Forside » Hunderacer » Shetland sheepdog (sheltie): Den hengivne hyrde

Shetland sheepdog (sheltie): Den hengivne hyrde

Vuffeli hundeblog

I sheltien får du et firbenet familiemedlem, der elsker sine nærmeste. Den lille, langhårede hyrdehund er både kvik, kontaktsøgende og opmærksom. Hvis du overvejer at anskaffe en sheetland sheepdog, eller allerede er den heldige ejer af en, vil det gi’ pote at læse med her, hvor du kan blive klogere på den populære hyrdehund.

Hvorfor en shetland sheepdog?

Shetland sheepdog – eller bare sheltie, som racen også er kendt som – kommer oprindeligt fra Shetlandsøerne nordøst for Skotland. Racens historie og oprindelse er til denne dag ikke hundrede procent fastlagt, men man har siden starten af 1900-tallet haft en fastlagt racestandard og begyndende stambogsføring.

En sheltie er meget intelligent, opmærksom og aktiv. Sheltien er en hyrdehund, der blev fremavlet til at vogte dyreflokke, så den har et hårdtarbejdende sind og samme hengivenhed til sin ejer, som man også finder hos blandt andet collien, border collien og den australske hyrdehund. 

 Vuffeli hundeblog

Sheltien er meget tilpasningsdygtig og lærer ekstremt hurtigt. Den excellerer i mange former for hundesport som for eksempel agility, lydighed, spor eller hyrdeaktiviteter. Hvis man griber træningen an med en positiv indstilling og anerkendende metoder, kan man komme meget længere end hobbyniveau med denne lille race. 

Racens intelligens gør samtidig, at man hurtigt kan få sig en meget veltrænet og lydig familiehund. Sheltier er kærlige, loyale, legende og omsorgsfulde overfor deres familie, hvis man ellers giver dem det, de har behov for. De er en af de hyrderacer, der er meget tilpasningsdygtige og dermed egner sig bedst til familielivet. 

FCI’s racestandard for en shetland sheepdog

Hvad er FCI?
FCI er kenneler fra hele verden, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Vuffeli går efter FCI’s racestandard, når vi beskriver og rådgiver om hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace.

Shetland sheepdogens størrelse, alder og pels

Sheltien er en lille hund. Fuldvoksne hanner har typisk en højde på omkring 37 – 40 cm, hvorimod tæverne ligger på 35 – 37 cm. Racens vægt kan svinge mellem 7 – 11 kilo.

En sund og rask sheltie har en gennemsnitlig levealder på ca. 12 – 14 år.  

 Vuffeli hundeblog

Sheltien kommer i mange forskellige farvekombinationer:

 • Zobel/hvid – pelsen kan være helt lys næsten gylden eller helt mørk mahogni.
 • Sort/hvid – pelsen er sort med hvide aftegninger.
 • Tricolor – pelsen er sort, brun/tan og hvid.
 • Blue merle – pelsen er sølvblå, sort, brun og hvid. 
 • Bi blue – pelsen er sølvblå, sort og hvid.

Racen har en tyk dobbeltpels, med en tyk og kort underuld og en lang, vandskyende og fin ydre pels. Specielt “manken”, som betegner pelsen rundt om halsen og ned af brystet, er ofte tykkere og længere end resten af pelsen. Desuden har sheltien et smalt, kort- og glathåret hoved, som giver den sit nuttede og uskyldige udseende.

Hvem er shetland sheepdogens ideelle hundeejer?

Boligsituation og aktivitet

Sheltien er grundet sit opdræt kendt for at have tendens til at gø. I kraft af sin baggrund og grundet sin lille og knap så skræmmende fysik som hyrdehund bruger sheltien sin stemme meget. Dette er et karakteristika som mange helst ville uden om, specielt hvis de bor i lejlighed eller lignende, men dette kan gå hen og blive en udfordring med sheltien. Den er meget vagtsom, opmærksom og reserveret overfor fremmede, og dette giver anledning til, at den bruger sin stemme en del. Bedre kontrol med gøen kan man træne sig til, men helt stille bliver racen nok aldrig.

Læg også: Kender du din hunds kropssprog? Her er 100 signaler, din hund kommunikerer med

Økonomi og shetland sheepdog

Der er flere omkostninger forbundet med firbenede familiemedlemmer. Påregn derfor løbende udgifter til foder, udstyr såsom hundekurve, -halsbånd og -seler og ikke mindst hvalpetræning og dyrlæge. Inden man anskaffer sig en sheltie – eller en hvilken som helst anden type hund – er det derfor en god idé at danne sig et overblik over de racetypiske udgifter og påtænke dem i sit budget, så man ikke får sig en dyr overraskelse.

Er en shetland sheepdog en god familiehund?

Sheltien er en hyrdehund og har man den som familiehund, skal man derfor være opmærksom på at den kan finde på at hyrde ens børn, hvis kontrollen af dette gen ikke bliver trænet ret intenst. Hvis din sheltie-hvalp begynder at nappe dig i hælene, når du går eller løber eller napper efter din børn, skal du være opmærksom på, at der skal arbejdes med dens hyrdeinstinkt. Dette kan man enten gøre ved at give hunden afløb for instinktet og træne hyrdearbejde med den, eller hvis man ikke har mulighed for dette, så kan man lave noget træning med den, hvor den lærer impulskontrol.  

 Vuffeli hundeblog

Derudover skal man være opmærksom på, at sheltien er reserveret af natur og derfor har tendens til at blive nervøs over for fremmede. Den er meget forsigtig i nye situationer og finder sig typisk ikke i at blive hevet i og pillet ved af små børn eller fremmede. Den er dog super loyal og tryg overfor sin flok, og du kan være sikker på, at din sheltie vil vælge dig hver gang, ligegyldigt hvilken fristelse dine gæster står med i hånden.

Typiske helbredsproblemer for en shetland sheepdog

Sheltien er desværre disponeret for en del arvelige sygdomme og helbredsproblemer, heriblandt øjensygdomme, hoftedysplasi, epilepsi og struma. Ved at vælge en hund fra en anerkendt og erfaren avler, med en DKK- (Dansk Kennel Klub) eller DSSK- (Dansk Shetland Sheepdog Klub) godkendt stambog og sundhedstestede linjer, nedsætter du risikoen for arvelige sygdomme markant.

Der findes meget hobby- og uprofessionel avl, ikke bare af sheltien men af mange forskellige hunderacer, og dette kan være med til at skade hundenes helbred og sind i længden. Sørg derfor altid for at vælge en avler med de bedste intentioner, som respekterer racens historie og udvikling, og er rigtig for dig og din familie. 

 Vuffeli hundeblog

Derudover vil et sundt foder hjælpe din hund til et mere energisk, langt og sundt liv. Man skal altså som hundeejer tænke på, at det man fodrer sin hund med på daglig basis har en direkte indflydelse på hundens velvære. Konserveringsmidler, fyldstoffer, e-numre og ringe ingredienser er ikke vejen til en sund hund. Hos Vuffeli finder du 100% naturligt foder, der er sammensat efter din hunds behov og uden konserveringsmidler. Hvis du ønsker at holde din sheltie på en sund vægt, og give den lige præcis den næring, der passer til dens alder, størrelse og aktivitetsniveau, kan Vuffeli være en god løsning for både dig og din hund.

Hvordan ser dagligdagen ud med en shetland sheepdog?

Pelspleje med en shetland sheepdog

Grundet den lange og tykke pels skal man regne med at bruge tid et par gange om ugen på at børste hunden igennem, trække filtrede knuder og skidt ud af underulden og sørge for, at pelsen er ren og sund. Derudover kræver sheltien dog ikke meget pelspleje, da den ikke er en såkaldt “trimmehund”, og pelsen derfor ikke vokser som f.eks. pudlens – eller menneskets for den sags skyld – der bare bliver ved med at vokse og vokse. Racen fælder en hel del året rundt og særligt i de to perioder om året, hvor pelsen skiftes.

Læs også: Min hund fælder meget – hvad gør jeg?

Gåture og motion med en shetland sheepdog

Sheltien har et højt aktivitetsbehov, og det er derfor vigtigt, at den får rigeligt motion men også mulighed for leg og social kontakt.

Racen holder sig som regel tæt på sin flok eller familie og strejfer derfor sjældent.

Træning med en shetland sheepdog: 8 gode råd til dig og din sheltie

For at få din shetland sheepdog til at passe ind i familien er det en god idé at aktivere den på en måde, som imødekommer de racetypiske behov, adfærdsmønstre og sindsmæssige karakteristika.

 1. Træn øjenkontakt, så du og din hund får den kontakt til hinanden, som sheltien så loyalt og ihærdigt vil forsøge at opretholde.
 2. Start miljøtræning og socialisering tidligt, gerne allerede fra hvalp, så din sheltie bliver rolig i nye situationer og omkring fremmede mennesker, hunde og børn.
 3. Træn aldrig stress-lege, som for eksempel bold- og pindekast, med mindre din hund er rolig og har fået den værste energi ud af kroppen. 
 4. Træn alsidige arbejdsopgaver, så den intelligente race ikke kommer til at kede sig.
 5. Stop hunden i at nappe haser, dette kan blive et alvorligt problem.
 6. Giv altid et start og slutsignal, så sheltien lærer, hvornår den skal arbejde, og hvornår den skal slappe af. Dette er en god idé med alle hårdtarbejdende racer.
 7. Gå eventuelt spor med din hund eller giv den sjove aktiviteter, hvor den kan bruge sin næse og hjerne. 
 8. Træn kun med positive træningsmetoder.

Læg også: Hvordan belønner jeg min hund?

2 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også