Er din hund overvægtig? Sådan tjekker du din hunds kropstilstand

engelsk bulldog - de kan godt se tykke ud selvom de ikke er overvægtigeVuffeli hundeblog

Overvægt hos hunde er uden tvivl en af de største helbreds- og livskvalitetsnedsættende udfordringer for danske hundeejere. Samtidigt er det også en af de mest undervurderede helbredsparametre at holde øje med hos sin hund. 

Ifølge et studie fra Københavns Universitet, lider én ud af fem danske familiehunde af overvægt, mens 26% er let overvægtige. Dette er selvfølgelig med til at forkorte hundens liv, samt at man reducerer dens livskvalitet. 

Det store spørgsmål for dig er nu: Hvordan finder du ud af, om din hund vejer for meget? Og hvordan får du den til at veje, det den skal?

Læs også: Hvad er min hunds idealvægt?

Hvorfor skal du holde øje med vægten?

Din hunds kropstilstand og vægt er vigtig som hundeejere at være opmærksom på. Dette har stor indflydelse på både dine firbenede vens forventede levetid og livskvalitet. 

I følgende afsnit vil du kunne læse nærmere omkring, hvilke helbredsmæssige konsekvenser, der er forbundet med overvægt, samt hvor udbredt problemet er. 

Overvægt hos hunde er et udbredt og stigende problem, som er estimeret til at ramme et sted mellem 34-59% af alle hunde. Det er så udbredt et problem, at man næsten ikke kan undgå at se dem på gaden eller kender nogle, som har en overvægtig hund. 

I Danmark er der registreret omkring 600.000 hunde, dette betyder at mellem 204.000 – 354.000 hunde lider af en let til svær grad af overvægt. 

Der er ingen udsigter til et reduceret antal af hunde, som lider af overvægt og de forbundenene følgesygdomme dertil.  Tværtimod, så viser studier, dog med begrænset dokumentation, at problemet gradvist er stigende. 

hvalp kigger fra græssetVuffeli hundeblog

I modsætning til mennesker, hvor at overvægt både er forbundet med fysiske og psykiske komplikationer, så giver det selvfølgelig sig selv, at hundenes psyke ikke påvirkes af problemer såsom “lavt selvværd”. 

Dog er der en længere række veldokumenteret helbredsproblemer, som følger overvægt hos hunde:

 • gigt 
 • diabetes
 • nedsat fertilitet
 • kræft 
 • hjerte-, nyre-, hud-, pels- og blærerelateret problemer

Ovenstående helbredsproblemer nedsætter ikke kun levetiden, men reducerer samtidigt livskvaliteten. 

Derfor bør alle hundeejere, som vil give sin hund de bedste forhold i livet, være enormt opmærksom på sin hunds kropstilstand. 

Læs også: Hundesygdomme – symptomer og behandling

Sådan ved du, om din hund er overvægtig

Det er vigtigt, at man som hundeejer er i stand til at kunne vurdere sin egen hunds kropstilstand, og at man løbende er opmærksom på kropstilstanden. 

Herved kan man løbende foretage ændringer og justeringer i forbindelse med fodring, samtidig med, at man hurtigere kan opdage, at vægten er på vej i den forkerte retning. 

Det er trods alt nemmere at regulere vægten 1 kg ned end 10 kg ned. Så desto hurtigere man opdager dette, desto nemmere bliver det at få vægten nedreguleret igen. 

Når man skal vurdere kropstilstanden på sin hund, så er det ikke nok kun at kigge på vægten. Typisk vil man vide, hvad sin hunds idealvægt er enten fra sin opdrætter eller dyrlæge. 

Dog skal man være opmærksom på, at det ikke er nok kun at holde sig til vægten, da eksempelvis en race som labrador retriever kan være sund og slank med en kropsvægt på alt fra 26-40 kg. 

Se med her, hvor dyrlæge Søren Pejstrup fortæller, hvordan du kan se på din hund om den er overvægtig:

Dette skyldes at der selv inden for den samme race findes naturlige variationer inden for vægten. Det samme er tilfældet for os mennesker. 

Eksempelvis, vil en hurtig søgning på nettet under fx. “Labrador Retriever vægt” vise, at vægtintervallet for tæver er angivet som 25-32 kg. Spørgsmålet er så nu: Hvilket vægt skal din hund ligge på? 

Forebyggelse og faldgrupper

Er du bekymret for, at din hund er overvægtig, eller vil du bare gerne forebygge dette hyppige problem, så er der en del overvejelser og råd, som du kan tage i brug.

Ældre hunde

Ældre hunde har tendens til at blive overvægtige. Når vores hunde bliver ældre, oplever vi ikke kun, at de begynder at tabe muskelmasse, men også at de begynder at deponere mere fedt, da deres aktivitetsniveau blandt andet er faldende.  

Dette problem kan generelt undgås, hvis vi sørger for at skifte vores hund til en seniorfoderblanding. En seniorfoderblanding har en lavere energidensitet, da indholdet af fedt er reduceret, som netop sikrer, at de ældre hunde ikke deponerer unødvendig fedt. Derudover indeholder seniorfoder et højt proteinindhold, som vedligeholder vores ældre hundes muskelmasse.

Læs også: Sådan fodrer du en ældre hund

tyk hund liggerVuffeli hundeblog

Steriliserede hunde

Er din hund blevet kastreret eller steriliseret, skal du være opmærksom på, at dette kan medføre en øget vægt hos din hund. Efter en sterilisation eller kastration vil der ske en ændring i hundens aktivitet af kønshormoner. Dette kan have en indflydelse på din hunds aktivitetsniveau. Hvis du oplever et fald i aktivitetsniveauet, kan det være en god ide at finde en passende foderblanding til din hunds behov, eller reducere mængden af foder din hund skal have per dag.

Læs også: Det skal du vide om at neutralisere din hund

Overfodring

Det er utrolig vigtigt at give den korrekt mængde foder, som din hund har behov for. Så snart din hund indtager flere kalorier end nødvendigt, vil den deponere det som energi, som den kan bruge, når behovet opstår. Denne energi vil primært blive deponeret som fedt og glykogen. Hvis din hund indtager for mange kalorier hver dag, vil det derfor resultere i, at du får en overvægtig hund. Derfor er det utrolig vigtigt at give den rigtige mængde foder, som tilpasser sig til netop din hunds behov.

En stor synder, som ofte resulterer i overvægt hos hunden, det er, at ejeren ikke tager hensyn til at godbidder, madrester og andre lækre snacks også indeholder kalorier. Hvis du derfor er vant til at give din hund godbidder, så husk også at medregnes disse kalorier i det samlede kalorieregnskab.

HUSK
Det er ikke alt en hund kan spise eller håndtere. Eksempelvis, hvis du giver din hund “menneskemad” dagligt, bør du overveje, om det er med til at gøre din hund overvægtig. Nogle fødevarer er også direkte giftige for hunde.

Inaktiv hund

Før i tiden blev hunden ofte brugt som arbejdshund. Den levede udenfor og havde et helt andet daglig formål end den lille, søde hund, der nu er blevet til vores bedste ven og er kommet indenfor i vores private hjem. Dette betyder ofte, at vores hunde er blevet mindre aktive, og at de lever i andre temperaturer. I takt med vi har taget vores hunde indendørs, er deres daglig motion blevet ændret, som har medført et fald i deres energibehov i løbet af dagen.

Gåture og leg er en rigtig brugbar måde at sikre din hund får motioneret og brugt en masse energi, og kan derfor være med til at forebygge at din hund ikke deponerer fedt og derved bliver overvægtig.

Læs også: Derfor er hundetræning så vigtigt

overvægtig hund ligger på græssetVuffeli hundeblog

Men hvorfor er dette vigtigt?

Som tidligere skrevet kan overvægt medføre en masse følgesygdomme, og det kan endvidere forringe din hunds livskvalitet og helbred. Det kan være svært at gøre noget ved problemet, hvis skaden først er sket. Derfor anbefaler vi virkelig, at man forebygger overvægt, og at man har fokus på, hvad ens hund indtager, samt at man reagerer, hvis man er bekymret for, at ens hund er overvægtig. Derfor er det også essentielt, at man som hundeejer er i stand til at vurdere sin hunds kropstilstand, samt at man løbende er opmærksom på sin hunds kropstilstand.

Herved kan man løbende foretage ændringer og justeringer i forbindelse med fodring, samtidig med, at man hurtigere kan opdage, at vægten er på vej i den forkerte retning.

Vurdering af din hunds kroptilstand

Der er to trin, du skal igennem for at kunne vurdere din hunds kroptilstand. Hvis du er i tvivl, er du altid mere end velkommen til at kontakte vores dygtige fodereksperter, der altid gerne vil give dig en hånd med at finde ud af, om din hund er overvægtig.

Trin 1: Kontrollér vægten

Første skridt til at vurdere sin hunds kropstilstand er vægten. Her er det vigtigt at kende til sin hunds idealvægt. Typisk vil man vide, hvad ens hunds idealvægt er, enten fra sin opdrætter eller dyrlæge. Det er meget vigtigt at kende til sin egen hunds idealvægt og ikke selve racens idealvægt, da der kan forekomme store variationer inden for hver enkelte race.

Da det kan være utrolig svært præcis at vide, hvad din hunds idealvægt er, og der netop kan være stor variation inden for hver enkelte race, er vægten ikke nok til at vurdere sin hunds kropstilstand. Derudover har nogle ejere tendens til at underestimere deres hunds vægt.

Trin 2: Tjek 5-point skalaen

For at kunne vurdere hvilken kropstilstand din hund har, og dermed om din hund burde tabe sig eller ej, er der udviklet en særlig tabel med en 5-point skala, hvor man selv, efter lidt øvelse, kan vurdere sin hunds kropstilstand. 

Det er den samme skala som vi, Vuffeli, benytter i vores foderguide.

hundes kropstilstand: meget tynd, tynd, idealvægtig, stor, overvægtigVuffeli hundeblog

Vægtkontrol til store eller overvægtige hunde

Hvis du er medlem hos Vuffeli, er du allerede i trygge hænder, da vi automatisk tager forbehold for alle faldgrupper herunder: aktivitetsniveau, neutralisation, alder, køn og fysisk tilstand (overvægtig/undervægtig). Vi i Vuffeli vil derfor automatisk håndtere, hvis din hund er overvægtig, samt sørge for at den skræddersyet foderplan tilpasser sig præcis til din hunds næringsbehov.

Men hvis du stadig er nysgerrig, eller ikke er medlem hos os, så har vi samlet en masse gode råd her, hvor du vil lære nærmere om foder, foderplan og gode råd i forbindelse med vægtkontrol og vægttab til din hund. 

Foder til overvægtige hunde

Slankefoder til overvægtige hunde indeholder mindre fedt, hvilket medvirker til en mindre energidensitet/kalorieindhold i foderet. Dette betyder, at du vil kunne fodre din hund med en større mængde foder, sammenlignet med en normal foderblanding med højere fedtration, uden at overstige dens energibehov/kaloriebehov. Derudover er der en større mængde fibre i slankefoder, som medvirker til, at hunden vil føle sig mere mæt. 

Hunde der er overvægtige, vil også have en tendens til at overbelaste sin led.  Derfor vil du i slankefoderet fra Vuffeli finde en masse næringsstoffer, som forebygger ledsmerter og ledproblemer. Ydermere, vil din hund have brug for at opretholde muskelmassen ved et vægttabsforløb. Derfor indeholder slankefoder ofte et højt proteinindhold. 

overvægtig tæve bulldogVuffeli hundeblog

Foderplan til overvægtige hunde

Hvis du ønsker en foderplan, der tager højde for, at din hund skal tabe sig og opnå sin idealvægt, skal du kende til den energimængde, der passer til din hunds idealvægt, og herefter fodre med en mindre mængde, for at få din hund i kalorieunderskud. Dog er det vigtigt at sikre sig, at ens hund ikke taber mere end 1-2% af dens kropsvægt om ugen, da den vil tabe muskelmasse frem for fedt. Hvis du føler, at ovenstående lyder uoverskueligt, så lad os endelig hjælpe dig med at finde den helt rigtige mængde foder, som du skal give til din hund.

Når din hunde efterfølgende har opnået sin idealvægt, skal du fodre med en energimængde tilpasset til dens idealvægt, således at den ikke fortsat vil tabe sig. Studier viser, at cirka halvdelen af hunde, der har opnået et ønsket vægttab, tager på igen. Derfor kan det være fordelagtigt at fortsætte på et light produkt eller fodre lidt under vedligeholdelsesniveauet.

Gode råd til at håndtere din hunds overvægt

Følg disse trin for at kontrollere din hunds overvægt:

 1. Find ud af, hvad din hunds idealvægt er
 2. Vej din hund
 3. Vurder din hunds kroptilstand ud fra 5-point skalaen
 4. Udregn og vurder hvor meget din hund skal tabe sig, for at opnå sin idealvægt
 5. Vi anbefaler at skifte til slankefoder, som indeholder mindre fedt
 6. Hvis du vil fortsætte på din nuværende foderblanding, skal du fodre med en mængde tilsvarende din hunds idealvægt og skære en del af denne mængde fra for at opnå et vægttab. Tag kontakt til os, hvis du ønsker hjælp med en anbefalet mængde
 7. Sørg for at din hund ikke taber sig mere end 1-2% om ugen, da et for hurtigt vægttab kan være skadeligt for din hunds helbred
 8. Hvis du er bekymret for din hund er sulten, kan det være en god ide at dele måltiderne op, så du fodre mere end én gang om dagen

Tips til at få din hund vejet:

 • Små hunde: Vej først dig selv. Vej derefter dig selv med din hund. Træk disse to tal fra hinanden, og du har din hunds vægt.
 • Store hunde: Få din hund vejet hos dyrlægen

Sådan undgår du, at din hund bliver overvægtig

 1. Sørg for jævnligt at kontrollere din hunds vægt, så den ikke tager på eller taber sig
 2. Sørg for din hunds næringsbehov er opfyldt, således den hverken får for mange eller for få kalorier
 3. Sørg for at din hund får motioneret (gåture, leg)
 4. Husk at medregne godbidder i det samlet kalorieregnskab, og sørg for at du ikke overstiger din hunds kaloriebehov

Vi vil meget gerne hjælpe med at skræddersy en foderplan, der passer præcis til din hunds næringsbehov og sammen sørge for, at vi kan opnå et ønsket vægttab hos din hund.

Hvis din hund allerede er idealvægtig, og du blot ønsker at forebygge overvægt hos din hund, vil en skræddersyet foderplan passe perfekt til dette. Vi tager alle forbehold i betragtning i vores skræddersyet foderplan, som vil passe perfekt til din hunds behov. Dermed kan vi sammen undgå at din hund bliver overvægtig

2 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også