Forside » Hundefoder » Hvalpefoder: Sådan finder du et godt foder til din hvalp

Hvalpefoder: Sådan finder du et godt foder til din hvalp

Vuffeli hundeblog

Ja, der er forskel på voksen- og hvalpefoder. Og det er der en god grund til. En hvalp har nemlig helt andre nærings- og energibehov end en voksen hund, fordi den er i vækst. Læs med her.

Er din hunds måltider sammensat med hensyn til dens vækstperiode, kan du skabe gode forudsætninger for, at din hvalp udvikler sig korrekt og samtidig undgår vækstrelaterede problemer senere i livet.

Golden retriever hvalpen Baloo og hans Vuffeli-foderVuffeli hundeblog

Foder til hvalpe har en højere energidensitet, et højere indhold af fedt og protein samt et mere balanceret indhold af calcium sammenlignet med foder, der er egnet til voksne og ældre hunde.

En hvalp vokser ikke med samme hastighed under vækstforløbet, og nogle hvalpe, især inden for de store hunderacer, vokser meget hurtigt. Derfor er det vigtigt, at hvalpen får den rigtige balance af næringsstoffer, der sørger for, at dens knogler, muskler og organer udvikler sig på en sund måde og med den rigtige hastighed.

Det betyder ikke, at der nødvendigvis er nogle helt specielle ingredienser i en hvalps foder. Forskellen ligger primært i, at energiniveauet er højere, og hvalpefoder indeholder en større og mere balanceret mængde af næringsstofferne protein, fedt og calcium. Det koster nemlig masser af energi at vokse så meget på så kort tid.

Hvalpefoder indeholder mere protein end voksenfoder, da aminosyrer fra protein er essentielle byggesten for hvalpens voksende muskler, knogler og organer, og det er derfor med til at sikre den rigtige vækst.

GØR SOM 10.000 ANDRE HUNDEEJERE

hvalpe ligger på tæppeVuffeli hundeblog

Hvis du sammenligner ingredienserne i voksenfoder med ingredienserne i hvalpefoder, vil du derfor kunne se, at proteinindholdet generelt er højere i hvalpefoder.

Fedt er et andet vigtigt næringsstof for din hvalp, da det både er en koncentreret energikilde samt en kilde til de essentielle fedtsyrer, omega-3 og omega-6, som er nødvendige for en normal cellefunktion og nerveudvikling. 

Hvalpefoder indeholder også en mere balanceret mængde calcium end voksenfoder, da calcium er nødvendigt for mineraliseringen af hvalpens knogler i vækstperioden og skal gives en den helt rette mængde for at sikre et optimalt vækstforløb.

Det er meget vigtigt, at mængden af calcium er tilpasset til hvalpen, da både et for lavt og for højt indhold af calcium kan give vækstrelaterede problemer senere i livet. Man skal være særlig opmærksom på dette med hvalpe af store racer.

Læs også: Sådan opdrager du en hvalp

Vil du prøve en tilpasset foderplan, der består af højkvalitetsfoder til din hvalp?

Hvis du, ligesom tusindvis af andre hundeejere, vil give din hvalp foder af høj kvalitet, så bestil en gratis prøvepakke hvalpefoder hos Vuffeli – det koster kun fragten. Vores foder er baseret på naturlige råvarer af høj kvalitet, og vi udregner en personlig foderplan til din hund. Vi leverer lige til døren.

GRATIS PRØVEPAKKE

hund slikker sig om mundenVuffeli hundeblog

Læs også: Sådan træner du din hvalp

Hvalpefoder med og uden korn

Der findes mange forskellige foderblandinger til hvalpe på markedet. Hos Vuffeli vælger vi en foderplan, der passer til din hunds behov, og du kan selv vælge, om du vil have korn i foderblandingen eller ej.

Læs også: Er korn sundt for min hund?

Hvad sker der, hvis jeg ikke giver min hund hvalpefoder?

Er du den heldige ejer af en hundehvalp, og har du en voksen hund i forvejen, tænker du måske, om det ikke bare er en løsning at bruge den ældre hunds voksenfoder til begge hunde?

