Hvornår kan du kategorisere din hvalp som voksen, og er der forskel på store og små racer?
Mange er ikke klar over, hvornår de skal kategorisere deres hunde som voksne, men det tekniske og korte svar er; at din hund er voksen, når dens epifyseplader i knoglerne er lukket (du kan se dem i billedet herunder). Hermed har hunden overstået sin vækstperiode, og knoglerne vil ikke vokse mere.
Dette stiller nogle andre næringskrav til foderet. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår din hund går fra at være hvalp til at være voksen. Vi vil forsøge at vejlede dig bedst muligt her, så du ved hvornår, det er tid til, at din hund skifter fra hvalpe- til voksenfoder.
Hvorfor skal hvalpe have hvalpefoder?
Hvalpe har et andet næringsstofbehov sammenlignet med en voksen hund. Den store forskel ligger i, at hvalpe er i vækstfase, og derfor har de behov for flere kalorier samt et højere protein- og fedtindhold.
Læs også: Vælg det bedste foder til din hundehvalp
På samme tid stiller hvalpe andre krav til tildeling af fosfor og calcium, for at understøtte en sund knogleudvikling og sikre en optimal vækstperiode.
Dog skal det siges, at en overdreven tildeling af de ovenstående næringsstoffer og øget kalorietildeling kan medføre en for hurtig vækst og skabe ledproblemer senere hen i livet.
Derfor er det utrolig vigtigt med optimalt hvalpefoder og en tilpasset foderplan.
Hvalpens vækstperiode før fravænning af mælk
Når hvalpen bliver født, har den stort set ingen kropsreserver, som den kan konvertere til energi. Derudover har den meget lav knoglemineralisering, lav glykogenlager i leveren, ingen kapacitet for termoregulering, svag bevægelseskoordination, og den er blind.
Derfor er hunden utrolig afhængig af tæven og tævens mælk de første par uger.
Hvalpen vil igennem diegivningsperioden blive mere og mere klar til at modtage fast føde, blandt andet vil der ske en ændring i enzymaktiviteten, så hunden vil kunne nedbryde andre fødevarer end blot modermælk. Igennem denne tid, indtil fravænning ved 8 ugers alderen, vil hunden tilpasse sig mere og mere til sit foder og have en høj vækstrate.
Hvalpens vækstperiode efter fravænning af mælk
I denne periode er hunden typisk kommet ud til sin nye ejer, og det er nu ejerens ansvar at fodre hunden korrekt. Det er vigtigt at være opmærksom på, at store hunderacer har en længere intens vækstperiode og skelet udvikling sammenlignet med mindre hunderacer.
I starten af hundens vækstperiode vil væksten forløbe eksponentielt, hvorefter vækstraten vil blive mere lineær.
Typisk vil den intense vækstperiode være opnået ved 11 ugers alderen for ekstra små racer, hvorimod for små og mellemstore racer vil den eksponentielle vækst fortsætte indtil uge 14-16. For ekstra store racer, vil denne periode først blive afslutte ved 5 måneders alderen. Denne periode stiller altså utrolig store krav til hundes vækst.
Derfor er det utrolig vigtigt at fodre sin hund korrekt og tilstrækkeligt i denne periode.
Læs også: Sådan opdrager du din hundehvalp
Hvornår er din hund helt færdigudviklet og kan kaldes for en voksen hund?
Sammenligner du forskellige studier, gør det sig klart, at din hunds overgang fra hvalp til voksen primært afhænger af to parameter: race og størrelse.
Som tidligere nævnt, har store hunderacer en længere vækst, og derfor vil små hunderacer anses som voksen meget før de helt store hunderacer.
Du kan som tommelfingerregel kategorisere hunde i fem forskellige størrelser:
- Ekstra små (toy)
- Små (small)
- Mellem (medium)
- Store (large)
- Ekstra store (giant)
Her kan du se, hvornår din hvalp er voksen
I nedenstående tabel har vi listet, hvornår du kan anse din hund som voksen. Vuffeli gør dog opmærksom på, at dette kun er vejledende, da hver race og hund har deres helt egen unikke vækstperiode.
Vuffeli vil gerne hjælpe
Er du usikker på, om det er på tide at skifte din hund til voksenfoder, så kontakt os endelig. Vi står altid klar med vejledning og hjælp til at finde den helt rigtige foderblanding til din hund.
Ydermere tilbyder vi skræddersyede foderplaner, så du kan sikre dig, at din hund vil opnå et helt optimalt vækstforløb.