Hunde og diarré: Se hvad du kan gøre som hundeejer

hund fordi den prutter og har diarreVuffeli hundeblog

Mange hunde oplever at have dårlig mave en gang imellem. Det er helt normalt, og der kan være mange årsager til, at din hunds afføring ikke er, som den skal være.

Nogle gange kan problemet løses af sig selv med en korrekt fodring, men i visse tilfælde skal der lidt mere til, for at kunne opnå at ens hund får en normal afføring igen. 

Den bedste måde at komme af med den dårlige mave på, det er naturligvis at prøve at finde en årsag til problemet. Og det er ikke altid en nem opgave. 

5 trin til dig der har en hund der har dårlig maveVuffeli hundeblog

Ofte drager hundeejeren en hurtig konklusion om, hvorfor deres hund har fået diarre. Dog kan det i mange tilfælde også være uventede og ukendte faktorer, der spiller ind.

Læs også: Sådan giver du din hund skånekost

Heldigvis er der mange måder at undgå og ikke mindst behandle diarre på. I denne guide vil du kunne finde nogle af årsagerne til diarre hos hunde, og hvordan du bedst muligt hjælper din firbenede bedste ven.

Læs også: Hvorfor kaster min hund op?

Årsager af tynd mave/diarré hos hunde

Der er mange faktorer der kan påvirke en hunds fordøjelsessystem, og det er derfor vigtigt at prøve at finde ud af, hvad der kunne have skabt den dårlige mave.

Som udgangspunkt kan vi hos Vuffeli anbefale at overveje de forskellige muligheder om, hvorfor diarreen er opstået. Har din hund eksempelvis fået et par ekstra godbidder, og derefer fået tynd mave, betyder det ikke nødvendigvis, at det er godbiddernes skyld, og at den ikke kan tåle dem. Det kan nemlig også være på grund af, at din hund har spist noget, den ikke kunne tåle, uden at du har set det. 

Men, hvordan ved man, hvad der forårsager hundens diarre? Det er et meget vigtigt spørgsmål, og det vil Vuffeli give nogle forslag til nu.

hundehvalp ligger i blød seng eller sofaVuffeli hundeblog

Nyt foder kan fremprovokere diarre

Hvis din hund har en sensitiv mave, kan det være, at du oplever tynd mave, hvis du skifter foderblanding. Det er helt normalt, og det betyder heller ikke, at du er nødt til at gå tilbage til det gamle hundefoder igen.

Hvis du tidligere har oplevet at din hund har haft problemer med fordøjelsen, så kan det være en god ide at få hjælp, inden du skifter til en ny foderblanding. Hos Vuffeli vil vi gerne give dig en hjælpende hånd helt gratis, så din hund kan få en stille og rolig overgang til det nye foder – uden nogen fordøjelsesproblemer.

Læs også: Derfor burde du fodre din hund med tørfoder

Hvis hunden har spist noget, den ikke burde

Det kan være at din hund har fået fat i noget den ikke kunne tåle – Og det har selvfølgelig fået konsekvenser: Hunden har fået dårlig mave af det

Årsagen kan være alt fra dine børns madrester, til noget den er kommet til at spise på gåturen. Som du kan gætte, er det ikke altid helt nemt at vide, om din hund har spist noget, som den ikke kan tåle, imens du ikke var opmærksom.

Hvis du derimod er sikker på, at det er dette, der har forårsaget den dårlige mave, så skulle diarreen meget gerne forsvinde af sig selv, når det hele er kommet ud.

hund hviler sigVuffeli hundeblog

For mange godbidder

For mange godbidder, eller andet mad, der indeholder meget fedt, kan også skabe lind afføring. 

Leverpostej er selvfølgelig også med på denne her liste. Hvis du tilføjer en spiseskefuld leverpostej i din hunds tørfoder dagligt, kan det godt være at den får dårlig mave af det.

Hvis du fodrer din hund med “menneskemad”, ligesom leverpostej, flæskesteg, eller bare madrester, der indeholder specielt meget fedt, kan det nemt resultere i diarre. 

Man skal huske, at en hunds fordøjelsessystem er kortere end vores, og hvis hunden får mad, der indeholder få fibre, betyder det også, at fordøjelsen går hurtigere, og der er derfor højere sandsynlighed for lind afføring.

Læs også: Sådan belønner du din hund

Andre ukendte årsager til dårlig mave

De nævnte punkter er som oftest hovedårsagerne til diarre hos hunde, men det kan også være at diarréen kommer af ukendte årsager. 

Hvis du er i tvivl, så kan Vuffeli varmt anbefale at kontakte en af vores dygtige og erfarne fodereksperter, der vil give dig brugbar rådgivning mht., hvordan du bedst muligt kan håndtere og overkommer sådanne situation.

Læs også: Er min hund syg?

spansk vandhund stor pelsVuffeli hundeblog

Hold øje med afføringen  

For at kunne få det bedste overblik over problemet og finde den bedste behandling, er det vigtigt, at du holder øje med din hunds afføring, så snart du oplever noget uregelmæssigt, så du kan kontakte din dyrlæge. Det er essentielt at kunne fortælle så nøjagtigt som muligt, hvor længe hunden har haft diarre, om afføringen har ændret sig siden problemet er opstået. 

Det er derudover også vigtigt at have et overblik over, hvor mange gange hunden har behov for at “gå på toilettet” om dagen. Dette vil kunne være med på at finde den rigtige løsning, så der derved kan stilles den helt rigtige diagnose.

HUSK 
Der er mange årsager til at en hund kan have diarre, og derfor findes der mange forskellige måder at behandle det på.

Hvor ofte skal min hund have afføring?

Vuffeli er ofte i kontakt med hundeejere, der er bekymret for deres hund, fordi de synes, at den meget ofte har afføring. Men hvor hyppigt har en sund og rask hund egentlig afføring?

Det er ganske normalt, at en hund skal “på potten” en til fire gange i løbet af én dag. Det har ikke nødvendigvis noget at gøre med, at hunden ikke fungerer ordenligt på sit nuværende foder, eller at hunden har dårlig mave. 

Hunde har fra naturens side et kortere fordøjelsessystem sammenlignet med mennesket. Maden ryger derfor så at sige hurtigere igennem systemet, og hunden har derfor brug for at besørge hyppigere. 

Ser hundens afføring normal ud i farve og konsistens, er der derfor ingen grund til bekymring.

Kontakt dyrlægen, hvis du oplever blodig eller gul afføring

Hvis du observerer noget du mener er unormalt, som du ikke har oplevet før, kan vi anbefale dig at kontakte en foderekspert eller din dyrlæge. Det kan blandt andet være gul afføring, eller endda blod i diarreen.

Mange sygdomme som fx. orm eller parasitter i mave og tarme kan give anledning til opkast og dårlig fordøjelse. Det er derfor vigtigt, at man får sin hund tjekket af en dyrlæge i tilfælde af, at der er noget alvorligt galt, som skal behandles. Opsøg derfor altid en professionel, hvis du opdager, at din hund pludselig bliver sensitiv over for visse fødevarer eller oplever vedvarende ubehag i mave/tarm-regionen. 

Behandling af diarré  

Der findes ingen ideel behandling af diarre eller dårlig mave hos hunde. Men for at kunne nå frem til den bedste behandling til din hund, er det vigtigste at have en passende diagnose.

Læs også: Fødevarer din hund ikke kan tåle

Mange fordøjelsesproblemer kan løses ved at ændre på fodringen, og ved at have fuld kontrol over, hvad hunden spiser. Så hvis I bor mange hjemme, kan det godt være en god ide at etablere regler om. hvad hunden må og ikke må få.

Hvis din hund normalt får tørfoder, og du er sikker på, at den ikke får andet ved siden af, kan det være en mulighed at skifte foderblanding. Det er der mange hunde, der reagerer positivt på.

Det kan godt være, at der er noget din hund ikke kan tåle i den foderblanding, der giver den diarré, og at det er en måde at udvise foderintolerance på. Hvis du sidder derhjemme og tror at din hund har visse intolerancer, er du meget velkommen til at kontakte Vuffeli, så vi kan vejlede dig.

hund ligger med hundeskål med hundefoder, søde kartofler, ris og ærterVuffeli hundeblog

Hvad gør jeg, hvis min hund tit har dårlig mave?

Nogle hunde er, ligesom os mennesker, uheldige og arver sensitiv mave fra tidligere generationer.  Andre hunde udvikler det med tiden – måske grundet en diæt i deres hvalpe tid baseret på for mange konserveringsmidler, farve- og tilsætningsstoffer. 

En dårlig diæt kan ødelægge bakteriefloraen i hundens tarme og give den problemer med at nedbryde bestemte fødevarer. Bakterierne i tarmen skal fodres for at overleve, ligesom det er tilfældet for andre levende organismer. Bakterierne i tarmen er essentielle for, at hunden kan nedbryde det, den indtager, og omsætte det til næring, som dens krop kan bruge til at vokse sig stor og stærk.

Fodrer man ikke disse bakterier med den rigtige næring, vil de langsomt uddø, og bakteriebalancen i tarmen vil ændre sig, fordi andre mindre gode bakterieflora eller svampe, som trives på, det hunden bliver fodret med, vil vokse frem. En ensidig og ubalanceret bakterieflora vil give hunden det, vi her betegner som en sensitiv mave, fordi der vil være mange fødevarer, som hunden ikke kan fordøje ordentligt, hvis den mangler de bakterier, der får dette til at ske. 

hund spiser af hundeskål vuffeliVuffeli hundeblog

Tegn på, at din hund har en sensitiv mave

Hvis du går og undrer dig over om din hund har normal afføring, eller om den har sensitiv mave og har det dårligt, kan du lægge mærke til de forskellige tegn:

  • Skiftevis hård og blød afføring
  • Kvalme
  • Opkast
  • Manglende appetit
  • Blodig afføring
  • Manglende energi
  • Manglende lyst til at komme op og stå
  • Ildelugtende prutter
  • Vægttab
  • Tør hud og kløe

Det kan være super nyttigt at skrive symptomerne ned, når de opstår, for at finde frem til, hvad det er, der irriterer hundens mave. Dette vil også kunne hjælpe en dyrlæge med at forstå situationen bedre. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også