Voksenfoder er i sig selv sundt, afbalanceret og nærende, men problemet er, at det er tilpasset en fuldvoksen hunds nærings- og energibehov, og derfor ikke er sammensæt med hensyn til en hvalp i vækst. Sagt med andre ord; din hvalp spiser ikke noget, der er usundt, hvis den får voksenfoder, men voksenfoderet understøtter ikke optimal vækst, og det kan få alvorlige konsekvenser for din hund i det lange løb.

Fejlernæring af din hvalp i vækstfasen kan resultere i alvorlige helbredsproblemer, såsom ledproblemer og knoglemisdannelser, senere i livet. Det er helbredsproblemer, som kan medbringe stor smerte og begrænse hundens mulighed for bevægelse, og det kan gå kraftigt ud over hundens evne til at løbe og lege og opleve verden. Det er derfor enormt vigtigt for både din hunds helbred og livskvalitet, at dens foder er tilpasset det livsstadie, den befinder sig i. 

Læs også: Hvalpe og motion

store hunde venter på madVuffeli hundeblog

Kan min hund få hvalpefoder, selvom den er voksen?

Har du en voksen hund, og har du overvejet at give den hvalpefoder? Foder med en høj energidensitet kan i nogle tilfælde være fordelagtigt for en voksen hund, hvis den har nogle særlige behov. 

Hvalpefoder kan eksempelvis være velegnet til drægtige og lakterende tæver. Hvis din hund er drægtig, anbefales det at give hende hvalpefoder. En drægtig tæve har nemlig et stort behov for energi samt protein, fedt og calcium, der kan være med til at sikre, at hvalpene udvikler sig korrekt inde i livmoderen. En lakterende tæve, som har diende hvalpe, vil også kunne have gavn af at spise hvalpefoder, da hun skal bruge en masse energi og næringsstoffer til at producere den koncentrerede mælk til sine hvalpe.

Har du en drægtig eller lakterende tæve derhjemme, eller planlægger du at få et kuld i fremtiden, vil vi hos Vuffeli gerne hjælpe dig med at finde det helt rette foder til både hundemor og hendes hvalpe, også inden de bliver født. Voksne hunde med et meget højt aktivitetsniveau, såsom brugshunde og sportshunde, kan i nogle tilfælde også have brug for et foder med en højere energidensitet, end der er i voksenfoder til hunde med et gennemsnitligt aktivitetsniveau.

hund spiser af skålVuffeli hundeblog

Vi anbefaler dog altid en snak med en af vores fodereksperter, inden man giver sig i kast med et foderskifte. Det er vigtigt, at man som ejer er opmærksom på både den daglige fodermængde samt eventuelle vægtændringer, hvis en voksen hund får hvalpefoder. Hvalpefoder indeholder nemlig mere fedt end voksenfoder, og hvis din hund får mere end dens behov, vil det øge risikoen for overvægt.

Hvor meget foder, skal min hvalp have?

En hvalp vokser ikke med samme hastighed under hele vækstperioden, og derfor skal den daglige fodermængde tilpasses i takt med hvalpens udvikling for at sikre, at hvalpens næringsbehov bliver opfyldt. 

For at kunne udregne en hvalps daglige ernæringsbehov, skal man bruge et estimat for hvalpens slutvægt samt dens nuværende vægt. Den daglige fodermængde vil ændre sig i takt med, at hvalpen vokser, og indtil den når sin forventede voksenvægt.

Når du ved, hvor meget din hvalp skal have, er det en god idé at starte med 4 daglige måltider ved 8 ugers alderen, og derefter gradvist reducere antallet måltider. Hvis du stadig har problemer med at finde de rigtige balance og dosering, er du meget velkommen til at kontakte Vuffeli, hvor vi vil hjælpe dig med at designe en foderplan ,der passer til lige præcis din hund – så den spiser det, den har brug for.

Hvor længe skal min hund have hvalpefoder?

hund har et spørgsmålVuffeli hundeblog

Den nemme løsning er at sige, at man skal servere voksenfoder, når ens hund er fuldt udvokset. Men det kan være svært at vurdere, hvornår det er, især hvis din hund ikke er en racehund. 

Læs også: Hvornår er din hvalp voksen?

Generelt vil mindre hunderacer være færdigudvokset før større hunderacer. Men skiftet kan udskydes eller fremskyndes afhængigt af den enkelte hund og dens behov.

Hvis du har fået en foderplan til din hvalp fra os, har du nok lagt mærke til, at vi skruer lidt ned for fodermængden, når din hund nærmer sig sin slutvægt. En hund vokser mest de første måneder af dens levetid, men med tiden aftager hundens vækstrate, og det betyder, at den på sigt har brug for færre og færre kalorier pr. kilo kropsvægt.

I Vuffeli hjælpe vi dig med, at finde frem til, hvornår du bør skifte fra hvalpe- til voksenfoder. Vi baserer overgangen på din hunds alder, nuværende vægt og slutvægt for at finde frem til det helt rette tidspunkt at skifte foderblanding på.

Hvis du ikke er helt sikker på, om du skal skifte til voksenfoder, er du meget velkommen til at kontakte vores kundeservice, der kan give dig gode råd og kigge nærmere på, hvad din hund skal have for at hjælpe den på vej til helt perfekte vækst.

Har du spørgsmål? Du er altid mere en velkommen til at skrive til os på kontakt@vuffeli.dk.

1 Shares:
4 kommentarer
  1. Hej

    Jeg er meget interesseret i at vide hvorfra I køber det kød der anvendes i maden I sælger? tænker I her over dyrevelfærd? og også økologi ?
    Hvor bliver foderet produceret og pakket henne?

    På forhånd mange tak
    Dbh
    Pernille

    1. Hej Pernille,
      Tusind tak for din besked!
      Vi bruger konventionelle fødevarer produceret i Europa, som er underlagt Europæisk lovgivning for dyrevelfærd. Vi går meget op i kvaliteten af de ingredienser, som vi bruger, men vi må dog også være realistiske, når det kommer til produktionsomkostninger, så vi kan tilbyde foderet til den pris, som vores kunder efterspørg. 😊 Derfor anvender vi ikke økologiske råvarer.
      Foderet bliver produceret i Holland.
      Du ønskes en dejlig dag 🍂
      Med venlig hilsen
      Sofia – Ernærings- og adfærdsekspert hos Vuffeli 🐾

    1. Kære Irene,

      Tusind tak for din kommentar!

      Hos Vuffeli får man ved oprettelse en foderplan til sin hvalp beregnet ud fra den udvalgte foderblanding og hvalpens oplysninger. Denne foderplan er tilgængelig på ens Vuffeli-brugerprofil og ellers kan man kontakte os fodereksperter for at modtage foderplanen på mail. Skifter man blanding, tilpasses foderplanen selvfølgelig efter dette. Det er nemlig forskelligt hvordan en foderplan skal se ud alt efter hvilken foderblanding man vælger – dette gælder for alle hundefodermærker.
      Ofte er der en vejledende fodermængde bag på poserne, men man skal være opmærksom på at disse ikke er tilpasset den enkelte hvalp. Der har været tilfælde hvor ejere har fodret deres hvalp udelukkende efter vejledningen bag på posen, hvorved at den (for) høje energitilførsel har medført at hvalpen har groet for hurtig, så forkalkningen af knoglerne ikke har kunnet følge med.

      Ens dyrlæge kan i de fleste tilfælde forsyne en med et vækstskema, hvor man ved at udfylde hvalpens vægt løbende, kan få en fornemmelse af om ens hvalp vokser som den bør og evt. tilpasse fodermængden efter dette. Du kan også finde et sådan vækstskema her.

      Sig endelig til hvis du måtte have nogle spørgsmål omkring fodermængden til din hvalp eller andet.

      Med venlig hilsen
      Sine – Ernærings- og adfærdsekspert hos Vuffeli 🐾

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *