Forside » Hundehelbred » Hundesygdomme og symptomer – Hvad fejler min hund?

Hundesygdomme og symptomer – Hvad fejler min hund?

hund og termometer

Mistænker du, at din hund er syg? Her er nogle af de mest kendte, hyppige og berygtede sygdomme og vira, der kan ramme hunde, samt de typiske symptomer, som du kan kende sygdommene på. Læs med.

I denne artikel gennemgår Vuffeli følgende emner:

Inden du går i panik

Diarré, nedsat appetit og opkast er gennemgående symptomer på en del forskellige både farlige og ikke farlige hundesygdomme. 

Har din hund pludselig fået diarré, kaster den op og spiser samtidig ikke sin mad, er det ikke ensbetydende med, at din hund er hverken døende eller alvorlig syg. Opkast og diarré kan eksempelvis både opstå ved køresyge, hvis hunden har spist noget, den ikke skulle eller blot ved en sensitiv fordøjelse.

Læs også: Behandling af diarré hos hunde

Betragt derimod opkast og diarré som et tegn på, at du skal være ekstra opmærksom på din hunds gøren og laden.

Budskabet er derfor: Hold øje med din hund, og vær opmærksom på den, hvis du mistænker, at den er syg, eller ikke har det godt. 

Læs også: Hvorfor kaster min hund op?

Er du i tvivl, anbefaler Vuffeli, at du til enhver tid søger råd og vejledning hos en dyrlæge.

HUSK 
Hyppig opkast og diarré fører meget væske ud af hundens krop, og kan i sidste ende lede til dehydrering, hvis der ikke er frisk vand til rådighed. Sørg derfor for, at der altid er en fyldt og tilgængelig vandskål. 

Der findes specifikke produkter i håndkøb til rehydrering, som indeholder elektrolytter. Søg for eksempel efter Oralade. 

Kennelhoste – også kaldet hundeinfluenza

Kan jeg smitte min hund, hvis jeg er syg?

Et hyppig bekymring hos mange hundeejere er, om man kan risikere at give sin influenza videre til sin hund. Her er svaret nej

Vira er artsspecifikt, og du kan derfor, med meget høj sandsynlighed, ikke komme til at smitte din hund med influenza, hvis du er syg. Du kan derfor trygt kramme og lege videre med din hund som normalt.

Læs også: Hvorfor hoster min hund?

Symptomer på hundeinfluenza

Hundeinfluenza kan man også kalde for kennelhoste, da kennelhoste har de samme typiske symptomer, som hvad vi betegner som influenza. De typiske symptomer på kennelhoste er en længerevarende dyb, tør og hakkende hoste. Derudover løber hundens øjne og næse i vand.

Bliver hundens almene tilstand forværret for eksempel med feber, vejrtrækningsproblemer, sløvhed og/eller nedsat appetit, bør den undersøges af en dyrlæge for at udelukke lungebetændelse

Kennelhoste smitter

Kennelhoste kan smitte mellem hunde, så hvis du har været til hundetræning eller andre former for hundetræf, kan din hund højst sandsynligt være blevet smittet der. Og det betyder omvendt også, at hvis din hund får konstateret kennelhoste, er det en god ide at holde den hjemme fra arrangementer, hvor den kan komme i tæt kontakt med andre hunde i mindst 14 dage.

Er kennelhoste farligt?

Med mindre din hund har en kronisk sygdom eller er enten meget ung eller gammel, er kennelhoste ganske ufarligt, og det kan, som tidligere nævnt, sammenlignes med, når vi mennesker får en influenza eller en forkølelse.

Det varer mellem to til tre uger, før den dybe, tørre og harkende hoste er væk. Men det er altid en god ide at få dyrlægen til at be- eller afkræfte, om din hund har kennelhoste. Dyrlægen kan i visse tilfælde give en vaccine mod kennelhoste, og der kan også gives smertestillende, hvis kennelhosten generer hunden meget.

Læs også: Derfor kan hunde ikke få coronavirus

Hunde og feber 

Kan en hund få feber, og hvad er symptomerne?

Svaret på om hunde kan få feber er: Ja, det kan de godt. 

De generelle symptomer på feber er: sløvhed, at hunden ryster, kaster op, har diarré, er træt og har hævelser i huden.

Uanset om man er en hund eller et menneske, er det aldrig sjovt at have feber. Trods det, skal vi alligevel være glade for, at feberen til tider blusser op, da det er en central forsvarsmekanisme for både menneske- og hundekroppens immunforsvar.

Læs også: Feber hos hunde

Årsager til at hunde får feber

Feberen opstår blandt andet på grund af infektioner med bakterier, virus eller parasitter, men den kan også være et symptom på, at hunden har andre sygdomme eller eventuelt har spist noget giftigt og derved er blevet forgiftet

Mange er af den opfattelse, at varme ører og en tør snude, kan være en sikker indikator på, at hunden har feber. Dog vil Vuffeli gerne aflive denne myte, da en tør snude og varme ører også kan pege i mange andre retninger end blot feber. Måden du får en sikker indsigt i, om du hund har feber, er ganske enkelt at måle dens temperatur med et hunde-termometer.  

Hunde og temperatur

Her skal du være opmærksom på, at hunde generelt har en højere kropstemperatur end mennesket. Det er altså normalt, at hundens temperatur ligger mellem 37,5 til 39,2°C. En tommelfingerregel er, at hvis temperaturen overstiger 40 grader, så har hunden feber. 

For at få et pålideligt resultat af hundens temperatur, skal hunden ikke have motioneret op til, at temperaturen bliver taget. En hund der netop har været ude og bruge sin krop, kan godt have en temperatur på omkring de 40 grader, uden at det skal betyde, at den har feber. 

Årsager til feber hos hunden

Årsagerne til at hunden får feber kan eksempelvis være efter, at hunden har fået en vaccine eller hvis hunden har spist noget, som den ikke kan tåle. På den anden side kan feber også være et symptom på flere alvorlige sygdomme, såsom klo-, livmoder- og nyrebetændelse. Har du derfor målt din hunds temperatur, og derved konstateret at temperaturen er for høj, anbefales det altid at tage hunden til dyrlæge.  

Har du brug til at læse mere om feber? Hvis du følger nedenstående link har Vuffeli lavet en uddybende artikel.

Forstoppelse og hård mave hos hunden

Symptomer på forstoppelse hos hunden

Alle hunde kan få forstoppelse, som også kaldes hård mave. 

Symptomer på hård mave er, at hunden ikke har regelmæssig afføring, eller at den helt ophører med at have afføring. Derved samler afføringen sig i sidste ende af tarmen, der kan give smerter hos hunden.

Fortsætter den manglende afføring kan hunden kaste op og miste appetitten.

Hvad skyldes hård mave / forstoppelse hos hunden?

Hunden kan få forstoppelse på forskellige måder. Hunden kan muligvis have spist en ting, der kan blokere i tarmen. Der er eksempelvis set tilfælde, hvor fyldet i bamser har forårsaget dette. 

I andre tilfælde kan hunden have infektion i sine analkirtler, eller have en forstørret prostata, der kan blokere og formindske åbningen i tarmen. Det er også set, at mangel på motion samt for lidt indtagelse af væske kan være årsagen til forstoppelse.

At hunden har forstoppelse, er naturligvis ikke behageligt for hunden, men det kan i de fleste tilfælde behandles nemt hos dyrlægen med et afføringsmiddel.

Længerevarende dårlig mave hos hunden / Giardia

Symptomer

Fortsætter din hund med at have dårlig mave, kan det være et tegn på at hunden har fået den smitsomme parasit, giardia, der blandt andet giver hunden en grøn, gullig, slimet og til tider blodig afføring. Hundens afføring er altså en tydelig indikator på, om den har giardia. Har din hund haft dårlig mave i længere tid, kan det derudover også resultere i sløvhed samt vægttab hos hunden. 

Ikke nok med, at giardia giver dårlig mave til din hund, så kan nogle undertyper af giardia både smitte til menensker og dyr. Smitten kan altså godt gå fra hund til ejer. 

Dårlig mave der smitter mellem hund og ejer

Typisk smitter giardia via hundens afføring, mad- og vandskål, legetøj og hundekurv. 

God hygiejne er derfor nøglen til at overkomme, og ikke mindst forebygge, at du og din hund bliver smittet. Et godt råd i denne forbindelse er at vaske din hund, specielt centreret omkring hundens bagparti, hvor der kan sidde rester fra afføring. Derudover kan du også vaske din hunds hundekurv, legetøj og andre ting, som din hund bruger meget, på høje grader i vaskemaskinen. 

Når du går tur, skal du også huske på at parasitten, der giver din hund dårlig mave, er smitsom. Vær derfor grundig, når du samler din hunds afføring op, og sørg for at holde afstand til andre hunde. 

Hvilke hunde kan blive smittet af giardia?

Alle hunde kan få giardia, og kan opstå pludseligt uden nogen former for symptomer. Dog er det hunde med et svækket, eller ustabilt immunforsvar, der oftest står for skud. Det vil altså sige, at det typisk er hvalpe, seniorhunde, og hunde med en kronisk sygdom, der typisk vil få giardia. 

Mistænker du, at din hund har fået mavetarms infektionen, giardia, skal du først og fremmest forebygge smitten på bedst muligvis. Dernæst skal du kontakte din dyrlæge, der vil undersøge din hunds afføring, og derefter be- eller afkræfte om parasitten er at finde hos din hund. 

Læs også: Findes der hunde med sensitive maver?

Mavedrejning hos hunde

Hvad er mavedrejning?

Det kaldes mavedrejning, når hundens mavesæk drejer sig, som ofte sker et par timer efter indtagelsen af mad. 

Efter indtagelsen af mad, udvikles der luft i mavesækken, der først resulterer i en udspilning, men kan derefter også føre til, at maven så at sige vender sig en omgang. Det er i første omgang meget smertefuldt for hunden, men det kan også have fatale følger, hvis man som hundeejer ikke reagerer hurtigt.

Hvis maven drejer sig, kan det blokere hundens blodkar, og derved forstyrre hele blodomløbet hos hunden. Det kan efter relativ kort tid medføre shocklignende tilstande, og hvis det ikke bliver behandlet i tide, kan din hund dø.

I dette tilfælde er det altså altafgørende, at du får din hund under behandling, så hurtigt som overhovedet muligt.

TIP 
For at mimimere risikoen for, at din hund får en mavedrejning, skal specielt store hunderacer vente med at motionere til cirka en time efter, at de har spist. 

Symptomer på mavedrejning

De typiske symptomer på mavedrejning er, at hunden pludselig får smerter og har en udspillet og bulet mave – specielt bag ribbene. Derudover har mange hundeejere oplevet og observeret, at deres hund forgæves prøver at kaste op.  

Andre symptomer på mavedrejning er rastløshed, hurtig vejrtrækning, og at hunden får kolde ben og poter.

Hvilke hunde rammes af mavedrejning?

Mavedrejning ses sjældent hos små racer. Derimod er det store racer med en dyb og smal brystkasse, der typisk får en mavedrejning. Det kan eksempelvis være racer som schæferen og dobermannen.

Hofteledsdysplasi hos hunde

Hvad er hofteledsdysplasi? 

Hofteledsdysplasi, hoftedysplasi eller blot forkortet HD. Der er her tale om en genetisk lidelse, der både i mild og slem grad kan opstå hos alle hunderacer. 

Hunde med hofteledsdysplasi har et ustabilt hofteled, hvor ledhovedet på lårbensknoglen og hofteskålen ikke passer sammen. Sygdommen kan både opstå hos store og små racer, men rammer oftest de store. 

Læs også: Hofteledsdysplasi hos hunde

Symptomer på hofteledsdysplasi hos hunde

Symptomer på hofteledsdysplasi er centeret omkring hundens bagparti. Læg af den grund mærke til bagpartiet, når den går, da hunde med hofteledsdysplasi ofte vil vrikke meget med bagdelen. Hunden vil sandsynlighed have svært ved at løbe, gå på trapper og vil generelt ikke være villig til at gøre nævnte ting. 

Endvidere vil et typisk symptom på hoftedysplasi også være, at hunden sætter sig ned, lige så snart den kan komme til det, samt at den har besvær ved at lægge sig ned, og rejse sig op igen

Dog vil disse symptomer varierer udfra, hvor slem hofteledsdysplasi den pågældende hund har. 

Har du behov for mere information vedrørende hofteledsdysplasi? Tryk på følgende link, hvor Vuffeli har skrevet en udviddet artikel om netop denne lidelse. Artiklen har endvidere en liste over hvilke hunderacer, der hyppist bliver ramt af lidelsen, samt hvad man som ejer kan gøre for at forebygge og hjælpe mod hofteledsdysplasi. 

Behandling af hofteledsdysplasi

Hoftedysplasi er desværre en udviklingsdefekt hos hunden, og som der er i skrivende stund ikke er mulig at kurre. Hvis den får konstateret hofteledsdysplasi er det derfor dyrlægens og hundeejerens opgave, at gøre hunden liv så smerte- og problemfrit som overhovedet muligt. 

Dyrlægen vil i de fleste tilfælde lægge hunden i narkose, og via en røntgenundersøgelse kan man diagnosticere lidelsen. Behandlingen vil variere fra hund til hund, da hofteledsdysplasi både kan fremkomme i en mild og en slem grad.

Hundesyge

Hvad er hundesyge?

Hundesyge er en meget alvorlig sygdom, der indeholder virussen canine distemper. Hundesyge kan både ramme hunde, men også andre dyr såsom ræve og mink. Derudover er hundesyge smitsomt, da det både kan smitte gennem spyt, afføring og ikke mindst gennem luften.

Symptomer på hundesyge

Symptomer på hundesyge kommer grundlæggende i to bølger. 

Under første bølge fremkommer klassiske symptomer på, at hunden ikke har det godt. Hunden kaster op, har diarré og mister appetitten. Det er vigtigt at nævne, at opkast, diarré og nedsat appetit er symptomer, der kan pege i mange andre retninger end hundesyge. Er det blot disse symptomer din hund har, behøver din hund ikke at have hundesyge.

Anden bølge af symptomer hos en hund med hundesyge opstår to til fem dage senere. Det er symptomer som høj feber, med en temperatur på 40 grader og derover, en slem øjenbetændelse samt udflåd fra næsen

I visse tilfælde udvikler hunden unormalt meget hud på dens trædepuder og på næsen. Endvidere kan sygdommen ende ud i, at hunden blandt andet går i kramper og får lammelse.

Vacciner mod hundesyge

Ofte er det hvalpe, senior hunde eller hunde med svækket immunforsvar, der smittes af hundesyge. Husk derfor at få vaccineret din hund, hvis du høre nys om, at der er hundesyge i omløb. Vaccinen for hundesyge er typisk med i den årlige vaccination, samt får hvalpe vaccinen til deres 12 ugers tjek. Derfor er næsten alle danske hunde vaccineret mod hundesyge. 

Er du i tvivl, om din hund er vaccineret mod hundesyge, kan du altid ringe til din dyrlæge og blive opdateret.

Trods hunden er blevet vaccineret, kan den desværre stadig blive smittet af hundesyge. Dog vil sygdommen ramme hunden i kortere tid, og ikke mindst i mildere grad.

Øjenbetændelse hos hunde

Hvad er øjenbetændelse, og hvorfor opstår det hos din hund?

Øjenbetændelse hos hunde kommer til udtryk ved at hundens øje bliver rødt og hævet, samt at der bliver udskilt væske fra øjenkrogen.

Årsagen til at din hund har fået øjenbetændelse kan være mange. Nogle af de mest sandsynlige grunde til øjenbetændelse er, at din hund har allergi, eller at at den har fået noget snavs eller et hår i øjet, der kan give små rifter på hundens hornhinde. Det anslås at omkring én ud af tre hunde, der bliver behandlet for øjenbetændelse, har en form for rift på hornhinden.

I andre tilfælde, kan en underliggende sygdom, såsom hundesyge eller sygdom i hundens hornhinde, være årsagen til øjenbetændelse.

Læs også: Øjenbetændelse hos hunde

Behandling af øjenbetændelse hos hunde

Mistænker du, at din hund har fået øjenbetændelse, skal du søge dyrlæge, der vil undersøge hundens pågældende øje nærmere. Det anbefales ikke at hundeejeren selv undersøger hunden og stiller en diagnose.   En eventuel rift i hundens hornhunde er sjældent direkte synlig, og det kan af den grund være vanskeligt for hundeejeren selv at vurdere hvor slemt, det egentlig står til. Det er dog altid en god ide at holde hundens øje så rent som muligt, ved at skylle øjet i lunkent vand, eller ved at tilkøbe milde øjendråber, i håndkøb, der er beregnet til at rense hundens øje.  

Der findes altså både receptpligtige og ikke receptpligtige behandlinger for øjenbetændelse hos hunden, men behandlingen vil altid afhænge af, hvor slem den pågældende øjenbetændelse er. 

Typiske sygdomme og udfordringer hos gamle hunde

Når din hund er kommet op i årene og hører til i det ældre segment, er der forskellige sygdomme og udfordringer, som kan opstå. Vuffeli berører her tre typiske udfordringer, som en ældre hund kan døje med, som er følgende: tandproblemer, gigt og livmoderbetændelse. 

Generelt skal man være ekstra opmærksom på sin ældre hund, da dens krop og immunforsvar helt naturligt bliver mindre modstandsdygtigt.

Tandproblemer

Ens hund kan blive ramt af paradentose og tandsten i alle livsstadier, men tendensen er at hunde ofte er plaget af tandproblemer, når de kommer op i alderen. Det er derfor altid vigtigt at pleje og passe hundens tænder, og det er specielt vigtigt, når den bliver ældre og tænderne blive mere og mere skrøbelige.

Læs også: Hold din hunds tænder sunde og raske

Vær opmærksom på hundens tandkød, der ikke må være for rødt, irriteret eller blodigt. En dårlig ånde hos hunden, kan også være et startende symptom på, at hundeejeren, skal have mere fokus på hundens tænder og tandkød. I sidste ende kan hunden tabe tænder, og derved have svært ved at spise sin mad.  Det er, ligesom for os mennesker, en meget smertefuld sag for hunde at have tandproblemer. 

Det kan derfor godt betale sig, både med hensyn til hundens livskvalitet, og ikke mindst dyrlægeregningen, at være opmærksom på hundens mundparti. 

Livmoderbetændelse

Livmoderbetændelse ses ofte hos ældre tæver. Symptomerne er opkast, nedsat appetit, udflåd efter endt løbetid, en begyndende feber, samt at hunden drikker og urinere mere end normalt. 

Livmoderen vil være mere spændt, hvilket vil være smertefuldt og vil resultere i at tæven ændrer adfærd. Eksempelvis får de typisk en stiv gang eller stopper med at hoppe op i sofaen eller sengen. 

Har du mistanke om, at din ældre tæve kunne have livmoderbetændelse, anbefaler Vuffeli, at du søger dyrlæge, da hunden i sidste kan ende med at få blodforgiftning.

Gigt hos hunden

Gigt opstår typisk hos ældre hunde og hos de store racer. I de fleste tilfælde er der ingen videre årsag eller forklaring på, hvorfor gigt opstår, udover den naturlige slitage der opstår gennem årenes løb. 

Typiske symptomer på gigt hos hunden er stive og hævede led, samt at den modsætter sig at løbe, lege eller at gå på trapper. Hunden kan derfor ikke motionere, lege og generelt bevæge sig i det omfang, som den plejer. Overvægt er af den grund også en naturlig følgesygdom, som hunden kan komme til at lide under, når gigten bremser bevægeligheden og dens daglige motion. Hundens kost skal derfor sættes i fokus, så man bedst muligt kan begrænse, at hunden tager for meget på.

Foderet fra Vuffeli kommer blandt andet gigten i forkøbet, ved at tilsætte både glucosamin og chondroitinsulfat. Disse ingredienser hjælper med at holde led og scener stærke og smidige, så længe som overhovedet muligt.

Hjertelungeorm

Hvad er hjertelungeorm?

Hjertelungeorm er to sygdomme, der er blevet slået sammen i ét begreb. Her hos Vuffeli vil vi gerne benytte lejligheden til at slå fast, at der både findes hjerteorm og lungeorm, og at det er misvisende, at slå dem sammen over én bred betegnelse. Der er nemlig tale om to forskellige parasitter, som også er forskellige i, hvor farlige de er for hunden. 

Hjerteormen er den farligste og kan være utrolig skadelig for hunden. Lungeormen derimod giver sjældent anledning til alvorlige sygdomme.

Hvordan får min hund hjerteorm og lungeorm?

Begge sygdomme har det tilfælles, at de kommer fra inficerede snegle. Din hund kan altså få hjerteorm og lungeorm, hvis hunden slikker på en inficeret snegl, drikker af en vandpyt eller spiser græs i haven, hvor en inficeret snegl har været. Det er altså ikke alle snegle, der bærer parasitterne i sig.  

De klare symptomer på hjerteorm og lungeorm er hyppig og vedvarende hoste samt en hvæsende vejrtrækning.

Symptomer på hjerteorm hos hunden

Hvis man sammenligner lungeorm og hjerteorm, kan hjerteorm i højere grad skade på din hund. Men hvordan kan du se, om din hund har hjerteorm og ikke lungeorm?

Symptomerne på fransk hjerteorm kan variere rigtig meget, men det starter typisk med, at hunden kaster op, er sløv og har nedsat appetit. Disse symtomer kan udvikle sig og kan føre til kraftigt vægttab, samt kramper hos hunden. Derudover vil hundens balance også blive nedsat på grund af forstyrrelser på nervesystemet. 

Et tydeligt symptom på, at din hund har hjerteorm er, at sygdommen kan give blødningsforstyrrelser. Det kan komme til udtryk ved, at din hund bløder unormalt meget blot ved en lille rift. En af måderne dyrlægerne derudover tjekker din hund for hjerteorm er ved at se efter mindre blødninger i hundens tandkød, øjne eller hud.

Har du derfor mistanke om, at din hund har været i kontakt med en snegl, og oplever du at din hund efterfølgende får det dårligt, anbefaler Vuffeli, at du kontakter din dyrlæge. Her er det vigtigt, at du oplyser, at du mistænker, at hunden har været i kontakt med en snegl, så dyrlægen kan teste din hund for hjerteorm.

Urinvejsinfektion / blærebetændelse hos hund

Symptomer på blærebetændelse hos hunden

Hunde kan, ligesom mennesker, blive ramt af blærebetændelse. Symptomerne på blærebetændelse er, at din hund tisser og drikker mere end normalt, at tissen kan være kan være blodig og ildelugtende samt at hunden viser ubehag ved vandladningen.  

Blærebetændelse hos hunden opstår på grund af at bakterier fra tarmen, der kommer over i hundens sterile blære. Tæver får af den grund også oftere blærebetændelse end hanhunde, da tævens anus og urinrør er tættere placeret, og bakterierne derfor nemmere kan tilkomme urinrøret og blæren.

Dog kan blærebetændelse også skyldes, at hunden fejler noget andet, såsom livmoderbetændelse, sukkersyge, blæresten eller knuder i blæren. Det er derfor vigtigt at få din hund undersøgt, hvis der en mistanke om blærebetændelse. 

Forebyg blærebetændelse hos hunde

Det kan både forebygge og hjælpe på blærebetændelse, hvis du kan få hunden til at indtage en masse vand, så den kan tisse bakterierne ud. Derudover skal hunden have mulighed for at komme af med urinen ofte. Tricket er, at jo kortere tid urinen er i blæren, desto mindre er chance for, at bakterierne fører til en infektion og dermed blærebetændelse.

TIP 
Er det svært at få din hund til at drikke vand? Et godt tip er at lægge et par lækre godbidder ned i vandskålen, imens hunden ser det. Når hunden dykker ned efter godbidden, vil den samtidig får en god del vand med op. 

Du kan også give din hund sunde, vandholdige frugter, såsom agurker og vandmeloner. Agurker og vandmeloner indeholder dels meget vand, men også andre gode og brugbare vitaminer. 

Læs også: Hvordan ved jeg, om min hund har det godt?

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *