Hvorfor kaster min hund op? Læs de 5 hyppigste grunde her

golden retriever ligger med tæppe påVuffeli hundeblog

 I denne guide præsenterer vi kort og præcist, hvad der kan fremprovokere opkast hos din hund, så du kan undgå det en anden gang. Dermed hjælper vi dig med at vurdere, i hvilke tilfælde du bør tage det særligt seriøst. 

5 trin til dig der har en hund der kaster opVuffeli hundeblog

5 grunde til, at din hund har det dårligt

I nogle tilfælde er det nødvendigt at tage kontakte til en dyrlæge, men i andre tilfælde kan du selv hjælpe problemet til livs.

Her er fem grunde til, at din hund kan have fået det dårligt og derfor har kastet op.

1. Din hund har ikke fået mad, som den skulle

Hvis din hund har spist for hurtigt, eller fået noget den ikke havde godt af, kan det godt ske, at den kaster op. Du har garanteret også selv prøvet at få noget mad, der nødvendigvis ikke var i dårlig tilstand, men som din krop havde svært ved at tage imod. 

Læs også: Dårlig mave hos hunde

Nogle hunde har også tendens til at få ondt i maven, hvis de springer deres morgenmåltid over. Det kan resultere i, at de kan få kvalme, spiser græs og derefter kaste hvidt skum op.

Det kan også være, at din hund kaster op, hvis den har fået en ny foderblanding, som dens mave ikke var langsomt vænnet til, og som den dermed reagerer dårligt på. 

Læs også: Disse fødevarer tåler din hund ikke

2. Din hund er syg 

Det kan godt være, at din hund har udviklet en eller anden form for sygdom, og det, at den kaster op er symptom på sygdommen. Det behøver ikke at være noget alvorligt, men i nogle tilfælde kan det være noget, der burde behandles.

For at finde ud af om din hund er syg, er det bedste altid at tage den med til dyrlægen. Men du kan selvfølgelig selv være med til at give eksperterne en hjælpende hånd, ved at svare på forskellige spørgsmål som:

  • Hvor længe og hvor mange gange har hunden kastet op?
  • Hvordan ser opkastet ud?
  • Har din hund spist noget, den ikke plejer at spise?
  • Har din hund haft afføring, og hvordan så den ud?
  • Har du lagt mærke til andre symptomer, der kunne betyde, at din hund er syg?
  • Har du skiftet foder for nylig?

Hvis du lægger mærke til disse forskellige ting efter hunden først har kastet op vil du kunne hjælpe dyrlægen bedst muligt.

Læs også: Hundesygdomme – Behandling og symptomer

brun hund i hundekurvVuffeli hundeblog

3. Din hund har spist noget giftigt

En primær grund til at hunden kaster op er, at den kan have spist noget giftigt. Det er svært at vide, hvad hunden har haft fat i, når man ikke konstant holder øje med den. Hunden kaster op for at rense maven.

For at undgå at hunden får noget, der er giftigt, er det vigtigt, at du gemmer alt det væk, den ikke må få. Dette gælder ikke kun madvarer, men også husholdningsprodukter. 

Hvis du for eksempel har en madglad labrador, kan det ske, at den bliver fristet, og dermed springer op på køkkenbordet, for at spise den pakke pålægschokolade, som du glemte at stille ind i køleskabet, inden du gik hjemmefra.

Det kan også være, at har du en nysgerrig hvalp, der synes, at det kunne være spændende at drikke det vand med klorin, som du har brugt til at vaske gulv med.

nyfødte hundehvalpe ligger på tæppeVuffeli hundeblog

Hvis du også føler, at din hund er afkræftet, at den kan have ondt i maven, ikke vil lege eller gå tur, som den plejer, eller at den har diarré eller er forstoppet, så kontakt en dyrlæge, da det kan tyde på, at din hund har indtaget noget, der er giftigt.

4. Din hund har spist græs 

Hvis der er hvidt skum i opkasten, så kan det være, at din hund har spist græs. 

Det er ikke unormalt, at din hund spiser græs, og det er nødvendigvis ikke usundt for den. Hvidt skum er et tegn på, at hunden prøver at få noget ud af dens mave, som generer den.

Der er mange årsager til, at en hund kan finde på at gnave i græsset, specielt hvis det er en hvalp eller en unghund. Nogen gør det, fordi de synes, det er sjovt, men nogle gange kan det også være et tegn på, at hundens kost ikke er helt nærende, og at den prøver at få nogle fibre ud af græsset. 

Læs også: Derfor spiser din hund græs

Et godt råd er derfor, at prøve at give din hund et større indhold af fiber, som du eksempelvis finder i søde kartofler. Søde kartofler er en af ingredienserne vi hos Vuffeli bruger i vores foderblandinger.

hund i græsVuffeli hundeblog

Hunde kan også finde på at spise græs for at provokere opkast, hvis der er noget i maven, der irriterer dem, men det er ikke alle hunde, der kaster op efter at have spist græs. Hundes fordøjelsessystem er godt til at fordøje fødevarer, som eksempelvis grøntsager eller korn.

5. Din hund er køresyg

Har I været ude at køre, og har I oplevet, at hunden har kastet op derefter? Så kan det godt være, at hunden har kvalme, fordi den er køresyg. Hvis du selv har prøvet at være svimmel efter en tur i bilen, så ved du lige nøjagtigt, hvordan din hund har haft det.

hund kigger ud af bilVuffeli hundeblog

Du skal være meget opmærksom, når du er ude at køre, hvis du har en hvalp, da de har større tendens til at blive køresyge. Det skyldes, at de ikke er fuldt udvoksede, og deres balance ikke er så god, som de voksne hundes, hvilket gør, at de nemmere kan føle sig svimle, når de sidder i bilen.

Læs også: Hjælp din hund med at undgå køresyge

Det kan være en god idé at stoppe bilen, inden uheldet sker, og at gå en tur i den friske luft, inden man fortsætter igen. Hvis hunden piver, savler meget, eller slikker sig om munden, kan det være et tegn på, at den er ved at blive køresyg.

For at undgå at din hund får kvalme, burde du sørge for at åbne vinduerne i bilen, så hunden får frisk luft. Det er også vigtigt, at din hund kan kigge ud af vinduet. Hvis du føler, at I ikke kan køre i 5 minutter, uden at hunden viser tegn på at være køresyg, burde du vende problemet med en dyrlæge.

Hvornår skal du søge hjælp?

Hundens opkast kan i nogle tilfælde indikere, at der er noget i vejen med den. Mistænker du hertil, at din hund er syg, er det en god idé, at du søger hjælp, efter at din hund har kastet op.

Hvis du endvidere har en hvalp eller en gammel hundder lige har kastet op, burde du også søge hjælp. 

labrador hund soverVuffeli hundeblog

Du skal også henvende dig til en dyrlæge, hvis hunden kaster op hyppigt, og viser andre symptomer på, at den er syg. Det kan for eksempel være diarré, eller at du synes, den virker svag. Hvis dette sker, kan vi anbefale at give hunden masser af vand, da den nemt kan blive dehydreret.

Andre årsager til at du burde søge hjælp vil være, hvis der er blod i hundens opkast, eller at den kaster op flere gange om dagen.

Hvis du, efter at have læst denne guide, oplever, at din hund kaster op, men at du ikke er helt klar over hvorfor, kan vi også anbefale dig at tage til dyrlægen, da det er der, du kan få den diagnose, der vil fortælle dig, hvad der muligvis er i vejen med din hund.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *