Forside » Hunderacer » Schæferhund: Den populære brugs- og familiehund

Schæferhund: Den populære brugs- og familiehund

Vuffeli hundeblog

Schæferhunden er en særdeles alsidig hunderace. Den er kendt for at være både en formidabel politipartner og en kærlig familiehund. Læs med, og bliv klogere på den vagtsomme og vellidte vuf.

10 ting du (måske) ikke vidste om schæferhunden

 1. Det er en lærenem og arbejdsvillig hunderace, der hurtigt kan lære nye kommandoer
 2. Schæfer kommer af det tyske ord schäfer, som betyder “fårehyrde
 3. Der findes både såkaldte korthårede og langhårede schæferhunde. De officielle betegnelser er stockhåret schæferhund og langstockhåret schæferhund – begge med underuld
 4. Racen er intelligent, modig, stærk og adræt, og derfor er den en af de mest brugte hunderacer som servicehund, vagthund og arbejdshund i eksempelvis militæret og politiet
 5. Racen egner sig ikke til at være alene i timevis hver dag
 6. Schæferhunden har et stærkt beskytterinstinkt, og derfor er det vigtigt, at den bliver socialiseret og lydighedstrænet i en tidlig alder
 7. I udlandet findes schæferhunden i flere forskellige farver
 8. Schæferhunden har stå-ører, der bæres rejste og ensartede. Hvalpens ører rejser sig typisk først, når den er et par måneder gammel
 9. Det er en hunderace, der fælder meget
 10. Schæferhunden er loyal og venlig overfor sin familie og venner, men den kan godt være tilbageholdende overfor fremmede

Vil du vide mere om den alsidige schæferhund? Læs med under billedet.

 Vuffeli hundeblog

Hvorfor en schæferhund?

Schæferhunden er en venlig og arbejdsom hunderace.

Dens høje intelligens, mod og opmærksomme gemyt gør den ofte til en formidabel arbejdshund og tjenestehund – samt en dejlig familiehund for familier med en aktiv livsstil.

Derfor er det også en af de mest populære hunderacer i verden. 

Schæferhunden blev oprindeligt opdrættet som hyrdehund i Tyskland, hvor den havde til opgave at vogte dyr. På engelsk hedder hunderacen derfor også German Shepherd Dog. Racen stammer fra 1899, hvor den første racestandard for schæferhunden blev opstillet, og den første schæferhundeklub blev stiftet. 

 Vuffeli hundeblog

I dag arbejder hunderacen ofte som brugs- og tjenestehund, hvor dens vagtsomme temperament, agilitet og intelligens bliver brugt indenfor blandt andet politi, militær, vagt- og redningsarbejde, terapi og service.

Schæferhunden er også en udbredt familiehund, der elsker opmærksomhed fra sin nærmeste familie. Den er både loyal, kærlig og beskyttende overfor sin familie.

Læs også: Hvilken hunderace skal du vælge?

FCI: Racestandarden for en schæferhund

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCIs racestandard, når vi beskriver og rådgiver omkring hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace.

Schæferhundens størrelse, alder og pels

Ifølge racestandarden bliver hannerne 60-65 cm i skulderhøjde og tæverne ca. 55-60 cm i skulderhøjde.

Schæferhundens idealvægt er 22-40 kg afhængig af blandt andet køn og størrelse. Hannernes idealvægt er ca. 30-40 kg, og tævernes idealvægt er ca. 22-32 kg.

En sund og rask schæferhund har en gennemsnitlig forventet levealder på 9-13 år

Der findes to pelsvarianter indenfor hunderacen schæferhund: stockhåret og langstockhåret, begge med underuld:

 • Den stockhårede schæferhund har en tæt og middellang pels samt underuld.
 • Den langstockhårede shæferhund har en lang og blød dækpels samt underuld.

Begge varianter er godkendt af Dansk Kennel Klub. 

Her ses en langhåret schæferhund og en korthåret:

 Vuffeli hundeblog

De godkendte farver for både stockhåret og langstockhåret med underuld er sort-brun i forskellige nuancer, ulvegrå eller sort. Den mest udbredte farve her i Danmark er sort med rødbrune, brune, gule eller grå aftegninger.

I udlandet findes der flere forskellige typer schæferhunde, både når det kommer til pels og pelsfarve men også kropsbygning.

Hvem er schæferhundens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Schæferhunden har et højt aktivitetsniveau og kræver masser fysisk og mental stimulering. Den er udholdende, har masser af gåpåmod og er typisk ikke bange af natur. Derfor har den brug for at leve et aktivt liv, og den trives ikke med at blive overladt til sig selv i lang tid hver evig eneste dag. Aktivitet og social kontakt er med andre ord altafgørende for schæferhundens trivsel.

Det er en hunderace, der har brug for plads til at udfolde sig. Derfor vil den nyde rigtig godt af en indhegnet have, hvor den kan bevæge sig og holde sig beskæftiget, udover på jeres gåture.

Økonomi og schæferhund

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Påregn derfor løbende udgifter til foder, udstyr såsom hundekurve, -halsbånd og -seler og ikke mindst hvalpetræning, forsikring og dyrlæge

 Vuffeli hundeblog

Schæferhunden er en stor hund, der har brug for store måltider, og det løber op i mange kilo foder om måneden, alt afhængig af faktorer såsom aktivitetsniveau, køn, størrelse, alder og foderblanding. 

Inden man anskaffer sig en schæferhund – eller en hvilken som helst anden type hund – er det en god idé at danne sig et overblik over udgifter til hunden, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

Er en schæferhund en god familiehund?

Schæferhunden er en hunderace, som er kendt for at kunne blive en rigtig god familiehund. Den er robust, omgængelig, lærevillig og loyal, og den knytter sig oftest tæt til sin nærmeste familie. Med den rigtige opdragelse vil den også oftest være rigtig god med børn. 

Det er vigtigt at socialisere schæferhunden i en tidlig alder, så den vænner sig til forskellige indtryk såsom lyde, miljøer og mennesker omkring den, så den ikke bliver stresset. Herigennem kan man skabe de bedste forudsætninger for at undgå aggressiv, nervøs eller overbeskyttende adfærd i fremtiden.

Det er vigtigt at imødekomme schæferhundens arbejdsinstinkt med fysisk og mental stimulering. Bliver dens behov opfyldt, og sætter man fokus på socialisering, opdragelse og lydighedstræning, kan den blive den perfekte familiehund. Den har nemlig oftest en stærk trang til at beskytte sin familie.

 Vuffeli hundeblog

Der findes mange forskellige slags schæferhunde, både hvad angår temperament, energiniveau, mod og fysik. Arbejdshunde er eksempelvis ofte avlet ud fra ønsket om særlige karakteristika og temperament.

Der er ikke to schæferhunde, der er ens. Hver hund har sin egen personlighed og individuelle kvaliteter, og opdrættere avler hundene med fokus på meget forskellige træk. Dette gør, at hundenes personligheder og kropstilstande kan være meget forskellige, alt afhængigt af hvilke karakteristika avleren har lagt vægt på.

TIP:
Lær opdrætteren, hundens forældre og avlslinjer godt at kende, inden du beslutter dig for, hvilken hund du vil tilføje til familien. På den måde kan du forventningsafstemme og finde en hund, der passer til din livsstil og dine ønsker.

Fordi schæferen er en hyrdehund, kan den let blive urolig, når dens flok skilles ad. Derfor kan det være en udfordring at følge nogen til bussen, eller at sætte en af flokkens familiemedlemmer af på vejen. Til gengæld elsker de ofte gemmeleg og fangeleg.

Schæferhundens typiske helbredsproblemer

Nogle af de mest udbredte sygdomme blandt schæferhunde er albue- og hoftedysplasi.

Hofteledsdysplasi er et udtryk for, når hundens lårbenshovede ikke støder korrekt op til hofteskålen. Tilstanden er arvelig, men kan også blive fremprovokeret af udefrakommende faktorer som eksempelvis livsstil.

Når en hund lider af hofteledsdysplasi, vil al bevægelse, der belaster hoftepartiet, typisk resultere i ubehag for hunden. Det kan for eksempel være at gå op og ned af trapper, at hoppe op efter bolden eller at lege vildt med andre hunde. Hunden vil typisk vrikke meget med bagpartiet, ofte kan den ikke stå stille i længere tid, og den vil have vanskeligt ved at lægge sig ned og rejse sig igen.

Læs også: Hofteproblemer – Hunde og hofteledsdysplasi

En anden sygdom, som er udbredt blandt schæferhunde er degenerativ myelopathi – en langsomt fremadskridende lidelse i rygmarven, som viser sig ved slingerhed og lammelse af bagparten. Det er en alvorlig sygdom, som langsomt bliver værre.

 Vuffeli hundeblog

Fordi schæferhunden er tilbøjelig til at få ledproblemer, er det vigtigt at sørge for, at ens schæferhundehvalp vokser i et passende tempo. Derfor er det essentielt at fodre sin hvalp med et foder, der passer til hvalpens behov og vækstperiode.

Nærende og afbalancerede måltider kan være med til at styrke hundens knogler og led, opretholde en sund fordøjelse og sikre en sund og skinnende pels.

Her hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at finde en sund og nærende kost til din schæferhund. Vores foder er baseret på naturlige råvarer, og vi udvikler en personlig foderplan, der er tilpasset lige netop din hund.

GRATIS PRØVEPAKKE

Hvordan ser dagligdagen ud med en schæferhund?

Pelspleje

Schæferhunden er kendt for at fælde meget. Derfor er det en god idé at børste den et par gange ugentligt. Det kan hjælpe med at holde pelsen sund og ikke mindst fjerne nogle af de mange løse hår. På den måde ender de i børsten i stedet for på gulvet eller på tøjet. Med en schæferhund som familiemedlem kommer man dog nok ikke uden om hundehår i rigelige mængder.

 Vuffeli hundeblog

Læs også: Min hund fælder meget – hvad gør jeg?

Schæferhundens pels beskytter godt mod vind og vejr, og pelsen er typisk let at holde ren. Derfor er det ikke en hunderace, som kræver hyppig vaskning af pelsen.

Gåture og motion

Det er vigtigt at imødekomme schæferhundens behov for aktivitet. Det er en hunderace, som kræver meget motion, og man skal derfor være klar på 2-3 daglige gåture af god længde – gerne hvor hunden også har mulighed for at løbe frit. Det er ikke en hunderace, der kan nøjes med et par korte ture rundt i nærområdet.

Derudover er det vigtigt at stimulere schæferhunden med mentale udfordringer og fysiske aktiviteter. Motion og mental stimulering er essentielt for at have en glad og tilfreds schæferhund og for at undgå kedsomhed og ophobet energi.

Bliver din hund ikke stimuleret eller får den ikke afløb for sin energi, kan det resultere i frustration og uhensigtsmæssig adfærd såsom aggressivitet, urolighed, gøen eller tyggen i ting, der ikke skal tygges i.

 Vuffeli hundeblog

Schæferhunden kan også være en rigtig god løbe- eller vandremakker, ligesom den sandsynligvis vil elske at blive sat på opgaver, hvor den kan bruge sin lyst til at arbejde.

Den vil nyde godt af leg og aktiviteter, hvor den kan få mulighed for at bruge sine mange gode egenskaber.

Træning

Der findes mange forskellige slags schæferhunde, både hvad angår temperament, energiniveau og fysik. Arbejdshunde er eksempelvis ofte avlet ud fra ønsket om særlige karakteristika og temperament.

Det er derfor vigtigt at kende til opdrætteren, hundens forældre og avlslinjer inden man beslutter sig for, hvilken hund man vil tilføje til familien. Det er med andre ord en rigtig god idé at forventningsafstemme inden – på den måde kan du finde den hund, der passer til lige netop din livsstil, dine behov og forventninger.

 Vuffeli hundeblog

Schæferhunde er kendt for at være dygtige til både agility og lydighedstræning. Deres lærevillige sind og adrætte kropsbygning gør dem velegnede til hundesport, sporarbejde og søgning.

Det er en rigtig god idé at socialisere sin schæferhund fra en tidlig alder. Schæferhunden er en hunderace, der er kendt for let at blive mistænkelig overfor fremmede, og derfor er det vigtigt, at man lærer den at omgås andre mennesker og være til stede i forskellige situationer.

Ellers kan den blive utilpas eller nervøs, og du kan risikere, at den vil se fremmede som en trussel. Og det er ikke altid lige hensigtsmæssigt, at hunden udviser en stærk reaktion, hver gang der kommer nogen ind af døren, eller I møder en fremmed på gåturen. Racens beskyttertrang er en god kvalitet, men uden træning kan den blive dominerende eller stressende for hunde.

Læs også: Hundetræning: Sådan træner du din hund

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også