Min hund har diarré, hvad gør jeg?

hund fordi den prutter og har diarreVuffeli hundeblog

Mange hunde oplever en gang imellem dårlig mave – nogle mere end andre. Der kan være mange årsager til, at din hunds afføring ikke er, som den skal være. Nogle gange kan problemet løses med en korrekt fodring, men i visse tilfælde skal der lidt mere til, for at din hund får en normal afføring. Læs med!

Den bedste måde at komme af med den dårlige mave på, det er naturligvis at prøve at finde en årsag til problemet. Det kan være nemt at drage en hurtig konklusion om, hvorfor ens hund har fået diarré eller maveproblemer. Dog kan der i mange tilfælde også være uventede og ukendte faktorer, der spiller ind.

Læs også: Sådan giver du din hund skånekost

Heldigvis er der mange måder at undgå og ikke mindst behandle diarré på. I denne guide vil du kunne finde nogle af årsagerne til diarré hos hunde, og blive klogere på hvordan du bedst muligt hjælper din firbenede bedste ven.

Årsager til tynd mave/diarré hos hunde

Der er mange faktorer, der kan påvirke en hunds fordøjelsessystem, og det er derfor vigtigt at prøve at finde ud af, hvad der kunne have skabt den dårlige mave.

Læs også: Hvorfor kaster min hund op?

Som udgangspunkt kan vi hos Vuffeli anbefale at overveje de forskellige muligheder om, hvorfor diarréen er opstået. Har din hund eksempelvis fået et par ekstra godbidder, og derefer fået tynd mave, betyder det ikke nødvendigvis, at det er godbiddernes skyld, og at den ikke kan tåle dem. Det kan nemlig også være fordi, at din hund har spist noget, den ikke kunne tåle, uden at du har set det. 

Men, hvordan ved man, hvordan finder man frem til kernen af problemet? 

hundehvalp ligger i blød seng eller sofaVuffeli hundeblog

Nyt foder kan fremprovokere diarré

Hvis din hund har en sensitiv mave, kan det være, at du oplever tynd mave, hvis du skifter foderblanding. Det er helt normalt, og det betyder heller ikke, at du er nødt til at gå tilbage til det gamle hundefoder igen.

Hvis du tidligere har oplevet at din hund har haft problemer med fordøjelsen, så kan det være en god idé at få hjælp, inden du skifter til en ny foderblanding. Hos Vuffeli vil vi gerne give dig en hjælpende hånd til en blid overgang helt gratis, så din hund undgår fordøjelsesproblemer.

KONTAKT FODEREKSPERT

Læs også: Derfor burde du fodre din hund med tørfoder

Hvis hunden har spist noget, den ikke burde

Det kan være at din hund har fået fat i noget den ikke kunne tåle – og det har selvfølgelig konsekvenser: hunden får oftest dårlig mave af det

Årsagen kan være alt fra dine børns madrester, til noget den er kommet til at spise på gåturen. Som du nok allerede ved, er det ikke altid helt nemt at vide, om din hund har spist noget, som den ikke kan tåle, imens du ikke var opmærksom.

5 trin til dig der har en hund der har dårlig maveVuffeli hundeblog

Hvis du derimod er sikker på, at det er dette, der har forårsaget den dårlige mave, så skulle diarréen meget gerne forsvinde af sig selv, når det hele er kommet ud.

For mange godbidder

For mange godbidder, eller andet mad, der indeholder meget fedt, kan også skabe lind afføring. 

Leverpostej er selvfølgelig også med på denne liste. Hvis du tilføjer en spiseskefuld leverpostej i din hunds tørfoder dagligt, kan det godt være at den får dårlig mave af det.

Hvis du fodrer din hund med “menneskemad”, såsom leverpostej, flæskesteg, eller bare madrester, der indeholder specielt meget fedt, kan det nemt resultere i diarré, især hos små racer, eller hvis din hund ikke er vant til det.

Man skal huske, at en hunds fordøjelsessystem er kortere end menneskers, og hvis hunden får mad, der indeholder få fibre, betyder det også, at fordøjelsen går hurtigere, og der er derfor højere sandsynlighed for lind afføring.

hund hviler sigVuffeli hundeblog

Læs også: Sådan belønner du din hund

Andre ukendte årsager til dårlig mave

De nævnte punkter er som oftest hovedårsagerne til diarré hos hunde, men det kan også være at diarréen kommer af ukendte årsager. 

Hvis du er i tvivl, så kan Vuffeli varmt anbefale at kontakte en af vores fodereksperter, der har erfarring med at tale med tusindvis af hundeejere og dele brugbar rådgivning med hensyn til, hvordan du bedst muligt kan håndtere og overkomme sådanne situation.

Læs også: Er min hund syg?

Hold øje med afføringen  

For at kunne få det bedste overblik over problemet og finde den bedste behandling, er det vigtigt, at du holder øje med din hunds afføring, så snart du oplever noget uregelmæssigt, så du kan kontakte din dyrlæge. Det er essentielt at kunne fortælle så nøjagtigt som muligt, hvor længe hunden har haft diarré, og om afføringen har ændret sig siden problemet opstod. 

Det er derudover også vigtigt at have et overblik over, hvor mange gange hunden har behov for at “gå på toilettet” om dagen. Dette vil kunne være med til at finde den rigtige løsning.

spansk vandhund stor pelsVuffeli hundeblog

HUSK: 
Der er mange årsager til at en hund kan have diarré, og derfor findes der mange forskellige måder at behandle det på.

Hvor ofte skal min hund have afføring?

Vuffeli er ofte i kontakt med hundeejere, der er bekymrede for deres hunde, fordi de synes, at deres hund meget ofte har afføring. Men hvor hyppigt har en sund og rask hund egentlig afføring?

Det er ganske normalt, at en hund skal “på potten” en til fire gange i løbet af én dag. Det har ikke nødvendigvis noget at gøre med, at hunden ikke fungerer ordenligt på sit nuværende foder, eller at hunden har dårlig mave. 

Hunde har fra naturens side et kortere fordøjelsessystem sammenlignet med mennesket. Maden ryger derfor så at sige hurtigere igennem systemet, og hunden har derfor brug for at besørge hyppigere. 

Ser hundens afføring normal ud i farve og konsistens, er der derfor ingen grund til bekymring.

Kontakt dyrlægen, hvis du oplever blodig eller gul afføring

Hvis du observerer noget du mener er unormalt, som du ikke har oplevet før, kan vi anbefale dig at kontakte en foderekspert eller din dyrlæge. Det kan blandt andet være gul afføring, eller endda blod i diarréen.

Mange sygdomme som for eksempel orm eller parasitter i mave og tarme kan give anledning til opkast og dårlig fordøjelse. Det er derfor vigtigt, at man får sin hund tjekket af en dyrlæge, i tilfælde af at der er noget alvorligt galt, som skal behandles. Opsøg derfor altid en professionel, hvis du opdager, at din hund pludselig bliver sensitiv over for visse fødevarer eller oplever vedvarende ubehag i mave/tarm-regionen. 

hund ligger med hundeskål med hundefoder, søde kartofler, ris og ærterVuffeli hundeblog

Behandling af diarré  

Der findes ingen ideel behandling af diarré eller dårlig mave hos hunde. Men for at kunne nå frem til den bedste behandling til din hund, er det vigtigste at have en passende diagnose.

Læs også: Fødevarer din hund ikke kan tåle

Mange fordøjelsesproblemer kan løses ved at ændre på fodringen, og ved at have fuld kontrol over, hvad hunden spiser. Så hvis I bor mange hjemme, kan det være en god idé at etablere regler om, hvad hunden må og ikke må få at spise.

Hvis din hund normalt får tørfoder, og du er sikker på, at den ikke får andet ved siden af, kan det være en mulighed at skifte foderblanding. Det er der mange hunde, der reagerer positivt på.

Det kan være, at der er noget, din hund ikke kan tåle i den foderblanding, der giver den diarré, og at det er en måde at udvise foderintolerance på. Hvis du sidder derhjemme og tror at din hund har visse intolerancer, er du meget velkommen til at kontakte Vuffeli, så vi kan vejlede dig.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *