelse, eller foderblanding).

En golden retriever plejer også at være en meget madglad hund såsom andre apporterende jagthunde, eksempelvis den amerikanske cocker spaniel eller labrador retrieveren. Derfor er det altid et godt råd at man som hundeejer lægger en plan for hundens fodring, og holder øje med, at hunden ikke bliver overfodret med madrester af andre familiemedlemmer. Det anbefales ikke at give hunden “menneskemad”, da vores mad kan variere meget i både salt- og fedtindhold, som der kan gå ud over din hunds helbred i det lange løb.

Husk også at mange ting normalt er dyrere, når det er til store hunde. Her er der tale om hundekurve, halsbånd, snore, transportbur, osv.

Er en golden retriever en god familiehund?

Som nævnt øverst i artiklen, er golden retriever hunde blevet brugt til blandt andet at være med i Hollywood-film. Nogle eksempler er børnefilmen “Air bud”, “Golden winter”, eller “The art of racing in the rain”. Og det er der selvfølgelig en grund til.

Da goldens er apporterende jagthunde, venter de tit på at få en opgave fra ejeren som de kan beskæftige sig med. Især hvis der venter dem en godbid. 

golden retriever med snor til at gå turVuffeli hundeblog

Dette gør det nemt for en golden at lære nye tricks og at tage hensyn til forskellige situationer. Derfor har mange hundeejere god erfaring med at opdrage golden retrievere omkring børn og i hjem, hvor der sker meget i hverdagen.

Dog betyder det ikke at hunden ikke har brug for struktur. Som med alle andre hunderacer, er det vigtigt at have en hierarki derhjemme, som hunden kan forholde sig til. Hvis der er børn i familien, er det også vigtigt at de lærer at respektere hunden, og give den ro, når den har brug for at slappe af.

Golden retrievers typiske helbredsproblemer

Et af de hyppigste helbredsproblemer blandt golden retrievere er overvægt, og dette kan have konsekvenser for hundens livsstil, men også være med til at udvikle andre sygdomme og problemer med knogler og led. Du kan læse mere om overvægt i nedenstående artikel.

Læs også: Overvægt hos hunde

Det gode råd er at lade være med at give huden madrester. Hvis dette bliver til en vane blandt alle familiemedlemmer, så kan din golden retriever hurtigt tage på.

Som andre store hunde, har golden retriever også større tendens til knogle- og ledproblemer som hofteledsdysplasi. 

Læs også: Hofteproblemer hos hunde

Hvad er forskellen mellem en golden retriever og en labrador retriever? 

Mange potentielle hundeejere er ikke sikre på, om de burde vælge en labrador retriever eller en golden retriever. Disse to store hunderacer minder meget om hinanden, og er begge en del af retriever familien, dvs. at begge er apporterende jagthunde.

Faktisk er det ikke tilfældigt, at mange kommer til at tænke på, hvad forskellen egentlig er på disse to racer – udover deres udseende. Man mener, at en golden faktisk er en krydsning mellem en labrador retriever, irsk setter, og en tweed water spaniel. Så det er derfor ikke en tilfældighed, at racerne nu deler en masse karakteristika. 

Selvom at både en golden og en labrador er to fantastiske hunderacer, er det ikke kun i udseendet, man finder forskelle.

En golden retriever har en meget lang og fyldig pels, da den er langhåret. Det betyder, at en golden kræver mere pelspleje, men begge racer skal selvfølgelig børstes jævnligt. I labradorens tilfælde er det normalt at kunne fjerne de allerede tabte hår, og for en golden er det vigtigt at sikre, at der ikke kommer skidt og knuder i pelsen.

Forskellen mellem racerne findes også i deres oprindelse. Labradoren blev brugt til at apportere fisk til fiskerne, og golden var den, der hentede fuglene til jægeren. 

Læs også: Labrador retriever

Hvordan ser dagligdagen ud med en golden retriever?

Pelspleje med golden retriever

Som langhåret hund, kræver en golden retriever jævnligt pelspleje, dog ikke så meget som andre langhårede hunde der er nødt til at besøge en hundefrisør flere gange om året til at kunne holde pelsen ren og sund.

Hos en golden er det vigtigt, at du børster hunden jævnligt, så du sikrer dig at pelsen er ren, og der ikke er knuder der kan genere hunden. 

Golden retriever ejere kan også opleve problemer med fældning, som de nogen gange forbinder med allergi eller andre helbredsproblemer. Dog er det sjældent at det er et helbredsproblem der skaber fældningen. Normalt fælder en golden, ligesom så mange andre hunderacer, ved sæsonskifte. Du kan læse mere om fældning og hvad der er normalt for din hund i artiklen herunder.

Læs også: Min hund fælder, hvad gør jeg?

hund kigger til sidenVuffeli hundeblog

Gåture og motion med en golden retriever

Sørg for at stimulere din golden med gåture. Dog er det vigtigt, at du ikke glemmer at stimulere din hund mentalt. Dette kan foregå både indendørs, men også på gåturen.

Sørg for at gåturen bliver til noget spændende. Sagt med andre ord, lad vær med at gå den samme tur hver dag. 

Tag gerne en bold, frisbee eller andet legetøj med til hunden. Da en golden er en apporterende jagthund, sætter den mange gange pris på at du har noget med, som den kan fange. 

Det kan også være en god ide, at din hund får kontakt med andre mennesker og hunde, da det også vil hjælpe med at stimulere din hund mentalt.

Træning med en golden retriever

For at opnå den bedste integration i familien, er det vigtigt at du sætter tid af til at planlægge en træning til din golden, så den kan lære forskellige kommandoer og retningslinjer. Især hvis der er børn.

Faktisk, hvis der er børn i familien, anbefales det at du ikke kun træner hunden, men også sætter dig ned og taler med dine børn om hvor spændende det bliver at få hund, men også hvad de kan gøre, for at jeres golden får det bedst muligt. Blandt andet, er det vigtigt at børnene også lære at forstå hundens signaler.

Læs også: 100 signaler din hund sender til dig, som du bør kende til

Et godt råd er at lære en golden at gå i snor fra starten af grundet dens størrelse. Især hvis det er børn, der skal gå tur med den. Gå gerne til hvalpetræning med den, så den kan møde andre hunde og familier fra starten af.

En golden retriever er også glad for øvelser, hvor den kan få lov at hente noget til ejeren. Den plejer ikke at være særlig selvstændig, så derfor er det vigtigt, at det er dig, der gør en aktiv indsats for at tænke på øvelser og underholdning til din hund.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også