Allergivenligt hundefoder: Hvornår er det bedst for din hund?

hundefoder vuffeli og mops

Hvis din hund lider af foderallergi, kan det være fordelagtigt at finde et godt allergivenlig foderprodukt, for at hjælpe din hund med at komme af med alle de gener, som allergi kan medbringe. Generelt kan det være rigtig svært at fastslå om ens hund rent faktisk lider af allergi.

Når en hund viser symptomer såsom tør hud, udslæt, eller kløe, er der mange hundeejere der tror at disse problemer er foderrelateret, og at det er tegn på allergi. Dog er det få gange at det er foderets skyld, at din hund viser disse symptomer. Nogle gange kan de opstå efter en tur på stranden, eller de kan også være en anden allergisk reaktion overfor miljøet.

Hos Vuffeli anbefaler vi, at du udelukker andre muligheder, inden du overvejer om symptomerne er foderets skyld.

Hvis du er usikker på om din hund har foderallergi og hvad foderallergi egentlig er, så følg linket her til en mere uddybende artikel om allergi:

Læs også: Hvad betyder det for en hund at have allergi?

Hvornår skal jeg give min hund allergifoder?

Som udgangspunkt, er det en god idé med et foderskift, hvis du er sikker, på at din hund har allergi eller foderintolerance, og hvis det er blevet anbefalet af en foderekspert.

Hos Vuffeli anbefaler vi dog at undgå et foderskift hvis du er usikker på hvor symptomerne kommer fra, da det godt kan tage tid for din hund at vende sig til det nye foder, hvilket kan føre til andre problemer såsom diarré.

Allergifoder virker ikke kun til hunde med allergi, men også hunde der lider af foderintolerance og general er sensitive over for foderet i form af sarte maver, der fører til fordøjelsesproblemer. Derfor kan allergifoder være et rigtigt fornuftigt valg, når du oplever problemer med din hund i form af kløe eller fordøjelsesproblemer.

Foderintolerance og sensitiv mave

Generelt lider meget få hunde af foderallergi, mens det er mere normalt at ens hund er sensitive over for visse næringsstoffer i foderet.

Nogle proteinkilder viser en større tendens til at danne en allergisk reaktion end andre. Grunden til at disse ingredienser har vist flere tilfælde med allergi end andre ingredienser, er den simpelthen årsag at foderprodukterne på markedet typisk har indeholdt disse ingredienser. Dette betyder, at hundene har været udsat for ingredienserne mere ofte, som har øget risiko for at danne allergi over for disse ingredienser.

Disse er nogle af de mest typiske allergener:

 • 34% oksekød
 • 17% mælk
 • 15% kylling
 • 13% hvede
 • 6% soja
 • 5% lam
 • 4% korn
 • 3% æg
 • 2% svinekød
 • 2% fisk
 • 2% ris

Du skal ikke være bange for korn

Mange hundeejere tror, at korn er en ingrediens, der oftest medbringer allergi, men dette er langt fra sandheden. De fleste hunde er allergiske over for et animalsk protein og ikke fra kornsorter, som hvede, byg, majs og rug. Korn viser sig kun i meget sjældne tilfælde at forårsage allergiske reaktioner, men kan i visse tilfælde danne foderintolerance hos hundene. 

Men hvorfor er allergifoder så specielt og hvordan adskiller det sig for normale foderblandinger? 

1. Hydroliseret protein

I allergivenligt hundefoder, bruger man ofte hydroliseret protein. At hydrolisere proteinkilden i foderet betyder at proteinet bliver skåret ned i meget små stykker, så kroppen ikke kan genkende proteinet den er allergisk over for, og dermed kan immunforsvaret ikke reagere negativt på proteinkilden. Det vil sige at ved hjælp af enzymer, der medvirker til at skære proteinet ned i mindre stykker, kan man sørge for, at kroppen ikke danner den allergiske reaktioner over for proteinet i foderet.

Der er dog forskellige grader af hvor meget proteinkilde kan være hydroliseret. For at være sikker på at kroppen ikke kan genkende proteinet, skal proteinkilden være hydroliseret med mere end 10.000 dalton (<1kDa). 

Alle Vuffelis foderprodukter indeholder hydroliseret protein, for at sikre hundene de bedste forhold og mindske risikoen for allergi. 

2. Enkelt protein kilde 

Et godt allergivenlig foderprodukt indeholder udover hydroliseret protein, kun en proteinkilde. Jo flere forskellige proteinkilder der er i foderet, desto større er risikoen for at hunden er allergisk over for en proteinkilde i foderet. Tilsvarende er der i et godt allergiprodukt et mindre antal kulhydratkilder, for at minimere risikoen for at produktet indeholder en ingrediens hunden ikke kan tåle. 

Derudover er det vigtigt at finde et produkt uden tilsætningsstoffer og med naturlige ingredienser, da hunden er mere tilbøjelig til at udvikle en negativ reaktion over for tilsætningsstoffer. 

Hvor længe tager det at opnå effekter med allergifoder?

hundefoder ingredienser

I de fleste tilfælde (80%) vil der allerede opleves forbedringer efter 5 uger, mens 90% af hunden vil vise forbedringer efter 8 uger. For at være helt sikker på at se om foderet har en positiv effekt, skal man vente over 12 uger for at vurdere foderets virkning 100%. Det kan derfor tage lang tid at vurdere effekten af allergifoder og det kræver en del tålmodighed for at finde ud af om man har fundet et godt produkt. 

Hvad kan vi i Vuffeli hjælpe med?   

Hvis du mistænker at din hund lider af foderallergi eller foderintolerance, vil vi meget gerne hjælpe dig med at finde et godt allergivenlig foderprodukt og følge din hund igennem hele processen. 

Vi oplever mange hundeejere som henvender sig til os, fordi de oplever kløen eller fordøjelsesproblemer hos deres hund. Er du en af dem, er du mere en velkommen til at tage kontakt til os, så vi kan hjælpe dig og din hund med udfordringerne og finde det helt rette foderprodukt. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *