Forside » Hundehelbred » Neutralisation: Det skal du vide om kastration og sterilisation af din hund

Neutralisation: Det skal du vide om kastration og sterilisation af din hund

hunde der leger i parkenVuffeli hundeblog

Har du overvejet at kastrere eller sterilisere din hund? Så læs med her.

Hvad betyder det at neutralisere sin hund?

Neutralisation er et kirurgisk indgreb, der gør hunden ude af stand til at reproducere sig selv efter indgrebet. Hos tæven kaldes indgrebet en sterilisation, og hos hanhunden er det en kastration. Hos tæven vil man typisk fjerne livmoderen og æggestokkene, hvorimod man ved hanhunden vil fjerne testiklerne.

En neutralisation vil kunne forebygge forskellige sygdomme, men det kan desværre også medvirke til en øget disponering for visse sygdomme. Her spiller flere parametre ind som køn, race, adfærd og alder. 

Labrador der ligger og slapper afVuffeli hundeblog

En del hundeejere vælger at få deres hund neutraliseret, fordi de ønsker at opnå en særlig effekt, som for eksempel mindsket aggressivitet . Det er dog ikke i alle tilfælde, at en neutralisation hjælper på det reelle problem.

Vil min hund blive mindre aggressiv efter sterilisation eller kastration?

Generelt viser hanhunde den største adfærdsmæssige ændring efter en neutralisation sammenlignet med tæver.

Læs også: Hvad gør jeg, hvis min hund er aggressiv?

Hvis du oplever, at din hund er aggressiv over for andre hunde, kan det skyldes, at din hund er bange, usikker eller har angst over for en given situation. Udsættes hunden for den uønskede situation, vil det kunne udvikle sig til en uønsket adfærd, som kan være frustrerende og stressende for os ejere og tilsvarende for hunden.

En kastration kan i visse tilfælde mindske aggressiviteten, hvis den aggressive adfærd er relateret til en seksuel adfærd.

At neutralisere sin hund er ikke altid den bedste løsning

Hvis aggressivitet derimod skyldes, at din hund er usikker, bange eller frygtsom, er der en stor risiko for, at en kastration vil forværre denne adfærd. Testosteron medvirker til at gøre din hund mere modig.

Man vil derfor typisk opleve, at en “intakt” hund er mere modig end en kastreret hund. Et mindsket testosteronniveau i blodet kan have modsatte effekt, og dermed medføre, at hunden bliver mere frygtsom.

hund kigger op - cavelier king charles spanielVuffeli hundeblog

HUSK
Det kan være svært at afgøre den helt konkrete årsag til din hunds adfærdsproblemer. Inden man vælger at neutralisere sin hund, er det derfor en god idé at finde ind til kernen i problemet – ellers kan man risikere at forværre adfærden ved en neutralisation.

Kemisk kastration af hund

Hvis man vil undersøge, om en neutralisation vil hjælpe på adfærdsproblemet, kan det være en brugbar idé at få foretaget en kemisk kastration af sin hund inden det endelige kirugiske indgreb. 

Den kemiske neutralisation vil ophøre igen efter et halvt til et helt år. Hvis adfærden ændrer sig til det ønskede, kan det være en idé at neutralisere sin hund. 

Hundens kropstilstand efter en neutralisation

Neutraliserede hunde har i nogle tilfælde en øget risiko for overvægt. 

Hanhunde kan vise sig at være mindre aktive efter en kastration. Dette skyldes primært ændringen i den seksuelle drift, som gør, at hanhunden ikke længere oplever samme motivation for at markere sit territorium og søge efter velduftende tæver som tidligere. Der er ingen veldokumenteret litteratur, der viser, at den øgede vægt skyldes ændring i stofskiftet eller en øget appetit hos hunde efter en neutralisation. 

Læs også: Overvægt hos hunde

Hanhunde og overvægt efter kastration

Det er veldokumenteret, at hanhunde har en øget tendens til overvægt efter en kastration. Det skyldes højst sandsynligt et fald i aktivitetsniveau. Derfor kan det være fordelagtigt at skære ned på den tildelte energimængde til sin hund efter en kastration. 

hund ligger på terrassenVuffeli hundeblog

Pelsforandringer efter neutralisation

Mange hundeejer oplever pelsforandringer hos deres hund efter en neutralisation. 

Følgende pelsforandringer kan ske efter, at hunden er blevet neutraliseret: 

 • Kraftigere pels
 • Ulden pels
 • Krøllet pels
 • Mat pels
 • Tab af hår 
 • Ændret pelsstruktur

Mange ejere er ikke opmærksomme på risikoen for denne forandring, og det er hellere ikke alle hunde, der vil opleve pelsforandringer.

Hvorfor skifte hundefoder efter neutralisation? 

Såfremt der opleves en ændring i hundens aktivitetsniveau, er det fordelagtigt at skifte til et light foder for at minimere risikoen for overvægt efter neutralisation.

Opleves der ingen aktivitetsændring efter en neutralisation, er der ingen grund til at skifte til en foderblanding med en reduceret kaloriedensitet samt lavere fedtindhold.

Læs også: Derfor er tørfoder bedst for din hund

bichon havanais med tungen ud af mundenVuffeli hundeblog

Vuffeli vil meget gerne hjælpe 

Vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det helt rigtige foderprodukt, hvis din hund er blevet neutraliseret. 

I Vuffeli kan vi tilbyde flere produkter, der egner sig til neutraliserede hunde, så tøv ikke med at tage kontakt til os på kontakt@vuffeli.dk, hvis du føler behov for hjælp eller vejledning. 

OM VUFFELI

0 Shares:
2 kommentarer
  1. Hej Alexander,

   Tusind tak for din kommentar!

   Vi vil utrolig gerne hjælpe og tage en god snak, og jeg giver dig et kald den 27/12 mellem 09-16. Jeg ser frem til at tale med dig 😊

   Du ønskes en rigtig glædelig jul 🎄

   Med venlig hilsen
   Sofia – Ernærings- og adfærdsekspert hos Vuffeli 🐾

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *