Er hunden carnivor eller omnivore? Det er et omdiskuteret emne, der er mange delte meninger om. Carnivore er det, vi kalder kødædere, mens omnivore beskriver dyr, der er altædende. Læs med.
Facultative carnivore
Der er stor forskel på carnivore og omnivore spisevaner. Tilbage står spørgsmålet om, hvorvidt hunden bør klassificeres som kødædende eller altædende?
Vi forstår godt, at dette er et meget diskuteret emne, og kan være svært at kategorisere hunden. Der er dog ingen tvivl om, at hunden hører til den taksonomiske orden carnivore. Dette er dog ikke ens betydning med at hundens spisevaner også bør klassificeres som kødæder – hundens spisevaner kan nemlig kategoriseres som altædende.
Af denne simple grund, kaldes hunden for en facultative carnivore, hvilket betyder at dens primære diæt er baseret på kød, men at den kan fordøje plantemateriale.
Sammenlignet med den grå ulv, som hunden nedstammer fra, har hunden udviklet sig og tilpasset sine leveforhold således, at det er muligt for den at trives på en diæt baseret på kulhydrater, der indeholder en højere mængde af fibre og stivelse.
Enzymet amylase: Hunden har ikke amylase i sit spyt
Omnivore, det vil sige altædende dyr, har enzymet amylase i deres spyt, som medvirker til at starte den kemiske nedbrydelsesproces af stivelse (kulhydrat). Carnivore, kødædere, har ikke dette enzym i deres spyt.
Amylase er et enzym, der medvirker til nedbrydelsen af kulhydrater, og det findes både i det almindelige spyt og i bugspyttet hos omnivore, mens enzymet kun findes i bugspyttet hos carnivore.
Dette betyder, at nedbrydelsesprocessen først starter senere i fordøjelsesprocessen hos carnivore sammenlignet med omnivore, hvor nedbrydelsesprocessen af kulhydrat allerede starter i munden, når maden blandes med spyttet.
Hunden har folder i dens gane
I carnivores, kødæderens, gane finder vi nogle veludviklede tværgående slimhindefolder, som medvirker til en bedre mekanisk nedbrydelse af føden. Disse folder ses ikke i samme grad hos den altspisende omnivore, og det er altså endnu et punkt hvor carnivore adskiller sig fra omnivore.
Prøv eventuelt at føre din tunge op i ganen på dig selv. Kan du mærke nogle riller?
Carnivore har skarpe papiller på tungen, som gør dem i stand til at flå eller kradse kød af deres bytte. Disse papiller er også at finde på vores hunde. Dette er dog mere markant hos katten, som er strict carnivore, hvorfor vi siger at katte har en meget ru tunge.
Men sammenligner man med omnivore ses disse skarpe papiller i meget større grad.
Du kan jo selv prøve at mærke efter på din egen tunge, hvor du stort set ikke kan mærke papillerne.
En anden ting er hundes tandsæt. Hunden har 42 tænder, hvor det omnivore menneske kan have op til 32 tænder. Hunden har altså 10 tænder mere end mennesket.
Generelt kan vi opdele typen af tænder i fire forskellige kategorier: fortænder (incisors), hjørnetænder (canines), præmolarer (premolars) og molarer (molars).
Tandsæt hos mennesket og hunden
Sammenligner vi hunden og mennesket, ses den største forskel i, at hunden har flere fortænder og præmolarer tænder.
Fortænderne bruger carnivore til at flå og kradse kødet af knoglerne fra deres bytte, mens præmolarertænder bliver brugt til at skære kødet fra hinanden. Hunden vil dermed kunne tygge lidt på sit foder, men dens tandsæt er primært bygget til at være kødæder.
Læs også: Sådan holder du din hunds tænder sunde og raske
Forskel på fordøjelsessystemet
Carnivore har et kortere og mere simpelt fordøjelsessystem sammenlignet med omnivore.
Dette gør blandt andet at deres føde skal være mere let fordøjeligt, da opholdstiden i fordøjelsessystemet er kortere, hvilket medvirker til, at den enzymatiske nebrydelsestid er mindsket. Dette betyder at enzymerne vil have kortere tid til at nedbryde føden, sammenlignet med omnivore.
Derudover har carnivore en kortere tyktarm og dermed en mere begrænset mikrobiel aktivitet, som gør dem ringere til at fordøje fibre, sammenlignet med omnivore.
Sidst, men ikke mindst, er en meget vigtig ting, at carnivore har protein som deres primære energikilde og fedt som deres sekundære energikilde, hvorimod omnivore har kulhydrat som deres primære energikilde.
Hunden har et større protein- og fedtbehov, og kan godt leve uden kulhydrater. Dette er dog ikke ensbetydende med, at det er det bedste for hunden. Fibre fra kulhydrater siges blandt andet at have en positiv effekt på tarmmotiliteten og bakterieflora i fordøjelsessystemet, og fibre kan desuden medvirke til en øget mæthed, uden at medvirke til øget energiindtagelse.
Læs også: Hvorfor har min hund dårlig mave?