Forside » Hunderacer » Labradoodle – 10 ting om den populære hund

Labradoodle – 10 ting om den populære hund

Vuffeli hundeblog

Her er tale om en hund, der har arvet sine egenskaber fra to forskellige hunderacer. Labradoodles er kendt for at være både sociale, aktive og intelligente. Læs med, og bliv klogere på den populære vuf.

10 ting du (måske) ikke vidste om labradoodles

 1. En labradoodle er en krydsning af en labrador retriever og en puddel. Deraf navnet, som er en blanding af racenavnene labrador retriever og poodle.
 2. Labradoodles kan have flere forskellige typer pels. Pelsen kan både være mere grov som en labradors og fin som en puddels eller alt midt i mellem.
 3. Mange labradoodles er allergivenlige.
 4. Det er en hund, der kræver meget pelspleje.
 5. Labradoodle er bare en af mange puddelblandinger. Måske du også har hørt om andre “doodles” som golden doodle og aussie doodle.
 6. En labradoodle kan have mange forskellige størrelser. Det kommer an på, om det er en krydsning mellem en labrador og en dværgpuddel, en mellempuddel eller en kongepuddel.
 7. Labradoodles er typisk vandglade og dygtige svømmere.
 8. Labradoodles er kendt for at være kontaktsøgende og samarbejdsvillige.
 9. Det er en blandingshund med et højt aktivitetsniveau.
 10. Labradoodles er typisk meget intelligente.

Vil du vide mere om den populære labradoodle? Læs med nedenfor.

Hvorfor en labradoodle?

En labradoodle er en krydsning mellem en labrador retriever og en puddel. Det er en relativt ny type hund, der opdrættes efter flere forskellige principper, og derfor kan labradoodles variere meget i størrelse, udseende, egenskaber og karaktertræk. Labradoodles er (endnu) ikke en anerkendt hunderace af FCI.

De kan blive avlet som første generation, af en puddel og en labrador, eller som anden generation af to labradoodles. 

Læs mere om pudlen lige her

Læs mere om labradoren lige her

 Vuffeli hundeblog

Avlsprogrammerne af labradoodle startede i Australien og USA. Og det er faktisk først indenfor de seneste årtier, at labradoodles for alvor er blevet udbredte i Danmark. I dag er det et enormt efterspurgt hund.

Racestandarden for en labradoodle

Hvad er FCI?
FCI er en international sammenslutning af nationale kennelklubber, der sammen står for, blandt andet, at kategorisere og beskrive hver eneste anerkendte hunderaces pels, alder, størrelse, sind og meget mere. Danmarks medlem af FCI er Dansk Kennel Klub. Vuffeli følger FCIs racestandard, når vi beskriver og rådgiver omkring hunderacer, så det er så korrekt som overhovedet muligt, hvad racestandarden er for netop denne hunderace.

Labradoodles størrelse, alder og pels

Labradoodle er ikke en anerkendt hunderace af FCI, og det betyder, at der ikke eksisterer en specifik racestandard. Derfor er der også stor variation indenfor racen.

Labradoodles kommer i mange forskellige størrelser, former og farver og med mange forskellige karaktertræk og egenskaber.

Det kan være svært at forudsige, hvilke gener, der er dominerende for en hvalp af en puddel og en labrador. Nogle er kraftigere bygget som en labrador og vejer 30 kilo som fuldvoksne, andre er slankere i figuren som en puddel.

 Vuffeli hundeblog

Labradoren bliver i dag blandet med både dværg-, mellem- og kongepudler.

Grundlæggende kan labradoodles inddeles i tre kategorier: 

 1. Labrador + dværgpuddel: Ca. 35-42 cm høj og 7-13 kg
 2. Labrador + mellem puddel: Ca. 43-52 cm høj og13-23 kg
 3. Labrador + kongepuddel: Ca. 53-63 cm høj og 23-30 kg

De mest udbredte farver er sort, hvid, brun og beige. Nogle labradoodles har arvet pudlens fine hår og fælder nærmest ikke, hvorimod andre labradoodles fælder lige så meget som en labrador. Hvis ikke pelsen børstes, plejes og klippes regelmæssigt kan labradoodlen let udvikle pels- og hudproblemer. Det er derfor vigtigt, at man er indstillet på omfattende pelspleje – gerne dagligt.

 Vuffeli hundeblog

Nærende og afbalancerede måltider kan være med til at styrke hundens knogler og led, opretholde en sund fordøjelse og medvirke til en sund pels.

Her hos Vuffeli vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at finde en sund og nærende kost til din hund. Vuffelis foder er baseret på naturlige råvarer, og vi udvikler en personlig foderplan, der er tilpasset lige netop din hund.

GRATIS PRØVEPAKKE

Er en labradoodle en god familiehund?

I en labradoodle finder man egenskaber fra både labradoren og pudlen. De to racer ligger begge højt på listen over de mest intelligente hunderacer, og de er samtidig begge opdrættet til at apportere i vand. Dertil kommer deres legesyge natur og samarbejdende sind. En labradoodle vil derfor typisk vise stor villighed til at lære nye ting, en glæde ved at hente og løbe efter legetøj, fugle og andre mindre dyr og være meget loyal overfor sin ejer. 

 Vuffeli hundeblog

For at din labradoodle kan blive det firbenede familiemedlem, du har drømt om, er det vigtigt, at dens behov bliver opfyldt. Det gælder både fysisk, mentalt og socialt – i forhold til eksempelvis kost, motion, disciplin, leg og aktivitet. Det er vigtigt, at der er nogle klare retningslinjer for alle i familien. For som med enhver anden hund kræver det kommunikation, træning og tålmodighed at få en sund, glad og veltilpasset hund.

Læs også: Børnevenlige familiehunde: Hvilke hunderacer er bedst til børn?

TIP:
Der er mange forskellige avlere af labradoodles her i Danmark – både hobbyavl og professionel avl. Der er ikke ubetinget sammenhæng mellem hundens helbred og professionel avl, men det er altid en god ide at gøre sig grundige tanker om opdrætteren, inden man beslutter sig for at købe hund. Hvalpens genetik, opvækst og tidlige socialisering har stor forskel på dens videre liv. Tag dig derfor god tid, og undersøg opdrættere og hunde grundigt, inden valget falder på dit fremtidige firbenede familiemedlem.

En labradoodles typiske helbredsproblemer

Da labradoodle er en krydsning af labrador retriever og puddel, er den blandt andet disponeret for sygdomme og helbredsproblemer, som findes hos de to separate racer. 

Øjensygdomme

Desværre er både pudler og labrador, som selvstændige racer, disponeret for arvelige øjensygdomme, herunder Progressiv Retinal Atrofi, grå stær og katarakt. Mange øjensygdomme er arvelige og uden mulighed for behandling, og det typiske resultat af sådanne sygdomme er derfor blindhed.

Derfor er det vigtigt at spørge opdrætteren af din labradoodle, om dens forældre og bedsteforældre er blevet øjenlyst. Og så er det desuden vigtigt at huske de årlige besøg hos dyrlægen.

Hofte- og ledproblemer

Store hunderacer er desværre mere tilbøjelige til at opleve hofteproblemer, og det rammer også ofte de store labradoodles. Hoftedysplasi og ledegigt er meget smertefulde tilstande, der kan skyldes misdannelser eller slid i hofteleddet.

Det er det vigtigt at holde øje med mobiliteten i hofter, albuer og knæ, så tilstanden kan blive opdaget tidligt.

Læs også: Hofteproblemer – Hunde og hofteledsdysplasi

Epilepsi

Doodlen er, ligesom pudlen, disponeret for epilepsi. I mange tilfælde kan anfald og eventuel smerte i forbindelse med sygdommen reguleres med medicin, men i slemme tilfælde kan længere eller hyppige anfald give skader på organer eller hjerne. 

 Vuffeli hundeblog

Hvordan ser dagligdagen ud med en labradoodle?

Pelspleje

Doodles kan have flere forskellige pelsstrukturer. Uanset hvilken struktur pelsen har, er det vigtigt at pleje den og holde den ren – og tør efter badning. De fleste doodles elsker at være i vand, og kan nemt få store filtrede knuder i pelsen, der samler snavs og i værre tilfælde kan resultere i svamp og udslæt. 

Med en labradoodle i familien, skal du være indstillet på regelmæssig børstning og sandsynligvis også klipning. Det er en god idé at vænne sin hund til pelspleje, allerede fra den er hvalp, så børstning og badning bliver en nem og hyggelig stund for jer begge.

Læs også: Har du allergi overfor hunde? De her hunderacer burde du vælge

Gåture og motion

En labradoodle har gerne et højt aktivitetsniveau og masser af energi. Den har brug for beskæftigelse og bevægelse og er typisk glad for leg og aktivitet. Det er en hunderace, som er kendt for at elske kontakt og opmærksomhed, og som garanteret vil sætte pris på at komme med på nye oplevelser.

Det er ikke en hund, der kan sidde alene hele dagen og gøre sig tilfreds med et par 20 minutters gåture rundt om blokken. En labradoodle skal ud og bruge sit hoved, sin snude og sin krop. Den skal have en meningsfuld funktion, hvor den kan få lov til at bevise sit værd overfor sin ejer og blive den loyale partner, den er skabt til at være.

HUSK:
Hvis du er i tvivl om hvilken hunderace, der passer bedst til dig, så er det en rigtig god idé at besøge diverse opdrættere og lære de forskellige hunde bedre at kende. Selvom racen kan indikere, hvilken type hund, man kan forvente, og hvilke behov den har, så er hver hund unik med eget temperament og personlighed – og heldigvis for det.

Træning med en labradoodle

Labradoodles er kendt for at være intelligente og arbejdsglade hunde. Det betyder, at de typisk tager godt imod træning og kan formes til mange forskellige opgaver og aktiviteter. Men det betyder også, at de har et stort behov for at blive stimuleret, både fysisk og mentalt.

Både pudler og labradors har tendens til at underholde sig selv, hvis de er understimulerede, og det de finder på, er sjældent noget, man sætter pris på som menneske. Det er vigtigt at indstille sig på, inden man anskaffer sig en labradoodle eller en hvilken som helst anden aktiv og intelligent hund.

Læs også: Hundetræning: Sådan træner du din hund

1 Shares:
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også