Forside » Hundefoder » Allergivenligt hundefoder: Hvornår er det bedst for din hund?

Allergivenligt hundefoder: Hvornår er det bedst for din hund?

hundefoder vuffeli og mopsVuffeli hundeblog

Hvis din hund lider af foderallergi, kan det være fordelagtigt at finde et godt allergivenligt foderprodukt, der kan hjælpe din hund af med de gener, som foderallergi kan medbringe. Læs med.

Når en hund udviser symptomer såsom tør hud, udslæt, eller kløe, er der mange hundeejere, der tror, at disse problemer er foderrelaterede, og at det er tegn på allergi. Men det er rent faktisk sjældent foderet, der er skyld i, at hunden udviser disse symptomer. Nogle gange kan symptomerne opstå efter en tur på stranden, andre gange kan de sættes i forbindelse med en anden allergisk reaktion overfor andre produkter eller noget i miljøet.

Det kan generelt være rigtig svært at fastslå, om ens hund rent faktisk lider af allergi.

Her hos Vuffeli anbefaler vi derfor, at du udelukker andre muligheder, inden du overvejer, om symptomerne er foderets skyld.

Vuffeli hundeblog

Hvis du er usikker på, om din hund har foderallergi, og hvad foderallergi egentlig er, så følg linket her nedenunder til vores mere uddybende artikel om allergi:

Læs også: Hvad betyder det for en hund at have allergi?

Hvornår skal jeg give min hund allergifoder?

Som udgangspunkt er det en god idé med et foderskift, hvis du er sikker på, at din hund har allergi eller foderintolerance, og hvis det er blevet anbefalet af en foderekspert.

Allergifoder virker ikke kun til hunde med allergi, men også til hunde, der lider af foderintolerance og generelt er sensitive overfor foder eller har en sart mave, der kan føre til fordøjelsesproblemer. Hvis din hund oplever irritation såsom kløe eller fordøjelsesproblemer, så kan allergivenligt foder i nogle tilfælde være et rigtig fornuftigt valg.

Hos Vuffeli anbefaler vi altid at tage en snak med en foderekspert og få hjælp til at vælge det rette foder, hvis du er usikker på, hvor symptomerne kommer fra.

Læs også: Hvordan giver jeg min hund skånekost?

En overfølsom hund: Foderintolerance og sensitiv mave

TIP:
Generelt lider meget få hunde af foderallergi, mens det er mere normalt, at hunde er sensitive over for visse næringsstoffer i foderet.

Nogle proteinkilder viser en større tendens til at fremkalde en allergisk reaktion end andre. Årsagen til, at nogle ingredienser har fremkaldt flere tilfælde med allergi end andre ingredienser, er, at foderprodukterne på markedet typisk har indeholdt netop disse ingredienser. Dette betyder simpelthen, at hunde oftere har været udsat for disse bestemte ingredienser, og der derfor har været øget risiko for at udvikle allergi over for netop disse.

De 11 mest typiske allergener hos hunde med foderallergi:

 • Oksekød (34%)
 • Mælk (17%)
 • Kylling (15%)
 • Hvede (13%)
 • Soja (6%)
 • Lam (5%)
 • Korn (4%)
 • Æg (3%)
 • Svinekød (2%)
 • Fisk (2%)
 • Ris (2%)

Læs også: Hvor meget ved du egentlig om hundeallergi? [Test]

Du skal ikke være bange for korn

Mange hundeejere tror, at korn er en af de ingredienser, der oftest medfører allergi, men dette er langt fra sandheden. De fleste hunde, som udviser en allergisk reaktion, er allergiske over for et animalsk protein og ikke en kornsort som hvede, byg, majs eller rug. Korn eller nærmere sagt gluten, viser sig kun i meget sjældne tilfælde at forårsage allergiske reaktioner.

Men hvorfor er allergifoder så specielt, og hvordan adskiller det sig fra normale foderblandinger? 

1. Hydroliseret protein

I allergivenligt hundefoder bruger man ofte hydroliseret protein. At hydrolisere proteinkilden i foderet betyder, at proteinet bliver skåret ned i meget små stykker, så kroppen ikke kan genkende det protein, den er allergisk over for, og dermed kan immunforsvaret ikke reagere negativt på proteinkilden. Ved hjælp af enzymer, der medvirker til at skære proteinet ned i mindre stykker, kan man sørge for, at kroppen ikke danner allergiske reaktioner overfor proteinet i foderet.

Der er dog forskellige grader af, hvor meget proteinkilden kan være hydrolyseret. For at være sikker på, at kroppen ikke kan genkende proteinet, skal proteinkilden være hydrolyseret med mere end 10.000 dalton (<1kDa). 

VIDSTE DU, AT . . .
Det kan tage helt op til 12 uger for hunden at slippe af med de allergiske symptomer. Dog vil de fleste hunde opleve forbedringer efter 6-8 uger, hvis de undgår at spise det, som de er allergiske overfor

2. Enkle og naturlige ingredienser

Et godt allergivenligt foderprodukt indeholder udover hydrolyseret protein kun få proteinkilder. Jo flere forskellige proteinkilder, der er i foderet, desto større er risikoen for, at hunden er allergisk over for en af proteinkilderne. Et godt allergiprodukt indeholder altså mindre antal proteinkilder, herunder både animalske og vegetabilske kilder –  dette er simpelt for at minimere risikoen for, at produktet indeholder en ingrediens, som hunden ikke kan tåle

Vuffeli hundeblog

Læs også: Tørfoder til hunden: Find det bedste hundefoder [Guide]

Hvor længe tager det at opnå effekter med allergifoder?

hundefoder ingredienserVuffeli hundeblog

I de fleste tilfælde (80%) opleves der forbedringer efter 5 uger, mens 90% af hunde vil vise forbedringer efter 8 uger. For at være mere sikker på, at man kan se, om foderet har en positiv effekt, er det en god idé at vente over 12 uger – hermed kan man bedre vurdere foderets egentlige virkning. Det kan derfor tage lang tid at vurdere effekten af allergifoder, og det kræver en del tålmodighed for at finde ud af, om man har fundet et godt produkt til sin hund. 

Hvad er det bedste hundefoder til din hund?

Hvis du mistænker, at din hund lider af foderallergi eller foderintolerance, vil vi meget gerne hjælpe dig med at finde et godt allergivenligt foderprodukt og følge din hund igennem hele processen. 

Vi oplever, at mange hundeejere henvender sig til os, fordi deres hunde oplever kløen eller fordøjelsesproblemer. Er du en af dem, er du mere end velkommen til at tage kontakt til os, så vi kan hjælpe dig og din hund med udfordringerne og finde det helt rette foderprodukt til netop din hund. 

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *