Forside » Hundehelbred » Leishmania hos hunde: Årsager og behandling

Leishmania hos hunde: Årsager og behandling

Vuffeli hundeblog

Leishmaniasis er en smitsom sygdom, der overføres af sandfluer, som bærer parasitten leishmania. Parasitten findes ikke i Danmark, men forekommer typisk hos hunde, der har været med på ferie i sydeuropæiske lande. I artiklen her kan du læse om, hvordan du kan beskytte din hund, og hvordan man genkender og behandler sygdommen. 

Hvad er leishmania?

Det kan lyde som en fantastisk og hyggelig idé at tage familiens hund med på ferie, men du bør altid sørge for at tage de nødvendige forholdsregler. Leishmania er nemlig en parasit, der trives i det varme, tropiske klima for eksempel i lande omkring Middelhavet. Derfor er chancen for smitte herhjemme i Danmark meget lille. 

Både mennesker og hunde er modtagelige over for sygdommen, men forekomsten er mest almindelig hos hunde. Leishmania overføres gennem sandfluen, som inficerer hunde med leishmania-parasitten ved at suge deres blod. Det kan også forekomme, at sygdommen overføres fra en hund til en anden, hvis hunden har en åben hudlæsion, der kommer i direkte kontakt med sår eller rifter på smittede hunde.

hund bliver aetVuffeli hundeblog

Efter infektionen lægger leishmania sig i vævscellerne, hvor de formerer sig og lidt efter lidt angriber hundens lymfeknuder, milt, knoglemarv, lever og andre organer.

Leishmania hos hunde viser sig dog typisk først mindst to måneder, eller endda nogle gange flere år, efter at hunden er blevet smittet. 

Læs også: 8 gode råd: Sådan rejser du med din hund i udlandet

Hvad er symptomerne på, at din hund har leishmaniasis?

Symptomerne på leishmaniasis hos hunde viser sig enten ved udslæt på huden eller ved påvirkning af et abdominalt organ som for eksempel mavesæk, tarme eller lever. Hvis din hund har et godt immunforsvar, kan hunden i mange tilfælde selv bekæmpe sygdommen, og symptomer vil derfor aldrig opstå.

Der er dog en bred vifte af symptomer på leishmaniasis, som typisk opstår efter lang tid med infektionen. Hunde kan udvikle hudlæsioner såsom skaldet hud med sår og kløende hud, der er langsom til at hele. Det sker typisk på fremtrædende knogler som albuer og knæ, men kan også forekomme omkring ansigtet. Påvirker leishmaniasis hundens organsystemer, som lever, nyrer og knoglemarv, kan symptomer være diarre, blod i afføring og næseblod. Yderligere tegn, der kan opstå efter lang tid, er vægttab, anæmi (blodmangel), feber og sløvhed

Læs også: Hvordan ved du, om din hund har feber?

Behandling og forebyggelse

Leishmaniasis hos hunde kan ikke kureres. Er din hund blevet inficeret, skal den leve med sygdommen resten af sit liv. Der findes dog mange måder, hvorpå man kan holde sygdommen nede – alt efter hvor syg hunden er. Behandling af leishmaniasis fokuserer derfor på at reducere symptomer og holde infektionen under kontrol

Vuffeli hundeblog

Har du været i områder, hvor sandfluen lever, er det altid en god idé at få tjekket din hund for leishmania-parasitten efterfølgende. Opdager du infektionen tidligt, er der nemlig større chance for, at du kan komme mange af symptomerne til livs. 

Der findes på nuværende tidspunkt ikke sandfluer i Danmark, men det er ikke usandsynligt, at det kan ændre sig i fremtiden, eksempelvis på grund af vejr- eller klimaforandringer.

Beskyt hunden mod fluer og myg

Vælger du at tage din hund med på ferie i Sydeuropa, bør du altid være opmærksom på at beskytte din hund mod at blive stukket af sandfluer. Sandfluer reagerer på gult og orange lys, og det er derfor en god idé at dække vinduer og døre med myggenet eller i hvert fald dække området, din hund sover i. Du kan også beskytte din hund mod fluerne ved at holde den inden døre i den periode, hvor sandmyggen er aktiv – typisk fra mørkets begyndelse til solopgang. Hvis hunden bliver nødt til at gå udenfor, bør du gå en tur i blæsende områder, for eksempel på stranden. 

Derudover findes også flere forebyggende tiltag, såsom pipetter og loppehalsbånd, som nedsætter risikoen for, at sandfluer stikker hunden, og derved kan beskytte den mod leishmaniasis. Der er ikke garanti for, at de hindrer hunden i at blive smittet, men de kan have en forebyggende effekt.

Pipetter mod parasitter, fluer og lopper

Der findes flere forskellige effektive pipetter, som kan dræbe og afvise fluer, myg, lopper, flåter og andre parasitter. Metoden anvendes ved atdryppe pipettens indhold på hundens hud. Doseringen afgøres ofte af hundens vægt, og behandlingen skal typisk gentages regelmæssigt for optimal beskyttelse. Undersøg derfor, om produktet er rettet mod leishmania, og læs anvisningerne grundigt inden brug. For at undgå allergiske reaktioner er det en god idé at teste produktet på et lille område, første gang det benyttes. Vær opmærksom på, at produktet ikke indeholder giftstoffer eller afføder en negativ reaktion hos din hund. 

Loppehalsbånd til hunde

Det er også muligt at anskaffe halsbånd, som jævnligt frigiver et stof, der kan dræbe og afvise parasitter. Nogle halsbånd afgiver gift eller kemikalier, andre afgiver naturlige stoffer. Søg derfor kyndig vejledning, inden du beslutter dig. Følg produktets anvisninger, og vær opmærksom på, at produktet ikke afføder negative reaktioner eller hudirritationer hos din hund. Det er vigtigt at halsbåndet sidder rigtigt på hunden og passer til dens størrelse. Halsbåndet er typisk effektivt i alt mellem fire og otte måneder, afhængig af hvilket halsbånd, der er tale om, og det skal derfor løbende skiftes ud.

hund kigger op på lyserød baggrundVuffeli hundeblog

Vaccine mod leishmaniasis

Et andet tiltag man kan tage i brug for at forsøge at undgå, at hunden bliver smittet med leishmaniasis er vaccination. Vaccinen beskytter ikke hunden fuldstændig mod infektion, men den reducerer risikoen for at hunden bliver syg med leishmaniasis. Man kan derfor med fordel supplere vaccinen med parasitafvisende midler. Vaccinen består i første omgang af tre vaccinationer, som skal injiceres med tre ugers mellemrum, herefter revaccineres hunden årligt. Har man planer om at rejse sydpå med sin hund, og ønsker man at vaccinere den mod leishmaniasis, skal man derfor sørge for at påbegynde vaccineforløbet i god tid. Kontakt din dyrlæge for nærmere information. 

Læs også: Er min hund syg? Her er, hvad du skal lægge mærke til

7 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *