Forside » Hundehelbred » Er din hund overvægtig? Sådan tjekker du nemt din hunds kropstilstand

Er din hund overvægtig? Sådan tjekker du nemt din hunds kropstilstand

engelsk bulldog - de kan godt se tykke ud selvom de ikke er overvægtigeVuffeli hundeblog

De fleste hunde elsker spisetid, og appetitten vil ingen ende tage. Som hundeejer til en madglad hund kan man derfor nemt være fristet til at komme lidt ekstra foder i madskålen eller servere godt med godbidder. Men det kan let resultere i overvægt.

Men hvordan finder du ud af, om din hund vejer for meget? Og hvordan får du den til at veje det, der er bedst for den? Læs med.

Hvorfor skal du holde øje med vægten?

Overvægt hos hunde er uden tvivl en af de største helbreds- og livskvalitetsnedsættende udfordringer. Samtidigt er det også en af de mest undervurderede helbredsparametre.

Overvægt hos hunde er et udbredt og stigende problem, som er estimeret til at ramme et sted mellem 19,7–59,3% af alle hunde i vesten. Ifølge et studie fra Københavns Universitet, baseret på 268 danske hunde, lider 46,6% af let til svær overvægt (BCS 6-9), heriblandt var 26,1% let overvægtige (BCS 6), mens hele 20,5% var overvægtige til svært overvægtig (BCS 7-9).

Overvægt kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser og følgesygdomme, og det kan være med til at forkorte din firbenede vens liv og ikke mindst reducere dens livskvalitet

I Danmark er der registreret ca. 800.000 hunde, og ifølge statistikken betyder det derfor at cirka 372.800 danske hunde der lider af en let til svær grad af overvægt. 

Læs også: Hvad er min hunds idealvægt?

hvalp kigger fra græssetVuffeli hundeblog

Konsekvenser ved overvægt

Overvægt hos mennesker er både forbundet med fysiske og psykiske komplikationer, men det giver måske sig selv, at hundenes psyke ikke påvirkes af problemer såsom “lavt selvværd”. 

Dog er der en længere række veldokumenterede helbredsproblemer, som kan forbindes med overvægt hos hunde. De tæller blandt andet:

 • gigt 
 • diabetes
 • nedsat fertilitet
 • kræft 
 • hjerte-, nyre-, hud-, pels- og blærerelaterede problemer

Ovenstående helbredsproblemer risikerer ikke kun at nedsætte hundens levetid – de kan også drastisk reducere hundens livskvalitet. 

Derfor bør enhver hundeejer, som vil give sin hund de bedste forudsætninger for et godt hundeliv, være opmærksomme på hundens kropstilstand. 

Sådan ved du, om din hund er overvægtig

Det er vigtigt, at man jævnligt er opmærksom på sin hunds kropstilstand. 

På den måde kan man løbende foretage ændringer og justeringer i forhold til fodring, samtidig med at man hurtigere kan opdage, hvis vægten er på vej i den forkerte retning. 

Det er trods alt nemmere at regulere vægten 1 kg ned, end det er at regulere den 10 kg ned. Så desto hurtigere man opdager vægtproblemet, desto nemmere bliver det at regulere vægten igen. 

Men når man skal vurdere kropstilstanden på sin hund, så er det faktisk ikke udelukkende vægten, der er afslørende. 

Se med her, hvor dyrlæge Søren Pejstrup fortæller, hvordan du kan se på din hund, om den er overvægtig:

Inden for enhver hunderace findes der naturlige variationer i forhold til vægt.

En hurtig søgning på nettet kan eksempelvis vise, at vægtintervallet for en labrador retriever spænder helt fra 25-40 kg. En sund og rask labrador kan altså have en kropsvægt, der varierer med helt op til 15 kilo.

Spørgsmålet er så bare: Hvilken vægt er ideel for din hund? 

Er din hund ældre, steriliseret eller kastreret?

Ældre hunde og overvægt

Ældre hunde har øget tendens til at blive overvægtige. Når vores hunde bliver ældre, oplever vi ikke kun, at de begynder at tabe muskelmasse, men også at de begynder at deponere mere fedt, blandt andet fordi deres aktivitetsniveau er faldende.  

Denne udfordring kan blandt andet forebygges, hvis du sørger for at servere en seniorfoderblanding, eller nærmere sagt en fedtreduceret foderblanding, for din ældre hund. En seniorfoderblanding har en lavere energidensitet, da indholdet af fedt er reduceret. Derudover indeholder seniorfoder et højt indhold af letfordøjelig proteiner, som hjælper med at vedligeholde din ældre hunds muskelmasse.  

I Vuffeli anbefaler vi at skifte til en seniorfoderblanding, hvis du oplever, at din ældre hund har et reduceret aktivitetsniveau og ønsker at forebygge overvægtsproblemer. Det skal dog nævnes, at fodermængde altid er den altafgørrende faktor og foderet derfor altid bør gives i den rette mængde, uanset om du giver din seniorhund et slankeprodukt eller standardprodukt.

Læs også: Sådan fodrer du en ældre hund

tyk hund liggerVuffeli hundeblog

Steriliserede og kastrerede hunde

Er din hund blevet kastreret eller steriliseret, skal du være opmærksom på, at det kan medføre, at din hund tager på i vægt. Efter en sterilisation eller kastration vil der nemlig ske en ændring i aktiviteten af kønshormoner, og det kan have indflydelse på din hunds aktivitetsniveau. Hvis du oplever et fald i din hunds aktivitetsniveau efter en neutralisering og ønsker at forebygge overvægt, kan det være en god idé at finde en passende foderblanding, der er tilpasset din hunds behov, eller at reducere mængden af foder, din hund får per dag.

Læs også: Det skal du vide om at neutralisere din hund

Overfodring og for mange godbidder

Det er utrolig vigtigt at servere netop den mængde foder, der passer til din hunds behov. Så snart din hund indtager flere kalorier end nødvendigt, vil den deponere det som energi, i form af fedt og glykogen, som den kan bruge på et senere tidspunkt, når behovet opstår. Hvis din hund indtager for mange kalorier hver dag, vil det derfor resultere i, at du får en overvægtig hund.

En stor synder, som ofte resulterer i overvægt hos hunden, det er, at ejeren ikke tager hensyn til, at godbidder, madrester og andre lækre snacks også indeholder kalorier. Hvis du derfor er vant til at give din hund godbidder, så husk også at medregnes disse kalorier i det samlede kalorieregnskab.

HUSK
Husk at maks 10% af hundens daglige kaloriebehov, må blive dækket af godbidder, madrester eller andre lækre snacks.

Læs også: Hvilke fødevarer er skadelige for hunde?

Aktivering og motion

Før i tiden blev hunden ofte brugt som arbejdshund. Den levede udenfor og havde et helt andet dagligt formål end det firbenede familiemedlem, der nu er vores bedste ven i hjemmet. I takt med at vi har taget vores hunde indendørs, er deres daglige motion også blevet ændret, og det har medført et fald i deres daglige energibehov.

Gåture og leg er en rigtig god måde, hvorpå du kan sikre, at din hund får motioneret og brugt en masse energi.

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

overvægtig hund ligger på græssetVuffeli hundeblog

Sådan vurderer du din hunds vægt og kropstilstand

Trin 1: Kontrollér vægten

Første skridt: Det er vigtigt at kende til sin hunds idealvægt. Typisk vil man vide, hvad ens hunds idealvægt er, enten fra sin opdrætter eller dyrlæge. Det er vigtigt at kende til sin egen hunds idealvægt og ikke selve racens idealvægt, da der kan forekomme store variationer inden for hver enkelt race.

Da det kan være utrolig svært præcis at vide, hvad din hunds idealvægt er, og fordi der netop kan være stor variation inden for hver enkelt race, er vægten ikke nok til at vurdere din hunds kropstilstand.

Trin 2: Tjek vægtskemaet ud fra 5-point-skalaen

For at kunne vurdere hvilken kropstilstand din hund har, og dermed om din hund burde tabe sig eller ej, er der udviklet en særlig tabel med en 5-point-skala, hvor man selv, efter lidt øvelse, kan vurdere sin hunds kropstilstand. 

Det er den samme skala, som vi her i Vuffeli, benytter i vores foderguide.

hundes kropstilstand: meget tynd, tynd, idealvægtig, stor, overvægtigVuffeli hundeblog

Hvis du er i tvivl, er du altid mere end velkommen til at kontakte vores dygtige foder- og ernæringseksperter, der altid gerne vil give dig en hånd med at finde ud af, om din hund er overvægtig.

Vægtkontrol til overvægtige hunde

Hvis du er medlem hos Vuffeli, er du allerede i trygge hænder. Når vi udvikler din hunds foderblanding og foderplan, tager vi forbehold for de faktorer, der er afgørende for din hunds sundhed og næringsbehov. Det gælder blandt andet aktivitetsniveau, alder og fysisk tilstand. I Vuffeli vil vi derfor automatisk tage højde for, at din hund skal tabe sig, hvis din hund er overvægtig, og vi vil sørge for, at den får en skræddersyet foderplan, der er tilpasset netop den. På den måde kan vi sammen sørge for, at din hund kan få det bedste ud af livet.

PRØV EN GRATIS PRØVEPAKKE

Er du nysgerrig, eller endnu ikke medlem hos os, så har vi her nedenfor samlet en masse gode råd.

Foder til overvægtige hunde

Slankefoder til overvægtige hunde indeholder mindre fedt, hvilket medvirker til en mindre energidensitet/kalorieindhold i foderet. Dette betyder, at du vil kunne fodre din hund med en større mængde foder, sammenlignet med en normal foderblanding med højere fedtration, uden at overstige dens kaloriebehov. Derudover er der en større mængde fibre i slankefoder, som medvirker til, at hunden vil føle sig mere mæt. 

Hunde der er overvægtige, vil også have en tendens til at overbelaste sine led.  Derfor vil du i slankefoderet fra Vuffeli finde en masse funktionelle ingredienser, som styrker led og knogler.

Slankefoder behøver hverken være kedeligt eller gå på kompromis med god smag. Vuffelis tørfoder til seniorhunde og hunde, der skal tabe sig, er fuld af smagfulde og næringsrige ingredienser, der vækker hundeglæde.

overvægtig tæve bulldogVuffeli hundeblog

Læs også: Den nemmeste 5-trins-guide til kræsne hunde

Foderplan til overvægtige hunde

Hvis du ønsker en foderplan, der tager højde for, at din hund skal tabe sig og opnå sin idealvægt, skal du kende til den energimængde, der passer til din hunds idealvægt, og herefter fodre med en mindre mængde, for at få din hund i kalorieunderskud. Dog er det vigtigt at sikre sig, at ens hund ikke taber mere end 1-2% af dens kropsvægt om ugen, da den vil tabe muskelmasse frem for fedt. Hvis du føler, at ovenstående lyder uoverskueligt, så lad os endelig hjælpe dig med at finde den helt rigtige mængde foder til din hund.

Når din hunde har opnået sin idealvægt, skal du fodre med en energimængde tilpasset dens idealvægt, således at den ikke fortsat vil tabe sig. Studier viser, at cirka halvdelen af hunde, der har opnået et ønsket vægttab, tager på igen. Derfor kan det være fordelagtigt at fortsætte på et light produkt eller at fodre lidt under vedligeholdelsesniveauet.

8 gode råd til at håndtere din hunds overvægt

 1. Find ud af, hvad din hunds idealvægt er.
 2. Vej din hund.
 3. Vurder din hunds kropstilstand ud fra 5-point-skalaen.
 4. Udregn, og vurder, hvor meget din hund skal tabe sig for at opnå sin idealvægt.
 5. Vi anbefaler at skifte til slankefoder, som indeholder mindre fedt.
 6. Hvis du vil fortsætte på din nuværende foderblanding, skal du fodre med en mængde tilsvarende din hunds idealvægt og skære en del af denne mængde fra for at opnå et vægttab. Tag kontakt til os, hvis du ønsker hjælp med en anbefalet mængde.
 7. Sørg for at din hund ikke taber sig mere end 1-2% om ugen, da et for hurtigt vægttab kan være skadeligt for din hunds helbred.
 8. Hvis du er bekymret for, om din hund er sulten, kan det være en god idé at dele måltiderne op, så du fodrer mere end én gang om dagen.

Tips til at veje din hund:

 • Små hunde: Vej først dig selv. Vej derefter dig selv med din hund. Træk disse to tal fra hinanden, og du har nu din hunds vægt.
 • Store hunde: Få din hund vejet hos dyrlægen.

4 tips: Sådan kan du undgå, at din hund bliver overvægtig

 1. Sørg for jævnligt at kontrollere din hunds vægt, så den ikke tager på eller taber sig for meget.
 2. Sørg for, at din hunds næringsbehov er opfyldt, således at den hverken får for mange eller for få kalorier.
 3. Sørg for, at din hund bliver aktiveret og får tilstrækkelig motion.
 4. Husk at medregne godbidder i det samlede kalorieregnskab, og sørg for, at du ikke overstiger din hunds kaloriebehov.

Hvis din hund allerede har en ideel vægt, og du ønsker at den skal holde vægten på en sund måde, så er en skræddersyet foderplan også en rigtig god idé.

Kilde:

Bjørnvad, C. R., Gloor, S., Johansen, S. S., Sandøe, P., & Lund, T. B. (2019). Neutering increases the risk of obesity in male dogs but not in bitches: A cross-sectional study of dog- and owner-related risk factors for obesity in Danish companion dogs. Preventive Veterinary Medicine, 170, [104730]. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2019.104730

16 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *