Forside » Hundetips og -tricks » Skal du have hund? – 11 tips til førstegangshundeejeren

Skal du have hund? – 11 tips til førstegangshundeejeren

Vuffeli hundeblog

Er du så heldig, at der snart flytter en hund hjem til dig? Eller har du måske netop budt et firbenet familiemedlem velkommen? Vi er slet ikke misundelige – okay, måske bare en lille smule. Læs med her, hvor vi giver dig tips og tricks til en god start på jeres nye liv sammen. 

11 gode råd til den heldige ejer af en ny hund:

1. Hundesikring af dit hjem

En legesyg og nysgerrig hund, især hvalpe, kan se en underholdningsværdi i det meste. Skarpe hvalpetænder og blivende tænder, der ovenikøbet også klør, mens de vokser ud, kan gå ud over dine møbler og andre ting i hjemmet. Vær derfor forberedt på, at både hvalpe og ældre nysgerrige hunde kan finde på at bide i legetøj og ledninger såvel som pivedyr og paneler.

For at undgå at din nye bedste ven ender i en farlig situation – eller at dit hjem kommer til at se ”farligt” ud – er det derfor vigtigt at sikre hjemmet. Hvis din hund tygger på det forkerte, sluger smådele eller vælter noget ned over sig, kan det skabe alvorlige eller livstruende helbredsproblemer, der kræver akut dyrlægehjælp.

Vuffeli hundeblog

Se dit hjem med hundens øjne. Sørg for, at skarpe genstande, giftige planter, skrap kemi og så videre er langt uden for hundens rækkevidde. Fjern også særligt skrøbelige ting i hundehøjde – du kan nemlig nemt risikere at få fejet kaffekopperne af stuebordet.

Hvis din hund får haven som legeplads, så er det en god idé, at haven er hegnet godt ind. Små hvalpe har det med at gå på opdagelse.

2. Vær opmærksom på din hunds adfærd

Fordi hunde ikke kan tale vores sprog, er det vigtigt, at vi som mennesker lærer at forstå, hvordan vores firbenede venner kommunikerer med deres kropssprog og lyde i forskellige situationer. 

Hundens kropssprog kan nemlig være med til at fortælle os, hvordan den har det, og hvad den ønsker. Brug tid på at betragte din hund, og respekter de signaler, den sender. På den måde kan du bedre opfylde din hunds behov, opbygge respekt og skabe fundamentet for et fantastisk venskab.  

Det er vigtigt at inddrage alle familiens medlemmer i hundens behov og signaler. Det gælder også gæster. Er der børn i familien, så tal om, hvordan I omgås og kommunikerer med jeres nye familiemedlem. Det kunne for eksempel være ikke at forstyrre hunden, når den sover, og når den spiser. Eller at forstå betydningen af de bedende øjne, en logrende hale eller urolige bevægelser.

Læs også: Kender du din hunds kropssprog? Her er 5 vigtige signaler

3. Grænser, regler og konsekvens

Inden du byder din hvalp velkommen, er det en rigtig god idé at lægge en plan for hvilke regler, der skal gælde for din hund. Er I flere medlemmer i familien, kan I med fordel aftale at ensarte reglerne for alle i familien, så hunden ikke bliver i tvivl om, hvad den må og hvornår. Må den for eksempel ligge og hygge sig i sofaen? Er der bestemte rum i huset, den ikke må komme i?

Vuffeli hundeblog

Det kan måske virke sødt, når en hvalp bider og trækker i snoren eller ”banker på” døren med poten, men når hvalpen vokser sig stor, kan det blive generende eller ligefrem farligt. Aftal, og øv jer på nogle præcise kommandoer, der kan markere den ønskede opførsel, og ros hunden, når den gør noget rigtigt. Gode vaner er med til at skabe tryghed og tydelig kommunikation til din hund.

Det handler med andre ord om at være konsekvent. Får din hund nogle gange mad ved bordet og andre gange ikke, vil den med stor sandsynlighed tigge, hver gang du sætter dig til bords.

Læs også: De bedste tips og tricks til at træne din hundehvalp

4. Væn din hund til nye omgivelser og lyde

Der er mange indtryk, som din hund oplever for første gang sammen med dig. Det gælder særligt for hvalpe, som i de første otte uger af deres liv typisk kun har været sammen med deres mor og søskende og måske lidt gæster. Derfor skal hvalpen lære, hvordan den omgås andre hunde og mennesker, og hvordan den begår sig i jeres verden. 

En ny lyd, andre hunde eller fremmede mennesker kan være overvældende. Derfor er det en god idé langsomt at introducere din hund til hjemmet og verden udenfor. Den tror måske, at støvsugeren eller blenderen er farlig. Eller måske den reagerer voldsomt på dørklokken.

Vuffeli hundeblog

Tag én lille oplevelse én dag ad gangen. Gå en tur på stranden, læg vejen forbi en togstation, gå en tur i snor på den lokale gågade, lyt til forskelligartet musik sammen og gå på besøg hos venner og naboer.

Det er også en rigtig god idé at melde jer til et hvalpetræningshold, så din hvalp får mulighed for at udvikle sig og lege med andre hvalpe på helt samme niveau. Her kan I øve jer på socialisering og lydighedstræning, og du kan få en masse brugbar viden og vejledning om netop din hundehvalp. 

Læs også: Ny hundehvalp – Forberedelse og opdragelse

5. En hvalp har brug for masser af søvn

En hvalp har ofte fuld fart på i sine vågne timer. Den er nysgerrig og legesyg. Derfor er socialitet, bevægelse og aktivitet enormt vigtigt for hvalpens udvikling, men en hvalp har også brug for at sove og slappe af.

Lige så vigtigt, som det er at give sin hvalp positiv social kontakt og interaktion, lige så nødvendigt er det faktisk at give den ro. En voksen hund hviler sig i over halvdelen af døgnets 24 timer, og en hvalp har brug for endnu mere tid i drømmeland. Det er derfor vigtigt at give hvalpen tid og plads til at sove.

6. Motion og mental stimulering er vigtigt

Hvalpe og mange voksne hunde har masser energi, og hvis din hund keder sig eller ikke får den opmærksomhed, den søger, kan det ende i unoder. Derfor er det vigtigt at bruge hundens vågne timer på positiv social kontakt. På gåturene kan den brænde en masse krudt af, og samtidig bliver den mættet af de mange nye indtryk. 

Daglige gåture er enormt vigtigt, men det er også vigtigt at stimulere hunden mentalt. Lav sjove træningsøvelser, leg og lær hunden nye tricks. Det giver dig god kontrol over hunden, og samtidig kan det styrke jeres bånd endnu mere.

glad cocker spaniel løber på blomstermarkVuffeli hundeblog

Hver hund er unik og har unikke behov. En hunds behov for bevægelse og mod på aktiviteter kommer blandt andet an på dens race, og din hunds race kan derfor sige noget om, hvilken type leg, den sandsynligvis vil elske.

Læs også: Hvor meget motion skal hvalpen og den voksne hund have?

7. Undgå råb og skæld ud – du kommer længere med ros og godbidder

Når din hund har fået poterne i noget, den ikke skulle, når den har tygget godt og grundigt i skoene i entréen eller bare slet ikke hører efter, så træk vejret dybt en ekstra gang.

Det kan nemt blive den første indskydelse at irettesætte hunden for uønsket opførsel, men hvis du straffer din hund, kan det faktisk resultere i, at den ikke lærer en ny og bedre adfærd, eller at den bliver bange og forvirret, fordi den ikke forstår, hvad den har gjort forkert.

Derimod kan positive træningsprincipper, som bygger på ros og belønning, hjælpe dig til at få en positiv kommunikation med din hund. Ved hjælp af positiv træning kan du nemlig ofte mere præcist signalere, hvad du ønsker, din hund skal gøre, men du kan også afbryde eller ignorere den adfærd, du ikke ønsker.

Vuffeli hundeblog

Under positiv indlæring får hunden ros, når den gør det rigtige. Når den gør noget forkert, får den derimod ingen opmærksomhed, eller du afleder dens opmærksomhed til korrekt opførsel.

Gør træningen sjov, på den måde er din hund motiveret til at forstå dine signaler og fortjene din ros. Med ros vil du få en hund, der begynder at tilbyde den ene sjove og søde opførsel efter den anden, når du hiver en godbid op af lommen.

Læs også: Positive træningsprincipper: Hvordan belønner jeg min hund?

8. Vejen til renlighed er forståelse og ros

Det er en god tommelfingerregel at tage din hvalp med udenfor, hver gang den har spist, leget eller sovet. I dagtimerne tisser helt små hvalpe nemlig gerne en gang i timen.

Din hund og dig skal lære at kommunikere. Hunden ved ikke, hvordan den skal fortælle dig, når det er tid, og den ved ikke, at toiletbesøg kun foregår, når I går tur, eller måske når den bliver lukket ud i haven. Ros hunden, når den besørger udenfor og undgå at skælde ud, når uheldet er ude indenfor. Skæld ud vil kun gøre hunden usikker og nervøs ved situationen, og i nogle tilfælde kan det resultere i, at den ikke vil besørge i nærheden af dig en anden gang – heller ikke udenfor.

I takt med at en hvalp bliver ældre, vil den ikke skulle tisse lige så ofte. Snart vil hunden søge mod døren, eller vente til I er på tur, når den er trængende. 

9. Det tager tid – i starten

Hunde lærer ikke fra den ene dag til den anden. Det tager tid for den at oparbejde en forståelse af, hvordan du ønsker, den skal begå sig i verden. Opdragelse kræver masser af gentagelser, og derfor må man væbne sig med tålmodighed.

En hund kræver masser af vejledning og opmærksomhed, og den har behov for nærvær og tryghed – især i de første par dage væk fra dens mor og søskende. Det kan derfor være en god idé at rydde kalenderen den første uges tid eller to, efter du har hentet hunden hjem. 

10. Sæt et sundt foder på menuen

Vejen til en glad og sund hund går blandt andet gennem dens mave.

Det du serverer i hundeskålen har nemlig indflydelse på din hunds udvikling. Især har hvalpe i voksealderen helt særlige næringsbehov, og de har også ofte en sart mave.

Her hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe din hvalp til den bedste start på livet. Vi har fokus på sundhed og smag, og derfor tilbyder vi premium hundefoder baseret på nærende, naturlige råvarer af højeste kvalitet. Vi benytter aldrig kunstige smags- eller farvestoffer.

Vi ved, at hver hund er unik og har helt unikke behov. På baggrund af din hunds helbred, alder, race, vægt og aktivitetsniveau udvikler vi derfor en foderplan, der er tilpasset lige netop din hund.

hund spiser af skål vuffeli foderVuffeli hundeblog

Vores algoritme sammensætter en velsmagende foderblanding med den ideelle kombination af proteiner, vitaminer, mineraler og fibre. Viden fra vores dyrlæger og ernæringseksperter er overført til algoritmen for at finde opskriften, der kan hjælpe din hund til et langt, godt og sundt liv.

Foderplanen tilpasses automatisk din hund gennem alle stadier af dens liv, og du kan også selv til enhver tid ændre i din hunds foderplan eller præferencer. Vi hjælper med overgangen fra hvalpefoder til voksenfoder – og seniorfoder, når det bliver aktuelt.

Du får tilsendt foder alt efter dig og din hunds behov, og din hunds foderblanding bliver leveret lige til din dør.

Vi giver en gratis prøvepakke.

PRØV DET

11. Nyd din hund!

Det er måske det vigtigste tip af dem alle.

Hyg jer, leg, slap af, træn og gå på opdagelse sammen. Det er noget af det sjoveste og mest givende at have en hund i hjemmet. Der er ikke noget som en træt hund, der drømmer, eller ihærdigt prøver at forstå dine signaler.

Der vil uundgåeligt opstå udfordringer undervejs, men med de rette værktøjer og en god indstilling, kan I klare det meste. Snart har hvalpen vokset sig stor, og så er I på vej mod nye oplevelser sammen.

Hver hund er unik og har sin egen personlighed, finurligheder og behov. Glæd dig til at lære din hund at kende. Du er den, der kender den bedst.

Læs også: Kærlighed på fire ben: Sådan ved du, om din hund elsker dig

TIP:
Vi glæder os til at høre fra dig og din hund og lære jer bedre at kende! Del hundeglæden med Vuffeli og tusindevis af hundeejere i Vuffelis hundeforum på Facebook lige her.

Vuffeli hundeblog

5 gode hunderacer til førstegangs hundeejere

Hvilken hunderace passer bedst til dig? Læs med her, og få 5 bud på hunderacer, der egner sig godt til førstegangs hundeejere:

  • Labrador retriever
  • Fransk bulldog
  • Golden retriever
  • Bichon havanais
  • Pudel

HUSK:
Hver hund er unik – og heldigvis for det. Selvom racen kan indikere hundens behov og temperament, så har hver hund sine helt egne individuelle karakteristika.

Læs også: Hvilken hunderace skal du vælge?

8 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *