Forside » Hundehelbred » Hvad betyder det, når min hund savler meget?

Hvad betyder det, når min hund savler meget?

hund sidder i sofaenVuffeli hundeblog

Er din hund begyndt at savle mere end det, du er vant til? Så kan der være grund til bekymring. Læs med, og bliv klogere på, hvad du kan gøre.

Hvorfor savler hunde?

Som hundeejer har du helt sikkert oplevet at få hundesavl på dine hænder eller endda i ansigtet, hvis du har fået et kærligt kys. Hundens spyt, også kaldet saliva, hjælper den med at synke maden og er med til at sætte gang i hundens fordøjelse.

Når hundens spyt drypper fra dens mund, refererer vi til savl. Det er normalt, at hunde savler en gang imellem, og det sker normalt, når hunden får øje på en godbid eller noget mad, den godt kunne tænke sig at spise – for så vil den straks begynde at producere saliva for at gøre sin mund klar til maden.

Nogle racer savler også mere end andre, det gælder for eksempel blodhunde, sankt bernhardshunde og bulldogs.

engelsk bulldogVuffeli hundeblog

Hunde savler også, når de dyrker motion. Mange siger, det er fordi, hunde ikke kan svede. Men det kan de faktisk godt. Hunde har svedkirtler mellem trædepuderne, men de er ikke særlig effektive, når det kommer til varmeregulering. Når hunden har det varmt, halser den, hvormed der vil ske en termoregulering, da den vil trække luft ind via munden for at afkøle kroppen. Det er derfor, at det ikke er unormalt, at du ser spyttet løbe ned ad din hunds underkæbe efter en løbetur.

Men hvornår er det unormalt, at hunden savler? Er der grund til bekymring, hvis din hund lige pludselige begynder at savle voldsomt? Læs med.

Min hund er begyndt at savle voldsomt

Oplever du, at din hund er begyndt at savle mere end normalt, og det hverken er fordi, der er mad i nærheden, eller den lige har dyrket motion? Så er det en godt idé at være opmærksom. Det bedste, du kan gøre, det er at tage hunden til din dyrlæge, så det kan blive undersøgt nærmere.

3 mulige grunde til at din hund savler konstant:

1. Kvalme eller køresyge og hos hunden

Savler din hund lige pludselig meget, mens i kører i bil? Så kan det godt være et tegn på, at den ikke har det så godt, og at den er blevet køresyg. En god idé er at stoppe bilen og sørge for at hunden får frisk luft og vand. Det kan være en tiltrængt pause. Hvis du ikke har mulighed for at stoppe indenfor de næste få minutter, så rul vinduerne ned hurtigst muligt, så hunden kan få noget frisk luft.

Hvis hunden savler og kaster op efter køreturen, har hunden højest sandsynligt haft det dårligt. Ligesom mennesker producerer hunde også mere spyt, inden de kaster op. Sørg for at give hunden vand og frisk luft, hvis uheldet er ude.

hund kigger ud af bilvindueVuffeli hundeblog

2. Din hund har spist noget, den ikke har godt af

Hunde har det med at sætte tænderne i de mærkeligste ting. Nogle gange når de endda at sluge det, inden man overhovedet kan nå at blande sig.

Det kan derfor godt være, at din hund har fået fat i noget, der ikke er egnet til at spise, og det kan gøre, at den savler mere end normalt. Det kunne for eksempel kunne være affald eller snegle.

Hvis du mistænker, at din hund savler, fordi den har spist eller drukket noget, der er direkte farligt for den, som for eksempel rengøringsmiddel, og dermed er blevet forgiftet, så kontakt straks en dyrlæge.

Hvis du generelt oplever problemer med, at din hund kaster op, kan du læse mere om det i denne artikel.

3. Din hund har betændelse i munden

Hvis du oplever, at din hund konstant kradser sig omkring munden, og at den savler meget, kan det være et tegn på, at den har fået betændelse i munden. Det kan være, at den har ondt i tænderne, tandkødet, kæberne eller måske sår inde i munden. Kontakt din dyrlæge, der vil kunne fortælle dig, hvordan det skal behandles.

Læs også: Dårlig ånde: Hvorfor lugter min hund ud af munden?

hund med tungen udeVuffeli hundeblog

Kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl

Mistænker du, at din hund savler på grund af noget helt tredje?

Jeg har personligt selv oplevet, at min hund savlede konstant, fordi der var en lille gren, der havde sat sig fast i hendes gane. Sådan nogle tilfælde skal selvfølgelig både diagnosticeres og behandles af en dyrlæge.

Hvis du oplever, at din hund savler mere end hvad, der virker normalt, så er det en god idé at bestille en tid i klinikken.

Læs også: Hvilket hundefoder skal jeg vælge? Sådan finder du den bedste og sundeste hundemad

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *