Allergivenligt hundefoder: Hvornår er det bedst for din hund?

hundefoder vuffeli og mopsVuffeli hundeblog

Hvis din hund lider af foderallergi, kan det være fordelagtigt at finde et godt allergivenligt foderprodukt, der kan hjælpe din hund af med alle de gener, som allergi kan medbringe.

Generelt kan det være rigtig svært at fastslå, om ens hund rent faktisk lider af allergi. Når en hund udviser symptomer såsom tør hud, udslæt, eller kløe, er der mange hundeejere, der tror, at disse problemer er foderrelaterede, og at det er tegn på allergi. Dog er det faktisk relativt sjældent foderet, der er skyld i, at din hund udviser disse symptomer. Nogle gange kan symptomerne opstå efter en tur på stranden, andre gange kan de sættes i forbindelse med en anden allergisk reaktion overfor miljøet.

Hos Vuffeli anbefaler vi, at du udelukker andre muligheder, inden du overvejer, om symptomerne er foderets skyld.

Vuffeli hundeblog

Hvis du er usikker på, om din hund har foderallergi, og hvad foderallergi egentlig er, så følg linket her nedenunder til en mere uddybende artikel om allergi:

Læs også: Hvad betyder det for en hund at have allergi?

Hvornår skal jeg give min hund allergifoder?

Som udgangspunkt er det en god idé med et foderskift, hvis du er sikker, på at din hund har allergi eller foderintolerance, og hvis det er blevet anbefalet af en foderekspert.

Hos Vuffeli anbefaler vi dog at undgå et foderskift, hvis du er usikker på, hvor symptomerne kommer fra, da det godt kan tage tid for din hund at vende sig til det nye foder, hvilket kan føre til andre problemer såsom diarré.

Allergifoder virker ikke kun til hunde med allergi, men også til hunde, der lider af foderintolerance og generelt er sensitive overfor foder eller har en sart mave, der kan føre til fordøjelsesproblemer. Derfor kan allergifoder være et rigtigt fornuftigt valg, hvis du overværer at din hund oplever irritation såsom kløe eller får fordøjelsesproblemer.

Læs også: Hvordan giver jeg min hund skånekost?

En overfølsom hund: Foderintolerance og sensitiv mave

TIP
Generelt lider meget få hunde af foderallergi, mens det er mere normalt, at hunde er sensitive over for visse næringsstoffer i foderet.

Nogle proteinkilder viser en større tendens til at danne en allergisk reaktion end andre. Årsagen til at nogle ingredienser har vist flere tilfælde med allergi end andre ingredienser, det er, at foderprodukterne på markedet typisk har indeholdt netop disse ingredienser. Dette betyder, at hunde har været udsat for ingredienserne mere ofte, og at der derfor har været øget risiko for at udvikle allergi over for disse ingredienser.

De 11 mest typiske allergener hos hunde med foderallergi:

 • Oksekød (34%)
 • Mælk (17%)
 • Kylling (15%)
 • Hvede (13%)
 • Soja (6%)
 • Lam (5%)
 • Korn (4%)
 • Æg (3%)
 • Svinekød (2%)
 • Fisk (2%)
 • Ris (2%)

Læs også: Hvor meget ved du egentlig om hundeallergi? [Test]

Du skal ikke være bange for korn

Mange hundeejere tror, at korn er en af de ingredienser, der oftest medbringer allergi, men dette er langt fra sandheden. De fleste hunde, som udviser en allergisk reaktion, er allergiske over for et animalsk protein og ikke en kornsort som hvede, byg, majs eller rug. Korn viser sig kun i meget sjældne tilfælde at forårsage allergiske reaktioner, men kan i visse tilfælde danne foderintolerance hos hunde. 

Men hvorfor er allergifoder så specielt, og hvordan adskiller det sig fra normale foderblandinger? 

1. Hydroliseret protein

I allergivenligt hundefoder bruger man ofte hydroliseret protein. At hydrolisere proteinkilden i foderet betyder, at proteinet bliver skåret ned i meget små stykker, så kroppen ikke kan genkende det protein, den er allergisk over for, og dermed kan immunforsvaret ikke reagere negativt på proteinkilden. Det vil sige, at ved hjælp af enzymer, der medvirker til at skære proteinet ned i mindre stykker, kan man sørge for, at kroppen ikke danner allergiske reaktioner overfor proteinet i foderet.

Der er dog forskellige grader af, hvor meget proteinkilden kan være hydroliseret. For at være sikker på, at kroppen ikke kan genkende proteinet, skal proteinkilden være hydroliseret med mere end 10.000 dalton (<1kDa). 

VIDSTE DU, AT . . .
Alle Vuffelis foderprodukter indeholder hydroliseret protein for at sikre hundene de bedste forhold og for at mindske risikoen for potentiel allergi. 

2. Enkle og naturlige ingredienser

Et godt allergivenligt foderprodukt indeholder udover hydroliseret protein kun en proteinkilde. Jo flere forskellige proteinkilder, der er i foderet, desto større er risikoen for, at hunden er allergisk over for en af proteinkilderne i foderet. Tilsvarende er der i et godt allergiprodukt et mindre antal kulhydratkilder, for at minimere risikoen for at produktet indeholder en ingrediens, hunden ikke kan tåle

Derudover er det vigtigt at finde et produkt uden tilsætningsstoffer og med naturlige ingredienser, da hunden er mere tilbøjelig til at udvikle en negativ reaktion overfor tilsætningsstoffer. 

Vuffeli hundeblog

Læs også: Tørfoder til hunden: Find det bedste hundefoder [Guide]

Hvor længe tager det at opnå effekter med allergifoder?

hundefoder ingredienserVuffeli hundeblog

I de fleste tilfælde (80%) opleves der forbedringer efter 5 uger, mens 90% af hunde vil vise forbedringer efter 8 uger. For at være helt sikker på, at man kan se, om foderet har en positiv effekt, skal man vente over 12 uger for at vurdere foderets virkning 100%. Det kan derfor tage lang tid at vurdere effekten af allergifoder, og det kræver en del tålmodighed for at finde ud af, om man har fundet et godt produkt. 

Hvad er det bedste hundefoder til din hund?

Hvis du mistænker, at din hund lider af foderallergi eller foderintolerance, vil vi meget gerne hjælpe dig med at finde et godt allergivenligt foderprodukt og følge din hund igennem hele processen. 

Vi oplever, at mange hundeejere henvender sig til os, fordi deres hunde oplever kløen eller fordøjelsesproblemer. Er du en af dem, er du mere end velkommen til at tage kontakt til os, så vi kan hjælpe dig og din hund med udfordringerne og finde det helt rette foderprodukt. 

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *