Tørfoder til hunde: Find det bedste hundefoder [Guide]

hund er færdig med at spiseVuffeli hundeblog

Hvad serverer du for din firbenede bedste ven? Indholdet i madskålen har stor indflydelse på din hunds helbred og livskvalitet. Læs med, hvis du gerne vil vide, hvilken menu, der gavner din hund, og hvorfor nogle af myterne om tørfoder til hunde måske ikke passer.

Hunden har ikke godt af menneskemad

Din hund synes sikkert, det er spændende at få det samme, som resten af familien får, og som hundeejer kan det være fristende at ville forkæle sin firbenede ven med madresterne. Men – det første gode råd er, at hunden oftest ikke har godt af at leve af menneskemad.

Den næring, der er essentiel og gavnlig for mennesker, er nemlig nødvendigvis ikke nærende for hunde – tværtimod kan den faktisk være decideret skadelig. Hvis din hund spiser menneskemad, kan det nemlig give den omfattende maveproblemer.

Golden retriever kigger opVuffeli hundeblog

Os menneskers mad kan variere enormt meget i både salt- og fedtindhold, og det er ikke optimalt for din hund at indtage. Spiser din hund en høj salt- og fedtmængde, kan den faktisk risikere at udvikle bugspytkirtelbetændelse, hvilket gør den alvorligt syg.

Det er selvfølgelig helt okay, at du en gang imellem giver din hund lov til at smage en lille bid af det, du spiser – hvis det er noget, den kan tåle. Det kan for eksempel være lidt kogt ris blandet med tørfoderet, eller en lille bid af det hårdkogte æg, du fik til morgenmad. Men det er vigtigt for hundens sundhed og velbefindende, at du ikke baserer dens diæt på din egen. 

Læs også: Fødevarer din hund ikke kan tåle

Hvordan vælger man et godt hundefoder?

For at du kan være sikker på, at din hund får det, den har brug for, og det den har godt af, er det vigtigt, at du vælger et nærende foder. Derfor er det vigtigt at identificere, hvilke ingredienser foderet består af.

hund spiser af skålVuffeli hundeblog

Læs også: Ingredienser, et godt foder bør indeholde

Mange af de foderblandinger, der findes på markedet, indeholder lange og kryptiske ingredienslister. Du har måske lagt mærke til, at nogle af dem indeholder mange forskellige slags mel eller fjerkræ? Og hvad menes der egentlig med fjerkræ? Det er nok ikke ligefrem kyllingefilet. 

Men heldigvis er det ikke altid sådan!

Her hos Vuffeli er sagen nemlig en helt anden. Det er vores klare mål at skabe sunde og velsmagende foderblandinger baseret på naturlige og nærende ingredienser forarbejdet på skånsom vis. Derfor bruger vi nøje udvalgte ingredienser såsom kyllingekød, grønne ærter, brune ris og søde kartofler, der er forarbejdet på hensigtsmæssig vis. Det gør vi, fordi vi ønsker at skabe de allerbedste forudsætninger for et godt hundeliv!

Hvordan får jeg fat i det bedste hundefoder?

Her hos Vuffeli tilbyder vi foder af premium kvalitet til din hund. Vi ved at hver hund er unik og har helt unikke behov. På baggrund af din hunds alder, race, livsstil, helbred og særlige hensyn skræddersyer vi derfor en foderplan, der passer til lige netop din hund. Bestil online her på vuffeli.dk, og få en gratis prøvepakke – det koster kun fragten.

Hvad indeholder Vuffelis tørfoder?

Her hos Vuffeli har vores fodereksperter brugt lang tid på at finde frem til et optimalt fuldfoder. Vores opskrifter er baseret på balance og naturlige ingredienser af højeste kvalitet. Ingredienserne er nøje udvalgt, og næringsværdierne er test omhyggeligt.

Hvilke ingredienser er der i hundefoder? | VuffeliVuffeli hundeblog

Vores foder indeholder blandt andet kyllingekød, brune ris, grønne ærter, kyllingefedt, tun, hydrolyseret kyllingekød, hørfrø, cikorie (en naturlig kilde til FOS og inulin), sukkerroer, mineraler, æg og frisk lakseolie.

Du studsede måske lige over “hydrolyseret kyllingekød” – for hvad betyder det egentligt? At hydrolysere kødet betyder, at man gør proteinkilden ukendelig for immunforsvaret, så den ikke er tilbøjelig til at fremkalde en allergisk reaktion. Dette gør man ved en kemisk proces, der hedder hydrolyse, hvor proteinet bliver nedbrudt til sine bestanddele af aminosyrer.

Når du bestiller en prøvepakke fra Vuffeli til din hund, vil du kunne se ingredienserne i den foderblanding, vi har udviklet til netop din hund. Du kan også altid tjekke op på detaljerne via din Vuffeli-brugerprofil. Og hvis du vil høre mere om, hvorfor vi har valgt en bestemt foderblanding til din hund, er du mere end velkommen til at kontakte vores kundeservice, hvor du vil få en personlig betjening.

Se med i nedenstående video, hvor Christian fortæller, hvorfor vi begyndte at lave tørfoder her hos Vuffeli.

Myter om tørfoder, som du skal kende til

Nogle hundeejere fravælger tørfoder, fordi de har hørt, at det skulle være usundt for hunde.

Du skal dog vide, at tørfoder faktisk er en af de sikreste måder, hvorpå du kan sørge for, at din hunds næringsbehov bliver dækket optimalt. Tørfoder er nemlig – hvis det er sammensat rigtigt – en afbalanceret foderblanding, der består af alle de mikro- og makronæringsstoffer, som hunden har behov for.

Men det er vigtigt, at være opmærksom på, hvad der rent faktisk er i tørfoderet. Man er derfor nødt til at læse ingredienslisten, inden man kan finde ud af, om foderet er godt nok til ens hund eller ej.

Her kommer tre myter om tørfoder, som kan hjælpe dig med at træffe beslutningen om, hvad du vil servere for din firbenede bedste ven.

Myte 1: Fremstillingsprocessen ødelægger maden

Det er ikke kun ingredienserne, men også fremstillingsprocessen, som er afgørende for foderets kvalitet.

Mange af de tørfoder-produkter, som man eksempelvis kan finde i supermarkedet, er forarbejdet og produceret under processer, der langt fra resulterer i et næringsfuldt foder. Nogle af ingrediensernes egenskaber kan eksempelvis gå til spilde, hvis der bliver tilsat for meget vand under fremstillingsprocessen. Når kød eller grøntsager blandes med meget vand, kan man nemlig risikere, at nogle af vitaminerne eller mineralerne så at sige bliver skyllet ud og dermed forsvinder fra foderet.

Hvis foderblandingen indeholder tilsatte vitaminer i ingredienslisten, kan det tyde på, at man ikke har prøvet at bevare ingrediensernes egenskaber under fremstillingsprocessen.

MEN med en korrekt håndtering af ingredienserne og en skånsom fremstillingsproces, ja, så er det faktisk muligt at bevare råvarernes gode egenskaber i foderet – og det er netop vores mission her hos Vuffeli.

store hunde venter på madVuffeli hundeblog

Myte 2: Ingredienserne er usunde

Nogle er af den opfattelse, at ingredienserne i tørfoder er usunde, og at en hund bør få kød i stedet for ingredienser såsom ris, søde kartofler eller grøntsager. Men er det nu også sådan?

Hundefoder er ofte baseret på kød, men det er ikke et dårligt tegn, at kødet kombineres med en kulhydratkilde, der indeholder fibre – tværtimod! Fibre har nemlig en masse positive effekter på din hunds fordøjelse. Selvom hunde af natur er kødædere, kan deres fordøjelsessystem sagtens tage imod andre fødevarer.

Hunde kan faktisk karakteriseres som facultative carnivore, hvilket betyder er deres primære diæt er baseret på kød, men at de kan fordøje plantemateriale.  

Myte 3: Tørfoder til hunde er ligesom fastfood til mennesker

Du tænker nok: Ja, det kan godt være, at man kan blande mange ingredienser i et pillefoder, men kommer det ikke lidt til at minde om det, vi mennesker kalder for fastfood? 

Svaret er, igen, at det kommer an på, hvad man har blandet i foderet og hvordan. Hvis foderet lever op til en god fremstillingsproces, og ingredienserne er nærende og naturlige, så frygt ej.

Godbidder er ikke nærende hundemad

Det kan være fristende at ville give sin hund ekstra mange godbidder, specielt når man træner eller bare vil forkæle sin bedste ven. Og det er naturligvis velmenende, at ville give hunden en præmie, når den fortjener det. Men der er to regler, man skal minde sig selv om, inden man fodrer sin hund med godbidder:

  • Kig på ingredienslisten, inden du putter godbidderne i indkøbskurven
  • Giv ikke hunden for mange godbidder

Ikke alle godbidder er ens, så der findes ikke en specifik regel om, hvad du må give din hund og hvor meget. Hos Vuffeli anbefaler vi ikke direkte at undgå godbidder, men vi mener, at det er vigtigt at holde øje med, hvad hunden får udover sit tørfoder.

Min hund vil ikke spise tørfoder – hvad gør jeg?

Appetitten varierer meget fra hund til hund. Nogle hunde savler bare ved duften af foder, men andre hunde sjældent viser synderlig interesse for deres madskål.

Hvis din hund er kræsen, er det ofte relateret til adfærd og madrutiner. Hvis du derimod har mistanke om, at din hund er syg, bør du straks tage kontakt til din dyrlæge. 

hund kigger op på lyserød baggrundVuffeli hundeblog

Kræsenhed er oftest en vanesag. Hvis din hund først har fået smag for menneskemad, så kan det være en udfordring at få den til at spise andet. Der er nemlig nogle hunde, der synes, at menneskemaden de før fik serveret er meget mere spændende, end tørfoderet du nu sætter på menuen.

Der er massere af smag og duft i Vuffelis tørfoder, men hvis din hund fornemmer, at der er udsigter til andre lækkerier, kan det resultere i, at den måske slet ikke vil smage på foderet.

Kræsenhed kan skabe masser bekymring og frustration i enhver hundemor eller hundefar, og det kan tage tid at få en kræsen hund til at skifte sine madvaner.

Heldigvis er der meget du kan gøre, for at få din hund til at spise op. Se med her: 

Læs også: Gode råd til en kræsen hund

Hvad med BARF som hundefoder?

Hvad er BARF?

I din tid som hundeejer er du måske stødt på ordet BARF og har som mange andre undret dig over, hvad det egentligt er, det går ud på.

BARF er en fodertype som adskiller sig fra tørfoder. BARF er en forkortelse for Biologically Appropriate Raw Food eller Bones and Raw Food, og det er et koncept, der tager udgangspunkt i vilde hunde og ulves diæt. BARF er derfor en fodermetode, der tilstræber at efterligne vilde dyrs fodervaner. BARF består af råt kød og knogler samt brusk, indmad og indvolde, sommetider suppleret med lidt grøntsager eller vitaminer. Fodertypen er kendetegnet ved ikke at være varmebehandlet – i nogle tilfælde er indholdet hakket, i andre tilfælde består det af knogler med kød på. 

Risiko for fejlernæring og sygdom

Der er mange delte meninger om BARF, og der er forskellige måder at fodre med det på. Derudover er det også forskelligt, hvordan hundene og deres mave-tarmsystem reagerer på denne diæt. Dog er der nogen generelle egenskaber og omstændigheder ved BARF, som kan være hensigtsmæssige at have med i sine overvejelser af, om denne fodertype er gavnlig for ens egen hund.

BARF kan umiddelbart virke som en appetitlig foderløsning, der tilgodeser hundens natur. Men selvom der er mange ligheder mellem den domesticerede hund og dens forfædre, så adskiller vores kæledyr sig markant fra vilde hunde, og efterligning af vilde hundes diæt kan i nogle tilfælde være langt fra optimal for hunden. Mange vilde dyr lider af fejlernæring og den gennemsnitlige levealder på hunde, der lever i naturen, er markant lavere end hunde, der lever et domesticeret liv.

Labrador der ligger og slapper afVuffeli hundeblog

Der mangler stadigvæk studier, som kan medvirke til at evaluere risici og fordele ved at fodre hunde med BARF. På nuværende tidspunkt ved vi, at fodring med BARF, der indeholder knogler og splinter fra ben, blandt andet skaber øget risiko for skader på hundens tænder og i dens mave-tarmsystem. Undersøgelser har yderligere vist, at BARF er mere tilbøjeligt til at bære sygdomsfremkaldende bakterier (også kaldet patogener) som eksempelvis salmonella, der kan være skadelige for både dyr og mennesker. Dette er værd at være opmærksom på, hvis man vælger at fodre sin hund med BARF.

Når valget skal falde på din hunds kost, er det generelt en rigtig god idé at søge kompetent vejledning, så du kan være sikker på, at du opfylder din hunds næringsbehov på en sund måde. Vi kan anbefale at tage kontakt til en dyrlæge eller foderekspert, inden du vælger, hvad du vil servere for din firbenede ven.

Råfoder og tørfoder

Med målet om at opfylde hundens nærringsbehov på en sund og appetitlig måde, er det essentielt af finde en afbalanceret foderløsning, der tilgodeser hunden.

Når man ”barfer”, er det generelt sværere at regulere mængden af eksempelvis aminosyrer, vitaminer og mineraler efter hundens behov, og foderet er derfor ofte ubalanceret. Det vil sige, at sammensætningen af ingredienser risikerer ikke at ramme den ernæringsmæssige balance, som er ideel for hunden, hvilket kan resultere i både overdoseringer såvel som mangeltilstande af vigtige næringsstoffer. Derfor kan det være nødvendigt at supplere fodring med BARF med vitaminer og mineraler. Dette kan dog være svært at dosere, da de analytiske værdier i BARF ofte er ubalancerede og nogle gange svære at kortlægge.

Vuffeli hundeblog

Fodrer du derimod din hund med et sundt tørfoder, der består af naturlige ingredienser, undgår du at skulle supplere med andre fodertilskud. Et tørfoder, der også klassificeres som et fuldfoder, betyder, at foderblandingen indeholder alle de vitaminer og mineraler, som hunden har brug for, og at hundens næringsbehov derfor bliver fuldt opfyldt ved den rette dosering – hvilket netop kan skabe gode forudsætninger for en sund og velernæret hund.

Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til os her hos Vuffeli, så vi sammen kan hjælpe din hund bedst muligt.

OM VUFFELI

172 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *