Neutralisering af din hunden: Det skal du vide før og efter

hunde der leger i parkenVuffeli hundeblog

Har du overvejet at neutralisere din hund, men er bekymret for konsekvenserne af dette? Eller har du netop fået din hund kastreret eller steriliseret og er du begyndt at se adfærdsændringer?  

Vuffeli har samlet en oversigt over de typiske ændringer, der kan ske efter en neutralisering, samt hvilke fordele og ulemper din hund ville kunne opleve. 

Hvad betyder det at neutralisere sin hund?

Neutralisation er et kirurgisk indgreb, hvor det ikke er muligt for hunden at reproducere sig efter indgrebet. Hos tæven vil man typisk fjerne livmoderen og æggestokkene, hvor man hos hanhunden vil fjerne testiklerne. 

En neutralisation vil både kunne forebygge forskellige sygdomme, men desværre også medvirke til en øget disponering for visse sygdomme. Her spiller flere parameter ind, såsom køn, race, adfærd og alder. 

En del neutraliserer deres hund fordi de ønsker at opnå en bestemt effekt, såsom mindsket aggressivitet og dominans, men mange er ikke klar over at en neutralisation ikke altid hjælper på det reelle problem, som var årsagen til neutralisation, men faktisk forværrer problemet. 

Generelt kan en neutralisation kun forventes at ændre på hundes adfærd, hvis adfærdsproblemerne er relateret til en seksuel adfærd, grundet ændringen i hundens produktion af kønshormoner.

Vil min hund blive mindre aggressiv efter neutralisation eller kastration?

Generelt viser hanhunde den største adfærdsmæssige ændring efter en neutralisation sammenlignet med tæver.

Det er dog vigtigt, at man tænker sig om en ekstra gang, hvis man vil neutralisere sin hund pga. adfærdsproblemer.

Læs også: Hvad gør jeg hvis min hund er aggressiv?

Hvis du oplever din hund er aggressiv over for andre hunde kan dette skyldes forskellige årsager. Her er det vigtigt at skelne mellem om din hund er dominerende eller usikker. 

 • En dominerende hund vil typiske vise denne adfærd, fordi den vil være øverst i hierarkiet 
 • En usikker hund vil typisk vise denne adfærd, fordi den er bange. 

Vi må ikke glemme, at en hund er en hund. Sagt med andre ord, så er aggressivitet og dominans en del af dens naturlige adfærd for at beskytte sin flok. En hund kan enten være dominerende fordi den vil markere sit territorium, reproducere sig samt være øverst i hierarkiet, eller fordi den er utryg ved situationen. 

En kastration kan i få tilfælde mindske aggressiviteten, hvis den aggressive adfærd er relateret til en øget “mandlighed” hos din hund. 

At sterilisere sin hund er ikke altid den bedste løsning

Hvis aggressivitet derimod skyldes, at din hund er usikker, bange eller frygtsom, er der en stor risiko for at en kastration vil forværre denne adfærd, da testosteron, som vi også kender som “det mandlige kønshormon”, medvirker til at gøre din hund mere modig.

Man vil derfor typisk opleve at en “intakt” hund er mere modig end en kastreret hund. Et mindsket testosteronniveau i blodet vil dermed have den modsatte effekt, og dermed gøre din hund mere frygtsom.

hund kigger op - cavelier king charles spanielVuffeli hundeblog

Årsager til at din hund er aggressiv

Knurrer eller viser din hund tænder ved madskålen, kan dette tyde på, at den er utryg ved situationen, men det kan også være et tegn på dominans.

Urinerer din hund indenfor kan det være for at afmærke sit territorium, men det kan også skyldes andre årsager som separationsangst eller urinvejsinfektion.

Er din hund aggressiv over for andre hunde, kan det både skyldes hierarki, og at den vil beskytte sin flok, men kan derimod også betyde at den frygtsom over for situationen.

HUSK
Det kan være svært for nogle at afgøre, hvad årsagen helt konkret er til adfærdsproblemet hos ens hund.  Adfærden til problemet bør findes før man neutraliserer sin hund, da man risikerer at forværre adfærden. Hertil skal det siges, at meget få oplever en positiv ændring, når det kommer til adfærd efter en kastration.

Kemisk kastration af hund

En brugbar ide til at undersøge om en kastration vil hjælpe på adfærdsproblemet, er at få foretaget en kemisk kastration af sin hund, inden den endelig kastration. 

Den kemiske neutralisation vil ophøre igen efter et halvt til et helt år. Hvis adfærden ændrer sig til det ønsket, kan det være en ide at kastrere sin hund. 

Hundens kropstilstand den er blevet neutraliseret

Neutraliserede hunde har i nogle tilfælde en øget risiko for overvægt. 

Hanhunden kan vise sig at være mindre aktive efter en kastration. Dette skyldes primært ændring i den seksuelle drift, hvor hanhunden ikke længere ville skulle markere sit territorium og søge efter velduftende tæver som tidligere. Der er ingen veldokumenteret litteratur, der viser, at den øget vægt skyldes ændring i basal metabolismen/stofskiftet eller en øget appetit hos hunde efter en neutralisation. 

Læs også: Overvægt hos hunde

Hanhunde og overvægt efter kastration

Modsat det er veldokumenteret, at hanhunde har en øget tendens til overvægt efter en kastration, som højst sandsynligt skyldes et fald i aktivitetsniveau. Derfor kan det være fordelagtigt at skære ned på den tildelte energimængde til sin hund efter en kastration. 

hund ligger på terrassenVuffeli hundeblog

Pelsforandringer efter neutralisation

Mange hundeejer oplever pelsforandringer hos deres hund efter en neutralisation. 

Følgende pelsforandringer kan ske efter at hunden er blevet neutraliseret: 

 • Kraftigere pels
 • Ulden pels
 • Krøllet pels
 • Mat pels
 • Tab af hår 
 • Ændret pelsstruktur

Mange ejere er ikke klar over denne forandring, og det er hellere ikke alle hunde, der vil opleve pelsforandringer, men der er en risiko for, at dette sker.Derfor er dette endnu et vigtigt fokusområde at have i tankerne inden du neutraliserer din hund. 

Nedsat risiko for kræft efter neutralisation hos hunden

Ved en neutralisation vil man mindske risikoen for sygdomme i kønsorganerne. Blandt andet viser tæver der er steriliserede inden første østrus at have en mindsket risiko for at udvikle

 • Livmoderbetændelse
 • Kræft i æggestokke
 • Vaginal tumor
 • Mammatumor

Mens kastreret hanhunde viser sig at have en mindsket risiko for at udvikle 

 • Testikeltumorer
 • Betændelse i testikel og bitestikel
 • Perineale adenomer
 • Prostatitis
 • Brok

Hvorfor skifte hundefoder efter neutralisation? 

Foder til neutraliserede hunde er fedtreduceret også kaldet et light produkt. Dette skyldes den simple årsag, at der som tidligere beskrevet ses en øget tendens til overvægt hos hunde, der er blevet neutraliseret.

Derfor vil en foderprodukt til en neutraliseret hund være fedtreducerende. 

Opleves der ingen aktivitetsændring efter en neutralisation, er der ingen grund til at skifte til en foderblanding med en reduceret fedtmængde/energiindhold. Det kan dog være fordelagtigt, hvis din hund har et mindsket aktivitetsniveau at forebygge overvægt. 

Læs også: Derfor er tørfoder bedst for din hund

Fordele og ulemper ved at neutralisere sin hund

Generelt viser der sig flere fordele for tæven ved en neutralisation, sammenlignet med hanhunden. 

Her er listet nogle af de for- og ulemper, der kan være ved en neutralisation. 

Fordele 

KUN hvis adfærden er relateret til en seksuel adfærd:

 • Mindsket aggressivitet
 • Ingen strejfen efter tæver i østrus
 • Ingen urinmarkering
 • Ingen hyperseksualitet
 • Mindsket risiko for livmoderbetændelse, kræft i æggestokke, vaginal tumor, mammatumor
 • Bedste resultater opnås, hvis neutraliseret inden 1. Østrus
 • Mindsket risiko for testikeltumorer, betændelse i testikel og bitestikel, Perineale adenomer, Prostatitis, brok. 
 • Undgå uønsket drægtighed
 • Undgå pseudodrægtigher/falsk drægtighed

Ulemper

KUN hvis adfærden er relateret til frygt eller angst hos din hund

 • Forværret frygtsomhed
 • Forværret angst 
 • Forværret usikkerhed
 • Øget risiko for overvægt (hanhunde)
 • Pelsforandringer
 • Øget inkontinens (tæver)
 • Øget risiko for forsinket epifyselukning (vækstplader i knoglerne)
  – Hvis hanhunden neutraliseres før kønsmodenhed
  – Hvis tæven neutraliseres før 1. østrus.

Vuffeli vil meget gerne hjælpe 

Vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det helt rigtige foderprodukt, hvis din hund er blevet neutraliseret. 

I Vuffeli kan vi tilbyde flere produkter, der egner sig til neutraliseret hunde, så fortvivl ikke med at tage kontakt til os på kontakt@vuffeli.dk, hvis du føler behov for hjælp eller vejledning. 

Hvad koster det at få en hund neutraliseret?

Prisen af at neutralisere en hund varierer meget fra hund til hund. Det er selvfølgelig afhængigt af mange ting, så som dyrlægen eller hundens størrelse. 

Priserne starter fra ca. 2.000 kr.

0 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også