Forside » Hunderacer » Pomeranian: Den lille pelsede spidshund

Pomeranian: Den lille pelsede spidshund

Vuffeli hundeblog

Den lille vagtsomme vuf med den fyldige pels er kendt for at være både livlig og selskabelig. Læs med her, og bliv klogere på den populære hunderace.

10 ting du (måske) ikke vidste om pomeranian

  1. Pomeranian stammer fra Pommern i Tyskland
  2. Dens historie kan spores flere tusinde år tilbage
  3. Pomeranian er en af de mindste hunderacer i verden 
  4. Det er en hunderace, som typisk elsker at være helt tæt på sin familie
  5. Dens pelspragt har tendens til let at filtre sig sammen, og derfor kræver den regelmæssig børstning – gerne hver dag
  6. På tysk kaldes den Zwergspitz
  7. På engelsk kaldes pomeranians også poms eller pom poms, hvilket også passer meget godt til formen på dens fyldige pels
  8. Pomeranianeren findes i mange forskellige farver
  9. Den vejer typisk 2-3,5 kg, og derfor hører den til kategorien ekstra små hunderacer
  10. Pomeranianeren opnåede stor popularitet i det engelske kongehus på dronning Victorias tid

Vil du vide mere om den populære vuf? Læs med under billedet.

brun pomeranian med tungen ud af mundenVuffeli hundeblog

Pomeranianerens historie og oprindelse

Pomeranianeren kan spores flere tusinde år tilbage. Man mener, at de tyske spidser er efterkommere af nogle af Mellemeuropas ældste hunderacer. 

Pomeranianeren kommer fra Pommern i Tyskland. Herfra blev den bragt til Storbritannien, hvor den udviklede stor popularitet. Pomeranianeren kom særligt i søgelyset, da dronning Victoria fik flere små familiemedlemmer af hunderacen.

Den var faktisk engang en større hund, der vejede over dobbelt så meget, som den typisk gør i dag, men den er med tiden blevet arvlet mindre, og derfor har den udviklet sig til den lille pelsede spids, vi kender i dag.

Racestandarden for en pomeranian

Pomeranianeren hører til FCI-gruppe 5, som omfatter spidshunde.

Spidshunde er kendt for at være selvsikre hunde, der er hengivne over for familien og vagtsomme over for fremmede. De store spidshunde er typisk stærke, selvstændige og udholdende hunde med et stort behov for motion og beskæftigelse. Pomeranian er den mindste af spidshundene, men den er generelt både livlig, selskabelig og selvsikker.

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der blandt andet kategoriserer og beskriver racestandarden for hver eneste anerkendte hunderace. Racestandarden beskriver de racetypiske karakteristika i forhold til både udseende, egenskaber og temperament. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Når Vuffeli beskriver og rådgiver omkring alle de mange hunderacer, er det med udgangspunkt i FCIs racestandarder.

Pomeranianerens udseende, størrelse og pels

Pomeranian har en fyldig pels med masser af underuld. Den har typisk en stor manke om halsen og en busket hale, der bæres over ryggen.

Pomeranianeren kommer i mange forskellige farver. De kan være både sorte, hvide eller brune, og de kan også have aftegninger i forskellige farver.

Den er typisk ca. 19-24 cm i skulderhøjde.

pomeranian har sele påVuffeli hundeblog

Hvor meget vejer en pomeranian?

Pomeranianeren vejer typisk ca. 2-3,5 kg alt afhængig af dens kropsbygning. Derfor hører den til kategorien ekstra små hunderacer.

Hvor gammel bliver en pomeranian?

Pomeranianeren har en høj gennemsnitlig levealder og bliver typisk ca. 12-16 år.

Husk:
Selvom racestandarden kan indikere hvilken type hund, man kan forvente, og hvilke behov den har, så er hver hund unik med eget temperament og personlighed – og heldigvis for det.

4 tips til træningen med en pomeranian

1. Sæt fokus på alene-hjemme-træning

Pomeranianeren vil typisk gerne være tæt på sin familie hele tiden, og det kan gøre dem tilbøjelige til at blive utrygge eller stressede, hvis de bliver separeret fra deres familie. Derfor er det en god idé at opbygge en god rutine med alene-hjemme-træning. Pomeranianeren trives ikke med at være alene hjemme i mange timer hver dag, men det er vigtigt, at den er tryg ved at være alene, når det er nødvendigt, at den bliver hjemme uden selskab.

Læs også: Hvordan lærer jeg min hund at være alene hjemme?

2. Vær opmærksom på gøen

Den lille pomeranian er generelt både selvsikker og vagtsom, og det gør, at den kan have tendens til at reagere med gøen, hvis den føler, den skal gøre opmærksom på noget eller advare sin familie. Derfor er det en god idé at vænne den til forskellige slags indtryk i en tidlig alder og at sætte fokus på at lære den ikke at ty til bjæf i diverse dagligdagssituationer.

Læs også: Hvorfor gør hunde?

pomeranian med lys pels er på tur i skovenVuffeli hundeblog

3. Find nogle gode hundvenner

Pomeranianeren er kendt for at være en lille hund med en stor personlighed. Derfor er det en rigtig god idé at lære den at omgås og lege med andre hunde af forskellig størrelse og udseende hvalp af. Husk dog på, at når det drejer sig om socialisering, så handler det om kvalitet frem for kvantitet. Hav derfor fokus på at give din pomeranian-hvalp nogle gode og trygge oplevelser med andre hunde frem for adskillige møder med mange hunde.

4. Opbyg en god plejerutine

Pomeranianerens fyldige pels kræver børstning regelmæssigt. Derfor er det en god idé at vænne den til at blive håndteret på rolig vis, så plejerutinen kan blive en nem og behagelig hyggestund.

Start med blot at rose og belønne din pomeranier for at snuse til udstyret. Opstarten af selve håndteringen bør ske langsomt og på hvalpens præmisser. Hvis hvalpen bliver utryg eller søger væk, så stop og hold en pause. Du kan med fordel finde nogle godbidder frem, som din hund synes, er ekstra lækre. De kan være en god motivation i træningen. Sørg for at gøre træningspassene korte; 1-2 minutter er typisk meget passende i starten.

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

Pomeranian hvalpe: Værd at vide

Vækstperioden er afgørende for hvalpens udvikling – både fysisk og psykisk. Pomeranianeren er en lille hunderace, og små hunde har gennemsnitligt en meget kortere vækstperiode end store hunde.

De ekstra små og små hunderacer kan typisk opfattes som fuldvoksne, når de er 8-12 måneder gamle. Det betyder, at mange milepæle indtræder i løbet af de første par måneder af hvalpens liv. Det er også her, at det typisk vil være hensigtsmæssigt at skifte fra hvalpe- til voksenfoder.

Tip:
Som hvalpekøber kan du bidrage til hunderacens sundhed. Tag dig derfor god tid, og undersøg opdrættere og hunde grundigt, inden valget falder på dit fremtidige firbenede familiemedlem. Mød hvalpens mor og hvis muligt flere slægtninge – familiemedlemmerne fortæller nemlig en hel del om den lille hvalp.

Læs også: Skal du have hund? – 11 tips til førstegangshundeejeren

Sundhed og typiske helbredsproblemer for en pomeranian

Nogle af de helbredsproblemer, som oftere ses inden for hunderacen, er hjerteproblemer og fejlstillinger i knæskallerne. Hvis du er på udkig efter en hundehvalp, er det derfor vigtigt, at du undersøger opdrætteren grundigt og bliver klogere på helbredshistorikken for hvalpens forældre.

En anden udbredt helbredsproblematik er tandproblemer. God mundhygienje og tandpleje er derfor vigtigt. Med daglig tandbørstning kan man mindske chancerne for tandproblemer.

Når du børster din pomeranianer, så hold samtidig øje med dens ører, øjne og tænder. De har godt af regelmæssig opmærksomhed og soignering efter behov.

Ernæring er en vigtig del af pomeranianerens sundhed – ligesom for alle andre hunderacer. Derfor er det vigtigt at finde noget hundemad af høj kvalitet, der dækker dens ernæringsmæssige behov på bedste vis. Her hos Vuffeli kan vi hjælpe dig med at finde det helt rette foder.

GÅ TIL PRØVEPAKKE

Den lille pelsede spidshund er også typisk følsom overfor varme. På varme sommerdage og andre tidspunkter, hvor temperaturen ryger i vejret, er det derfor vigtigt, at den har adgang til vand og skygge. Ellers kan den risikere at få hedeslag eller blive dehydreret.

Pels og pleje med en pomeranian

Pomeranianerens fyldige pels har godt af at blive børstet et par gange om ugen. Det er vigtigt at finde de rette børster, der kan nå helt ned til den tykke underuld.

Sammenfiltringer i pelsen kan være smertefulde for hunden og medvirke til udvikling af hudproblemer. Derfor er det vigtigt, at være omhyggelig, når det kommer til børstningen.

hvid pomeranian slikker sig om mundenVuffeli hundeblog

Motion og aktiviteter med en pomeranian

En pomeranian skal som enhver anden hund stimuleres både fysisk, socialt og mentalt.

Det er naturligvis vigtigt at motion og aktiviteter er tilpasset pomeranerens alder, helbred og temperament.

De fleste pomeranianere er aktive og livlige hunde, der elsker at lege. De er også typisk både opmærksomme og lærenemme. Med positive træningsprincipper kan man opbygge et fantastisk samarbejde og få mange sjove timer til at gå med at lære nye færdigheder.

Mange pomeranianere vil synes, det er rigtig sjovt at løbe igennem en lille forhindringsbane eller lave tricktræning med dig. Pomeranianere er faktisk kendt for at være rigtig dygtige til agility. Måske det er noget dig og din pomeranian har lyst til at prøve?

Læs også: Hvor meget motion skal hvalpen og den voksne hund have?

pomeranian går gennem skovenVuffeli hundeblog

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *